Panduan Lengkap untuk Ujian A / B (Dengan Contoh)

Semakin tinggi pelawat di laman web, semakin banyak peluang untuk pengembangan perniagaan (memperoleh pelanggan baru dan memperbaiki hubungan dengan yang ada). Corong penukaran yang menentukan sama ada laman web anda akan mengalirkan trafik yang besar atau tidak. Dan, motif utama perniagaan adalah mengambil tindakan (penukaran) dari pelawat di laman web mereka. Perhatikan, jika corong dioptimumkan dengan baik, maka ia memaksimumkan peluang pengunjung untuk menukar.


Salah satu cara yang menjanjikan untuk mengoptimumkan corong laman web adalah dengan melakukan ujian A / B. Mereka yang tidak memahami istilah ini akan mendapat pemahaman yang jelas apabila mereka akan melalui panduan yang komprehensif ini.

Jadi, mari kita mulakan dengan asas-asasnya.

Apa itu Ujian A / B?

Ujian A / B (kadang-kadang disebut sebagai ujian split) melibatkan perbandingan dua versi halaman web yang serupa untuk menganalisis mana yang terbaik dari segi prestasi.

Dalam ujian ab, anda menjalankan ujian pada 2 versi halaman web anda untuk membandingkan kesan perubahan yang dilakukan. Anda mengambil versi asal laman web (dikenali sebagai kawalan) dan mengubahnya untuk membuat versi kedua dari halaman yang sama (variasinya) (sumber).

Proses ini membantu anda dalam menjawab semua pertanyaan perniagaan yang relevan, menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi dari lalu lintas laman web, dan meletakkan asas untuk strategi pemasaran berdasarkan data.

Metrik penukaran sama sekali berbeza untuk setiap laman web. Contohnya, ini adalah penjualan produk untuk portal eCommerce, sementara untuk B2B, ini merupakan generasi petunjuk kualiti untuk perniagaan.

Mengapa Anda Perlu Melakukan Ujian A / B?

Setiap perniagaan berhadapan dengan beberapa masalah seperti rumah media mungkin menghadapi jumlah penonton yang rendah, kedai eCommerce mungkin mempunyai kadar pengabaian troli yang tinggi, sementara perniagaan B2B mungkin dipenuhi dengan petunjuk yang tidak memenuhi syarat.

Nah, metrik penukaran ini sangat dipengaruhi oleh masalah seperti penurunan pada halaman pembayaran, kebocoran corong penukaran, dll..

Mari baca mengapa anda harus menjalankan ujian A / B untuk menangani masalah ini:

Menangani masalah kesakitan pelawat

Pelawat di laman web datang dengan tujuan yang ingin mereka capai. Mungkin memahami perkhidmatan, membeli produk, mendapatkan inti topik tertentu, atau sekadar melayari sesuatu. Walau apa pun tujuan mereka, tetapi mereka menghadapi masalah kesakitan semasa mencapai tujuan: mungkin butang CTA yang membingungkan, tajuk utama yang tidak ditulis atau perkara lain. Apabila matlamatnya tidak tercapai, ini akan membawa kepada pengalaman pengguna yang buruk dan juga menghalang kadar penukaran.

Versi A dan versi B adalah dua halaman yang serupa kecuali kata-kata tajuk dan subhead. Hasilnya – versi A telah menambah pengisian borang pelawat sebanyak 27.76%. Ini menunjukkan bahawa tajuk utama memberi kesan yang besar kepada pengunjung (sumber).

Mari kita ambil contoh pengujian A / B di tajuk utama laman web. Versi pertama laman web menampilkan “Buat Kampanye Pemasaran yang Berjaya Dengan Alat XYZ” sementara versi kedua menunjukkan “Kampanye Pemasaran Dengan Alat XYZ”. Pengunjung kemungkinan besar akan memilih yang pertama kerana ia jelas menggambarkan tujuannya.

Dorong ROI dari lalu lintas yang ada

Hari ini, pemasar berpengalaman dengan pentingnya memperoleh lalu lintas yang berkualiti. Dengan bantuan ujian A / B, anda dapat meningkatkan kadar penukaran tanpa membelanjakan untuk mendapatkan lalu lintas baru. Ujian ini pasti akan membantu anda mencapai ROI yang lebih baik, walaupun sedikit perubahan dapat menuai hasil yang luar biasa.

Anda perlu meluangkan masa untuk melakukan pengoptimuman halaman arahan. Susun atur, warna, kandungan, butang, dan grafik perlu dioptimumkan kerana membantu mengubah pengunjung. Tetapi, ingat bahawa satu ukuran tidak sesuai untuk semua. Oleh itu, anda memerlukan halaman arahan yang berbeza untuk pelawat yang melalui carian organik dan pemasaran e-mel. Dengan ujian A / B, anda dapat mengawasi kadar penukaran untuk versi yang berbeza.

Kurangkan kadar pantulan

Untuk menilai prestasi laman web, kadar pentalan adalah metrik paling berkesan yang boleh anda pertimbangkan. Banyak sebab menyumbang kepada kadar pentalan yang lebih tinggi seperti kelajuan laman web yang perlahan, tag / keterangan meta yang mengelirukan, kandungan berkualiti rendah, dan sebagainya. Oleh kerana laman web yang berbeza memenuhi khalayak yang berbeza, tidak ada cara tetap untuk mengurangkan kadar pentalan.

Cara yang ideal adalah menggunakan ujian A / B. Melalui ini, anda boleh menguji pelbagai versi laman web anda dengan mudah sehingga anda mendapat yang betul. Ini dapat meningkatkan pengalaman pengguna, membuat pengunjung terus berada di halaman, dan menurunkan kadar pentalan.

Versi A dengan mesej promosi yang menonjol mempunyai kadar pentalan yang jauh lebih rendah daripada Versi B (dengan bar sisi) – Akibatnya, ia menurunkan kadar pentalan laman web sebanyak 21% (sumber)

Anda menambah dan membuang elemen tertentu dari laman web anda untuk diuji seperti butang CTA, teks dalam mesej atau bar sisi. Anda bahkan boleh menggunakan kata kuasa dengan kata-kata tindakan untuk melihat apakah itu mengurangkan kadar pentalan.

Tidak ada penyelesaian yang sesuai untuk semua tetapi anda boleh menentukan dan melacak metrik anda sendiri semasa menjalankan ujian yang membawa kita ke bahagian seterusnya.

Bagaimana Ujian A / B berfungsi?

Berkat ujian A / B, menjadi lebih mudah untuk mengetahui apa yang akan berfungsi atau apa yang tidak akan dilakukan dalam kempen pemasaran tertentu. Kegiatan pemasaran dilakukan semata-mata untuk meningkatkan lalu lintas, tetapi kerana pemerolehan lalu lintas menjadi sukar dan mahal, kini sangat penting untuk memberikan pengalaman terbaik kepada pengguna (sehingga mereka dapat menghargai lama).

Dengan mengadopsi program pengujian A / B terstruktur, Anda dapat membuat usaha pemasaran sangat menguntungkan- dengan menangani bidang-bidang laman web yang memerlukan pengoptimuman yang tepat. Diberikan di bawah adalah langkah-langkah berurutan untuk ujian A / B. Mari kita ikuti:

1. Penyelidikan

Sebelum membuat rancangan pengujian A / B, anda harus melakukan kajian mendalam mengenai prestasi laman web semasa. Anda mesti mengumpulkan maklumat seperti jumlah pelawat untuk laman web, halaman mana yang mendapat lalu lintas tinggi, dll.

2. Pemerhatian & Hipotesis

Selangkah lebih dekat untuk mencapai matlamat perniagaan anda dengan membuat hipotesis yang disokong data yang berkesan, dan mencatat pemerhatian penyelidikan untuk meningkatkan kadar penukaran laman web anda. Sekiranya tidak berlaku, kempen ujian akan tanpa arah.

3. Pembinaan Variasi

Langkah ketiga dalam program pengujian anda adalah membuat variasi sesuai hipotesis, dan A / B akan mengujinya dengan versi saat ini.

4. Ujian

Dalam langkah ini, terdapat dua pendekatan statistik: Frequentist dan Bayesian. Di Frequentist, anda boleh menggunakan data dari percubaan semasa anda. Semasa dalam pendekatan Bayesian, anda perlu merujuk kepada eksperimen sebelumnya untuk mendapatkan maklumat dan menerapkan data spesifik tersebut ke data yang ada sekarang.

5. Analisis hasil & menggunakan variasi terbaik

Ini adalah langkah terakhir untuk mendapatkan pemenang kempen. Oleh kerana pengujian A / B memerlukan pengumpulan dan analisis data yang tepat, jumlah kerja anda akan ditunjukkan dalam langkah ini.

Cara ujian A / B: Penyelidikan > Perhatikan > Bina Variasi > Uji > Analisis dan ulangi – ketahui lebih lanjut dan cari idea ujian Klik Untuk Tweet

Apa yang anda boleh uji dengan ujian A / B?

Corong penukaran laman web menentukan masa depan perniagaan. Oleh itu, sangat penting setiap kandungan yang terdapat di laman web harus dioptimumkan. Ini diterapkan pada elemen yang mempengaruhi tingkah laku pengunjung dan kadar penukaran. Apabila anda memulakan program pengoptimuman, elemen penting ini harus menjalani ujian A / B.

Reka bentuk & Susun atur

Sebilangan besar perniagaan menghadapi kesukaran dalam menentukan elemen yang paling penting untuk disimpan di laman web mereka dan lokasi yang sesuai untuk ditempatkan. Masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah dengan menggunakan ujian A / B.

Contohnya- di analisis laman web, anda telah mengetahui bahawa pelawat laman web anda mengunjungi kawasan navigasi lebih sedikit di mana borang pendaftaran disimpan. Kemudian, anda boleh melakukan ujian A / B untuk mengetahui kawasan di mana lalu lintas lebih banyak. Jadi, anda boleh meletakkan borang anda di lokasi tersebut untuk mendapatkan lebih banyak penghantaran.

Navigasi

Navigasi adalah perkara seterusnya yang dapat dioptimumkan dengan bantuan ujian A / B. Ini adalah elemen penting untuk memberikan pengalaman pengguna yang luar biasa. Anda perlu mempunyai struktur laman web yang terancang yang menawarkan navigasi yang lancar kepada pengguna.

Hasil ujian AB Yuppiechef membuktikan bahawa dengan membuang bar navigasi, ia benar-benar menyebabkan peningkatan penukaran 100% (sumber).

Untuk ini, anda mesti mencuba membuang navigasi kerana memberikan peningkatan pada kadar penukaran – Ujian A / B membuktikannya dengan jelas. Sedikit perubahan telah meningkatkan penukaran sebanyak 100%. Ini kerana ia paling tidak mengganggu pengguna.

Bentuk

Ini adalah medium yang tepat untuk pelanggan berhubung dengan perniagaan. Sama seperti dua laman web tidak boleh sama, tidak ada dua bentuk yang menyasarkan khalayak yang berbeza yang serupa. Oleh itu, anda harus mengetahui borang mana yang sesuai untuk khalayak anda, dan ujian A / B dapat membantu anda melakukannya.

Mari kita ambil dua variasi bentuk untuk pengujian A / B – satu dengan borang pendaftaran sederhana yang mempunyai reka bentuk biasa, dan yang lain dengan lebih banyak langkah mempunyai reka bentuk yang menarik. Proses pendaftaran baru menekankan pentingnya setiap soalan. Dan pengguna diminta untuk memilih salah satu daripada beberapa gambar untuk menjawab soalan tersebut. Itu akan kelihatan lebih menarik bagi pengguna, dan mereka mungkin akan mendaftar borang.

Kajian menunjukkan bahawa bidang pengurangan borang sebenarnya memberi kesan negatif kepada penukaran walaupun kita tahu terdapat banyak geseran yang boleh mempengaruhi penyelesaian borang (sumber).

Proses Pemeriksaan

Purata kadar pengabaian kereta global pada Q3 2018 adalah 76.9%. Sekiranya anda adalah salah seorang pemilik kedai dalam talian, mengurangkan kadar ditinggalkan keranjang belanja adalah cara terpantas untuk meningkatkan penjualan anda.

Terdapat elemen di mana anda dapat menguji semasa proses pembayaran seperti menunjukkan penghantaran percuma dalam pembayaran, memendekkan proses pembayaran, memiliki lencana keselamatan atau pensijilan SSL, dll. Dengan ujian A / B, anda dapat mengetahui elemen mana yang berfungsi baik dengan kedai anda.

Contohnya – Menghilangkan gangguan semasa pembayaran. Reka bentuk semula proses pembayaran (bahagian bawah) yang membuang tawaran dan menggerakkan kalkulator lebih dekat ke kotak pesanan total, ternyata merupakan langkah yang betul (sumber).

Ajakan Bertindak (CTA)

Tindakan sebenar berlaku dengan bantuan CTA- pendaftaran, pembelian, dan banyak lagi. Dengan menggunakan pengujian A / B, anda dapat menguji warna, ukuran, penempatan, kata-kata, dan lain-lain sehingga anda mendapat variasi yang menang, dan kemudian mengoptimumkannya lebih jauh untuk menjadikannya lebih baik.

Warna butang sebenarnya mempengaruhi kadar penukaran. Hasil ujian menunjukkan bahawa butang merah mengungguli butang hijau sebanyak 21%. Lebih ramai orang mengklik butang merah daripada butang hijau (sumber).

Mari kita fahami ini dengan contoh lain. Kami mengambil dua variasi CTA untuk Perkhidmatan SEO– satu dengan permintaan sebut harga dan yang lain dengan harga permintaan. Variasi kedua mungkin mengatasi yang pertama, dan menghasilkan peningkatan penukaran.

Kajian kes menunjukkan bahawa perubahan dari “Minta penawaran” menjadi “Permintaan harga” mengakibatkan peningkatan CTR hampir 161% (sumber).

Ini kerana idea untuk mendapatkan “sebut harga” tidak begitu menarik bagi banyak pengguna. Jadi, ini adalah beberapa elemen utama yang boleh anda uji A / B untuk menjadikan laman web anda dioptimumkan.

Mengakhiri

Setelah membaca catatan komprehensif ini, kami yakin bahawa anda telah memahami semua selok-belok ujian A / B. Sekarang, adalah masa yang tepat untuk membuat peta jalan anda sendiri untuk pengoptimuman. Jangan ketinggalan satu perkara semasa melakukan proses yang disebutkan di sini, dan anda dapat melihat perubahan yang drastik dalam kadar penukaran.

Jelas, pengujian A / B bermanfaat untuk meningkatkan kadar penukaran laman web, yang semestinya anda pilih untuk perniagaan anda.

Catatan tetamu oleh Tom Hardy

Tom Hardy adalah penganalisis kualiti yang hebat, bekerja di Sparx IT Solutions selama bertahun-tahun. Dia memiliki pengalaman yang kaya dalam menangani projek-projek rumit dari pelbagai campuran menegak. Dengan tulisannya, dia suka menyebarkan pengetahuan mengenai amalan ujian aplikasi terbaik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map