7 Cara Pantas untuk Mempromosikan Diri Anda (dan Blog Anda)

Yeah, yeah – Saya tahu, kita tidak seharusnya membual. Tetapi, ada perbezaan antara menyombongkan diri dan sedikit shilling tanpa malu-malu atau promosi diri. Sebagai permulaan, membual membuat orang merasa tidak enak. Promosi diri – jika dilakukan dengan betul – hanya menjadikan mereka menginginkan apa yang kami jual. Belum lagi bahawa promosi diri adalah keperluan dalam perniagaan kita – dan itu bukan dosa.


Fikirkan dengan cara ini: syarikat mengeluarkan iklan, restoran mengedarkan menu dan kupon. Blogger boleh (secara teori) menggunakan jalan promosi ini … tetapi saya rasa ROI tidak akan bagus. Oleh itu, penting bagi kita blogger menggunakan apa yang kita ada (dengan pulangan yang lumayan) – kehebatan promosi diri…

Lagipun, jika anda tidak mempromosikan diri anda, siapa yang akan?

Sebagai blogger, perniagaan kita wujud di web – jadi masuk akal bahawa kita juga harus mempromosikan diri kita di web. Berikut adalah beberapa tempat yang bagus untuk promosi diri.

1. Media sosial

Media sosial adalah kaedah terbaik untuk berhubung dengan orang yang berpikiran sama dan mencari peminat anda. Twitter, Facebook, dan LinkedIn adalah semua tempat yang terkenal – yang bermaksud terdapat banyak kemungkinan hubungan yang menunggu untuk dibuat.

Sekiranya anda baru memulakan, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memasuki rangkaian influencer lain untuk mengetahui bagaimana mereka berjaya mempromosikan diri mereka. Perhatikan apa yang mereka lakukan – bagaimana mereka berinteraksi dengan pengikut mereka, bagaimana mereka membuat pautan dan perniagaan mereka menjadi komen, dan bagaimana mereka memanfaatkan suapan mereka sendiri? Tonton untuk melihat apa yang berjaya – kemudian manfaatkan pembelajaran anda ke dalam usaha media sosial anda sendiri.

Ambil tindakan: Cari orang yang berpengaruh dalam industri anda

Sudah tentu, untuk menonton mereka yang berpengaruh, anda perlu tahu siapa mereka… Buzzsumo adalah alat yang hebat untuk belajar begitu sahaja. Dengan Buzzsumo, anda boleh tapis pengaruh dalam industri anda berdasarkan jumlah pengikut dan retweet Twitter mereka.

carian buzzsumoPencarian BuzzSumo Influencer (web hosting)

2. Forum

Dengan pengecualian forum pemasaran Internet, ahli forum di ceruk lain biasanya sangat ramah dan menerima orang lain yang memuatkan kandungan yang berkualiti, berguna dan relevan. Selain itu, moderator cenderung baik-baik saja dengan anggota kanan menyumbang – dan penghentian pautan (dengan syarat pautan dan sumbangan relevan).

Kesesuaian adalah kunci untuk menggunakan forum untuk keuntungan anda.

Sebagai contoh, jika anda menjalankan laman web yang membincangkan tentang ibu, anda mungkin mempertimbangkan untuk memeriksa forum memasak atau penjagaan kanak-kanak – mereka mungkin mempunyai topik yang relevan dengan blog anda dan pembaca yang berminat dengan topik tersebut. Anda mungkin dapati topik yang membincangkan apa yang perlu dan tidak boleh dilakukan untuk penyusuan susu ibu atau pertukaran resipi makan malam yang cepat, mudah, sihat – kemungkinan besar, anda mempunyai sesuatu yang relevan dan menarik untuk disumbangkan … sekiranya anda dapat menambahkan sumbangan anda bersama dengan pautan kembali ke blog anda di mana mereka dapat mencari lebih banyak maklumat.

Kuncinya juga adalah mengelakkan spam – jangan sampaikan pada pautan ke blog anda di setiap utas.

Matlamat anda adalah untuk berguna kepada masyarakat dan lepaskan pautan itu apabila secara sah menambah nilai perbincangan yang sedang dijalankan atau ketika ahli memintanya.

Lakukan tindakan: Cari forum aktif di ceruk anda

Sekali lagi, untuk menghantar pada utas forum yang relevan, anda mesti mencarinya. Cuba cari:

“Inurl: / forum + istilah utama”, “inurl: / vbulletin / + istilah utama”, dan sebagainya.

Contohnya, jika anda menawarkan resipi burger, anda akan mencari “resipi inurl: / vbulletin / + burger” – atau, jika anda ingin berkongsi petua blog, anda akan mencari “inurl: / forum / + petua blog ”- dan sebagainya.

3. Surat berita

Surat berita adalah cara terbaik untuk berhubung dengan pembaca di luar blog sebenar anda, meningkatkan nilai anda kepada mereka.

Pertama, anda memerlukan kaedah untuk mengumpulkan alamat e-mel tersebut – blog anda sangat sesuai untuk ini. Borang satu bidang yang mudah bagi mereka untuk memasukkan alamat e-mel mereka dengan satu kapal cepat akan melakukan silap mata. Mengenai buletin itu sendiri, anda perlu mencari cara untuk menjadikannya menarik agar orang benar-benar membacanya… dan ingin terus membaca.

Tidak ada yang lebih menarik bagi pembaca daripada peluang untuk mengenali penulis – jadi jangan takut untuk berkongsi maklumat peribadi. Inilah sebabnya mengapa saya tidak pernah ketinggalan dalam buletin Web Hosting Talk – ini menarik secara konsisten dan saya berasa seperti mengenali penulis.

Contoh kehidupan sebenar: Dennis Johnson dari Web Hosting Talk

Ini adalah bagaimana Dennis Johnson menulis mengenai tahi lalat di halamannya kepada pelanggannya baru-baru ini –

buletin wht

Dipetik dari Buletin Bicara Web Hosting (Oktober 2014, The Whole Mole)

… Saya hanya berharap ia mengandungi petua menyingkirkan tahi lalat dari halaman saya. Saya fikir saya mengawalnya – dan saya berjaya. Kemudian – tiba-tiba – setelah beberapa tahun bebas tahi lalat, mereka kembali kira-kira sebulan yang lalu. Mereka tidak kembali, mereka membawa seluruh keluarga mereka! Semua kanak-kanak, ibu saudara dan bapa saudara, datuk dan nenek, semua orang! Saya hampir tidak dapat berjalan di halaman saya kerana semua jejak tahi lalat yang saya lalui. Saya mempunyai masa yang cukup sukar untuk berjalan tanpa halangan tambahan dari tanah stabil yang tiba-tiba jauh lebih rendah daripada yang muncul…

Awak boleh daftar ke Web Hosting Talk di sini.

4. Menghadiri persidangan

Persidangan adalah cara yang baik untuk bertemu dengan pembaca yang berpotensi – dan, kerana anda pasti akan menghadiri persidangan yang berkaitan dengan topik blog anda, mereka yang berpotensi adalah pembaca berpotensi yang relevan. Luaskan jangkauan peluang promosi diri ini dengan membawa kad perniagaan tersebut dari hujung # 5 dan mencantumkan catatan media sosial tersebut dari hujung # 1.

Ini kad nama saya. Anda juga boleh melakukannya - walaupun anda tidak mempunyai nama syarikat untuk mencetaknya.

5. Kad perniagaan

Ya, perniagaan anda wujud dalam talian – tetapi anda tinggal di dunia fizikal.

Anda pasti akan bertemu dengan orang-orang di industri anda – terutamanya jika anda menghadiri acara rangkaian atau pengadun industri. Menjaga kad perniagaan bukan sekadar cara mudah untuk berkongsi maklumat hubungan – ia memberikan tahap kesahan dan profesionalisme ke blog anda.

Ini kad nama saya. Anda juga harus melakukannya – walaupun anda tidak mempunyai nama syarikat untuk mencetaknya.

6. Rangkaian di pameran perdagangan

Pameran dagang ada hampir di setiap persidangan dan kadang-kadang bahkan berdiri sendiri.

Anda tahu apa yang hebat mengenai pameran perdagangan? Semua orang di sana sama ada ingin menjual atau ingin membeli. Anda sebagai peserta berpeluang untuk memulakan perbincangan dengan semua vendor – belum lagi hadirin lain yang berada dalam mod membeli-belah. Sediakan kad perniagaan tersebut.

7. Mengeluarkan siaran akhbar

Siaran akhbar adalah kaedah kos rendah (dan kadangkala percuma) yang bagus untuk mempromosikan blog anda. Sesiapa sahaja boleh mendapatkan siaran dalam talian dan jika siaran anda layak mendapat berita, ia mungkin akan diambil dan dilindungi oleh sebuah saluran berita. Untuk memperluas jangkauan outlet anda dan meningkatkan kemungkinan untuk dijemput, secara peribadi kirimkannya dengan nada pendek ke media yang relevan – penerbitan atau laman web industri, serta media tempatan adalah semua pilihan yang baik.

Kuncinya adalah untuk menawarkan sesuatu yang layak – sama ada perkhidmatan baru atau pelancaran penawaran, acara, pengumuman bahawa anda akan bercakap di suatu acara, hadiah atau undian – anda mendapat idea.

Kepada anda

Terdapat banyak cara untuk mempromosikan diri dan mendorong lalu lintas baru ke blog anda – dan lebih baik lagi, banyak dari mereka hadir tanpa tanda harga.

Jadi tunggu apa lagi? Keluar ke sana dan mulakan shilling atas nama anda sendiri.

Artikel yang ditulis oleh Jerry Low; asalnya muncul pada Blog WHSR; kini dikendalikan dan dikemas kini oleh kakitangan BuildThis.io.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map