Bagaimana Saya Mendapatkan Nama Domain Percuma untuk Laman Web?

Membina laman web untuk pertama kalinya boleh menjadi tugas yang menakutkan. Sekiranya anda tidak terbiasa dengan proses ini, bahkan memilih nama domain dapat membuat Anda sedikit berubah. Berapa banyak yang harus anda bayar, dari mana anda mendapatkannya – ini dan banyak soalan mungkin terlintas di fikiran anda.


Terdapat lebih banyak 348 juta nama domain didaftarkan setakat ini (sehingga akhir 2018) dan jumlahnya bertambah dengan cepat. Pada zaman digital sekarang, semua orang membeli nama domain mereka sendiri, dari perniagaan besar hingga individu yang hanya mahukan identiti dalam talian mereka sendiri.

Untuk mendapatkan gambaran top-down yang lebih baik mengenai perincian yang terlibat dalam hosting web dan nama domain, saya cadangkan anda membaca artikel ini Web Hosting dan Domain 101 pertama. Apa yang akan saya bincangkan dalam ruang lingkup artikel ini adalah bagaimana anda boleh mendapatkan nama domain PERCUMA.

Ya, betul. Saya pasti anda mungkin pernah mendengar nama domain mula dijual dan sebagainya, tetapi adakah anda tahu ada laman web di mana anda boleh menuntut nama domain percuma? Ya, ada yang hadir dengan peringatan, tetapi ada keadaan yang berbeza dan saya akan berkongsi beberapa perkara dengan anda hari ini.

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan nama domain percuma dan beberapa di antaranya tidak melibatkan anda menghabiskan satu sen. Namun, masing-masing mempunyai tangkapan masing-masing dan apa yang anda pilih bergantung pada apa yang anda rela berkorban sebagai balasannya. Jangan bimbang, ini bukan sesuatu yang menyeramkan tetapi pastikan anda memperhatikan setiap kaedah.

Kaedah # 1: Domain Percuma dari Syarikat Hosting

Dapatkan domain .com / .org / .net / .store / .xyz percuma dengan kaedah ini

Walaupun saya suka freebies, saya secara peribadi merasakan bahawa terdapat lebih banyak risiko yang terlibat dalam nama domain tersebut berbanding dengan membelinya. Sekiranya anda merasakan hal yang sama, anda mungkin ingin mempertimbangkan penyedia perkhidmatan hosting web yang mengemas nama domain percuma dengan hosting web bersama-sama. Lagipun, anda masih memerlukan hosting untuk laman web anda, betul?

Tangkapan – Yang ini agak jelas. Hasil tangkapannya adalah percuma tidak percuma; anda perlu membayar untuk pakej. Namun, ini adalah pilihan yang baik kerana anda memerlukan hosting dan nama domain untuk menjalankan laman web anda.

1. Hostinger

Hostinger - nama domain percuma dengan hosting

Laman web: https://www.hostinger.com/

Hostinger adalah contoh yang baik kerana mereka mempunyai pakej dengan harga yang sangat baik, beberapa di antaranya termasuk nama domain percuma. Rancangan hosting web Premium dan Perniagaan mereka dikongsi (masing-masing hanya berharga $ 2,15 dan $ 3,45 setiap bulan) keduanya dilengkapi dengan pendaftaran nama domain percuma.

Ini juga membantu bahawa mereka adalah tuan rumah yang sangat terkenal dan nama domain yang anda dapat secara percuma adalah TLD premium seperti .com atau .net.

2. GreenGeeks

Greengeeks

Laman web: https://www.greengeeks.com/

GreenGeeks telah berada dalam perniagaan hosting web selama lebih dari 11 tahun dan menawarkan perubahan unik kepada pengguna untuk menjadi digital sambil mesra alam. Mereka membeli kredit tenaga dengan seberapa besar kuasa hosting web anda memerlukan kos dan dengan itu memberi sumbangan positif dari segi kesan tenaga.

Setiap rancangan mereka dilengkapi dengan nama domain percuma, bermula dari pelan Ecosite Starter paling asas mereka dengan harga hanya $ 2.95 sebulan. Ini bermaksud bahawa apa sahaja rancangan yang anda pilih dengan mereka, anda dilindungi sejauh mana nama domain berjalan!

3. TMD Hosting

Hosting TMD

Laman web: https://www.tmdhosting.com/

TMDHosting adalah veteran industri lain yang banyak berusaha. Mereka menjual dengan kelajuan, kebolehpercayaan dan yang paling penting – keselamatan. Pakej hosting mereka juga dilengkapi dengan nama domain percuma bermula dari rancangan yang paling asas.

Mereka mempunyai pelbagai kemampuan hosting web, jadi sama ada anda memutuskan untuk memilih rancangan hosting bersama mereka atau bahkan hosting Cloud atau VPS, anda harus pergi. Hosting bersama dengan TMDHosting bermula dari $ 2,95 sebulan.

Kaedah # 2: Domain Percuma dari Penyedia Nama Domain Percuma

Dapatkan nama domain .tk / .ga / .gq / .cf / .ml percuma dengan kaedah ini

Penyedia nama domain percuma adalah mereka yang memberikan nama domain dengan serius. Masing-masing biasanya mempunyai batasan masing-masing mengenai peluasan domain apa yang boleh anda daftarkan, tetapi secara amnya, tidak mengenakan bayaran satu sen pun.

Tangkapan – Domain percuma ini sering disertakan dengan banyak cetakan halus yang perlu anda baca. Contohnya, dengan pelanjutan .tk jika laman web anda tidak bertindak balas terhadap sasaran pengalihan, domain anda akan diambil kembali oleh pendaftar. Lalu lintas ke domain tersebut kemudian dijual ke rangkaian iklan.

4. Freenom

Freenom - Penyedia nama domain percuma

Laman web: https://www.freenom.com

Freenom adalah pendaftar untuk nama domain pulau kecil Tokelau, sebuah negara terpencil dan berpenduduk sangat jarang iaitu sekitar 1,500 orang. Ini memberikan nama domain secara percuma dan kerana itu meletup populariti.

.domain tk adalah peluasan domain kelima yang paling banyak didaftarkan di dunia dan anda boleh mendapatkannya melalui Freenom. Selain itu, semasa mencari nama domain anda di sini, sistem akan sering mencadangkan peluasan domain lain yang boleh anda daftarkan.

5. Biz.NF

.Biz.nf - penyedia nama domain percuma

Laman web: https://www.biz.nf

Milik sambungan jauh dan lokasi lain, peluasan domain .nf mewakili Kepulauan Norfolk. Tetapi perhatikan bahawa walaupun TLD .nf adalah percuma, sambungan tahap kedua dan ketiga seperti .com.nf atau .net.nf harus dibayar untuk.

Biz.nf kini hanya menawarkan domain percuma di .c1.biz – yang sebenarnya merupakan sub domain. Sekiranya anda berminat mereka juga menawarkan percuma seperti web hosting dan penerbitan sijil SSL.

6. Dot TK

Dot TK - dapatkan nama domain percuma

Laman web: http://www.dot.tk

Dot TK adalah anak syarikat Freenom secara wajah, selain daripada skema warna yang sedikit berbeza mempunyai susun atur dan ciri yang sama. Tidak banyak yang perlu diperluas mengenai Dot TK di sini kecuali menyebut bahawa anda boleh menggunakan laman web Freenom ini dengan hasil yang sama.

Dengan melakukan carian yang sama, saya kembali dengan hasil yang sama dengan Freenom – kombo nama yang tidak tersedia dan cadangan alternatif. Senarai berubah apabila anda melakukan carian sekali lagi, jadi kadang-kadang boleh membantu menjalankannya beberapa kali jika anda tidak menyukai apa yang anda lihat.

7. Subdomain.com

Subdomain - nama domain percuma untuk laman web anda

Laman web: http://www.subdomain.com/

Terakhir di senarai tempat kami, anda boleh mendapatkan nama domain percuma adalah subdomain.com. Di sini anda boleh mendaftar untuk mendapatkan nama domain percuma dengan lanjutan .nu (Niue). Kelebihan laman web ini daripada yang menawarkan .nu ialah anda juga boleh mendapatkan domain tahap kedua dan ketiga secara percuma.

Terdapat beberapa domain .nu yang dikenakan bayaran, dan ini biasanya dalam kategori premium, seperti nama domain satu watak yang boleh dikenakan bayaran sebanyak 500 Euro.

Kaedah # 3: Subdomain Percuma dengan Pembangun Laman Web

Dapatkan subdomain percuma dengan kaedah ini

Pembina laman web membolehkan anda membina laman web dengan cepat dan mudah dengan sedikit atau tanpa pengetahuan teknikal. Mereka menyediakan banyak alat berguna untuk membantu ini dan lebih sedikit daripada harga yang mungkin dikenakan oleh hosting web standard. Selain itu, ada yang mempunyai rancangan percuma yang boleh anda mulakan dengan memasukkan subdomain percuma untuk laman web anda.

Tangkapan – Subdomain cenderung mempunyai ‘murah’ tertentu ke laman web dan akan muncul kepada pengguna seolah-olah anda tidak cukup serius untuk mendapatkan nama domain anda sendiri. Sebaliknya, subdomain plus pembangun laman web dan hosting memberi anda titik pelancaran yang sangat baik untuk kerjaya pemilik laman web anda.

8. Wix

Wix - nama subdomain percuma untuk laman web anda

Laman web: https://www.wix.com

Wix adalah raja pembangun laman web pada masa ini dan dihargai kerana banyak sebab. Salah satu sorotan utama Wix adalah bahawa ia mempunyai pelan tahap kemasukan percuma yang disertakan dengan subdomain percuma untuk akses ke laman web anda.

Walaupun benar bahawa rancangan itu lebih ketat daripada apa-apa yang ditawarkan oleh host bersama – ia percuma! Sekiranya anda menyukainya, anda mungkin akhirnya menaik taraf ke salah satu rancangan berbayar mereka. Saya sangat mengesyorkan Wix sebagai salah satu yang teratas dalam perniagaan pembangun laman web.

Bagi mereka yang mempunyai rancangan percuma, nama domain anda akan kelihatan seperti:

nama pengguna.wixsite.com/sitename

9. Weebly

Weebly - nama subdomain percuma dengan akaun

Laman web: https://www.weebly.com/

Weebly adalah pesaing kuat dalam perniagaan pembinaan laman web yang juga menawarkan subdomain percuma dengan akaun anda. Sudah tentu, kerana subdomain itu tidak terikat dengan nama pengguna anda seperti yang dilakukan oleh Wix, agak sukar untuk mencari nama yang sesuai.

Sekiranya anda menyertai Weebly, nama domain anda akan kelihatan seperti;

sitename.weebly.com

10. WordPress.com

WordPress.com - subdomain percuma untuk laman web anda

Laman web: https://wordpress.com

Benteng semua Sistem Pengurusan Kandungan (CMS), WordPress.com adalah di mana semuanya bermula dan tetap menjadi pilihan yang popular untuk pertama kalinya bahkan untuk hari ini. Dibangunkan di platform CMS sendiri, akaun dengan WordPress.com akan menjadikan anda hosting dan juga subdomain percuma.

Ramai orang menggunakan WordPress sebagai titik permulaan dalam karier web mereka, kerana ia percuma dan memberikan pengalaman yang baik dengan platform WordPress yang popular.

11. Menyekat

Menarik - nama domain percuma dengan pakej hosting

Laman web: https://www.strikingly.com

Menariknya adalah gabungan antara hosting laman web yang dikemas dengan nama domain, kecuali bahawa peranan utamanya adalah sebagai pembangun laman web. Selagi memilih pakej dengan pilihan pembayaran tahunan, anda akan mendapat nama domain percuma pilihan anda (asalkan tersedia).

Bayaran bermula dari serendah $ 8 sebulan, yang baik kerana anda mendapat nama domain, pembangun laman web, hosting web dan kemampuan eCommerce serentak!

Soalan Lazim mengenai Domain Percuma

Apa itu nama domain?

Nama domain adalah alamat laman web anda. Semua domain adalah unik – anda tidak boleh mendaftarkan nama domain setelah didaftarkan oleh orang lain. Organisasi yang mengatur pendaftaran domain global dikenali sebagai ICANN.

Ketahui lebih lanjut mengenai nama domain dalam panduan ini.

Adakah terdapat 100% nama domain percuma?

Ya. Seperti yang disebutkan dalam artikel ini – ada tiga cara untuk mendapatkan nama domain percuma untuk laman web anda.

Domain percuma mana yang terbaik?

Setiap jenis domain percuma yang disebutkan dalam artikel ini mempunyai tangkapan masing-masing. Apa yang anda pilih akan bergantung pada apa yang anda rela korbankan sebagai balasannya. Secara peribadi, saya merasakan sama ada mendapatkan nama domain percuma dengan pakej hosting seperti yang dilakukan oleh Hostinger, atau bahkan mendapatkan subdomain percuma adalah pilihan yang jauh lebih baik. 

Bagaimana saya boleh mendapatkan domain seumur hidup percuma?

Domain yang berakhir dengan lanjutan .tk, .nf, dan .nu, percuma seumur hidup. Untuk mendapatkan salah satu domain gratis seumur hidup ini, daftarkan dengan salah satu penyedia nama domain gratis seperti yang disebutkan dalam metode # 2.

Bagaimana saya boleh mendapatkan domain .com percuma?

Untuk mendapatkan domain .com percuma – daftar ke paket hosting yang disertakan dengan .com percuma. Hostinger, GreenGeeks, dan TMD Hosting, sebagai contoh, menawarkan .com percuma dalam rancangan hosting bersama mereka.

Kesimpulan: Berhati-hati dengan Freebies

Tidak ada makanan percuma yang sebenar di dunia ini dan seperti semua yang dilabel ‘percuma’, banyak pilihan ini disertakan dengan ‘tangkapan’ pada penghujung hari. Contohnya, domain percuma seperti .tk dan .nu telah menjadi sedikit tidak dapat dipertikaikan selama ini. Terdapat banyak hal yang perlu diperhatikan dalam bentuk cetak yang baik, seperti pendaftar yang dapat menutup laman web anda dan mengalihkan lalu lintas ke iklan atau sumber lain jika anda melanggar mana-mana terma dan syarat mereka.

Secara peribadi, saya merasakan sama ada mendapatkan nama domain percuma dengan pakej hosting seperti yang dilakukan oleh Hostinger, atau bahkan mendapatkan subdomain percuma adalah pilihan yang jauh lebih baik. Apa yang Hostinger berikan kepada anda adalah domain nyata yang dapat diterima dengan baik di seluruh dunia, seperti .com.

Mendapatkan subdomain dengan pembangun laman web mungkin percuma, tetapi ia mengikis penjenamaan laman web anda dan pada akhirnya, itu adalah sebahagian daripada nilai laman web anda, bukan? Pilih dengan bijak antara pilihan ini atau anda mungkin akan merosakkan reputasi digital anda sendiri lebih daripada yang anda fikirkan.

* Terjemahan: ID ID

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map