SEO untuk Dummies: Bagaimana SEO pada tahun 2020

Apa itu Search Engine Optimization (SEO)?

Search Engine Optimization (SEO) adalah proses penyempurnaan laman web untuk mencuba dan mencapai kedudukan yang lebih tinggi dalam hasil carian. SEO dilakukan sebahagiannya berdasarkan:


 1. Pemahaman seseorang tentang bagaimana mesin menafsirkan maksud pencari dan memadankannya dengan kandungan web (algoritma carian) dan,
 2. Anggaran bagaimana manusia berinteraksi dengan kandungan yang mereka lihat dalam talian.

SEO telah menjadi sangat kompleks. Sehingga kini, terdapat lebih daripada 200 faktor kedudukan (parameter yang mempengaruhi peringkat halaman web) disepakati dan dikenali oleh pemasar Internet.

Search Engine Land membuat ini Jadual Berkala SEO untuk menerangkan elemen penting dalam strategi SEO.

Faktor-faktor ini merangkumi pengguna menghabiskan masa, teks sauh pautan, kata kunci dalam URL, panjang kandungan, TF-IDF, tag tajuk, teks keterangan meta, kelajuan memuatkan laman web, kata kunci dalam teks alt gambar, bilangan pautan keluar, bilangan pautan masuk, Kata kunci LSI, kadar klik-melalui halaman hasil carian (SERP CTR), dan sebagainya.

Faktor-faktor ini diakui oleh majoriti kerana ia disahkan oleh jurucakap Google atau terbukti (sekurang-kurangnya agak berkesan) dalam eksperimen dan kajian kes yang diterbitkan oleh pakar SEO terkenal. Sebilangan besar, termasuk saya, percaya bahawa jumlah faktor peringkat kritikal jauh lebih besar daripada 200. Setiap faktor ini mempunyai berat yang berbeza di halaman hasil carian yang berbeza – yang menjadikan SEO sangat rumit (sekali lagi) dan sukar dijelaskan. Ada yang menyebut SEO lebih seni daripada sains.

Saya tidak akan menggali perincian faktor ranking 200+ ini. Objektif saya dengan artikel ini adalah untuk memberikan gambaran ringkas mengenai bagaimana mesin pencari berfungsi hari ini dan berkongsi senarai item SEO yang paling kritikal untuk diteliti.

Seperti yang dipegang oleh Google lebih daripada 90% jumlah pasaran carian hari ini, Saya akan menukar istilah “search engine” dan Google secara longgar dalam artikel saya.

Bagaimana SEO Berfungsi pada tahun 2005?

Kata kunci ekor panjang vs ekor pendek.Secara tradisionalnya proses SEO dimulakan dengan penyelidikan kata kunci. Sebaik-baiknya, anda ingin mencari kata kunci dengan jumlah carian paling banyak dan persaingan paling sedikit. Walau bagaimanapun, kedua-duanya hampir eksklusif antara satu sama lain – kata kunci dengan jumlah carian paling banyak mempunyai persaingan paling banyak sementara persaingan paling sedikit tidak mempunyai jumlah carian sama sekali.

Inilah cara saya melakukan SEO 15 tahun yang lalu:

 1. Jalankan sekumpulan kata kunci di Overture (kini hilang) atau Alat Kata Kunci Google Adwords untuk menentukan jumlah carian untuk setiap kata kunci.
 2. Pilih satu set 30 – 50 kata kunci berdasarkan jumlah carian dan persaingan pasaran. Sasarkan istilah carian dengan jumlah carian yang lebih tinggi tetapi persaingan pasaran lebih rendah.
 3. Bahagikan kata kunci ini kepada 10 – 15 topik. Setiap topik harus terdiri daripada satu kata kunci utama dan beberapa kata kunci sekunder yang lain.
 4. Menghasilkan kandungan mengenai topik – pastikan kata kunci utama ada di tag tajuk halaman dan kata kunci sekunder berlanjutan di tajuk halaman (H1, H2, H3, dll.).
 5. Sertakan gambar yang indah dan teks alt yang kaya kata kunci untuk masing-masing.
 6. Sambungkan halaman wang penting di seluruh laman web dari header dan footer
 7. Hantarkan sebanyak mungkin e-mel kepada webmaster lain dan minta mereka memaut kembali ke laman web anda menggunakan kata kunci utama anda sebagai teks utama.
 8. Beli pautan balik dari laman web lain jika anda mempunyai anggaran tambahan.
 9. Ulangi langkah 1 – 6 tanpa henti.

Ini sebahagian besarnya bagaimana saya membina beberapa laman web dan blog afiliasi dengan lalu lintas tinggi pada tahun 2000-an. Walaupun kaedah ini mungkin masih berfungsi dalam pengertian terhad hari ini, itu bukan lagi kaedah yang berkesan. Landskap dalam carian dan teknologi web telah banyak berubah – mustahil untuk mencapai hasil yang sama dengan kaedah ini.

Kenapa? Kerana enjin carian dan Internet berfungsi berbeza hari ini.

Enjin Carian hari ini adalah…

Sangat berahsia

Bilangan carian yang tersembunyi di sebalik penyulitan Google.

Pencarian hari ini kebanyakannya disulitkan – ini bermaksud kita tidak lagi dapat melihat apa yang pengguna taipkan di bar carian mereka untuk menjangkau laman web kami. Data carian paling tepat yang dapat kami perolehi hari ini berasal dari segelintir penyedia alat SEO yang membeli data aliran klik dari broker pihak ketiga.

Belum lagi – penggunaan penyekat iklan dan VPN juga menyekat bagaimana data dikongsi di kalangan pemilik laman web yang lebih kecil. Kami tidak dapat melihat dengan tepat berapa banyak pencari yang datang ke laman web kami dan dari mana mereka mencari.

Diperibadikan

Duck Duck Go menemui 62 set hasil yang berbeza dalam 76 carian dengan istilah yang sama “kawalan senjata” (sumber).

Google sekarang memberikan hasil carian yang sangat diperibadikan kepada individu berdasarkan pilihan individu dan sejarah penyemakan imbas web. Peranti yang anda gunakan, seperti jenama telefon bimbit, tablet, desktop, TV pintar, dan sebagainya juga menjadi faktor penting.

Malah tingkah laku anda juga dianalisis dan menyumbang kepada tahap tertentu. Contohnya, sejarah penggunaan anda seperti laman web yang anda lawati, video yang disukai atau dikongsi, aplikasi yang anda pasang pada telefon pintar anda, dan interaksi lain.

Kemudian ada cara anda berinteraksi dengan hasil carian (laman web yang anda klik, perkara yang anda cari sebelumnya, iklan yang anda temui, dan lain-lain). Ini bergabung untuk menentukan hasil seterusnya yang anda dapat dari carian Google anda. Hasil carian 10 teratas saya kemungkinan besar akan berbeza daripada hasil carian anda.

Merentas platform

peranti yang berbeza untuk melakukan carian

Pencarian dilakukan pada pelbagai jenis peranti – yang sering mewakili maksud yang berbeza untuk mesin pencari. Contohnya – pencari yang mencari “aglio olio” di desktop lebih cenderung mencari resipi; tetapi pencari yang mencari perkara yang sama di telefon bimbit mungkin mencari restoran Itali. Walaupun anda mempunyai angka yang tepat dalam jumlah carian kata kunci, sukar untuk mengira jumlah lalu lintas yang akan anda perolehi.

Bagaimana melakukan SEO pada tahun 2020?

Cabaran terbesar bagi pengamal SEO hari ini terletak pada pelaksanaan, bukan pengetahuan.

Saya tidak boleh bersetuju dengan Kevin Indig segmentasi SEO moden menjadi dua kategori

 1. Tahap makro, yang melibatkan aspek teknikal seperti reka bentuk seni bina laman web, pengoptimuman UX, pengantarabangsaan laman web, dan sebagainya;
 2. Tahap mikro, yang melibatkan kandungan terfokus dan pengoptimuman di halaman seperti pemadanan niat dan penyesuaian kandungan.

Masalahnya, anda tidak lagi dapat membuat satu set prosedur tetap dalam SEO dan menerapkannya ke semua laman web dan halaman secara sama rata.

Setiap industri adalah unik.

Setiap laman web adalah unik.

Setiap maksud di sebalik carian adalah unik.

SEO bukan lagi “taktik” pemasaran yang berdiri sendiri; tetapi sesuatu yang boleh dimasukkan ke dalam proses pengembangan web dan pengeluaran kandungan anda. Untuk mendapat kedudukan tinggi di Google dan mengembangkan laman web anda, anda memerlukan rancangan tindakan penambahbaikan berterusan yang melihat gambar peringkat makro dan mikro.

Dalam rancangan tindakan itu, berikut adalah lima bidang di laman web anda yang mesti anda tingkatkan dan optimalkan secara berterusan.

1. Buat kandungan yang relevan dan berguna

Adakah – Hasilkan laman web (dan laman web anda) yang memberikan tujuan yang jelas kepada pengguna anda. Sentiasa kemas kini dan menambah nilai ke laman web ini. Akhirnya laman web anda harus menyediakan kandungan berguna yang tidak dapat dijumpai oleh pengguna di tempat lain di Internet.

Sekiranya anda baru, sebahagian besar usaha SEO anda akan dihabiskan dalam audit kandungan. Kemukakan soalan berikut.

 • Adakah kandungan anda terkini dan disajikan dengan jelas?
 • Adakah kandungan anda membawa kedalaman (dan nilai) yang cukup kepada pengguna?
 • Adakah kandungan anda memperlihatkan Kepakaran, Kebenaran, dan Kepercayaan (E-A-T)?

Halaman berita hanya bermanfaat bagi pengguna ketika melaporkan peristiwa terbaru atau penting. Halaman membeli-belah harus memberikan semua maklumat yang diperlukan mengenai produk dan membuat kesediaan untuk penjualan. Tutorial cara untuk memberikan maklumat A-to-Z lengkap – dalam bentuk teks, gambar, atau video – untuk menyelesaikan tugas.

2. Bina pautan masuk dan pautan dengan bijak

Adakah – Paut ke laman web utama anda secara dalaman secara kerap (tanpa menjejaskan pengalaman pengguna laman web anda). Pautan ke laman web lain yang relevan dan berguna di Internet. Dapatkan laman web dan blog lain yang berkaitan untuk dihubungkan dengan anda.

Pautan di Internet adalah seperti suara di dunia nyata – kecuali bahawa pautan yang berbeza mempunyai berat yang berbeza dalam kedudukan carian. Pautan dari laman web yang sangat dipercayai, Nasa.com misalnya, memiliki lebih banyak kekuatan daripada pautan dari direktori web yang menghubungkan ke 500 laman web yang berbeza dari satu halaman.

Objektif utama anda dalam membina pautan, adalah untuk mendapatkan sebanyak mungkin pautan “baik”.

Kaedah SEO yang berbeza pendekatan membina bangunan secara berbeza. Beberapa kaedah mengesyorkan menghasilkan kandungan yang baik yang menarik pautan secara semula jadi (orang cenderung menghubungkan ke kandungan yang mereka anggap berguna atau menarik); sementara yang lain memperoleh pautan melalui perdagangan – wang (penajaan dan iklan), kandungan yang baik (catatan tetamu), hubungan perniagaan (rangkaian).

Petua: Salah satu cara yang baik untuk mencari peluang pautan adalah dengan melihat profil pautan balik pesaing anda. Terdapat banyak alat SEO untuk melakukannya tetapi saya suka kesederhanaannya Pemeriksa Pautan Balik Linkologi. Ia percuma (sehingga 100 pautan balik per domain dan menilai kualiti pautan dalam skala sederhana 0 – 100. Tangkapan skrin di atas menunjukkan 15 pautan pertama yang terdapat di laman web ini..

Setiap pendekatan ini mungkin atau mungkin tidak sesuai untuk anda. Kunci dalam ini adalah untuk mengetahui apa jas kuat anda dan memilih beberapa taktik pembinaan pautan yang sesuai.

3. Tulis tajuk laman web yang menarik

Adakah – Tulis tajuk kaya kata kunci yang menarik pengguna untuk mengklik ke laman web anda dari halaman hasil carian.

Tajuk halaman anda melakukan dua perkara dalam SEO:

 1. Membantu mesin pencari dalam memahami kandungan laman web anda
 2. Untuk membantu mempromosikan laman web anda di halaman hasil carian

Tag tajuk terhad kepada 65 – 70 aksara. Kata kunci penting dan cadangan nilai utama mesti ada di awal ayat anda.

4. Niat Pencari Padan

Adakah – Periksa SERP untuk kata kunci yang disasarkan untuk memahami apa yang dianggap oleh Google sebagai tujuan carian. Rubah halaman anda dengan format baru dan elemen tambahan agar sesuai dengan maksud carian.

“Tujuan carian” adalah tujuan yang ingin dicapai oleh pengguna ketika melakukan carian di Internet.

Mesin carian segmen pertanyaan carian menjadi tiga kelas maksud yang berbeza (memetik kertas Andrei Broder):

 1. Navigasi Tujuan segera adalah menjangkau laman web tertentu.
 2. Maklumat Tujuannya adalah untuk memperoleh beberapa maklumat yang dianggap terdapat di satu atau lebih halaman web.
 3. Transaksional Tujuannya adalah untuk melakukan beberapa aktiviti perantaraan web.

Secara tradisinya, pencari biasanya sangat harfiah (dalam kebanyakan kes) dan cenderung mencari apa yang mereka mahukan. Oleh itu, idea asas SEO adalah untuk memadankan kandungan laman web anda dengan seberapa banyak kata kunci yang relevan dalam setiap carian yang mungkin.

SEO moden memerlukan sedikit lebih daripada itu. Bukan hanya bahawa kandungan anda harus sesuai dengan pertanyaan pencari, tetapi bagaimana kandungan anda disajikan juga membuat perbezaan dalam pencocokan niat.

Untuk memahami apa yang dianggap oleh Google sebagai tujuan carian, lihat halaman peringkat teratas untuk kata kunci sasaran anda. Bandingkan bagaimana laman web anda berbeza dengan laman web mereka. Rubah halaman anda dengan format baru dan elemen tambahan agar lebih sesuai dengan maksud carian. Anda dapat mengukur keberkesanannya sama ada melalui jumlah pengguna yang diklik ke laman web anda atau mempunyai pengguna yang bertahan lebih lama.

5. Tingkatkan pengalaman pengguna (UX)

Adakah – Tekankan pada UX semasa merancang laman web anda. Jalankan ujian A / B secara berkala untuk meningkatkan pengalaman pengguna laman web anda.

Untuk membantu memastikan pengguna yang datang ke laman web anda lebih terlibat, lebih dari sekadar diperlukan. Pembaca anda adalah pelanggan anda dan meninggalkan mereka dengan kesan positif sangat berharga. Ini bermakna anda perlu memberikan mereka keselamatan, pengalaman melayari yang lancar, dan penginapan yang menyenangkan.

Beberapa contoh asas…

Menggunakan sijil SSL tidak hanya akan membantu pengguna anda mengamankan data mereka semasa menyambung ke laman web anda tetapi juga membolehkan enjin carian mengetahui bahawa laman web anda selamat untuk mereka mengarahkan lalu lintas ke.

Pengguna yang harus menunggu halaman web dimuat sering tidak sabar dan keluar, jadi pastikan laman web anda juga dioptimumkan untuk kelajuan.

Terakhir, walaupun iklan dan pop timbul dapat menjadi cara yang efektif untuk mendorong pendapatan, iklan ini dapat mengganggu pengalaman melayari pengguna.

Kesimpulan: SEO adalah Perjalanan, Bukan Destinasi

Terdapat banyak syarikat dan individu hari ini yang menawarkan perkhidmatan SEO. Sebelum melibatkan mereka, ingat bahawa SEO adalah perjalanan dan bukan hanya tujuan. Apabila laman web dan kandungan berkembang, keperluan SEO akan berubah.

Enjin carian sentiasa mengubah cara algoritma mereka berfungsi juga, yang bermaksud bahawa anda tidak akan pernah mempunyai ‘penyelesaian SEO yang sempurna’. Kunci terletak pada pemahaman, percubaan, dan dedikasi – perjalanan seumur hidup, untuk dibahas.

Soalan Lazim di SEO

Apa arti SEO?

SEO bermaksud Pengoptimuman Enjin Carian.

Apa itu SEO dengan kata mudah?

Seperti yang disebutkan, SEO adalah proses mengoptimumkan laman web untuk mencapai peringkat yang lebih tinggi dalam hasil carian. SEO dilakukan, sebahagiannya berdasarkan pemahaman seseorang tentang cara kerja alrorithm carian dan sebahagiannya berdasarkan pada anggaran bagaimana manusia berinteraksi dengan hasil carian mereka.

Adakah Soalan Lazim baik untuk SEO?

Halaman “Soalan Lazim” selalu berguna dari perspektif pengguna. Halaman FAQ yang dirancang dan dibina dengan teliti berfungsi dengan baik sebagai alat penjualan dan meningkatkan jumlah kandungan di laman web anda (jumlah kata, dll) dan dengan itu, meningkatkan peluang anda untuk muncul dalam carian yang relevan.

Soalan Lazim, apabila ditandai dengan data berstruktur (contohnya ini), meningkatkan peluang anda untuk ditampilkan dalam Hasil Carian Kaya dan (secara teorinya) membantu menarik lebih banyak klik ke laman web anda. Rujuk kepada Google dan Panduan Bing untuk maklumat lebih lanjut mengenai penandaan laman web.

Apa itu backlink dalam SEO?

Backlink adalah hyperlink yang memaut dari laman web ke laman web anda. Pautan balik, juga dikenali sebagai pautan masuk, adalah faktor kedudukan penting di Google.

Sekiranya anda melakukan SEO sendiri?

Ya dan tidak. Terdapat banyak panduan SEO berguna di Internet – jadi tidak sukar untuk memulakan dan melakukannya sendiri untuk menjimatkan wang. Namun, ingatlah bahawa SEO sangat memakan masa dan tenaga kerja.

Adakah SEO memerlukan wang?

Tentunya. Berdasarkan saya belajar di 400 profil freelancer teratas di Upwork, Caj SEO, secara purata, $ 23.68 sejam. Bayarannya setinggi $ 175 sejam. Secara peribadi saya rasa wajar membayar $ 1,000 – $ 2,500 sebulan untuk perkhidmatan SEO jangka panjang yang baik.

Bagaimana pemula melakukan SEO?

Mulakan dengan membaca panduan ini dan perhatikan apa yang pemilik laman web lain lakukan dengan laman web mereka. Gunakan alat SEO seperti AHREFS, SEM Rush, atau MOZ untuk mengetahui apa yang dilakukan oleh orang lain untuk meningkatkan kedudukan carian mereka.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map