Pemasaran Kandungan Dimudahkan: 5 Langkah Mudah untuk Berjaya

Saya sering ditanya banyak soalan yang berkaitan dengan pemasaran kandungan. Apa yang saya pelajari dari pengalaman saya adalah bahawa orang mempunyai banyak kekeliruan mengenai pemasaran kandungan.


Hari ini, dalam panduan ini, saya akan mendedahkan kepada anda helah pemasaran kandungan yang benar-benar berkesan. Yang diperlukan hanyalah 5 langkah mudah untuk menjayakan strategi pemasaran kandungan.

Sepanjang karier saya, saya sering mendengar orang bersedih kerana mereka tidak mendapat petunjuk yang mencukupi. Ramai di antara mereka yang merasa terganggu kerana tidak mendapat hasil yang diinginkan.

Masalah utama yang anda lewatkan adalah kekurangan strategi. Hanya mewujudkan kehadiran dalam talian dan mengeluarkan kandungan tidak mencukupi jika anda tidak disokong oleh strategi penuh bukti. Anda tidak boleh menjangka hasil dengan kandungan yang tidak disasarkan.

Untuk berjaya dalam pemasaran kandungan, anda perlu menentukan tujuan anda terlebih dahulu, setelah itu anda perlu membuat strategi.

Tanpa berlengah lagi, sekarang mari kita atur strategi pemasaran kandungan anda dengan bantuan panduan yang diberikan di bawah.

Apa itu Pemasaran Kandungan?

Sebelum beralih ke langkah-langkah, mari kita lihat dahulu definisi pemasaran kandungan. Untuk merancang lebih awal, anda perlu terlebih dahulu mengetahui apa itu kandungan pemasaran.

Pemasaran kandungan pada dasarnya adalah mengenai membuat kandungan berkualiti tinggi yang disasarkan kepada kumpulan penonton tertentu. Ini merangkumi penerbitan kandungan secara berkala dan kerap yang mendidik, memberi inspirasi dan menghiburkan pembaca atau pelanggan.

Bahagian utama pemasaran kandungan adalah mengubah orang asing menjadi pelanggan. Di sinilah anda memerlukan rancangan pemasaran kandungan bukti penuh. Sekiranya anda bimbang memerlukan banyak sumber, jangan. Anda juga boleh mencapai matlamat anda dengan pasukan kecil atau bahkan sebagai solopreneur.

Saya mempunyai pasukan yang terdiri daripada 5 orang dan kami adalah bukti hidup bahawa pemasaran kandungan tidak memerlukan banyak sumber. Dengan kerja keras kami, kami dapat meningkatkan prestasi kami Pemasaran digital.

Kami kebanyakan membuat catatan blog dan iklan yang menghiburkan untuk Facebook. Tujuan utama kami adalah untuk menyediakan pelanggan dengan kandungan visual berkualiti tinggi.

Berikut adalah contoh kandungan visual yang kami buat sebentar tadi:

contoh pemasaran kandungan

Dan kerana sangat bagus, ia dikongsi oleh Larry Kim.

Boleh tahan.

Satu perkara lagi ialah mempunyai strategi SEO yang berkesan. Anda tidak boleh membuat strategi pemasaran kandungan tanpa menumpukan perhatian pada strategi anda strategi pemasaran digital dan SEO.

Sekiranya anda tahu, mereka berdua bekerjasama. Setelah itu, mari beralih ke panduan strategi pemasaran kandungan yang pasti.

Apa itu pemasaran kandungan? Inilah proses untuk membuat rancangan pemasaran kandungan. beritahu kawan

Proses Membuat Rancangan Pemasaran Kandungan

Untuk kemudahan anda, saya telah menyediakan panduan langkah demi langkah yang dapat membantu anda membuat strategi pemasaran kandungan yang berkesan. Mempunyai strategi bukti penuh bermakna anda bahkan dapat meningkatkan kedudukan laman web anda.

Saya telah menyenaraikan di bawah 5 langkah mudah yang perlu anda perhatikan. Memusatkan perhatian pada strategi pemasaran digital anda akan memberi anda keuntungan yang baik.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

1. Penyelidikan kata kunci

Sekiranya anda berada dalam bidang kandungan, anda mesti sudah mengetahui kepentingan kata kunci. Kandungan selalu dibuat berdasarkan sekumpulan kata atau frasa tertentu.

Tetapi persoalan utama di sini ialah bagaimana anda tahu kata kunci atau frasa mana yang harus diusahakan?

Di sinilah anda perlu lakukan penyelidikan kata kunci.

Penyelidikan kata kunci tidak diragukan lagi merupakan langkah paling penting dalam membuat kandungan yang berkualiti. Oleh itu, tidak mungkin anda boleh mengabaikan keperluannya.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari kata kunci atau frasa yang mungkin menarik minat khalayak sasaran anda. Ini adalah perkara yang akan mendorong keseluruhan proses pembuatan kandungan anda ke hadapan.

Apa yang saya buat adalah mula memikirkan kata kunci yang berkaitan dengan niche saya dan saya mahu anda melakukan perkara yang sama.

Sekarang anda perlu memasukkan kata kunci di mana-mana alat penyelidikan kata kunci dan mendapatkan senarai kata kunci yang boleh anda gunakan. Ini semestinya mudah bagi anda.

Berikut adalah contoh:

Masukkan kata kunci yang luas ke dalam bar alat cadangan dan klik cari. Mari gunakan “cara menjana wang dalam talian” sebagai contoh:

Ubersuggest - Alat penyelidikan kata kunci untuk pemasaran kandungan andaPergi ke Ubersuggest > Cari “Jana Wang Dalam Talian”.

Inilah hasilnya:

Dapatkan idea kata kunci.

Secara keseluruhan, saya mempunyai lebih kurang 6 kata kunci untuk dipilih.

Hebat!

Tambahan pula, salah satu strategi penyelidikan kata kunci kegemaran saya adalah mengintai pesaing saya. Yang saya maksudkan ialah anda juga boleh melihat kata kunci dan frasa yang digunakan oleh pesaing anda.

Anda boleh menggunakan artikel berprestasi terbaik dari pesaing anda dan mendapatkan senarai kata kunci yang anda perlukan.

2. Buat kandungan anda

Sekarang setelah anda mengetahui cara menggali kata kunci dan anda sudah mempunyai senarai kata kunci untuk disasarkan, sudah tiba masanya untuk membuat kandungan.

Pembuatan kandungan adalah mengenai menjaga keseimbangan antara kualiti dan kelajuan pengeluaran. Malangnya, saya tidak akan dapat menolong anda dengan ini. Terserah kepada kreativiti dan kemahiran anda menghasilkan kandungan yang berkualiti.

Namun, saya dapat memberi anda beberapa petua berikut yang mana anda dapat membuat kandungan yang berkualiti.

Katakan, anda akan menulis e-buku maklumat untuk laman web anda. Anda boleh mencari topik di Internet dan mendapatkan idea mengenai subtopik yang boleh anda sertakan dalam buku digital anda. Ini adalah beberapa petua dan trik berguna yang saya ikuti.

Anda boleh mengikuti muslihat ini untuk sebarang jenis kandungan yang anda tulis. Tidak semestinya buku digital atau catatan blog. Ini boleh menjadi tulisan yang terdapat di laman web anda.

Dari pengalaman saya, saya dapat mengatakan bahawa membuat kandungan berkualiti bukanlah tugas yang mudah. Ia memerlukan banyak masa dan dedikasi untuk mengurus kandungan untuk khalayak sasaran anda.

Anda juga perlu mengawasi senarai semak strategi SEO anda. Bagaimanapun, kandungan tidak ada apa-apa tanpa rancangan SEO yang berkesan.

3. Promosikan kandungan anda

Setelah membuat kandungan, promosi adalah langkah terpenting yang perlu anda perhatikan.

Mempromosikan kandungan anda boleh menjadi bahagian paling sibuk dalam proses pemasaran kandungan anda.

Berapakah nilai kandungan anda jika tidak dibaca atau dilihat oleh siapa pun?

Pada pendapat saya, pengoptimuman enjin carian adalah kaedah terbaik untuk mempromosikan kandungan anda.

Apakah matlamat utama kita di sini? Sudah tentu untuk melihat lebih banyak kandungan anda. Apabila kandungan anda dioptimumkan SEO, anda tidak perlu lagi mempromosikannya. Orang secara semula jadi dapat melihatnya ketika mereka mencarinya.

Inilah contoh yang baik:

Pertama, masukkan kata kunci sasaran halaman anda ke dalam Imej Google.

Kemudian, periksa perkataan dan frasa yang muncul di atas hasil gambar.

pilih kata kunci yang tepat untuk pemasaran kandungan anda

Selepas itu luaskan kandungan anda dengan menambahkan hasil di atas sebagai subtopik. Campurkan kata kunci atau frasa yang relevan secara semula jadi ke dalam kandungan anda. Dan, apabila Google melihat istilah subtopik di halaman anda, mereka cenderung menganggapnya komprehensif dan anda boleh menjangkakan kedudukan yang lebih tinggi dan lebih banyak lalu lintas dari Google.

Bahagian terbaik adalah topik yang diminati orang. Sekiranya anda memasukkannya ke dalam kandungan anda, ini akan memberi lebih banyak nilai kepada perniagaan atau syarikat permulaan anda.

Mengingat sifat SEO, boleh dikatakan bahawa ini adalah taktik jangka panjang. Dengan setiap kandungan, anda boleh terus mendapat petunjuk pasif.

Kaedah lain untuk mempromosikan kandungan anda adalah melalui penyusunan semula pintar, senarai e-mel dan iklan berbayar

Izinkan saya memberitahu anda sedikit mengenai teknik lain juga.

Pengambilan semula pintar adalah mengenai berkongsi kandungan anda di platform media sosial. Ini boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mempromosikan kandungan anda dalam talian. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, anda harus bereksperimen sedikit dengan ini.

Contohnya:

Ubah kandungan menjadi Infographic yang menarik dengan menggunakan pembuat infografik.

Anda tidak perlu menjadi pereka grafik untuk membuat infografik pada masa ini. Terdapat banyak alat dalam talian yang menawarkan templat terbina dalam dan editor drag-and-drop yang mudah – yang menjadikan proses penciptaan cukup mudah. Gambar di atas adalah tangkapan skrin dari Perpustakaan templat Venngage.

Orang suka kandungan visual. Menurut Visualteachingalliance.com, 90% maklumat dihantar ke otak secara visual.

Catatan ini dari Dailyinfographic.com adalah contoh yang sangat baik. Dalam tweet itu, Dailyinfographic menyimpan teks sebagai catatan blog standard, tetapi disajikan dalam format yang jauh lebih menarik secara visual.

ubah kandungan anda menjadi infografik

Berikut adalah senarai e-mel yang merupakan helah tertua dalam buku ini.

Setiap kali anda membuat kandungan, anda harus mengirimkannya kepada orang-orang yang mungkin berminat dengannya. Ia dapat menjana pelanggan maksimum untuk anda.

Dan kemudian anda mempunyai iklan berbayar yang dianggap sebagai kaedah terpantas untuk menjana pelanggan.

Tidak kira berapa banyak yang anda benci, anda tahu betapa pentingnya iklan berbayar. Apabila anda sudah mengetahui siapa sasaran khalayak anda, iklan berbayar boleh membuat anda terkejut.

4. Pantau keputusan anda

Membuat dan mempromosikan kandungan tidak mencukupi. Anda juga perlu memantau hasilnya. Ini akan membantu anda mengetahui status kandungan anda.

Ini boleh menjadi tugas yang sibuk tetapi kabar baiknya ialah anda dapat memanfaatkan banyak cara untuk mempermudah tugas.

Cara terbaik untuk memantau hasil anda adalah melalui Analitis Google. Saya secara peribadi bergantung sepenuhnya pada Google untuk memeriksa kemajuan pekerjaan saya.

Berikut adalah beberapa metrik penting yang perlu diperhatikan:

 • Trafik
 • Kedudukan SERP
 • Halaman setiap lawatan
 • Kadar pantulan
 • Kuasa domain

Selain Google Analytics, ada juga alat yang boleh anda gunakan. Ahrefs adalah salah satu alat popular yang boleh anda gunakan untuk memantau kemajuan anda.

gunakan penjejak pangkat untuk mengesan hasil pemasaran kandungan anda

Alat ini secara amnya menggunakan Penjejak Kedudukan untuk mengesan kedudukan kata kunci dari masa ke masa. Oleh itu, anda boleh memerhatikan pergerakan kata kunci.

Walaupun terdapat pelbagai alat yang tersedia, beberapa mungkin tidak begitu berkesan atau kekurangan banyak ciri. Tetapi saya akan menyerahkan kepada anda untuk membuat keputusan.

5. Bilas dan ulangi

Sekarang kita telah sampai ke akhir proses pemasaran kandungan anda, semoga anda berjaya.

Pada masa membuat kandungan, anda perlu mengutamakan matlamat perniagaan anda. Anda perlu memastikan bahawa kandungan anda dapat menghasilkan banyak petunjuk pasif untuk anda dalam jangka masa panjang.

Setelah anda selesai dengan semua langkah di atas, inilah masanya untuk melakukannya sekali lagi. Ya, anda betul-betul mendengarnya! Setiap kali anda membuat kandungan baru untuk perniagaan anda, anda perlu mengikuti langkah yang sama di atas.

Ini akan membantu anda untuk konsisten dalam pekerjaan anda.

Baca petua oleh @billachola – 5 langkah mudah untuk membuat rancangan pemasaran kandungan. beritahu kawan

Kepada anda

Ingat, pemasaran kandungan adalah mengenai membuat kandungan berkualiti yang disokong oleh strategi SEO yang berkesan. Sekiranya anda dapat melakukannya, anda tahu pemasaran kandungan anda berjaya.

Ikuti langkah-langkah yang saya nyatakan di atas dan anda akan berjaya. Saya mengikuti perkara yang sama dan saya berjaya dalam bidang saya.

Sekiranya artikel ini berguna, pastikan anda membagikannya untuk membantu menyebarkan pengetahuan.

Artikel ini pertama kali ditulis oleh Bill Acholla dan diedit oleh pasukan editorial BuildThis.io. Bill Acholla adalah pemasar digital yang membantu pemilik perniagaan kecil membina jenama mereka dengan membuat dan mempromosikan kandungan visual. Sambung dengan Bill on Twitter.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map