Ključni vodič za spletno varnost za mala podjetja

Incidenti kibernetske varnosti imajo lahko uničujoč vpliv na podjetja, povprečna izguba v letu 2019 pa stane več 200.000 dolarjev na incident. Vendar pa stroški lahko presegajo finančna sredstva, mala podjetja pa ne bodo zdržala udara po svojem ugledu.


Kljub temu da je kibernetska varnost kot celota obsežno področje, obstaja veliko področij, na katerih lahko mala podjetja hitro ukrepajo. Ti dejavni koraki lahko celo znatno preprečijo ali zmanjšajo vpliv najpogostejših incidentov.

Z digitalnim svetom je še bolj nujno, da lastniki malih podjetij prevzamejo odgovornost za kibernetsko obrambo. Čeprav si morda ne želite nameniti časa, da bi razumeli zapletenost kibernetske varnosti, je prihodnost vašega podjetja morda odvisna od tega, kako to počnete.

Ta vodnik je namenjen lastnikom malih podjetij, ki imajo kakršno koli obliko digitalnih sredstev (to je lahko karkoli povezano, celo preprost poslovni e-poštni naslov). Vložite malo svojega časa, da bo vaše podjetje še naprej raslo, inoviralo in ustvarjalo vrednost za vaše stranke

Hitra navigacija:

 • 4 glavne vrste groženj kibernetske varnosti
 • Nasveti za zavarovanje vašega podjetja
 • Skrajšana cyber varnost
 • Zakaj hekerji ciljajo na mala podjetja

Varnostna orodja za uporabo:

 • NetDefender
 • ZoneAlarm
 • Comodo osebni požarni zid
 • ExpressVPN
 • Acronis True Image
 • EaseUS ToDo Backup Home
 • Posodobitev plačil

Vrste groženj kibernetski varnosti

Ob toliko vrstah napadov, ki jih lahko izvajajo hekerji, bi morali lastniki podjetij vsaj upoštevati nekatere ključne tangente. Ne glede na njihov glavni cilj, lahko katera koli od teh metod škoduje vašemu podjetju na načine, ki bi lahko trajali dolga leta, če sploh.

Napredne obstojne grožnje (APT)

Ti dolgoročno usmerjeni napadi so namenjeni predvsem kraji, vohunjenju ali motenju. Vdori v omrežja se lahko izvajajo vztrajno in v različnih fazah. Ko je dostop dostopen, napadalci daljši čas morda sploh ne storijo ničesar – čakajo na strateške trenutke.

Razdeljeno zanikanje storitve (DDoS)

DDoS napadi so namenjeni motenju delovanja omrežja ali spletnega mesta, tako da ga zalijejo z zahtevami in informacijami. Ko se strežnik ne more več spoprijeti s poplavo, bodo storitve začele propadati in se sčasoma ustavile.

Lažno predstavljanje

Lažno predstavljanje je zelo pogosta grožnja kibernetske varnosti. Dejanje pošiljanja goljufivih e-poštnih sporočil je podobno legitimnim, da bi prejemnike spodbudili k pošiljanju občutljivih podatkov nazaj. Napadi lažnega predstavljanja ponavadi ciljajo na zajem uporabniških poverilnic, kot so uporabniška imena in gesla ali celo finančne informacije.

Ransomware

V zadnjih letih je Ransomware pridobil priljubljenost in je namenjen širokemu krogu žrtev. Neznane žrtve lahko najdejo svoje celotne trde diske šifrirane z opombo, v kateri jih prosijo, naj plačajo “odkupnino” za ključ za dešifriranje. Uporabniki, ki običajno ne plačajo, izgubijo vse svoje podatke.

Kibernetsko zavarovanje vašega podjetja

Za mala podjetja, ki želijo zagotoviti, da bodo njihova omrežja zaščitena pred običajnimi napadi, je namestitev osnovne varnostne programske opreme bistvenega pomena. Vendar sama programska oprema morda ne bo zadostovala.

Razmislimo o načinih prenosa podatkov za številna podjetja;

 • Zaupne komunikacije se lahko pošljejo po e-pošti
 • Naprave v pisarni in zunaj nje lahko prenašajo podatke brezžično
 • Posamezne naprave so lahko povezane neposredno z internetom
 • Oddaljeni delavci se lahko prijavijo na strežnike podjetja
 • Kolegi lahko za komuniciranje uporabljajo aplikacije za sporočanje
 • in več.

Kot lahko vidite, obstaja toliko potencialnih vstopnih mest, na katerih lahko heker pridobi dostop do katerega koli dela poslovanja vašega podjetja. Na žalost je za mala podjetja, da zgradijo trdna omrežja za močnimi požarnimi zidovi, malo drago.

Če želite odpraviti to težavo, je mogoče izboljšati zaščito na ravni naprave za izboljšanje zaščite.

1. Omogoči požarne zidove

Mnoga podjetja upravljajo računalnike v operacijskem sistemu Microsoft Windows, ki ima vgrajen pripomoček za požarni zid. Te različice programske opreme so manj učinkovite od požarnih zidov strojne opreme, vendar nudijo vsaj nekaj osnovne zaščite.

Programsko zaščiteni požarni zidovi lahko spremljajo podatkovni promet v napravah in zunaj njih ter delujejo kot zaščitnik za vašo napravo. Če imate sistem Windows, se prepričajte naj bo vaš požarni zid Windows vklopljen.

Lahko tudi razmislite;

NetDefender

aplikacija za požarni zid brez netdefenderja

NetDefender – Ta brezplačna aplikacija za požarni zid ne samo nadzira vaše podatke, ampak tudi omogoča, da določite pravila, kaj se lahko ali ne sme gibati po vašem omrežju. Na primer, lahko omejite brskanje, ki ga izvajajo vaši zaposleni.

ZoneAlarm

conski alarm - orodje z več funkcijami za zaščito vašega spletnega mesta

ZoneAlarm – ZoneAlarm je integriran tako v požarni zid kot protivirusni program, dobra večfunkcijska aplikacija za poslovne uporabnike. Ščiti pred skoraj vsemi vrstami grožnje od 39,95 USD na leto.

Comodo

Comodo osebni požarni zid - požarni zid in protivirusno orodje

Comodo osebni požarni zid – Comodo, ki je na voljo v brezplačni in komercialni različici, ima tudi velik zaščitni ugled v varnostnem poslu. Ponuja celovito kritje za več vrst groženj za samo 17,99 USD na leto.

2. Uporabite navidezno zasebno omrežje

Navidezna zasebna omrežja (VPN) so zelo priročna orodja, s katerimi lahko zaščitite vse podatke, ki se prenašajo iz vaših naprav. Uporabljajo varne komunikacijske protokole in visoke stopnje šifriranja, da zagotovijo, da je vse, kar pošljete ali prejmete, zaupno.

ExpressVPN

expressvpn - orodje vpn za zaščito podatkov med prenosom

Veliko VPN danes vključuje tudi druge funkcije, ki izboljšujejo njihove zmogljivosti. Na primer, ExpressVPN, eno najbolj priznanih imen v podjetju VPN, vključuje a Stikalo za zaklepanje omrežja, zasebni šifrirani strežniki DNS, blokatorji oglasov in še več.

Z uporabo zasebnega omrežja ne boste samo zavarovali naprav v pisarni, temveč tudi na poti. To pomeni, da dokler zaposleni in vi sami uporabljate VPN, lahko varno delate s katere koli lokacije po svetu.

3. Hranite varnostne kopije podatkov

Vsa podjetja morajo redno varnostno kopirati pomembne podatke. Kritični podatki, kot so podatki o strankah, računi, finančne informacije in drugo, so ključnega pomena za vaše podjetje. Če se ti podatki izgubijo, bi bila katastrofa.

Z ustvarjanjem rednih varnostnih kopij lahko kadar koli obnovite vse pomembne podatke. Še bolje, varnostne kopije je mogoče enostavno avtomatizirati, tako da delovne sile ni zapravljeno pri takšnih rutinskih stvareh.

Danes obstaja veliko enostavnih za uporabo in poceni programov ali storitev za varnostno kopiranje podatkov, primernih za mala podjetja. Nekatere, ki bi jih morda želeli poskusiti, vključujejo;

Acronis

Acronis - rezervna rešitev za potrošnike in podjetja

Acronis True Image – Acronis, priljubljen ponudnik varnostnih kopij, ponuja nagrajeno programsko opremo za varnostno kopiranje in zaščito podatkov za potrošnike in podjetja vseh velikosti. To je najhitrejša programska oprema, ki smo jo doslej preizkusili za varnostno kopiranje polnih diskov. Cene se začnejo že od 69 USD / leto.

EaseUS

easyus - programska oprema za varnostno kopiranje oken za zaščito vaših podatkov

EaseUS ToDo Backup Home – Easys ponuja izboljšan vmesnik in dolg seznam funkcij, ki podpira Dropbox in druge rešitve za shranjevanje v oblaku, kar olajša vključevanje v poslovne operacije. Cene se začnejo od 29,99 USD / leto.

Če ne želite uporabljati namenske programske opreme za varnostno kopiranje, vsaj uporabite prostor za shranjevanje v oblaku in izvedite ročne varnostne kopije. Uporaba oblaka za shranjevanje pomeni, da so vaši podatki ločeni od vaše geografske lokacije, kar zmanjša tveganje za fizično škodo.

4. Programska oprema naj bo posodobljena

Eden najpogostejših načinov, kako hekerji dostopajo do sistemov, je prek ranljivosti programske opreme. Vsa programska oprema ima slabosti in razvijalci pogosto sprostijo popravke in posodobitve, kadar zaprejo te vrzeli..

Če ne zagotovite, da je vsa programska oprema, ki jo uporabljate, posodobljena, bo le zvišala profil tveganja. Posodabljati toliko naprav je lahko dobra naloga, še posebej, če nimate IT oddelka, na katerega bi lahko odgovorili.

Na srečo je veliko aplikacij mogoče nastaviti za samodejno posodabljanje, zato se prepričajte, da preverite pri prodajalcih programske opreme, ki jo uporabljate. Obstajajo tudi drugi načini, kako lahko posodabljate programsko opremo, na primer s pomočjo pripomočkov, kot je IObit Updater.

IObit

iobit - orodje za posodabljanje programske opreme za posodobitev programov.

Posodobitev plačil – Posodobitev IObit je izvrstna in lahka aplikacija, ki se osredotoča na to, da vam pomaga posodobiti preostanek tega, kar ste namestili. Nadzira programe in vas opomni, ko so na voljo posodobitve, ali pa jih samodejno posodablja.

Prepričajte se, da je programska oprema vedno posodobljena za vse vaše IT naprave. Redne posodobitve so bistvene za izboljšanje varnosti. Operativni sistemi, programi in programska oprema morajo biti, če je mogoče, nastavljeni na samodejne posodobitve.

5. Vedno uporabljajte Internet Security

Protivirusno programsko opremo je treba uporabljati v vseh napravah, od osebnih računalnikov do prenosnih računalnikov in mobilnih telefonov. Najbolj ugledna podjetja Internet Security, kot so Symantec ali McAfee imajo posebne načrte za lastnike malih podjetij, ki jim bodo omogočili zaščito vseh naprav z eno samo licenco.

Izbirate lahko tudi med različnimi aplikacijami Internet Security. Nekatere osnovne lahko ponujajo le protivirusne funkcije, medtem ko bodo bolj obsežne različice popolnoma naložene z več funkcijami.

Kibernetska varnost v matici

Kibernetska varnost je obramba sistemov, omrežij, programov in celo podatkov pred digitalnimi napadi. Kibernetske grožnje na drugi strani so elementi, ki jih kibernetski varnostniki nasprotujejo. Te grožnje so zasnovane tako, da škodujejo podjetjem ali posameznikom, na katere so usmerjene.

Običajne vrste kibernetskih groženj so virusi, zlonamerna programska oprema, odkupna programska oprema, lažni napadi in še več. Kompleksnost varovanja pred številnimi kibernetskimi grožnjami se močno razlikuje glede na to, kako vztrajni so napadalci.

Z vidika kibernetske varnosti uporabljamo orodja, kot so protivirusni programi, požarni zidovi, detektorji zlonamerne programske opreme, zaviralci skriptov in druga, ki so namenjena obrambi pred zgornjimi grožnjami.

Zakaj hekerji ciljajo na mala podjetja

Stroški izgube informacij zaradi ciljanih kibernetskih napadov na podjetja so v letu 2018 nabrali v povprečju 5,9 milijona dolarjev.Stroški izgube informacij zaradi usmerjenih kibernetskih napadov na podjetja so v letu 2018 nabrali v povprečju 5,9 milijona dolarjev (vir).

Hekerji ne ciljajo vedno na mala podjetja, vendar se je pokazalo, da je odstotek razmeroma visok. Če želite razumeti, zakaj so vključena mala podjetja, morate imeti splošno razumevanje incidentov kibernetske varnosti.

Kot lastniki podjetij nas večina skrbi predvsem za naše finance. Vendar pa imajo hekerji lahko veliko več namenov kot preprosto poskušajo ukrasti denar. Na primer, lahko poskušajo začasno zaustaviti vaše digitalne operacije, škodovati vašemu poslovnemu ugledu ali se preprosto zabavati. Čeprav se to morda sliši žaljivo, je poanta v tem, da obstaja več možnih razlogov.

Nato pridemo do povprečnega lastnika malega podjetja, ki se rad, kot sem jaz, želi osredotočiti na zagotavljanje odličnega izdelka ali storitve stranki. Ta osredotočenost nam pogosto deluje kot slepilo, zaradi česar pozabimo na druga pomembna področja, kot je kibernetska varnost.

Prav tako pogosto nimamo virov večjih podjetij, zato je to stvar ekonomije obsega. Nižja je obramba podjetja, manj naporov mora heker vložiti v napad, da bo uspel.

Poleg tega je izvajanje učinkovitih ukrepov za kibernetsko varnost danes še posebej zahtevno. Urbanizirana območja imajo več naprav kot ljudje in napadalci sprejemajo vedno bolj kreativne metode napada.

Končne misli

Kot lahko jasno vidite, je internet danes lahko zelo nevaren kraj, še posebej, če se vaše podjetje zanaša nanj. Ker je toliko nas digitalno povezanih, grožnja prenaša celo v naše osebno življenje.

Kot lastnik podjetja morate biti sposobni varovati ne samo svoje naprave, ampak tudi vse naprave, ki jih uporabljajo vaši zaposleni. Ker je vse povezano, ste le močni kot vaša najšibkejša vez.

Na koncu upam, da sem vam dal nekaj idej, kako lahko izvajate nekatere rudimentarne varnostne ukrepe, ne da bi pri tem zlomili banko. Svojo varnost jemljite čim bolj resno – od tega je odvisno vaše podjetje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map