Panduan Ringkas untuk Perlindungan Intelektual untuk Perniagaan

Artikel ini ditulis oleh Marsha Kelly.


Anda telah melihat semuanya. ©, ™, ®, bahkan “tepuk tangan”. yang belum selesai.” Apa maksudnya? Dan bagaimana memahami tanda dagang, paten, dan hak cipta dapat membantu melindungi perniagaan anda harta intelek?

Sebaik sahaja anda mula memahami perbezaan antara setiap jenis pelesenan harta intelek, anda boleh mula berusaha melindungi mereka. Secara amnya, hak cipta melindungi buku dan filem, paten melindungi penemuan, dan tanda dagangan melindungi logo dan slogan. Terdapat beberapa perbezaan bagaimana ia berfungsi dan bagaimana anda dapat melindunginya.

Penting untuk melindungi harta perniagaan anda.

Catatan: Sekiranya anda membuat laman web, kedai eCommerce atau jenis perniagaan dalam talian, artikel ini akan memberi anda maklumat lebih lanjut untuk melindungi perniagaan anda.

Apa itu Hak Cipta?

Hak cipta terutama untuk pembuat media. Menurut Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S., hak cipta boleh menjadi puisi, novel, filem, dan seni bina, antara karya lain. Mereka melindungi karya yang dipersembahkan dan diperbaiki dengan cara tertentu untuk mempersembahkannya.

Sama ada atau tidak anda mendaftar hak cipta sepenuhnya bergantung kepada anda. Perlindungan hak cipta wujud untuk kerja pada saat ia dibuat. Anda perlu mendaftar sekiranya anda ingin mengemukakan tuntutan ke atas orang lain kerana melanggar pekerjaan anda.

Hak cipta dijelaskan kepada saya dengan cara yang sukar dilupakan. Bayangkan anda duduk di dalam kelas, dan guru anda mengemukakan idea-idea pemikir pencerahan terkenal. Fikirkan Voltaire, John Locke, Rousseau, dan lain-lain. Anda bebas menulis idea-idea ini. Pemikir-pemikir itu memperincikan idea-idea yang boleh ditiru oleh sesiapa sahaja, seperti pemerintahan berperlembagaan, yang sangat popular di seluruh dunia.

Namun, setelah anda menulis catatan mengenai pelajaran itu, anda adalah pengarang, dan secara teknikal nota tersebut dapat dilindungi di bawah undang-undang hak cipta. Anda telah membuat karya yang diperbaiki dalam medium tertentu yang unik.

Anda boleh mendaftarkan hak cipta secara rasmi di www.copyright.gov. Laman web menganggarkan bahawa tuntutan yang dibuat di web memerlukan masa tujuh bulan untuk diproses.

Apa itu Paten?

Apabila anda memikirkan hak paten, anda mungkin akan membayangkan seseorang seperti Edison atau Tesla dan penemuan yang mereka hasilkan. Paten masih digunakan hari ini sebagai cara untuk melindungi karya saintis gila yang bersaing untuk jangka masa sementara dari 15 hingga 20 tahun sebagai pertukaran untuk pendedahan karya-karya tersebut secara terbuka.

Produk yang dilindungi oleh paten termasuk “artikel buatan,” proses industri, bahan kimia, dan jenis reka bentuk tertentu. Secara khusus, paten memberikan pemegang hak untuk mengecualikan orang lain dari membuat, menggunakan, menawarkan untuk dijual, atau menjual “penemuan yang dibuat oleh pemegangnya. Ini juga membolehkan pemegang mengecualikan orang lain daripada mengimportnya ke Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, paten yang diberikan hanya berkesan di A.S..

Proses untuk mendapatkan paten berbeza-beza berdasarkan jenis paten yang diajukan, tetapi melibatkan pengiriman permohonan ke Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. dan mendapatkannya diluluskan oleh pemeriksa. Pejabat menganggarkan akan mengambil masa sekitar 16 bulan untuk pertama kali mendengar semula permohonan awal.

Anda boleh memulakan permohonan penemuan anda di https://www.uspto.gov/patent.

Apa itu Tanda Dagangan?

Lengkungan emas, bentuk botol cola, raungan singa sebelum filem, epal McIntosh, “Lakukan saja,” semua ini langsung dapat dikenali sebagai milik syarikat tertentu. Itulah yang difikirkan oleh syarikat-syarikat tersebut ketika mereka merancang dan mendaftarkannya sebagai tanda dagangan.

Terdapat kelonggaran luar biasa mengenai tanda dagangan yang boleh anda daftarkan. Itu semudah logo, slogan atau nama jenama. Ini juga dapat berupa produk, warna, suara, atau bau.

Penguatkuasaan agresif National Football League terhadap final kejohanan bola sepak yang disiarkan secara nasional dengan jenama dagang tertentu telah menyebabkan banyak perniagaan yang tidak berlesen untuk mengelakkan penggunaan frasa itu sama sekali. Perlindungan tanda dagangan adalah mengapa anda mendengar tentang “permainan besar” dan bukan nama yang tepat dalam iklan untuk sayap panas pada bulan Februari.

Perlindungan cap dagang berfungsi sama seperti perlindungan hak cipta. Hak undang-undang umum untuk cap dagang dapat ditentukan hanya dengan penggunaan tanda dagang itu oleh anda.

Anda tidak perlu mendaftar, tetapi jika anda melakukannya, USPTO dapat menjamin pemberitahuan mengenai hak milik awam terhadap tanda dagangan, anggapan pemilikan di seluruh negara, dan penggunaan tanda eksklusif pada barang dan perkhidmatan. Semua ini akan memberi anda kelebihan yang ketara dalam menegakkan perlindungan tanda dagangan itu.

Anda boleh mendaftarkan tanda dagangan di https://www.uspto.gov/tanda dagangan. USPTO mengatakan bahawa prosesnya mungkin memakan masa “beberapa bulan.” Selepas bayaran dibayar untuk mendaftarkan tanda dagangan, anda perlu membuat pembayaran tetap untuk menyimpannya.

Secara keseluruhan, jika anda ingin memastikan bahawa tidak ada yang meniru media, penemuan, atau logo anda, anda ingin mendaftarkan harta intelek masing-masing. Setiap proses ini memerlukan banyak masa, dan bahkan pada akhir proses itu, tuntutan anda mungkin ditolak. Laman web dan perkhidmatan seperti LegalZoom dapat membantu mengajukan permohonan tersebut. Baca saya kajian semula paten LegalZoom untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Laman web ini bahkan menyediakan mesin carian untuk tanda dagang, jadi anda dapat melihat apakah nama syarikat anda sudah diambil di negeri lain.

Tentang harta intelek

Sekarang, walaupun dengan banyak maklumat mengenai harta intelek, anda mungkin mempunyai beberapa soalan lagi …

Soalan Lazim Mengenai Harta Intelek

S: Bolehkah saya menandakan logo saya?

J: Selagi ia melekat pada jenama tertentu, tentu saja! Walau bagaimanapun, itu mungkin bergantung pada jika pejabat paten percaya bahawa pejabat itu cukup berbeza untuk dapat dijadikan tanda dagang. Jangan ragu untuk menggunakan mesin pencari untuk mencuba menemui logo tanda dagang yang serupa sebelum anda memfailkan aplikasi.

S: Apakah jenis paten yang berbeza? Bagaimana mereka berbeza?

J: Anda boleh memfailkan tiga jenis paten, paten utiliti, paten reka bentuk, paten kilang. Sekiranya anda membaca panduan ini, anda pasti perlu mengetahui mengenai hak paten tanaman, seperti yang berkaitan dengan jenis tanaman baru dan berbeza.

Paten utiliti lebih banyak berkaitan dengan penemuan praktikal, dan ia boleh diberikan kepada penemu proses, mesin, atau komposisi bahan baru.

Paten reka bentuk lebih banyak mengenai proses kreatif dan boleh digunakan untuk artikel pembuatan (seperti produk).

S: Bagaimana saya boleh meletakkan “paten yang belum selesai” pada produk saya secara sah?

J: Aplikasi sementara akan membolehkan anda meletakkan “paten yang belum selesai” pada produk dan perkhidmatan anda selama 12 bulan, yang tidak dapat diperpanjang.

S: Apakah maksud simbol seperti ® dan ©?

J: Saya fikir anda tidak akan pernah bertanya!

© – Hak Cipta

® – tanda dagangan berdaftar

™ – Tanda Dagangan

Service – Tanda perkhidmatan (menunjukkan perkhidmatan)

Marsha Kelly menjual perniagaan pertamanya dengan harga lebih dari satu juta dolar. Dia telah berkongsi pengalaman yang sukar dicapai sebagai usahawan bersiri yang berjaya di blog Best4Businesses, di mana dia juga kerap menghantar petua, idea, dan cadangan perniagaan serta ulasan produk untuk pembaca perniagaan. Sebagai usahawan bersiri yang telah melakukan “masa” di syarikat korporat Amerika, Marsha telah mengetahui produk dan perkhidmatan apa yang benar-benar berfungsi dengan baik dalam perniagaan hari ini. Anda boleh belajar dari pengalamannya untuk membina perniagaan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map