Strategi Pemasaran eCommerce: 6 Petua untuk Menjana Lebih Banyak Penjualan

Di seluruh dunia, penganalisis memproyeksikan terdapat 1.92 juta pembeli digital global pada tahun 2019 dan penjualan eCommerce akan meningkat $ 4.9 trilion menjelang 2021. Pemilik perniagaan yang cerdas sibuk membuat persiapan untuk memenangkan bahagian mereka dari kejatuhan ini.


Penjualan e-dagang runcit berkembang di seluruh dunia (sumber: Pekerjaan dalam Pemasaran)

Sekiranya anda menjalankan kedai eCommerce, anda ingin mengetahui strategi terbaik untuk mendorong penjualan. Kedua-dua perniagaan baru dan berkembang memerlukan strategi penjualan yang berfungsi.

Artikel ini menunjukkan kepada anda 6 taktik untuk meningkatkan penjualan dalam talian.

6 Idea Pemasaran eCommerce untuk Meningkatkan Jualan Dalam Talian

1. Pemasaran Pengaruh

48% pemasar mengatakan ROI pemasaran influencer lebih tinggi berbanding saluran lain. Sementara itu, 41% pemasar ini bersetuju bahawa pemasaran influencer sama efektifnya dengan saluran teratas yang lain.

Selanjutnya, 49% pengguna mempercayai pemberi pengaruh, sementara 40% membeli barang setelah melihatnya di media sosial.

strategi pemasaran eCommerce89% pemasar merasakan pemasaran berpengaruh mendapat hasil bagi mereka (Mediakix).

Untuk strategi, anda ingin memanfaatkan kesan yang ada pada pengikutnya.

Influencer marketing adalah sejenis pemasaran rujukan. Walaupun begitu, hasil yang anda dapat dari satu orang di sini jauh lebih hebat. Oleh itu, apabila seorang pemberi pengaruh bercakap mengenai jenama anda, peminat akan mendengar.

Sekiranya anda baru menggunakan pemasaran influencer, berikut adalah gambaran umum ringkas tentang cara kerjanya.

Pertama, cari influencer yang betul. Mendaratkan influencer yang betul boleh menjadi banyak kerja. Anda ingin memastikan metrik penting seperti

 • Mereka menyasarkan calon pembeli anda,
 • Pengaruh mempunyai pengikut manusia dan bukan bot, dan
 • Pengaruh akan menyebarkan mesej anda dengan berkesan kepada khalayak mereka.

Seterusnya, anda akan berunding dengan pemberi pengaruh sasaran anda dan bersetuju dengan insentif promosi dan syarat lain.

Setelah anda mempunyai pemberi pengaruh dan bersetuju mengenai cara bekerjasama dengan mereka, anda kemudian akan menghasilkan kod kupon untuk pengikut pengaruh.

Pengaruh sasaran anda kemudian menggunakan kod tersebut untuk mempromosikan produk anda. Ingatlah untuk berinteraksi dengan penonton yang berpengaruh dalam menjawab soalan dan masalah tepat pada waktunya.

Satu laporan mengatakan bahawa pengaruh kecantikan menjana $ 11.38 untuk setiap $ 1.29 anda habiskan. ROI hampir 800%! Bukankah itu “cantik”?

Pemasaran Pengaruh di Tempat Kerja

@nknaturalz adalah influencer gaya rambut dari Kanada. Salinan promosinya terasa seperti perbualan semula jadi antara dia dan pembacanya. Dia melibatkan pengikutnya dan meminta mereka membeli dari penaja, dalam hal ini, @curlkeeper

Untuk memulakan pemasaran Influencer anda, cari influencer di ruang anda dan kemudian hubungi mereka untuk mengetahui apa yang diperlukan oleh perkhidmatan mereka. Anda juga boleh mencari “influencer popular di [NICHE ANDA]” dalam carian Google untuk mencari Influencer yang anda sasarkan.

2. Iklan Berbayar

Pemasaran berbayar mendorong sebahagian besar penjualan eCommerce. Menurut laporan Merkle, 60% daripada klik iklan di Google dan 31% di Bing adalah untuk iklan membeli-belah.

Laporan Pemasaran Digital Merkle Q1 2018

Angka-angka ini menunjukkan bahawa orang lebih cenderung mengklik iklan eCommerce daripada jenis iklan lain. Apa yang lebih menarik ialah trennya semakin meningkat, jadi orang perniagaan yang bijak menghabiskan lebih banyak iklan dan mengalami lebih banyak klik.

Mari lihat bagaimana ini berfungsi di beberapa saluran media sosial.

Iklan Facebook

Lebih 2.7 bilion pengguna aktif di Facebook setiap bulan. Lebih-lebih lagi, rangkaian mempunyai lebih banyak data mengenai aktiviti seharian orang berbanding platform lain.

Iklan Facebook boleh memerintahkan sebanyak ROI 152%. Anda tidak mahu kehilangan potensinya untuk mendorong lalu lintas dan penjualan perniagaan anda.

Jenis iklan Facebook termasuk:

 • Suka Halaman
 • Iklan Pertunangan
 • Promosi Pos
 • Kesedaran jenama
 • Iklan yang dilokalkan
 • Penukaran Laman Web
 • Klik Laman Web
 • Promosi acara
 • Iklan Penjanaan Utama

Kepala ke Perniagaan Facebook untuk memulakan iklan anda. Buka akaun, lampirkan kaedah pembayaran anda, sambungkan akaun Instagram anda, kemudian reka dan lancarkan iklan anda.

Bergantung pada matlamat anda, anda boleh membuat iklan yang hanya memberi kesedaran kepada produk anda, membuat pembeli mengunjungi kedai eCommerce anda, atau membeli dari anda.

Untuk memulakan, klik Ad Manager.

Klik ‘Buat.’ Pilih jenis iklan yang ingin anda jalankan, dan kemudian ikuti arahan untuk menyiapkannya.

Iklan YouTube

Pengguna YouTube berbelanja satu bilion jam di video YouTube setiap hari. Bukan sahaja angka ini sesuai dengan TV, tetapi telah melebihi gabungan video Netflix dan Facebook. Netflix mempunyai 116 juta pada masa itu, dan Facebook mempunyai 100 juta.

Angka-angka ini tidak memberi makna kepada perniagaan anda sekiranya orang tidak berminat. Tetapi jika anda ingin berjaya dengan kaedah ini, video anda mestilah unik. Sentiasa mulakan dengan unsur-unsur yang menimbulkan minat dan rasa ingin tahu.

Iklan Instagram

Pada bulan April 2017, Instagram mengumumkan bahawa ia telah dicapai 700 juta pengguna aktif.

Dengan gambar dan video yang menakjubkan, mana-mana syarikat boleh beriklan di Instagram. Jumlah iklan akaun di Instagram meningkat dari 200,000 pada 2016 menjadi Satu juta pada tahun 2017. Ini hanya boleh berlaku kerana iklan Instagram berfungsi.

Nasib baik, perniagaan eCommerce dapat memanfaatkan iklan Instagram. Iklan kelihatan seperti pos biasa, jadi tidak ada yang merasa seperti anda mengiklankannya. Anda boleh berinteraksi dengan pengguna, dan menggunakan data dari Facebook untuk dijadikan sasaran.

Iklan di sini merangkumi:

 • Iklan gambar
 • Iklan tayangan slaid
 • Iklan video
 • Iklan karusel

Penargetan Semula

Pelanggan cenderung membeli dari anda kemudian sekiranya mereka berinteraksi dengan kandungan atau halaman media sosial anda pada masa lalu.

Oleh itu, penargetan semula menjejaki pelawat anda dan menunjukkan kepada mereka iklan anda semasa mereka berada dalam talian. Tujuannya adalah agar mereka berkunjung lagi, dan kali ini, untuk membuat pembelian. Anda juga boleh menargetkan semula khalayak pesaing anda.

Bermula dengan Penasaran Semula

Untuk menjalankan penargetan semula, anda perlu memasukkan kod JavaScript ke Head atau Footer laman web anda. Sekiranya anda menargetkan semula dengan Facebook, misalnya, anda memerlukan Piksel Facebook.

Sekiranya anda ingin menggunakan piksel di Facebook, pilih “Penukaran” sebagai matlamat iklan anda, dan kemudian ikuti arahannya.

Facebook telah bekerjasama dengan kebanyakan platform eCommerce dan pengurusan kandungan seperti WordPress, BigCommerce, Wix, Shopify dan banyak lagi. Oleh itu, menggabungkan piksel anda kini sangat mudah. Sebagai contoh, dengan WordPress, yang perlu anda lakukan ialah menambahkan piksel ke pemalam Facebook. Facebook juga memberi panduan di sini.

3. Pemasaran Kandungan

Dalam tinjauan, 72% pemasar setuju bahawa sangat sukar untuk mengurus kandungan secara strategik. Selain itu, 59% daripada pemasar tersebut mengatakan bahawa strategi meningkatkan ROI mereka.

Sumber: Institut Pemasaran Kandungan

Anda ingin menggunakan pemasaran kandungan untuk mendidik khalayak anda mengenai produk anda. Selain itu, anda akan membina lalu lintas dan memberi kesedaran mengenai penawaran anda kerana semakin banyak orang mengakses dan menggunakan bahan pendidikan anda.

Secara khusus, anda boleh membuat jenis kandungan ini

 • Video,
 • Catatan blog,
 • Infografik,
 • Siaran media sosial (termasuk gambar dan GIF)

Pendengaran pemasaran kandungan adalah menggunakan kandungan anda untuk menarik petunjuk, dan kemudian menukar petunjuk tersebut kepada pembeli.

Topik dan Kata Kunci

Membuat kandungan yang hebat membolehkan anda memberi peringkat pada enjin carian, dan ini bermaksud mencari lalu lintas ke laman web anda. Oleh itu, apabila anda memilih topik dan kata kunci, pastikan permintaan carian mereka tinggi.

Anda harus menyasarkan kata atau frasa yang menggambarkan produk atau perkhidmatan anda.

Sekiranya anda menjual produk penurunan berat badan, maka anda mungkin mencari frasa “menurunkan berat badan” dalam alat kata kunci. Dalam gambar di bawah, jumlah carian untuk “menurunkan berat badan” menunjukkan carian bulanan rata-rata 36,000.

Alat kata kunci seperti Ahrefs memberi anda maklumat lebih lanjut mengenai kata kunci anda seperti jumlah carian, kesukaran, klik, dll.

Ulangi proses ini dengan frasa lain untuk menentukan sama ada ia mempunyai jumlah carian yang signifikan. Seterusnya, anda akan mengutamakan kata kunci dengan kesukaran terendah dan jumlah carian tertinggi.

Buat Kandungan

Alat kata kunci juga memberi anda idea mengenai kandungan yang boleh anda buat.

Setelah anda menentukan kata kunci yang anda perlukan, teruskan membuat kandungan anda. Tidak apa-apa untuk melihat apa yang orang lain katakan mengenai topik anda, tetapi jangan berhenti di situ. Cari sudut yang memberi kelebihan.

4. Program Rujukan

Rujukan atau pemasaran dari mulut ke mulut sangat kuat dalam eCommerce. Logiknya mudah. Apabila anda menikmati pengalaman, anda ingin membagikannya kepada orang yang anda sayangi.

81% pelanggan mempercayai cadangan rakan mereka mengenai produk berbanding tuntutan syarikat, menurut HubSpot.

Fikiran anda; orang juga cenderung memberi amaran kepada orang yang mereka sayangi tentang pengalaman buruk. Tugas anda adalah memberi mereka sesuatu yang baik untuk dibincangkan.

Anda boleh menyewa pembangun untuk menyesuaikan program rujukan anda jika anda mahukan sesuatu yang unik. Atau dapatkan aplikasi program rujukan untuk kepantasan. Kemudian tentukan apa insentif untuk memberi dan mempromosikan program ini.

Galakan

Insentif menarik pelanggan ke program rujukan. Oleh itu anda mahu merancang langkah ini sebelum anda bertindak.

Tawaran yang murah tidak akan menarik perhatian penonton anda, sedangkan tawaran yang mahal mungkin melumpuhkan perniagaan anda atau menjadikan program tidak berkesan.

Oleh itu, mendapatkan keseimbangan yang betul mungkin akan membuat anda tertekan pada awalnya, tetapi akhirnya anda dapat mengetahui titik keuntungan dan pertumbuhan yang manis.

Promosi

Sekiranya anda ingin orang mendengar tentang program rujukan anda, anda mesti mempromosikan program tersebut. Maklumkan kepada pelanggan anda sekarang dan beritahu pelanggan baru tentangnya sebaik sahaja mereka melayari laman web anda.

5. Program Kesetiaan

Mempunyai pelanggan yang berpuas hati dan pelanggan yang setia adalah dua perkara yang berbeza. Tidak semua pelanggan gembira anda hanya berpegang pada jenama anda sahaja.

Namun, jika anda menjalankan laman web eCommerce, anda memerlukan pelanggan yang setia.

Program kesetiaan dulu sukar dikendalikan, tetapi pendigitan menjadikannya mudah. Terlepas dari kemudahan, ia mempunyai banyak kelebihan berair. Sebagai contoh, 73% pengguna program kesetiaan merujuk rakan mereka ke program kesetiaan.

Sekarang, cara lain apa yang boleh anda manfaatkan daripada program kesetiaan?

Pelanggan Anda Berpegang kepada Anda

Pelanggan yang mendasarkan pembelian mereka pada ganjaran cenderung terus membeli dari anda untuk memenangi ganjaran tersebut. Kekerapan pembelian mereka adalah 90% lebih tinggi daripada peserta program tanpa kesetiaan.

Pelanggan cenderung membeli lebih banyak

Dalam satu kajian, 61% daripada PKS yang disurvei mengatakan bahawa lebih dari 50% penjualan mereka adalah dari pelanggan berulang. Tambahan pula, pelanggan ini membelanjakan 67% lebih tinggi daripada yang baru.

Pelanggan Merujuk Perniagaan Anda kepada Orang Lain

Pelanggan sering merujuk rakan mereka ke program kesetiaan yang mereka gemari. Peserta program kesetiaan 50 kali lebih cenderung melakukan pembelian, dan mereka cepat memberitahu orang lain mengenai program tersebut.

6. Pemasaran E-mel

Adobe mencatatkan bahawa milenium Amerika memeriksa e-mel mereka semasa melakukan aktiviti lain. Ketagihan penggunaan e-mel ini sangat kuat 18% pengguna periksa e-mel mereka semasa memandu!

Sumber: Adobe

Ringkasnya, orang menggunakan e-mel mereka dan anda boleh memanfaatkan tingkah laku tersebut untuk perniagaan eCommerce anda. Langkah pertama yang jelas di sini adalah dengan mula mengumpulkan alamat e-mel pengunjung kedai anda.

Oleh kerana 68% Gen Z akan membaca e-mel dari syarikat, anda mesti memberikan sesuatu yang berharga sebagai ganti e-mel pelanggan anda. Anda boleh menawarkannya,

 • Potongan harga
 • Ebook percuma
 • Lembaran Cheats
 • Cadangan hadiah yang boleh dimuat turun, dan
 • Panduan pengguna percuma

Pemasaran e-mel alatan banyak. Pada asasnya, anda memerlukan

 • Borang ikut serta
 • Autoresponden
 • Menyenaraikan sistem pengurusan
 • Alat pelacakan dan pelaporan kempen

Alat-alat ini boleh bersumber secara bebas atau sebagai paket yang dibundel, seperti yang anda dapati dengan platform seperti Constant Contact dan MailChimp. Sebilangan besar platform pemasaran e-mel ini menawarkan ciri pengujian split, keupayaan penyaringan spam, dan API untuk mengintegrasikan dan memperluas prestasi mereka.

Untuk Mengemas

Perlu diingat bahawa apa yang berfungsi untuk orang lain mungkin tidak selalu berfungsi untuk anda. Sebaik-baiknya anda menguji perkara sehingga anda menemui apa yang sesuai.

Walau bagaimanapun, idea-idea malar hijau seperti pemasaran e-mel harus menjadi sebahagian daripada campuran yang akhirnya anda putuskan untuk dilaksanakan. Sekiranya anda menjual pakaian atau barang lain yang memerintahkan pembelian berulang, maka program kesetiaan adalah cara terbaik untuk memaksimumkan keuntungan.

Pilih taktik dan mulakan dengan segera!

Tulip adalah pakar Pemasaran Kandungan dan Inbound di Snewscms. Selama bertahun-tahun, dia telah membantu puluhan perniagaan dalam menentukan strategi kandungan mereka. Dia percaya bahawa kreativiti tidak lagi memberi inspirasi kepada pelanggan. Kisah benar apabila dibacakan dengan baik, sudah cukup untuk membina hubungan. Sambung dengan Snewscms aktif Facebook.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map