Jednostavan vodič za intelektualnu zaštitu za tvrtke

Ovaj je članak napisala Marsha Kelly.


Svi ste ih vidjeli. ©, ™, ®, čak i „patos. u tijeku.” Što to sve znači? I kako razumijevanje zaštitnih znakova, patenata i autorskih prava može pomoći u zaštiti vaše tvrtke intelektualno vlasništvo?

Jednom kada počnete razumijevati razlike između svake vrste licenciranja intelektualnog vlasništva, možete početi raditi na njihovoj zaštiti. Općenito, autorska prava štite knjige i filmove, patenti štite izume, a zaštitni znakovi štite logotipe i slogane. Postoji dosta razlika u načinu na koji rade i kako ih možete zaštititi.

Važno je zaštititi poslovnu imovinu.

Napomena: Ako stvarate web lokaciju, trgovinu e-trgovine ili bilo koju vrstu internetskih tvrtki, ovaj će vam članak pružiti dodatne informacije za zaštitu vaših tvrtki..

Što je autorsko pravo?

Autorska prava prvenstveno su za tvorce medija. Prema američkom Uredu za patente i zaštitne znakove, među ostalim djelima autorska prava mogu biti poezija, romani, filmovi i arhitektura. Oni štite rad predstavljen i fiksiran na određeni način prikazivanja.

Bez obzira na to želite li ili ne registrirati autorska prava ovisi o vama. Zaštita autorskih prava postoji za rad u trenutku kad je stvoren. Morate se registrirati ako želite pokrenuti tužbu protiv nekog drugog zbog kršenja vašeg rada.

Objašnjeno mi je autorsko pravo na način koji je teško zaboraviti. Zamislite da sjedite u učionici, a vaš učitelj iznosi ideje slavnih prosvjetiteljskih prosvjetitelja. Pomislite Voltaire, John Locke, Rousseau itd. U potpunosti ste slobodni napisati te ideje. Oni koji razmišljaju iscrpno opisuju ideje koje bi svakome trebalo dopustiti da se ponavljaju, poput ustavne vlade koja je vrlo popularna širom svijeta.

Međutim, nakon što napišete bilješke o toj lekciji, vi ste autor i tehnički se te bilješke mogu zaštititi zakonom o autorskim pravima. Napravili ste rad koji je fiksiran na posebnom mediju koji je jedinstven.

Autorska prava možete službeno registrirati na www.copyright.gov. Web stranica procjenjuje da je za zahtjeve na webu potrebno obrađivanje sedam mjeseci.

Što je patent?

Kad mislite na patente, mogli biste zamisliti nekoga poput Edisona ili Tesle i izume koje su stvorili. Patenti se i dan danas koriste kao način zaštite radova protivničkih ludih znanstvenika u privremenom razdoblju od 15 do 20 godina u zamjenu za javno objavljivanje tih radova.

Proizvodi zaštićeni patentima uključuju “proizvedene proizvode”, industrijske procese, kemikalije i određene vrste dizajna. Konkretno, patenti daju vlasniku „pravo isključenja drugih da čine, koriste, nude ili prodaju“ izum koji je nositelj napravio. Također omogućuje vlasniku isključenje drugih iz uvoza u Sjedinjene Države. Međutim, odobreni patenti učinkoviti su samo u SAD-u.

Postupak dobivanja patenta razlikuje se ovisno o vrsti patenta koji se podnosi, ali uključuje slanje prijave američkom uredu za patente i zaštitne znakove i odobrenje ispitivača. Ured procjenjuje da će biti potrebno oko 16 mjeseci da se prvo čuju za početne prijave.

Zahtjev za svoj izum možete započeti na https://www.uspto.gov/patent.

Što su zaštitni znakovi?

Zlatni lukovi, oblik boce od cole, urlik lava prije filma, McIntosh jabuka, “Samo učini to”, svi su oni odmah prepoznati kao pripadnost određenoj tvrtki. To su te tvrtke imale na umu kada su ih dizajnirale i registrirale kao zaštitne znakove.

Nevjerojatna je sloboda glede zaštitnih znakova koje možete registrirati. Može biti jednostavan poput logotipa, slogana ili robne marke. To može biti i oblik proizvoda, boja, zvuk ili miris.

Agresivna primjena Nacionalne nogometne lige određenog zaštićenog finala nogometnog turnira na nacionalnoj televiziji dovela je do toga da su mnoga nelicencirana poduzeća uopće izbjegla koristiti frazu. Zaštita zaštitnih znakova zato čujete za „veliku igru“, a ne za njezin pravi naziv u oglasima za vruća krila u veljači.

Zaštita zaštitnih znakova djeluje na gotovo isti način kao i zaštita autorskih prava. Prava općeg prava na zaštitni znak mogu se uspostaviti jednostavno korištenjem tog zaštitnog znaka u trgovini.

Ne morate se registrirati, ali ako to učinite, USPTO može jamčiti obavijest o javnom vlasništvu nad žigom, pretpostavku vlasništva u cijeloj zemlji i ekskluzivno korištenje žiga na robama i uslugama. Sve to im daje značajne prednosti u provođenju zaštite tog zaštitnog znaka.

Možete registrirati zaštitni znak na https://www.uspto.gov/trademark. USPTO kaže da bi postupak mogao trajati “nekoliko mjeseci”. Nakon plaćanja naknade za registraciju zaštitnog znaka, morat ćete redovito vršiti plaćanja da biste je zadržali.

Sve u svemu, ako želite osigurati da nitko ne replicira vaše medije, izum ili logotip, morat ćete registrirati odgovarajuće intelektualno vlasništvo. Svaki od ovih procesa može potrajati dosta vremena, a čak i na kraju tog postupka vaš zahtjev može biti odbijen. Web stranice i usluge poput LegalZoom mogu pomoći u podnošenju tih zahtjeva. Pročitaj moje pregled LegalZoom patenata da biste dobili više informacija. Stranica čak nudi i tražilicu za zaštitne znakove, tako da možete vidjeti je li naziv vaše tvrtke već preuzet u drugim državama.

O intelektualnom vlasništvu

Čak i uz ovoliko informacija o intelektualnom vlasništvu, možda ćete imati još nekoliko pitanja …

FAQ o intelektualnom vlasništvu

P: Mogu li zaštititi svoj logotip?

O: Sve dok je vezan uz određenu marku! Međutim, to može ovisiti ako patentni ured vjeruje da je dovoljno različit da može biti zaštićen zaštitnim znakom. Slobodno koristite tražilicu za pokušaj otkrivanja sličnih zaštićenih logotipa prije nego što podnesete prijavu.

P: Koje su različite vrste patenata? Po čemu se razlikuju?

O: Možete podnijeti tri vrste patenata, korisne patente, dizajnerske patente, biljne patente. Ako čitate ovaj vodič, malo je sumnjivo što ćete znati o patentima biljaka, jer oni moraju imati nove i različite biljne sorte.

Patenti na korisne veze imaju više veze sa praktičnim izumima i mogu se dodijeliti otkrivačima novih procesa, strojeva ili sastava tvari.

Patenti dizajna više se odnose na kreativne procese i mogu se primijeniti na proizvode izrade (poput proizvoda).

P: Kako mogu zakonski staviti „patent u tijeku“ na svoje proizvode?

O: Privremena prijava omogućit će vam da na svoje proizvode i usluge stavite „patent u tijeku“ na 12 mjeseci, koji se ne može produžiti.

P: Što znače simboli poput ® i ©?

O: Mislila sam da je nikad nećeš pitati!

© – Autorska prava

® – Registrirani zaštitni znak

™ – Zaštitni znak

℠ – Oznaka usluge (označava uslugu)

Marsha Kelly prodala je svoj prvi posao za više od milijun dolara. Dijelila je teško osvojena iskustva kao uspješna serijska poduzetnica na svom blogu Best4Businesses, gdje također redovito objavljuje poslovne savjete, ideje i prijedloge kao i recenzije proizvoda za poslovne čitatelje. Kao serijski poduzetnik koji je vrijeme provodio u korporativnoj Americi, Marsha je naučila koji proizvodi i usluge danas zaista dobro funkcioniraju u poslu. Iz njenog iskustva možete naučiti kako izgraditi posao.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map