Jual Beli / Jual Lintas: 5 Petua Meningkatkan Pendapatan Perniagaan Dalam Talian Anda

Sama ada anda pernah melakukan penjualan langsung atau tidak, anda mungkin sudah biasa dengan dua strategi penjualan asas: penjualan dan penjualan silang. Anda mungkin tidak tahu bahawa anda sudah biasa dengan konsep ini – tetapi sebagai pengguna hari ini, anda pasti terdedah kepada konsep ini.


Anda mungkin juga menyedari kedua-dua istilah itu, tetapi mungkin anda tidak betul-betul tahu maksudnya – atau mungkin anda keliru tentang perbezaan antara keduanya.

Berikut adalah penerangan ringkas setiap istilah, ditambah beberapa contoh kedua-duanya:

Upselling adalah teknik yang digunakan untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli versi produk atau perkhidmatan yang lebih baik yang akan dibeli.

Jual beli silang adalah strategi yang digunakan untuk menambahkan lebih banyak produk atau perkhidmatan pada pembelian asal.

Contoh

 • Jual Beli: “Kami mempunyai istimewa cheeseburger berganda dengan harga $ 0,60 sen lebih – adakah anda ingin membelinya dan bukannya burger tunggal?”
 • Jual beli silang: “Adakah anda ingin menambahkan kentang goreng dan kok untuk pesanan cheeseburger itu?”
 • Jual Beli: “Sedan bersaiz sederhana adalah kenderaan yang popular, tetapi sedan mewah kami dilengkapi dengan ciri keselamatan tambahan dan jaminan yang lebih baik.”
 • Jual beli silang: “Dengan harga dua ratus dolar lagi, saya dapat memasukkan pemanas blok enjin dan pendakap plat nombor depan dengan sedan baru itu.”
 • Jual Beli: “TV ini hebat, tetapi pernahkah anda melihat model terbaru? Ini telah menambahkan ciri yang saya rasa anda akan hargai. “
 • Jual beli silang: “TV itu hebat – tetapi berdasarkan apa yang anda beritahu tentang keluarga anda, anda mungkin ingin melihat sistem panggung rumah kami yang lengkap. Ini akan mengubah pengalaman menonton filem rumah anda selama-lamanya. “

Adakah anda melihat perbezaannya?

Kedua-dua teknik ini sama pentingnya untuk mana-mana kedai dalam talian atau perniagaan dropshipping.

Apabila dilakukan dengan betul, penjualan / penjualan silang bermanfaat untuk bukan hanya penjual, tetapi pelanggan juga. Sekiranya anda mengemukakan pilihan yang anda tahu akan menguntungkan pelanggan anda, semua orang akan menang. Bagaimana anda melakukannya? Anda perlu mengambil pendekatan intuitif. Dengarkan apa yang pelanggan katakan mengenai kehendak dan keperluan mereka. Letakkan diri anda di tempat mereka; jika anda membeli kereta ekonomi, adakah anda ingin mendengar mengenai SUV mewah di lot ini? Mungkin tidak. Tetapi anda mungkin ingin mengetahui tentang hibrid terbaru yang dapat menghindarkan anda daripada mengirim banyak wang untuk bahan bakar … betul?

Sekiranya anda mendengar apa yang diberitahu oleh pelanggan anda dan kemudian menerapkan strategi penjualan / penjualan silang yang sesuai, anda boleh memberi mereka penyelesaian yang membuat mereka senang. Selalunya, orang tidak menyedari bahawa mereka memerlukan produk atau perkhidmatan tertentu – sehingga anda menunjukkannya kepada mereka. Ini adalah situasi win-win bagi anda dan pelanggan anda.

Kelebihan lain dari penjualan / penjualan silang adalah lebih mudah dilakukan daripada menjual kepada pelanggan yang sama sekali baru. Semasa anda pemasaran untuk petunjuk baru, kebarangkalian untuk menutup perjanjian itu adalah lima hingga 20%. Apabila anda menjual kepada pelanggan yang ada, peratusan itu meningkat hingga 60 hingga 70%. Oleh itu, penjualan / penjualan silang adalah cara menjual yang lebih berkesan.

nba-cadangan

Berikut adalah petua utama kami untuk menjual dan menjual silang seperti profesional.

Petua # 1: Gunakan Teknik dalam Moderasi

Anda mahu mengekalkan kepercayaan pelanggan anda, dan anda tidak boleh melakukannya sekiranya anda membuat mereka merasa terbeban dengan penjualan / penjualan silang. Terlalu banyak pilihan akan membingungkan pelanggan anda, dan itu boleh menjadi bumerang kepada anda. Anda boleh menyebabkan pelanggan menjadi curiga dan kesal jika anda membuang terlalu banyak pilihan kepada mereka – dan mereka mungkin akan menyerah pada idea untuk membeli apa-apa daripada anda. Pastikan pilihan mudah dan mudah.

Ingin tahu seperti apa contoh teknik pemasaran yang nyata dan berjaya ini? Pernah membeli-belah di Amazon? Sekiranya sudah, anda mungkin pernah melihat ungkapan “sering dibeli bersama.”

amazon-kerap-dibeli-bersama

Menurut sebuah artikel di Fortune, kadar penukaran untuk cadangan tersebut di laman web boleh mencapai setinggi 60%. Ini adalah contoh penjualan silang di dunia nyata yang dapat dipelajari oleh setiap pemasar.

Petua # 2: Bundel Item Berkaitan

Ini adalah strategi yang membawa konsep “sering dibeli bersama” ke tingkat berikutnya. Anda menjadikan pengalaman membeli-belah sesuai untuk pelanggan anda dengan mengemas barang-barang yang diperlukan / berkaitan bersama.

Ini adalah contoh lain ketika anda perlu berhati-hati dengan pendekatan anda. Anda tidak mahu menawarkan item atau perkhidmatan yang tidak relevan yang tidak mungkin menarik bagi pelanggan anda (jadi jangan cuba membuang inventori yang tidak diingini). Sekiranya anda melakukannya, itu menghina dan sangat tidak produktif. Sebaliknya, tawarkan alat tambah berharga yang akan berguna oleh pelanggan anda. Contoh yang baik ialah menjual templat + plugin + logo WordPress bersama-sama. Ini adalah semua perkara yang sangat dihargai oleh pelanggan di pasaran untuk mendapatkan pemalam atau templat.

Petua # 3: Ketahui Pelanggan Anda

Fikirkan restoran kegemaran anda. Pemilik atau pelayan kepala di restoran itu mungkin meluangkan masa untuk mengetahui kesukaan dan kesukaan anda. Berdasarkan pengetahuan itu, pemilik / pelayan membuat cadangan berdasarkan pilihan peribadi anda.

Anda harus melakukan perkara yang sama di laman web anda. Sekiranya tujuan anda adalah untuk membuat orang mendaftar untuk mendapatkan buletin anda – tetapi tidak ada yang menanggapi kotak pop timbul anda – cuba tawarkan e-book percuma di halaman arahan anda apabila orang mendaftar untuk senarai e-mel.

Juga, fikirkan bagaimana Amazon, eBay, dan laman web e-dagang utama lain mengesan pesanan buku anda dan jenis pembelian lain. Mereka mengesyorkan produk yang relevan berdasarkan pilihan anda sebelumnya, bukan? Anda mesti melakukan perkara yang sama. Gunakan Analitis Google untuk mengesan corak pengguna di laman web anda. Satu teknik adalah dengan gunakan halaman pengesahan pesanan melalui analisis. Sekiranya banyak orang mendaftar untuk kursus dalam talian yang anda jual, anda boleh menghantar e-mel kepada orang-orang itu sahaja dan menaikkannya dengan kursus yang berkaitan tetapi lebih luas. Lihat bagaimana ia berfungsi?

Petua # 4: Jangan berlebihan

Penjualan / penjualan silang hanya berfungsi dengan baik ketika anda menyelesaikan keperluan pelanggan anda (dan ia berfungsi lebih baik apabila anda membuat mereka merasa istimewa menerima tawaran). Sekiranya anda menawarkan alat cukur percuma dengan potongan harga kepada semua pelanggan yang membeli cologne lelaki pereka anda, ramai di antara mereka akan menghargai bahawa mereka mendapat tawaran yang bukan pelanggan lain.

Sebaliknya, berlebihan akan mengganggu pelanggan anda dan menjauhkan mereka dari anda dan laman web anda. Sekiranya pelanggan anda merasa bahawa mereka hanya percubaan pemasaran kepada anda – atau anda hanya berminat untuk membuat penjualan dan bukan tentang apa yang mereka mahukan – penjualan / penjualan silang akan memberi kesan yang berlawanan daripada yang anda mahukan.

Berikut adalah perincian lain yang perlu diingat: Terdapat “Peraturan 25” dalam perniagaan; anda harus mengelakkan penjualan barang yang melebihi 25% dari pesanan asal. Apabila anda cuba menjual / menjual silang melebihi peratusan tersebut, secara amnya anda akan dianggap tidak sesuai dengan keperluan pelanggan anda (paling baik) dan memaksa atau tamak (paling teruk) – dan anda akan cenderung menolak pelanggan yang hampir membuat pembelian. Selain itu, add-on melebihi 25% mungkin terasa luar biasa dan seperti pembelian utama kedua – dan bukannya add-on.

Petua # 5: Masa

Masa adalah aspek penting dalam penjualan. Anda hanya perlu menjual / menjual silang apabila anda mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk mendapatkan pesanan pertama. Ini bermaksud bahawa pembeli telah berkomitmen untuk membeli dan cenderung untuk tidak meninggalkan pesanan sama sekali. Sekiranya anda cuba menjual barang tambahan terlalu awal dalam proses membeli-belah, anda boleh mematikan pelanggan dengan mudah dan dengan itu kehilangan keseluruhan penjualan. Oleh itu, ingatlah untuk menunggu sehingga pelanggan telah berkomitmen untuk penjualan dengan memberikan maklumat hubungan dan kewangan – kemudian, terangkan kelebihan produk / perkhidmatan tambahan yang anda cuba jual.

Terdapat beberapa cara untuk mencuba penjualan / penjualan silang. Sebagai contoh, anda boleh membuat kedai dalam talian dengan Shopify (mengetahui lebih lanjut mengenai ulasan Shopify) dan cuba meningkatkan pendapatan anda dengan strategi ini.

Ini adalah strategi pemasaran yang telah berhasil untuk perniagaan dan pengusaha yang tak terhitung jumlahnya, dan ini dapat melayani blog atau perniagaan anda dengan baik. Ingatlah untuk menggunakan petua yang telah saya gambarkan di sini, agar anda dapat memanfaatkan hasil penjualan / penjualan silang anda sepenuhnya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map