Mengapa Laman Web WordPress Anda Lambat? Kaedah Mudah untuk Mempercepat Laman WP Anda

WordPress adalah Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) yang paling popular setakat ini dan menguasai lebih daripada 34% daripada semua laman web di dunia sekarang. Ini dihargai kerana keserbagunaannya dalam membolehkan pemilik laman web dengan cepat membina laman web dengan kualiti dan fungsi yang mengagumkan.


Walau bagaimanapun, WordPress memang perlu difahami agar dapat berfungsi dengan sebaik mungkin. Sekiranya anda telah menjalankan laman WordPress dan merasakan bahawa prestasi telah di bawah standar, anda mungkin dapat meningkatkan prestasi dengan membuat beberapa tweak kecil.

kelajuan adalah pentingKelajuan laman web anda sangat mempengaruhi kadar penukaran. Kajian secara konsisten menunjukkan bahawa kelajuan halaman yang cepat akan menghasilkan kadar penukaran yang lebih baik. Penurunan 20% penukaran dialami setiap kelewatan masa memuatkan halaman mudah alih. Dan, menurut Berfikir dengan Google, penanda aras untuk memuatkan laman web pantas ialah 0-1 saat.

1. Tidak Cache Dengan Betul

Caching secara umum adalah ketika aplikasi menyimpan data dalam memori untuk proses atau akses yang lebih pantas. Begitu juga, dengan mengaktifkan cache, anda boleh memuatkan bahagian-bahagian laman web anda untuk mendapatkan akses yang lebih pantas. Terdapat pelbagai mod cache yang boleh anda manfaatkan tetapi biasanya terdapat dalam salah satu daripada dua kategori; cache sisi pelanggan, atau cache sisi pelayan.

Caching sisi pelanggan (biasanya cache penyemak imbas) membantu anda menentukan elemen mana yang disimpan di laman web pelawat anda. Ini juga membolehkan anda menentukan tempoh elemen tersebut disimpan sehingga jika laman web anda dikemas kini, penyemak imbas akan dapat menyegarkan cache dengan elemen yang dikemas kini. Penyemak imbas penyemak imbas berfungsi dengan elemen statik seperti CSS, JS, dan gambar.

Cache sisi pelayan adalah kaedah cache yang dilaksanakan di pelayan web anda. Ini termasuk cache OPcode, caching Halaman, cache pangkalan data, dan banyak lagi. Setiap kaedah ini menangani pelbagai elemen WordPress dan memanfaatkannya dapat membantu meningkatkan prestasi laman web kami.

Sebagai contoh, WordPress sangat berpusatkan pangkalan data. Malangnya, sebarang proses yang berfungsi dengan pangkalan data pada amnya memerlukan banyak sumber (daya pemprosesan dan memori) untuk dijalankan. Dengan cache pangkalan data, apa yang anda lakukan pada dasarnya adalah menyimpan hasil pertanyaan sebelumnya dalam memori untuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk memberikan hasil tertentu.

Penyelesaian 1: Pasang pemalam caching yang baik

Caching adalah salah satu cara yang paling penting untuk meningkatkan prestasi laman web WordPress anda. Syukurlah, seperti semua perkara yang berkaitan dengan WordPress terdapat plugin yang boleh anda gunakan untuk membantu ini. Beberapa contoh baik plugin caching WordPress termasuk WP Rocket dan Swift Performance.

Penyelesaian 2: Aktifkan OPCache pada hos web anda

Dengan membuat cache kod operasi skrip PHP yang disusun, OPcache membolehkan laman web melayani kandungan halaman dengan lebih cepat. Berita baiknya ialah penyedia hosting yang paling banyak dikongsi membolehkan pengguna mereka memasang sambungan OPcache dari panel kawalan mereka. Oleh itu – untuk menggunakan pilihan ini untuk memuatkan laman web anda lebih cepat, cukup masuk ke panel kawalan hosting anda dan aktifkan fungsi ini.

Contoh: Untuk mengaktifkan OPCache di A2 Hosting, log masuk ke cPanel > Perisian > Pilih versi PHP > Pasang sambungan PHP.

2. Pangkalan data yang disimpan dalam HDD

Hampir tanpa kegagalan, kebanyakan penyedia hosting web hari ini akan mengiklankan bahawa mereka menawarkan penyelesaian Solid State Drive (SSD). SSD adalah versi berteknologi tinggi dari cakera keras tradisional dan jauh lebih pantas. Walau bagaimanapun, walaupun harga SSD jatuh, ia masih lebih mahal daripada cakera keras mekanikal.

Oleh kerana itu, sebilangan penyedia hosting mungkin cuba melepaskan diri dari persediaan hibrid. Mereka akan menjalankan aplikasi dari SSD tetapi menggunakan cakera keras tradisional untuk penyimpanan. Ini adalah berita buruk bagi pengguna WordPress kerana kemungkinan pangkalan data akan berada pada pemacu mekanikal yang lebih perlahan dan bukannya SSD. Pastikan anda memperhatikan sama ada penyedia hosting anda menawarkan penyelesaian SSD penuh atau tidak.

Penyelesaian: Ikuti syarikat hosting yang menawarkan hosting SSD sepenuhnya

hosting laman web ssdContoh: Semua laman web yang dihoskan di SiteGround berjalan pada cakera SSD – yang sangat sesuai untuk laman WordPress.

Walaupun menjadi salah satu hosting WP termurah di pasaran, Hostinger menggunakan penyimpanan SSD penuh – menjadikannya sesuai untuk hosting laman WordPress. Jenama terkenal lain yang berjalan pada SSD penuh termasuk: Hosting A2, BlueHost, dan SiteGround.

3. PHP yang ketinggalan zaman

WordPress berasaskan PHP dan versi PHP yang dijalankan oleh pelayan anda juga boleh mempengaruhi prestasi laman web anda. PHP 7 telah diuji untuk melaksanakan PHP 5.6 dengan kelajuan hampir dua kali ganda – itu adalah peningkatan prestasi 100%!

Pasukan di AeroSpike berlari beberapa ujian untuk membandingkan PHP 5 dengan PHP 7.

Ujian mereka melancarkan empat proses, masing-masing menjalankan 100,000 transaksi. Semua larian dilakukan terhadap kluster satu node yang menjalankan Aerospike Server Community Edition versi 3.9.1 pada CentOS 7 dengan 32 pemproses Intel (R) Xeon (R) CPU E5-2660 @ 2.20GHz (dengan hyperthreading dihidupkan) dan memori 32GB.

Dua versi PHP yang digunakan adalah php-7.0.10 dan php-5.5.38.

Berikut adalah ringkasan keputusan.

Jumlah Masa Pelaksanaan

Jumlah masa pelaksanaan PHP 7 adalah ~ 10 – 12% lebih rendah daripada PHP 5 (lebih rendah lebih baik).

Operasi Per Detik

PHP 7 menulis / membaca ~ 9 – 15% lebih banyak dibandingkan dengan PHP 5 (lebih tinggi lebih baik).

Penyelesaian: Kemas kini versi PHP laman web anda

Sekiranya anda menggunakan versi PHP yang lebih lama, kemungkinan anda akan melihat peningkatan kelajuan yang cukup baik hanya dengan memilih versi PHP yang lebih baru. Sebilangan besar penyedia hosting web akan menawarkan pelbagai versi PHP yang boleh anda pilih melalui panel kawalan hosting web anda.

Contoh – Memilih versi PHP anda di Hostinger boleh dilakukan melalui panel kawalan hosting anda.

4. HTTP / 2

HTTP / 2 ialah Protokol Internet “baru” yang diperkenalkan pada tahun 2015. Tidak seperti HTTP 1.1 versi sebelumnya, ia membolehkan banyak permintaan data dilakukan pada masa yang sama. Ini membantu mengurangkan masa muat untuk aset laman web anda.

HTTP / 1.1 vs HTTP / 2 – HTTP / 2 dapat mengirim banyak permintaan untuk data dalam satu sambungan. Ini mengurangkan masa perjalanan pergi balik (RTT) tambahan, menjadikan laman web anda dimuat lebih cepat (ketahui lebih lanjut).

Penyelesaian: Laksanakan HTTP / 2

Walaupun begitu, sebilangan web host masih tidak menawarkan HTTP / 2 atau hanya menawarkannya pada rancangan yang lebih mahal. Terdapat dua cara untuk memanfaatkan HTTP / 2; cari hos yang menawarkannya, atau gunakan Cloudflare CDN.

Terdapat penyedia hosting web yang menawarkan pelbagai tahap HTTP. Sebagai contoh, Siteground dan GreenGeeks telah menyediakan HTTP / 2 untuk semua rancangan mereka, tetapi A2 Hosting hanya menawarkan HTTP / 2 pada rancangan hosting web Turbo atau lebih tinggi.

5. Pelayan Bergegas

Laman web automatik dan prestasinya dapat dipengaruhi oleh jumlah sumber daya yang tersedia untuk mereka. Setiap laman web perlu mempunyai daya pemprosesan dan memori untuk menangani lalu lintas web – semakin tinggi jumlahnya, semakin banyak sumber daya yang diperlukan.

Sekiranya laman web anda mempunyai kemasukan pengunjung secara tiba-tiba, rancangan hosting anda mungkin tidak mempunyai sumber daya yang tersedia untuk menangani semuanya sekaligus. Ini akan menyebabkan laman web menjadi perlahan atau tidak dapat digunakan untuk beberapa permintaan.

Pantau prestasi hosting anda

Contoh: WebSitePulse menawarkan pelbagai alat pemantauan yang sentiasa mengawasi pelayan dan laman web anda.

Situasi lebih mungkin berlaku pada rancangan hosting bersama kerana semua akaun di pelayan tersebut berkongsi sejumlah sumber. Untuk memastikan laman web anda berjalan dengan lancar, cubalah dan gunakan alat pemantauan laman web seperti Robot Masa, Pulse laman web, dan Menyegarkan.

Menggunakan alat-alat tersebut akan membantu anda menilai sejauh mana prestasi tuan rumah anda. Sekiranya laman web anda terus melambat atau pelayan selalu dimatikan, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan beralih ke rancangan yang lebih baik atau host web yang berbeza sama sekali.

Penyelesaian: Naik taraf ke VPS atau hosting tahap lebih tinggi jika perlu

Contoh: Berdasarkan penjejakan kami di Markah Hos, Masa tindak balas hosting SiteGround VPS (laman ujian yang dihoskan di Eropah) adalah sekitar 15% lebih cepat daripada hosting bersama SiteGround.

Rancangan hosting VPS lebih mahal daripada rancangan hosting bersama tetapi dapat menangani lalu lintas tinggi dengan lebih mudah. Ini kerana rancangan VPS secara umum dapat ditingkatkan, yang bermaksud bahawa anda dapat meningkatkan jumlah sumber daya secara dinamis jika anda merasakan bahawa laman web anda memerlukan lebih banyak.

Ketahui bila masa yang tepat untuk beralih ke hosting VPS.

6. Fail Media Besar

Walaupun gambar besar, tajam atau video menarik boleh menjadi permen mata, ingatlah bahawa fail multimedia ini selalunya berukuran besar. Sebagai peraturan, semakin besar fail semakin lama diperlukan untuk memuatkan. Ini tidak bermaksud anda harus mengabaikannya sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya ingat untuk mengoptimumkan fail anda.

Penyelesaian: Memampatkan gambar anda

Gambar dapat diturunkan sedikit dan menggunakan format yang betul juga dapat membantu mengurangkan ukuran. Contohnya, fail BMP biasanya lebih besar daripada fail GIF atau JPG. Untuk mengoptimumkan gambar, anda boleh memilih untuk melakukannya secara manual atau dengan menggunakan pemalam. Beberapa pemalam WordPress yang boleh melakukan silap mata termasuk EWWW dan Short Pixel.

Sekiranya anda memutuskan untuk tidak menggunakan pemalam ada juga alat dalam talian yang boleh anda gunakan untuk mengoptimumkan gambar secara manual. Sebilangannya adalah Optimizilla dan EzGIF.

7. Pangkalan Data Tidak Dioptimumkan / rosak

Sebelumnya saya telah menyebut tentang bagaimana WordPress sangat berpusatkan pangkalan data dan bagaimana penyimpanan SSD dapat membantu mempercepat pertanyaan. Walau bagaimanapun, keadaan pangkalan data juga berperanan dalam prestasi laman web anda.

Penyelesaian: Optimumkan pangkalan data secara berkala

Sangat sukar untuk mengawal setiap elemen yang masuk ke dalam pangkalan data anda, jadi dari semasa ke semasa, anda perlu melakukan pengemasan. Ini akan membantu memastikan pangkalan data anda tersusun dan dapat berfungsi dengan pantas.

Terdapat juga pemalam yang boleh anda gunakan untuk ini. Beberapa contoh yang baik adalah WP DBManager dan Sapu WP.

8. Penyedia DNS perlahan

Ramai orang merasakan bahawa Time to First Byte (TTFB) adalah alat pengukur kelajuan tetapi tidak banyak yang memecah TTFB dan cuba menangani unsur-unsur individu di dalamnya. Salah satu elemen yang menyumbang kepada TTFB adalah resolusi DNS.

Proses ini yang melibatkan terjemahan nama domain ke alamat IP memerlukan masa. Penyedia DNS yang berbeza mempunyai prestasi yang berbeza dan menggunakan penyedia DNS yang baik dapat mempercepat kelajuan memuatkan laman web anda juga.

Penyelesaian: Beralih ke penyedia DNS yang lebih baik

Untuk memeriksa kelajuan DNS anda, jalankan ujian di laman web anda menggunakan Alat Pingdom dan kemudian klik pada contoh pertama nama domain anda di carta hasil. Ini akan meluaskan kotak yang menunjukkan komponen TTFB anda. Di kotak itu, cari garis yang bertuliskan “DNS”.

Kelajuan DNS berbeza-beza bergantung pada penyedia.Kelajuan DNS berbeza-beza bergantung pada penyedia.

Bandingkan dengan kelajuan DNS gabungan pelbagai penyedia di carta di DNS Perf dan pertimbangkan apakah kelajuan DNS anda berada di tempat yang sepatutnya. Sekiranya tidak, memilih penyedia DNS yang berbeza boleh memberi manfaat kepada kelajuan memuatkan laman web anda.

Cloudflare adalah salah satu penyedia DNS terpantas di sekitar dan anda boleh mendapatkan akaun dengan mereka secara percuma.

9. Terlalu Banyak Pemalam

Salah satu perkara yang disukai orang tentang WordPress adalah betapa mudahnya meningkatkan fungsi hanya dengan menggunakan pemalam. Kerana ia adalah sumber terbuka, WordPress mempunyai komuniti pemaju yang besar yang bagus untuk pilihan, tetapi menghasilkan plugin yang sangat berbeza dari segi kualiti.

Plugin juga merupakan peluasan kepada kod WordPress asas, yang bermaksud bahawa semakin banyak yang anda gunakan, semakin banyak contoh WordPress anda. Ini seterusnya menambah overhead laman web anda dan boleh mempengaruhi prestasi hingga tahap yang berbeza-beza.

Penyelesaian: Kurangkan penggunaan pemalam

Sekiranya mungkin, pastikan anda hanya menjalankan plugin yang anda perlukan dan cuba memotong bulu yang tidak diperlukan. Juga, ingat untuk membuang sebarang pemalam yang tidak digunakan! Terdapat banyak pemalam hari ini yang berusaha menyelesaikan banyak perkara yang berbeza, jadi di mana mungkin cuba pastikan fungsi tidak diduplikasi oleh pemalam anda.

10. Laman web yang digodam

Pada masa lalu, penggodam biasa mengambil alih laman web dan menyebabkan kekacauan hanya untuk menendang. Penjenayah siber masa kini lebih canggih dan akan cuba mengelakkan anda mengesan kehadiran mereka. Tujuan mereka adalah untuk menggunakan sumber daya di akaun anda untuk memperkayakan diri mereka – contohnya dengan menggunakannya untuk menambang cryptocurrency.

Ini mengambil sumber dari laman web anda dan boleh memberi kesan besar pada prestasi. Oleh kerana mereka terbang di bawah radar, anda perlu secara aktif mengimbas laman web anda secara berkala untuk memastikan bahawa laman web itu belum dirampas secara senyap.

Melabur dalam alat keselamatan dari penyedia penyelesaian keselamatan yang terkenal seperti Sucuri dan pastikan anda hanya memasang pemalam dari sumber yang dipercayai. Untuk memeriksa apakah pemalam anda sah, gunakan alat seperti Pemeriksa Keselamatan Pemalam untuk mengimbas masalah.

Untuk mengelakkan komplikasi, cubalah periksa reputasi pemalam bahkan sebelum memasangnya.

Kesimpulan: Fokus pada Perincian

Seperti yang anda lihat sekarang, menjalankan laman web WordPress yang cekap boleh menjadi pekerjaan sepenuh masa. Namun, jika anda menyenaraikan dan mengikuti amalan terbaik secara berkala, anda akan dapat mengurangkan kemungkinan laman WordPress berprestasi rendah seperti yang kedua. Ingatlah untuk terus fokus pada prestasi dalam semua yang anda lakukan dan pertimbangkan dengan teliti apa sahaja yang anda mahu tambahkan ke laman web anda. Banyak pemilik laman WordPress baru cenderung melampaui batas dan membuang segala-galanya kecuali dapur.

Elakkan godaan itu dan perlahan-lahan membina fungsi semasa laman web dan perniagaan anda berkembang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map