Skema Warna Laman Web yang Boleh Anda Gunakan untuk Laman WordPress Anda

Anda baru sahaja mendaftar WordPress, dan anda sudah bersedia untuk membina laman web pertama anda. Masalahnya ialah, anda tidak tahu bagaimana bentuknya. Anda tidak boleh memilih tema dan tetap mengikutinya – sangat penting untuk memilih skema warna yang sempurna.


Kedengarannya menakutkan? Jangan risau. Saya telah mengumpulkan beberapa contoh skema warna laman web yang menakjubkan yang boleh anda dapatkan inspirasi. Kami juga akan membincangkan apa yang harus dilakukan untuk memilih palet yang sesuai untuk laman web anda.

Mengapa Skema Warna Penting

Sebelum masuk ke dalam senarai, mari kita bincangkan mengapa sangat penting untuk memilih warna yang sesuai untuk laman web anda.

Pertama, skema warna yang berbeza menjadikan jenama anda lebih berkesan.

Nama syarikat besar biasanya menggunakan warna logo untuk laman web, iklan, dan usaha penjenamaan mereka yang lain. Sebagai contoh, FedEx menggunakan ungu dan oren, sementara PayPal memilih beberapa warna biru. Dengan menggunakan warna tersebut secara konsisten, orang ramai mengaitkan skema warna tersebut dengan jenama.

Skema warna yang bagus juga dapat menarik minat khalayak sasaran anda.

Menurut tinjauan oleh Scott Design, Biru dan Hijau tampaknya menjadi dua warna kegemaran.

Setiap kumpulan demografi mempunyai pilihan warna tersendiri. Rasa mereka dapat dipengaruhi oleh asuhan, budaya, masyarakat, dan banyak faktor lain.

Contohnya, warna boleh mempunyai makna yang berbeza dalam budaya yang berbeza. Hitam biasanya bermaksud keanggunan, tetapi dalam beberapa budaya, ia menggambarkan penderitaan.

Syarikat telah menggunakan kesan warna untuk faedah mereka sendiri. Sebagai contoh, kanak-kanak biasanya bertindak balas dengan lebih positif terhadap warna terang. Oleh itu, laman web seperti Kanak-kanak PBS menggunakan skema warna terang untuk menarik minat kanak-kanak.

Akhir sekali, warna boleh menyebabkan penglibatan pengguna lebih tinggi.

Baru-baru ini belajar mendedahkan bahawa butang CTA dengan warna kontras tinggi mempunyai kadar penukaran yang tinggi. Ini bermaksud bahawa butang harus dalam warna yang menonjol daripada skema warna laman web.

Oleh itu, seperti yang anda lihat, sangat penting untuk mempertimbangkan warna setiap elemen laman web anda, walaupun hanya butang.

Cara Memilih Skema Warna yang Sesuai untuk Laman Web Anda

Cara termudah untuk memilih skema warna yang baik adalah dengan menggunakan penjana warna. Berikut adalah beberapa alat yang boleh anda gunakan:

 • Colorspire– pratonton warna pada templat laman web.
 • Paletton– lihat bagaimana rupa skema warna anda dalam pelbagai susun atur.
 • Penyejuk– menghasilkan skema warna dari gambar pilihan anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat skema warna dari awal, inilah yang boleh anda lakukan:

 1. Pilih warna yang dominan. Inilah warna yang paling anda mahukan. Sebaiknya gunakan warna jenama anda di seluruh laman web anda.
 2. Pilih warna sekunder. Warna-warna ini melengkapkan atau menguatkan warna dominan anda.
 3. Tentukan tempat meletakkan warna. Sebilangan orang suka menggunakan warna yang dominan untuk ciri yang ditekankan seperti butang dan pautan. Orang lain mungkin menggunakannya untuk elemen visual yang besar, sementara warna sekunder adalah untuk teks. Terokai pilihan dan cari yang terbaik untuk anda.
 4. Pilih warna latar belakang. Orang biasanya memilih nada neutral untuk memastikan laman web dapat dibaca.

8 Skema Warna Laman Web yang Menakjubkan

Dengan 34% laman web menggunakan WordPress, saya telah memilih dengan teliti 8 jenis skema warna yang boleh anda gunakan sebagai inspirasi untuk laman WordPress anda:

1. Bersemangat

Lawati Optimis Iklim

Warna terang dan terang boleh menjadi pilihan yang tepat untuk laman web yang ingin menetapkan nada yang meriah dan bertenaga.

Laman web Climate Optimist menunjukkan penggunaan warna yang baik. Sebagai organisasi perubahan iklim, mereka ingin menginspirasi positif dan keyakinan untuk membuat orang berpartisipasi dalam kempen mereka. Ini terkandung dalam skema warna kuning, merah jambu, dan hijau mereka.

2. Diam

Lawati Mosole

Sekiranya anda mahu laman web anda kelihatan elegan, pertimbangkan untuk menggunakan nada yang disenyapkan. Mereka mungkin tidak menarik, tetapi kombinasi warna yang tepat dapat kelihatan bergaya.

Laman web ini oleh Mosole, kilang anggur Itali, bertujuan untuk nada sedemikian. Mereka mendekaturkan warna-warna bersahaja seperti coklat dan hijau dan mencipta kesan berkelas yang masih mewakili jenama mereka sebagai kilang wain.

3. Cahaya

Lawati Bosumhus

Sekiranya anda mahu laman web anda kelihatan menarik, saya cadangkan menggunakan warna yang lebih ringan. Seperti rumah yang selesa, laman web yang menyenangkan membuatkan pengunjung ingin menghabiskan lebih banyak masa di halaman anda.

Bosumhus, laman web pembangun rumah, memberikan contoh terbaik dari skema warna ini. Walaupun teksnya gelap, unsur-unsur lain kebanyakannya berwarna coklat muda dan kuning air dengan sedikit warna hijau di sana sini. Laman web ini juga merupakan gambaran yang baik tentang bagaimana gambar anda dapat mewakili palet warna anda.

4. Gelap

Lawati Critical TechWorks

Berbeza dengan warna terang, warna gelap biasanya melambangkan misteri. Selain itu, ia digunakan untuk mewakili kemodenan dan futurisme.

Dalam contoh ini, Critical TechWorks menggunakan warna gelap untuk melengkapkan identiti sebagai syarikat teknologi generasi akan datang.

Laman web ini juga menggambarkan bagaimana anda boleh menggunakan warna gelap sambil menawan. Walaupun kebanyakan warna mendalam, laman web ini juga menggunakan warna biru neon untuk sorotan.

5. Pastel

Lawati Mont-Roucous

Pastel menjadi trend reka bentuk sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Warna-warna ini lembut dan bersih, dan bertujuan untuk kelihatan menenangkan.

Ini biasanya dikaitkan dengan bayi kerana warna ini sering dijumpai di tapak semaian. Namun, banyak laman web menggunakan warna ini untuk menarik minat demografi muda juga.

Laman web Mont-Roucous adalah contoh terbaik untuk menggunakan warna pastel. Oleh kerana produk mereka ditujukan untuk bayi, mereka menggunakan warna merah jambu dan biru lembut untuk jenama mereka.

6. Monokromatik

Lawati Brightscout

Sekiranya anda tidak tahu bagaimana menggabungkan warna, cuba pilih satu warna dan jadikan keseluruhan laman web anda monokromatik. Ini bermakna anda hanya akan menggunakan pelbagai warna dengan warna yang sama di seluruh halaman anda.

Brightscout menunjukkan bagaimana anda boleh menggunakan warna hijau yang berbeza pada halaman yang sama. Walaupun semuanya berwarna hijau, menggunakan warna terang dan gelap menghalang halaman daripada kelihatan rata.

7. Aksen

Lawati Frakton

Warna aksen merujuk kepada warna yang digunakan untuk menekankan elemen penting. Warna-warna ini digunakan dengan hemat, dan beberapa laman web menggunakan warna jenama mereka sebagai warna aksen.

Sebagai contoh, Frakton menggunakan palet warna hitam dan putih yang didominasi dengan warna kuning di sana sini. Skema hitam dan putih membantu menarik perhatian semua pada sorotan kuning, jadi warna aksen digunakan untuk butang, teks yang ditekankan, dan tajuk.

8. Warna yang Berbeza

Lawati Turner Dairy Farms

Beberapa laman web suka menggunakan dua warna yang berbeza untuk menghasilkan kesan visual yang menarik. Warna-warna ini biasanya duduk di hujung roda warna yang bertentangan.

Turner Dairy menggunakan warna merah dan biru untuk menyamakan produk tenusu mereka dengan barang bukan tenusu mereka. Mereka mengekalkan perbezaan ini di seluruh laman web mereka. Butang dan tajuk utama berwarna merah, sementara elemen visual berwarna biru. Mereka juga menggunakan latar belakang putih untuk kesediaan membaca.

Mengakhiri

Memilih skema warna yang tepat bukan hanya untuk menggabungkan warna yang indah bersama-sama. Ini mengenai memilih yang sesuai untuk jenama, khalayak dan keterlibatan pengguna anda.

Sekiranya anda mahukan proses bebas ribut dalam mencari palet yang baik, gunakan penjana warna. Tentukan warna yang akan menjadi warna dominan, sekunder, dan latar belakang anda. Anda juga perlu memikirkan bagaimana setiap warna harus diletakkan di laman web anda.

Walaupun saya hanya menyenaraikan 8 skema warna, ada kombinasi warna tanpa henti yang boleh anda cuba untuk laman web WordPress anda. Jadi, jangan takut untuk bereksperimen, dan semoga berjaya.

Simon Dwight Keller adalah pengusaha pemasaran digital yang ingin membawa banyak lalu lintas ke laman web anda dengan kandungan kreatif dan menarik. Setelah tiga tahun bekerja keras sebagai freelancer, dia memutuskan untuk meningkatkan perkhidmatannya ke tingkat berikutnya, dia bersama-sama menubuhkan sebuah syarikat pemasaran digital Perumpamaan. Akhirnya Simon merasakan bahawa untuk mencapai lebih banyak, dia harus memulakan syarikatnya sendiri – SDK Marketing. Dengan pasukan profesionalnya yang kecil, dia bersedia menghadapi cabaran baru, meningkatkan lalu lintas anda dan menjana lebih banyak pendapatan. Selain minatnya yang tinggi untuk SEO, dia berminat dengan hoki ais dan melancong. Berhubung dengan Simon LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map