Apakah Kandungan Yang Dihasilkan Pengguna (Dan Mengapa Penting untuk Pemasaran Anda)

Bayangkan hubungan yang memberikan anda kegembiraan dan kestabilan. Bukankah anda mahukannya?


Sekiranya anda seorang pemasar digital, Kandungan yang Dihasilkan Pengguna (UGC) adalah pasangan anda yang sempurna. Kandungan yang Dihasilkan oleh Pengguna menawarkan hubungan jangka panjang yang tidak akan pernah habis.

Apa Kandungan Yang Dihasilkan Pengguna?

UGC, kependekan dari Kandungan yang Dihasilkan Pengguna, adalah kandungan media yang dibuat oleh pengguna yang menyebut atau merujuk kepada jenama anda dan disiarkan dalam ruang awam dengan berkongsi di laman web, platform media sosial, laman blog, laman web peninjauan atau penilaian, dll..

Ini hanyalah kandungan yang dibuat oleh orang yang bukan pegawai jenama anda, berkongsi pengalaman jenama mereka dengan keluarga, rakan, dan pengikut mereka. Kandungannya dapat berupa apa saja, mulai dari bahan bertulis, entri blog, catatan forum, ulasan atau visual seperti gambar, GIF, video, atau rakaman audio.

Mengapa Kandungan yang Dihasilkan Pengguna Penting untuk Pemasaran Anda?

UGC mengawal dunia pemasaran. Alasannya adalah bahawa ia memanfaatkan keinginan pelanggan untuk tidak dikenali dan dikenali. Pengiktirafan luaran atau kata penghargaan untuk jenama anda, dan itu juga, oleh pelanggan asal anda, menambah nilai keyakinan dan pertalian pengguna terhadap jenama anda.

Ini seterusnya mendorong mereka untuk berkongsi kandungan berkaitan jenama anda dengan keluarga dan rakan mereka melalui platform media sosial (dan ini memberi kelebihan kepada jenama anda).

93% pengguna menganggap UGC menguntungkan semasa membuat keputusan pembelian sementara 86% milenium menganggap UGC sebagai ukuran utama kualiti jenama yang hebat (sumber). UGC bukan pengganti keseluruhan strategi pemasaran melainkan saus rahsia yang meningkatkan keberkesanan keseluruhan senjata pemasaran anda.

Walaupun begitu, terdapat banyak lagi faedah yang dapat menjawab soalan yang diajukan- Mengapa kandungan dihasilkan pengguna?

Mari kita lihat beberapa sebab tersebut.

1. Ketulenan

Kandungan Dihasilkan Pengguna adalah duta objektiviti. Objektiviti ini berasal dari fakta bahawa UGC dicipta oleh pengguna jenama anda yang sebenar dan tulen. Mereka tidak menyokong jenama anda kerana mereka dibayar untuk melakukannya tetapi hanya kerana mereka benar-benar berpuas hati dengan produk dan perkhidmatan jenama anda.

60% pengguna mengatakan UGC adalah bentuk kandungan yang paling sahih (Sumber).

Oleh itu, apabila anda memasukkan ulasan pelanggan yang dihasilkan pengguna di laman web anda atau memaparkannya sebagai papan tanda digital anda, anda menunjukkan keaslian jenama anda dan menunjukkan penerimaan sosialnya di kalangan pangkalan pengguna anda. Oleh itu, kepercayaan pengguna keseluruhan terhadap jenama anda meningkat.

2. Pertunangan

Kandungan yang dihasilkan oleh pengguna sememangnya menarik. Sumber utama kandungan yang dihasilkan pengguna adalah media sosial. Kita semua tahu bagaimana ketagihan media sosial. Ini adalah salah satu helah yang paling banyak digunakan untuk meningkatkan penglibatan pengguna.

Berdasarkan kajian Meltwater, UGC mempunyai CTR 73% lebih tinggi (Sumber).

Oleh itu, apabila anda memaparkan kandungan media sosial yang dihasilkan pengguna kepada khalayak anda, baik melalui laman web anda atau melalui dinding sosial dalam acara dan papan tanda digital, pengguna anda secara automatik tertarik dengannya dan digalakkan untuk menyiarkan di media sosial menggunakan hashtag anda sehingga menjadi bahagian paparan dinding sosial anda.

Salah satu contoh tembok sosial yang berkesan adalah dalam kempen hashtag pekerja Cisco. Ini memanfaatkan tema penyatuan dengan peta dunia dan mengumpulkan tweet dari seluruh dunia yang menunjukkan penglibatan yang baik.

Cth.- Peti Teg adalah vendor tembok sosial yang menakjubkan yang memaparkan kandungan yang dihasilkan pengguna gabungan dari pelbagai platform media sosial dan membantu anda melibatkan penonton di acara atau di laman web anda. Ini adalah kaedah yang baik untuk mendorong penyertaan dan interaksi pengguna dengan jenama anda, dengan itu meningkatkan ROI keseluruhan kempen pemasaran anda. Anda mendapat kuasa besar untuk menyebarkan pemasaran dari mulut ke mulut bahkan di luar lingkungan sasaran anda.

3. Penukaran

Kandungan Dihasilkan Pengguna adalah pemacu utama penukaran untuk perniagaan anda. UGC memberikan bukti sosial, sehingga membina kepercayaan pengguna, dan meyakinkan mereka untuk membuat pembelian terakhir. Ini membantu anda meningkatkan peratusan pengunjung laman web dan penonton acara yang akhirnya bertukar menjadi pelanggan.

Membandingkan penukaran antara dengan UGC vs tanpa UGC.
UGC membantu meningkatkan penukaran sebanyak 161% di seluruh industri. Itu kesan yang sangat besar! beritahu kawan

Menjalankan Pertandingan UGC adalah salah satu kaedah yang paling dicuba dan diuji untuk mendorong penukaran jenama anda. Ini membuka pintu masuk penglibatan pengguna untuk jenama anda.

Kempen #MyCalvins menghubungkan selebriti dengan pengguna biasa seperti kami. Semasa melihat galeri gambar di laman web, pengunjung dapat melihat pengguna yang menyerahkan foto tersebut. Kemudian pengunjung boleh membuat pembelian dengan mengklik pada gambar.

Kaedah lain yang baik untuk meningkatkan kadar penukaran anda adalah dengan memasukkan kandungan media sosial yang dihasilkan pengguna di tempat penjualan yang bertindak sebagai titik inspirasi juga secara serentak. Oleh itu, kadar penukaran anda bertambah baik.

4. Pembangunan Masyarakat

Kandungan yang Dihasilkan Pengguna adalah kaedah terbaik untuk membina komuniti yang kuat dan setia di sekitar jenama anda. Komuniti ini bukan hanya membantu anda untuk berkembang tetapi juga menyokong agar jenama anda menjadi pelanggan setia anda.

Kempen UGC bertindak sebagai platform yang bagus untuk latihan membina komuniti anda. Ini membantu anda menjalin hubungan yang mendalam dengan pelanggan anda.

Kempen UGC = kaedah terbaik untuk membina komuniti yang kuat di sekitar jenama (Sumber).

UGC adalah seperti kandungan yang tidak diminta yang datang langsung dari pelanggan anda. Pengguna anda menghargai UGC positif yang anda paparkan di laman web anda atau dalam acara anda atau sebagai papan tanda digital anda. Ini membantu membina kepercayaan pengguna terhadap jenama anda. Kepercayaan ini, seterusnya, mengikat pelanggan anda dengan jenama anda sebagai komuniti, sehingga menjadikan mereka pelanggan lama jenama anda.

5. Faedah SEO

88% pelanggan mempercayai ulasan yang dihasilkan pengguna sama seperti mereka mempercayai cadangan dari keluarga dan rakan mereka. Sekarang bayangkan kesan yang menyisipkan suapan media sosial di laman web (yang dibuat oleh pengguna anda) terhadap kadar penukaran, masa tinggal, kesesuaian laman web, dan kedudukan keseluruhan laman web e-dagang anda.

Kajian menunjukkan bahawa lawatan halaman lalu lintas organik meningkat dalam jangka masa 9 bulan dengan menambahkan ulasan pelanggan ke halaman laman web.

Kandungan Dihasilkan Pengguna mempunyai kemampuan untuk melayani pelanggan anda dengan bukti sosial pada setiap langkah perjalanan pembelian mereka. Pada masa yang sama, ini memberi peluang kepada pemasar untuk mengarahkan lalu lintas ke laman web anda. Ini membantu anda meningkatkan kedudukan anda dalam senarai carian di Google. Sebenarnya, Laporan itu menunjukkan bahawa laman web yang memasukkan ulasan pengguna sebagai sebahagian daripada kandungan laman web mereka mengalami peningkatan dalam kedudukan mesin pencari mereka. Tidak begitu hebat?

6. Kesedaran Jenama

Kandungan Dihasilkan Pengguna memulakan reaksi berantai di mana apabila seseorang pengguna menyiarkan sesuatu di media sosial mengenai jenama anda dan berikutan pengguna lain juga mula menyiarkan kandungan serupa mengenai jenama anda. Kandungan yang dihasilkan pengguna ini tersedia untuk pelbagai kalangan sosial pelanggan setia anda, sehingga menyebarkan kesedaran jenama.

Kempen Share-a-Coke tetap menjadi contoh terbaik dari kempen yang dihasilkan pengguna yang sangat berjaya untuk meningkatkan kesedaran jenama. Kempen ini membolehkan orang memperibadikan tin Coke.

Kandungan media sosial yang dihasilkan oleh pengguna adalah salah satu langkah pemasar yang paling popular dan digemari pengguna untuk memanfaatkan luas media sosial untuk menyebarkan pemasaran dari mulut ke mulut untuk jenama anda dan menyebarkan maklumat yang relevan mengenainya. 84% milenium dan 70% baby boomer bersetuju dengan kenyataan bahawa kandungan yang dihasilkan pengguna sekurang-kurangnya mempunyai pengaruh terhadap keputusan pembelian mereka.

Kandungan yang dihasilkan pengguna dapat mempengaruhi keputusan pembelian – 84% milenium dan 70% baby boomer. Beritahu kawan

7. Menjimatkan Sumber

Kandungan yang Dihasilkan Pengguna adalah lombong emas maklumat dan data yang sering diremehkan. Dan jika kita menganggap media sosial sebagai sumber untuk kandungan yang dihasilkan pengguna, ia seperti kumpulan infiniti. Anda boleh terus menyelam dalam-dalam dan tidak akan pernah gagal untuk melayani anda dengan kandungan baru dan belum ditemui. Oleh itu, anda menjimatkan banyak masa, wang, dan usaha secara keseluruhan yang dapat dilaburkan dengan berkesan di tempat lain menjadikan kempen pemasaran anda lebih mantap.

Daripada membiarkan kandungan tidak aktif di media sosial, anda boleh memanfaatkan kandungan yang dihasilkan pengguna dalam kempen pemasaran e-mel anda. Sebagai contoh, Foot Locker menghantar e-mel biasa yang memaparkan gambar pos pelanggan untuk meningkatkan penukaran.

Juga, memasukkan kandungan yang dihasilkan pengguna ke dalam strategi pemasaran anda, seperti pemasaran e-mel, menyelamatkan anda dari tugas menakutkan untuk membuat kandungan baru secara berterusan. Ini membebaskan sumber daya anda untuk digunakan untuk mencapai tujuan pemasaran yang lain. Juga, setelah anda berjaya melancarkan kempen hashtag UGC melalui media sosial, anda pada dasarnya menetapkan sumber tetap untuk kandungan baru dan segar untuk tujuan pemasaran anda, itu juga, kandungan buatan pengguna, bentuk iklan terbaik. Yang perlu anda buat sekarang hanyalah mengumpulkan dan menyederhanakan kandungan yang dihasilkan pengguna.

8. Dapatkan Dapatan Penonton

Kandungan yang Dihasilkan Pengguna seperti maklum balas langsung dari khalayak dan pengguna anda. Tidak ada yang dapat menjadi bentuk wawasan yang lebih baik daripada konten yang dihasilkan pengguna untuk meningkatkan strategi pemasaran anda. Kini, pandangan khalayak / pengguna ini dapat hadir dalam berbagai bentuk dan jenis.

Baik itu ulasan pelanggan, komen, gambar, video, tweet, atau bentuk media sosial yang lain.

Pandangan penonton ini boleh menjadi positif dan negatif. Maklum balas positif selalu diinginkan tetapi maklum balas negatif sama pentingnya. Anda sentiasa dapat menunjukkan maklum balas positif anda dan belajar memperbaiki kekurangan daripada maklum balas negatif. Oleh itu, Kandungan yang Dihasilkan Pengguna membantu anda mendapatkan pandangan khalayak yang dapat membantu anda meningkatkan kempen pemasaran anda, sehingga menjadikannya lebih mantap.

Akhir sekali…

Ketahui jenis kandungan yang ingin dibuat oleh penonton anda untuk jenama / acara anda dan libatkan mereka dengan memberi mereka peluang untuk membuat kandungan buatan pengguna untuk acara / jenama anda. Hasilnya akan sangat mengejutkan anda. Manfaat luar biasa yang dihasilkan oleh pengguna untuk kempen pemasaran anda sungguh luar biasa.

Kandungan Dihasilkan Pengguna adalah pilihan yang tepat untuk acara. Penonton di acara selalu teruja untuk berinteraksi dengan kandungan buatan pengguna yang dipaparkan di dinding sosial atau sebagai papan tanda digital. Mereka dengan mudah menyiarkan di media sosial untuk menjadi sebahagian daripada kandungan hasil carian pengguna anda. UGC untuk laman web juga merupakan kaedah yang luar biasa untuk meningkatkan prestasi keseluruhan laman web anda dan mendorong potensi lalu lintas ke dalamnya sehingga mengembangkan perniagaan dalam talian anda.

Jadi, tunggu apa lagi? Mulailah memasukkan kandungan yang dihasilkan pengguna dan mulailah meraih faedah luar biasa untuk kempen pemasaran anda.

Saya Anne Griffin dan saya seorang pemasar digital dan penulis teknikal. Saya bersemangat untuk meneroka dan menulis mengenai inovasi, teknologi, dan trend pemasaran digital.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map