Cara Melaksanakan Runcit Omnichannel Ke Kedai Dalam Talian Anda

Dalam penjualan, anda tidak akan berjaya jika bergantung pada satu saluran untuk kedai runcit anda.


Anda perlu mempelbagaikan dengan mencari cara yang berbeza untuk menyampaikan produk atau perkhidmatan anda di hadapan khalayak sasaran anda. Oleh itu, dengan peningkatan penglihatan dan kehadiran, datang potensi jualan yang lebih besar.

Sudah tentu, saya tidak hanya merujuk kepada kaedah dalam talian. Sekiranya anda harus membuat penjualan dengan melepaskan diri dari kerusi dan menjual dari pintu ke pintu, maka anda mesti lakukannya! Menjana keuntungan adalah mengenai keluar dari zon selesa anda untuk membuat orang selesa membeli dari anda.

Oleh itu, anda perlu melihat runcit omnichannel jika anda ingin membuatnya kaya dengan kedai runcit anda.

Dalam siaran ini, anda dapat mengetahui apa itu runcit omnichannel dan apa artinya memberi pelanggan anda pengalaman membeli-belah omnichannel dengan tujuan meningkatkan penjualan dan pendapatan anda.

Apa itu Runcit Omnichannel?

Runcit Omnichannel adalah pendekatan untuk memberi pengguna pengalaman membeli-belah terpadu melalui pelbagai saluran penjualan. Selain dari kedai e-dagang dan kedai batu bata, anda boleh membuat penjualan dari media sosial, sokongan pelanggan, aplikasi mudah alih, dan lain-lain. Juga, semua saluran berfungsi bersama untuk memudahkan orang membeli dari kedai anda.

Oleh kerana pendekatan runcit omnichannel memerlukan anda menawarkan perniagaan anda di pelbagai platform, anda perlu menguruskan inventori anda dengan lebih baik. Anda tidak boleh hanya bergantung pada senarai dan helaian jadual yang ditulis secara manual oleh pekerja anda.

Pembina kedai dalam talian yang popular seperti BigCommerce membolehkan anda menghubungkan dan menjual produk anda di pelbagai pasaran.

Oleh kerana runcit omnichannel, anda perlu segerakkan inventori anda dengan menguruskannya dari papan pemuka tunggal. Setiap penjualan dari saluran yang berbeza secara automatik masuk ke platform inventori. Ini menghilangkan proses manual menguruskan inventori anda dan membolehkan anda memberi tumpuan untuk menyediakan pengalaman membeli-belah omnichannel yang lancar untuk pelanggan anda.

Contoh pendekatan runcit omnichannel yang dilakukan dengan cara yang betul adalah Nike. Setiap kali pelanggan memasuki salah satu kedai mereka atau mengunjungi laman web mereka, mereka akan masuk pengalaman jenama pakaian sukan dengan cara yang inovatif.

Sebagai contoh, kedai dalam taliannya, NikeID, menawarkan cara kepada pengguna untuk mengakses produk eksklusif yang tidak dapat dibeli dari kedai tempatannya.

Melalui pendekatan Nike ke runcit omnichannel, mereka mengubah tabiat membeli pelanggan. Dengan mewajibkan mereka mendaftar ke akaun NikeID untuk membeli produk tertentu, mereka membuat ekosistem dalam talian untuk pelanggan mereka berkembang maju dan bersenang-senang. Pada masa yang sama, mereka mendidik pelanggan untuk membeli secara dalam talian dan bukannya pergi ke kedai kerana yang pertama adalah lebih senang.

Bagaimana Mengembangkan Pengalaman Runcit Omnichannel

Anda tidak perlu mempunyai persediaan yang canggih seperti Nike untuk runcit omnichannel anda. Yang penting ialah anda membuat jalan yang berbeza bagi orang untuk membeli dari perniagaan anda dan menyegerakkan semua saluran anda untuk konsistensi.

Berikut adalah idea bagaimana anda boleh memulakan:

1- Gunakan platform pengurusan inventori

Seperti yang disebutkan sebelumnya, anda perlu mengumpulkan semua penjualan dari saluran runcit yang berbeza. Dengan cara ini, anda mendapat data yang tepat bukan sahaja inventori dan stok produk anda tetapi juga seberapa baik penjualan setiap saluran. Platform inventori menjadikan penyenaraian penjualan anda lebih rendah dan menguruskan item anda lebih mudah.

shopify pos

Contoh platform tersebut adalah Shopify POS. Platform ini juga membolehkan anda menerima berbagai bentuk pembayaran, menerapkan potongan dan cukai, dan menghantar e-mel atau teks kepada pelanggan dengan tanda terima pembelian mereka, untuk beberapa nama. Shopify POS berfungsi paling baik jika anda menggunakan Shopify untuk laman web e-commerce anda (ketahui lebih lanjut mengenai Shopify di sini). Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan platform jika anda merasa selesa menggunakannya.

2- Siapkan kempen menggunakan automasi pemasaran

Sukar untuk mengikuti perniagaan runcit anda jika anda merancang untuk menjual perkhidmatan anda secara manual kepada orang lain melalui e-mel atau panggilan. Walaupun anda merancang untuk mengupah seseorang untuk melakukan pekerjaan untuk anda, orang itu memerlukan lebih dari sekadar masa dan usaha untuk menyelesaikan pekerjaan itu.

Alat automasi pemasaran menjadikan pengguna lebih selesa untuk anda. Anda tidak perlu menaip e-mel anda satu hari pada satu masa untuk menghantar dan menentukan bahagian corong penjualan yang menjadi petunjuk anda. Dengan alat automasi pemasaran, anda dapat menjadwalkan kempen e-mel anda terlebih dahulu ke senarai e-mel anda. Anda juga dapat memprofilkan semua petunjuk dan pelanggan anda dengan tepat, jadi anda mempunyai idea yang lebih jelas tentang cara membuat mereka membeli dari anda lagi.

automasi pemasaran mailchimp

Hubspot dan Marketo adalah dua perisian automasi pemasaran yang terkenal di pasaran. Walau bagaimanapun, jika anda mula, MailChimp membolehkan anda mengumpulkan sehingga 2,000 pelanggan secara percuma. Dari sana, anda boleh mengatur kempen e-mel yang dapat anda lacak dan ukur untuk menentukan cara meningkatkan prestasi mereka.

Setelah anda bersedia beralih ke ciri automasi pemasaran, MailChimp diselaraskan dengan platform e-dagang seperti Shopify dan Magento sehingga anda dapat mengekstrak pangkalan data pelanggan anda dan menggunakan alat untuk menguruskan corong penjualan anda.

3- Ubah pertanyaan menjadi penjualan dengan sokongan pelanggan

Sokongan pelanggan bukan hanya untuk menjawab pertanyaan atau kebimbangan orang tentang perniagaan anda. Anda dapat menggunakan kesempatan ini untuk memudahkan orang membeli produk dari kedai anda, jika tidak meningkatkan hubungan dengan penyokong anda. Dapatkan peminat Virgin Atlantic yang hebat ini yang mengambil perhatiannya mengenai jenama awam di Twitter. Daripada menjauhkan diri dari isu tersebut, Sokongan pelanggan Virgin kembali bukan sahaja meredakan masalah tetapi membuatnya merasa dihargai dan penting.

Membina hubungan baik dengan pelanggan dan bakal pelanggan hanya dapat membawa perkara baik untuk jenama anda. Oleh kerana kebanyakan orang mengeluarkan kekecewaan mereka di media sosial, anda perlu memantau mesej mereka dan menjalin hubungan dengan masing-masing. Menyebut adalah alat yang membantu mengungkap sebutan ini supaya anda dapat menyentuh asas dan memperbaiki hubungan dengan mereka.

zendesk

Anda juga perlu mempertimbangkan untuk memudahkan orang menghubungi anda dalam talian atau melalui telefon. Halaman kenalan semua tidak lagi mencukupi kerana tidak semua masalah yang mereka hadapi dengan jenama anda sama. Oleh itu, alat seperti Zendesk membuat talian komunikasi terbuka dan tersedia untuk orang dan jenama anda. Selain dari sembang dan panggilan dalam talian, anda boleh membuat Pangkalan Pengetahuan. Ini membolehkan anda mendokumentasikan jawapan untuk semua pertanyaan yang diajukan orang sehingga anda boleh meminta pasukan sokongan anda menunjuk mereka.

Kesimpulannya

Banyak bahagian membentuk runcit omnichannel yang berkesan. Anda juga memerlukan perniagaan anda untuk melakukan peralihan dari pergi ke luar talian ke dalam talian dan sebaliknya. Pendekatan runcit omnichannel adalah cabaran tersendiri bagi kedai runcit anda.

Walau bagaimanapun, dengan menawarkan lebih banyak cara untuk pelanggan membeli dari anda, usaha itu semua sia-sia. Di dunia di mana pengguna menentukan bagaimana anda harus melayani mereka, memberi mereka pengalaman membeli-belah omnichannel membantu perniagaan anda menang, sederhana dan sederhana.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map