Apa yang Tidak Boleh diberitahu oleh Wikipedia mengenai Web Hosting

Saya pasti blog anda hebat.


Anda melakukan semuanya dengan betul: Anda mendapat tajuk utama yang hebat, anda memperoleh beberapa visual yang hebat, malah mungkin anda terlibat secara aktif dalam setiap bidang pembuatan kandungan, mengembangkan gambar, infografik, dan video anda sendiri.

Tetapi ada satu perkara yang diabaikan oleh kebanyakan blogger (sekurang-kurangnya pada mulanya) yang berpotensi dapat menjaga blog yang terbaik daripada terus berada di hadapan seluruh khalayak mereka yang berpotensi.

Satu perkara itu adalah web hosting yang baik.

Fikirkanlah dengan cara ini: Adakah anda pernah mengklik pautan dari Facebook atau laman web lain dan menunggu apa yang kelihatan seperti kekekalan untuk memuatkan laman web ini? Ini bukan tahun 1997. Hari ini, laman web terbuka seperti anda membalik halaman dalam buku – atau sekurang-kurangnya. Sekiranya tidak, anda akan kehilangan banyak paparan halaman. Kadar pantulan anda meningkat. Sehingga sekarang, anda mungkin tidak tahu apa yang berlaku.

Saya memberitahu anda – lihat syarikat hosting anda.

Pasti, ada cara yang boleh anda bantu laman web anda sendiri seiring dengan kepantasan. Anda boleh memperkecil kandungan multimedia, menurunkan kualiti dan resolusi grafik, dan melayari semua jenis gelung yang berusaha menjadikan laman web anda dimuat dengan lebih pantas. Sebenarnya, itulah yang akan diberitahu oleh kebanyakan syarikat hosting kotak besar. Tetapi adakah itu semua perlu?

Apa itu Web Hosting?

Sekiranya anda baru memulakan atau pernah tertanya-tanya apa yang berlaku di sebalik tabir dengan laman web anda, Wikipedia menerangkan konsep web hosting dengan baik:

Perkhidmatan web hosting adalah sejenis perkhidmatan hosting Internet yang membolehkan individu dan organisasi membuat laman web mereka dapat diakses melalui World Wide Web. Host web adalah syarikat yang menyediakan ruang pada pelayan yang dimiliki atau disewa untuk digunakan oleh klien, serta menyediakan sambungan Internet, biasanya di pusat data.

Itulah gambaran asas yang sangat ringkas mengenai konsep ini. Itu adalah perkhidmatan teras yang disediakan oleh semua syarikat hosting Web. Apa yang membezakan satu dengan yang lain? Sekiranya mereka semua memberikan perkhidmatan yang sama, mengapa tidak memilih satu dan melupakannya?

Ini adalah soalan yang tidak ditangani oleh Wikipedia.

Itulah tujuan pos blog ini.

Apa yang Menjadikan Host Web yang Baik?

Sama seperti perkhidmatan lain, ada syarikat hosting web yang bagus dan beberapa yang tidak begitu baik.

Kami mendefinisikan tidak begitu baik seperti yang menyediakan akses pelayan perlahan yang menghalang pemindahan data. Itu jauh lebih banyak daripada kandungan anda yang memperlahankan keadaan, tetapi tidak ada syarikat yang akan mengakui bahawa pelayan mereka lambat atau terlalu banyak atau bahawa kemampuan cache DNS mereka sub-par.

Syarikat hosting web terbaik adalah syarikat yang memberi perhatian kepada butiran penting, dan kami berpendapat bahawa mereka berada di kedudukan tertinggi dalam senarai itu:

1. Antara Muka Pengguna (UI) yang Mudah Digunakan

UI dan panel kawalan perlu cukup intuitif agar pengguna dapat membuat perubahan dan kemas kini serta menambahkan domain baru, menjadualkan sandaran laman web, dan mengatur aplikasi seperti WordPress dengan cepat dan mudah.

Papan pemuka WebHostFaceContoh – panel kawalan pengguna WebHostFace – mudah dan senang digunakan.

2. Kelajuan Tapak Dijamin

Host web yang memberikan jaminan kelajuan laman web mereka secara bertulis lebih cenderung memberikan anda pengalaman pengguna akhir yang baik secara konsisten dan jauh lebih mungkin memberi anda jalan keluar apabila masalah yang dapat diukur wujud. Tanpa itu, bersiaplah untuk beberapa perbualan yang sangat tidak menyenangkan tentang bagaimana anda mengacaukan laman web anda sendiri dan gelung yang anda perlukan untuk memperbaikinya.

3. Kebolehpercayaan

Ini sesuai dengan konsep ketekalan. Anda ingin memilih syarikat hosting yang akan memberi jaminan 99.9% masa pelayan anda. Penurunan waktu operasi hanya setengah peratus (iaitu 0,05%) dapat diterjemahkan menjadi dua hari waktu henti sepanjang tahun. Berapa jumlah blog anda dalam sehari? Anda boleh menggandakannya dan menambahkannya ke kos hosting web sub-par.

4. Pilihan Harga dan Pembayaran

Terdapat banyak laman web di luar sana yang mengenakan premium untuk perkhidmatan yang kemungkinan besar tidak akan digunakan oleh pengguna. Syarikat hosting yang baik menyusun struktur harga mereka dan menjelaskan apa yang anda bayar. Mereka juga menyediakan rancangan harga bertingkat dan berpatutan yang memenuhi keperluan laman web tertentu anda.

5. Perkhidmatan selepas Jualan

Seberapa boleh dipercayai host web semasa anda ketika anda perlu meminta pertolongan? Seperti apa masa menunggu? Jam berapa mereka simpan? Lebih-lebih lagi, bagaimana jika anda lebih suka meneliti masalah sebelum perlu menunggu wakil? Adakah syarikat hosting anda mempunyai asas pengetahuan yang komprehensif untuk semua pelanggannya?

Bagaimana bila anda perlu menghubungi? Adakah wakilnya berpengetahuan luas, baik itu penjualan, penagihan, atau sokongan teknikal? Adakah anda secara rutin mendapat lima jawapan berbeza untuk soalan yang sama dari lima wakil yang berbeza?

Syarikat hosting web yang baik memiliki banyak staf, tersedia 24/7, dan mempunyai pasukan yang berfungsi dan terlatih secara seragam yang dapat menangani semua jenis masalah dan memberikan penyelesaian yang konsisten.

Maklum Balas Pengguna HostingContoh – Maklum balas pengguna tulen mengenai sokongan selepas penjualan SiteGround.

Adakah Harga Sangat Berpatutan?

Kita semua pernah mendengar pepatah lama, “Anda mendapat apa yang anda bayar,” dan walaupun itu berlaku dalam banyak keadaan, itu tidak selalu berlaku ketika datang ke web hosting.

Lebih mahal tidak semestinya bermaksud lebih baik. Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, beberapa syarikat hosting terburuk di luar sana mempunyai harga yang paling tinggi kerana mereka menjadi mangsa pelanggan yang tidak tahu apa yang mereka perlukan. Tanda harga yang kecil tidak semestinya bermaksud produk atau perkhidmatan bawah tanah yang murah.

Beberapa syarikat hosting anggaran mempunyai kekurangan mereka. Mereka mengurangkan kos dengan mengurangkan jam untuk sokongan langsung atau mereka mengendalikan sokongan dengan ketat melalui sembang dalam talian (sehingga mereka dapat melakukan lima perbualan sekaligus – kadang-kadang lebih banyak). Mereka tidak mengemas kini pelayan mereka seiring dengan peningkatan teknologi. Kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada penyedia hosting web tawar-menawar anda benar-benar murah adalah dengan melakukan kerja rumah anda dan tanya soalan yang betul.

Ketahui betapa senangnya mengakses sokongan. Teliti teknologi hosting web terkini dan lihat bagaimana setiap syarikat yang anda anggap tambang dengan kemampuannya untuk mengikuti.

Bendera Merah dengan Syarikat Hosting Belanjawan

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan bila pergi untuk hosting web yang murah. Sebilangan daripada ini tidak semestinya menjadikan mereka pilihan yang buruk, tetapi boleh mempengaruhi prestasi laman web anda.

Peningkatan Perisian yang Tidak Perlu

Syarikat hosting belanjawan sering mengesyorkan perisian premium dari rakan sekutu yang mungkin tidak anda perlukan.

Pelayan yang terlalu banyak

Sekiranya anda melihat sebilangan besar ulasan negatif yang menyebutkan waktu rehat yang berlebihan, kelajuan lambat, atau gangguan, itu adalah tanda pasti bahawa syarikat mempunyai terlalu banyak pelanggan di rangkaian yang terlalu banyak.

IP yang disenarai hitam

Sekiranya syarikat hosting menjalankan perniagaan dengan banyak spammer, laman web anda mungkin menderita dengan berada dalam jangkauan IP yang telah dilarang di beberapa kawasan.

Akses Pangkalan Data MySQL Terhad

Mana-mana hos yang menawarkan kurang daripada 100 jadual akan menyebabkan anda menghadapi masalah.

Bayaran Tersembunyi

Beberapa syarikat hosting menawarkan potongan besar pada tahun pertama kemudian membanting anda dengan harga yang tidak masuk akal ke depan. Kemudian jika anda cuba membatalkannya, mereka menampar anda dengan bayaran pembatalan yang besar. Lakukan kerja rumah anda dan ketahui jangka masa yang akan anda bayar.

“Jadi, Bagaimana Saya Memilih Host yang Tepat?”

Untuk blogger baru –

 • Anda harus selalu memulakan dengan hosting bersama yang berpatutan.
 • Sekiranya anda baru bermula, perkara terpenting yang harus anda pertimbangkan adalah menghasilkan kandungan yang baik, iklan, membuat senarai e-mel, dan mengikuti saluran media sosial anda. Kawasan ini adalah tempat anda harus menghabiskan wang anda.
 • Penyedia hosting web anda seharusnya tidak terlalu penting di fikiran anda atau sesuatu yang menuntut terlalu banyak pelaburan anda (buat masa ini).

Untuk blogger berpengalaman –

Sebaik sahaja blog anda mengumpulkan jumlah trafik yang mencukupi (anggaran kasar – 1.000 lawatan unik setiap hari), sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan peningkatan hosting untuk keselamatan dan pengalaman pengguna yang lebih baik.

Secara peribadi saya tidak akan membiarkan penggunaan memori blog melebihi 80%. Sekiranya berlaku, sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan hosting VPS (atau khusus) untuk meningkatkan prestasi laman web. Ikuti perkembangan masa dan kelajuan tindak balas blog anda menggunakan alat seperti Bitcatcha, Robot Masa, Ping segar, Pingdom dan membaca laman web yang menerbitkan data prestasi pelayan sebenar seperti Markah Hos.

Garisan bawah

Syarikat hosting yang betul adalah elemen penting untuk kejayaan blog anda. Pilih dengan bijak dan buat semua kerja rumah anda. Tidak semua hos web bajet menyediakan perkhidmatan sub-par, tetapi anda harus selalu memeriksa sebarang perkhidmatan sebelum melakukan.

Satu Catatan Terakhir: Menyaring Melalui Ulasan Negatif

Oleh kerana saya menyebut ulasan, saya fikir adalah idea yang baik untuk menjelaskan sesuatu: Ulasan negatif tidak selalu merupakan representasi yang adil dari perkhidmatan hosting web.

Syarikat hosting yang besar akan selalu mempunyai beberapa pelanggan yang tidak puas hati. Seperti kata pepatah, “anda tidak dapat menyenangkan semua orang.” Orang cenderung mengecam syarikat kerana masalah kecil atau ketika mereka mempunyai harapan yang tidak masuk akal yang tidak dapat dipenuhi, jadi ambil ulasan negatif dengan sebilangan garam. Cari corak dalam aduan. Itulah kaedah terbaik untuk mengetahui di mana masalah sebenarnya terletak, jika ada.

Catatan – Artikel mula-mula muncul pada Blog WHSR; kini dikendalikan dan dikemas kini oleh kakitangan BuildThis.io.

>

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map