Kekuatan Sembang Langsung dalam Membangun Hubungan Pelanggan yang Positif

Sebilangan besar syarikat menghasilkan komunikasi positif yang mereka buat dengan pelanggan mereka. Amat penting jika mereka menjual produk dan perkhidmatan mereka. Rangkaian pelanggan mereka melibatkan kedua-dua pembeli setia yang suka dan membeli produk, pembeli tingkap yang baru berada di persimpangan untuk membuat keputusan positif, dan mereka yang baru pertama kali mendengar tentang syarikat itu dan belum membentuk idea belum.


Objektif perniagaan apa pun, dalam hal ini, adalah untuk membina hubungan penyedia-pelanggan di dasar yang saling menguntungkan. Untuk melakukan ini, mereka harus menunjukkan bahawa keperluan pembeli difahami, bahawa mereka bersedia membantu dalam membuat pilihan, dan bahawa mereka selalu bertindak balas dengan empati jika ada sesuatu yang tidak jelas atau salah. Perniagaan dapat mencapai semua tujuan ini melalui sembang langsung yang harus digunakan untuk semua tujuan ini.

Ciri sembang langsung yang paling menguntungkan ialah mereka menawarkan alamat segera kepada pelanggan. Berikut adalah beberapa petua dan kaedah menggunakan alat sembang langsung untuk peningkatan yang begitu penting.

Kelebihan Sembang Langsung

Tugas terpenting yang harus dipenuhi melalui sembang langsung adalah membuat pelanggan merasa bahawa anda ada di sana untuk menolong mereka, melayani mereka, dan segera menyelesaikan semua masalah khusus mereka. Sekiranya mereka merasakannya, mereka cenderung menjadi bukan hanya pelanggan setia, tetapi penyokong anda yang paling bersemangat.

Internet memberikan perniagaan yang positif ini kepada perniagaan, dan anda harus melakukan yang terbaik untuk menggunakan pilihan hebat ini untuk promosi dan kemakmuran syarikat anda.

Antara yang paling jelas faedah sembang langsung yang berikut dapat diketengahkan:

 • pengurangan perbelanjaan berbanding dengan saluran tradisional
 • kenaikan jualan
 • peningkatan perkhidmatan dan kesetiaan pelanggan
 • penemuan titik-titik kesakitan pelanggan
 • penyelesaian masalah yang cepat dan konsisten
 • kemudahan untuk pelanggan
 • kelebihan dalam persaingan
 • jangkauan pasaran dan peluang yang diperluas
 • perancangan dan jangkauan proaktif
 • analisis dan pelaporan menyeluruh

Namun, ingat bahawa prestasi ini hanya terdengar semudah itu. Ini mungkin berubah lebih sukar daripada yang anda percayai pada awalnya. Menggunakan alat perkhidmatan pelanggan terkini dan taktik yang diperbaharui akan banyak membantu dalam berjaya.

Mengapa Pelanggan Lebih Menyukai Sembang Langsung

Pakar pemasaran Amerika dan pengasas firma pemasaran dengan nama yang sama Kuasa J.D., berpendapat bahawa sembang langsung telah berubah menjadi kaedah hubungan dalam talian yang terkemuka untuk pembeli kerana 42% daripada mereka lebih suka berbual langsung melalui e-mel (23%) dan media sosial (16%).

Sebabnya terletak pada akal manusia. Anda mungkin akan segera menghubungi seseorang apabila anda membeli sesuatu dalam talian. Itulah sebabnya orang memilih untuk membeli dari laman web dengan ciri sembang langsung di dalamnya. Sokongan cepat ini semasa peringkat membuat keputusan meningkatkan pilihan positif dan kadar penukaran.

Bagi syarikat, ia juga sangat senang apabila anda dapat berkomunikasi dengan pengunjung dengan segera menyelesaikan keraguan mereka, kemungkinan persepsi negatif, dan kekecewaan.

Petua Taktikal untuk Menggunakan Sembang Langsung dalam Menjalin Sambungan Pelanggan yang Positif

Untuk meningkatkan bahagian sembang langsung dalam membuat perniagaan, ingat dan terapkan prinsip utama CRM (Pengurusan Hubungan Pelanggan) yang digabungkan dengan kemajuan teknologi.

1. Peribadikan perkhidmatan anda dengan gabungan sembang langsung dan CRM

Alat ini dapat membantu anda dalam mengembangkan strategi jangka panjang syarikat anda. Dengan berbual secara langsung, anda akan belajar banyak tentang potensi dan pelanggan sebenar anda, keperluan dan masalah mereka, dan cara mereka lebih senang dilayan..

Dengan mengekalkan data berasaskan awan mengenai pelanggan dan pilihan mereka pada masa lalu, anda akan dapat menganalisis pengalaman sembang langsung mereka dan menjadikannya lebih selesa. Pada gilirannya, ini dapat membantu anda untuk meramalkan keperluan, masalah, dan tingkah laku mereka di masa depan.

Contohnya, jika mereka menghubungi anda mengenai beberapa spesifikasi produk yang ingin mereka beli, anda mungkin mengembangkan algoritma terbaik untuk menjawab permintaan tersebut.

2. Lengkapkan asas pengetahuan menyeluruh untuk sembang langsung untuk memberikan maklumat yang pelanggan anda perlukan

Pengendali anda perlu memperoleh pengetahuan yang sempurna mengenai perkhidmatan dan produk agar dapat memberi lebih banyak maklumat untuk menyelesaikan keraguan mereka, untuk memastikan bahawa semua masalah dengan penghantaran atau penggantian dan pengubahsuaian akan diselesaikan dalam beberapa saat.

Membuat pangkalan data seperti itu memerlukan komunikasi yang baik antara jabatan di syarikat anda. Sebaiknya ada beberapa operator untuk sembang langsung yang pakar dalam menyelesaikan masalah yang berbeza. Pelanggan anda akan keluar dari laman web anda dengan sepenuhnya berpuas hati dan ingin kembali lagi.

3. Latih ejen sembang anda untuk membuat interaksi yang mesra, walaupun profesional

Di satu pihak, ejen sembang harus membuat pelanggan merasa diterima. Dihormati adalah pengalaman positif yang mana pelanggan akan pindahkan ke persekitaran mereka. Di sisi lain, kelihatan terlalu ramah dapat membuat pelanggan berfikir bahawa komunikasi ini bukan dengan profesional.

Mana yang lebih baik? Untuk memilih sesuatu di antara. Terlalu banyak formaliti dengan cara yang sama menjaga jarak yang tidak perlu antara pelanggan dan syarikat.

Sembang langsung tidak bermaksud bercakap seperti robot. Tujuannya adalah untuk menunjukkan kepada pembeli bahawa mereka berbicara dengan orang-orang sebenar yang meluangkan masa mereka untuk mengambil kira masalah yang boleh timbul. Jadi, pilihan terbaik adalah keramahan dan empati, namun dengan pendekatan menghormati dan memahami.

4. Berjanji dan memberikan hasil tepat pada masanya

Tidak syak lagi bahawa ejen sembang harus dapat bekerja di bawah tekanan. Sekiranya maklumat yang ditanyakan pelanggan memerlukan beberapa kenalan tambahan dengan jabatan lain, seorang perunding harus menetapkan tarikh akhir yang mencukupi untuk kembali kepada pelanggan dengan penyelesaian yang siap.

Sekiranya permintaan pelanggan tidak dibalas secepat mungkin, pembeli mungkin merasa tersinggung, dan reputasi syarikat boleh terluka. Memberi maklumat mengenai bayaran balik, penjejakan produk, atau penghantaran mesti menjadi keutamaan.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah meminta maklum balas daripada pelanggan. Tinjauan pantas akan membantu menentukan sama ada semuanya berfungsi dengan baik.

5. Berurusan dengan jawapan biasa, gunakan pintasan papan kekunci

Tidak kira berapa orang yang diambil bekerja sebagai ejen sembang, mereka tidak akan mencukupi, terutamanya jika syarikat anda cukup besar. Itulah sebabnya fikirkan beberapa automasi Minta operator anda menggunakan pesanan dalam tin yang mungkin merupakan kaedah yang berguna untuk menjimatkan masa.

Pintasan papan kekunci tertentu akan membantu menunjukkan kesediaan pelanggan anda untuk segera membantu walaupun jadualnya sibuk. Sebagai contoh, sentiasa mengotomatisasi ucapan dan balasan rasmi yang lain.

6. Sediakan pilihan sembang langsung pada peranti lain

Pertimbangkan bahawa kebanyakan pelanggan pada masa ini melakukan pembelian dalam talian dari telefon bimbit mereka. Oleh itu, fikirkan untuk menjadikan laman web anda mesra dalam talian. Itulah sebabnya anda perlu menyediakan sembang langsung anda di mana-mana platform mudah alih.

Hasil positif lain dari peningkatan tersebut ialah dengan menggunakan platform ini, anda mungkin akan membantu pengikut anda menjadi pelanggan anda di masa hadapan.

7. Buat penjelasan secara sederhana

Pelanggan kebanyakannya tidak memahami terminologi. Ini bermaksud bahawa ejen sembang perlu bersabar berusaha menjelaskan istilah teknikal atau resit dalam talian dengan kata yang lebih mudah dan juga cara menggunakan laman web.

Untuk menjadikan keadaan ini lebih mudah bagi ejen dan pelanggan, kembangkan panduan kecil mengenai cara menerangkan istilah teknikal atau berurusan dengan pelanggan yang tidak mengetahui secara teknikal.

Penyelesaian Perisian Sembang Langsung Teratas

Untuk meningkatkan hasil sembang langsung yang berjaya, pilih perisian dengan betul. Ini dapat meningkatkan kadar penukaran anda dengan ketara. Alat yang berkesan perlu cukup intuitif untuk digunakan oleh pengendali dan pelawat atau pelanggan. Lebih-lebih lagi, dengan kemajuan teknologi, pelanggan pada masa ini menuntut respons yang lebih cepat dan pilihan yang lebih mudah alih.

Anda boleh memilih beberapa penyelesaian sembang langsung mengikut keperluan anda daripada yang berikut:

Masih banyak aplikasi dan platform untuk sembang langsung seperti yang anda lihat di sini. Tidak kira pilihan mana, anda lebih suka, lakukan percubaan percuma terlebih dahulu untuk memastikan bahawa pilihan anda sesuai dengan keperluan syarikat anda.

Sebagai kesimpulan, perlu disebutkan bahawa banyak orang tidak terlalu percaya pada membeli-belah dalam talian. Oleh itu, sangat penting untuk membuat mereka menganggap syarikat anda sebagai syarikat yang sebenar, dan sembang langsung dapat memainkan peranan penting dalam hal itu. Apabila bakal pelanggan melihat bahawa mereka boleh bercakap dengan orang sebenar dan membincangkan masalah yang timbul, mereka lebih pasti mempercayai jenama dan laman web anda kerana hanya mencuba produk anda.

Sembang langsung adalah kaedah komunikasi yang baik antara syarikat dan pelanggan mereka. Itulah sebabnya sangat penting untuk memastikan bahawa komunikasi dikendalikan dengan cara yang siap, profesional, dan hormat sehingga kedua-dua belah pihak dapat memanfaatkannya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map