5 Petua Memilih Penyedia Perkhidmatan E-mel yang Betul Untuk Perniagaan Anda

Selama beberapa tahun terakhir, sebahagian besar perniagaan bergantung pada pemasaran e-mel untuk mengembangkan perniagaan anda dan meningkatkan pendapatan mereka.


Pemasaran e-mel mempunyai ROI sebanyak 4,400%. Untuk setiap dolar perniagaan yang dibelanjakan untuk pemasaran e-mel, mereka akan mendapat $ 44 sebagai balasan. Data juga menunjukkan bahawa e-mel adalah sumber penukaran terbesar dengan kadar penukaran 4.38%.

Sebagai perbandingan, perniagaan menghasilkan purata Pendapatan $ 2 untuk setiap $ 1 mereka membelanjakan untuk iklan berbayar. Sementara itu, ROI media sosial boleh menjadi sangat sukar untuk diukur. Sebenarnya, 52% pemasar mengakui bahawa mereka mengalami cabaran ketika meninjau pendapatan mereka di media sosial.

Angka tidak berbohong. Pemasaran e-mel adalah pemacu pendapatan yang boleh dipercayai dan terbukti untuk jenama dari pelbagai ukuran, dari perniagaan keluarga kecil atau kedai eCommerce global.

Walaupun benar bahawa keberkesanan pemasaran e-mel bergantung pada pelbagai faktor, salah satu yang paling penting adalah memilih penyedia perkhidmatan e-mel (ESP) yang tepat, yang sering kali lebih mudah dikatakan daripada dilakukan.

Lakukan carian Google untuk istilah “pemasaran e-mel” dan anda akan melihat banyak alat pemasaran e-mel yang dapat anda gunakan — masing-masing dengan ciri, pengguna sasaran, dan titik harga mereka sendiri. Ini dapat menjadikan pemilihan ESP terbaik untuk perniagaan anda adalah keputusan yang sangat sukar.

Dalam siaran ini, kami akan membimbing anda melalui semua langkah yang perlu anda lakukan untuk memilih penyedia perkhidmatan e-mel yang tepat untuk perniagaan anda, sama ada anda mencuba pemasaran e-mel untuk pertama kalinya atau yang anda cari alternatif yang lebih baik untuk penyedia perkhidmatan e-mel semasa anda.

Baca – 5 petua penting untuk memilih penyedia e-mel yang tepat untuk perniagaan melalui @campaignmonitor beritahu rakan

Petua Memilih Penyedia Perkhidmatan E-mel yang Betul

1. Gariskan strategi anda

Langkah pertama dalam memilih ESP yang tepat adalah memikirkan bagaimana ia sesuai dengan strategi pemasaran e-mel anda secara keseluruhan. Anda boleh menggariskan strategi anda dengan mengajukan soalan kepada diri sendiri yang meliputi (tetapi tidak terbatas pada):

 • Apa tujuan yang ingin saya capai dengan pemasaran e-mel?
 • Bagaimana saya akan menggunakan ESP pilihan saya untuk mencapai matlamat ini?
 • Adakah saya akan menghantar buletin? E-mel promosi? Jemputan acara?
 • Adakah saya ingin membuat e-mel menggunakan templat disesuaikan yang dioptimumkan untuk mudah alih? Atau adakah saya mahu buat e-mel dari awal dan kodkannya sendiri?
 • Metrik e-mel mana yang penting untuk saya ukur?
 • Apakah jenis fungsi yang akan memudahkan saya mencapai matlamat saya? Adakah automasi? Pembahagian? Atau beberapa fungsi lain?

Terdapat banyak alat pemasaran e-mel yang tersedia untuk anda. Setiap alat ini mempunyai keunikan tersendiri, rancangan harga, integrasi, dan pengguna sasaran. Menanyakan kepada diri anda soalan seperti yang disenaraikan di atas akan membolehkan anda mempersempit senarai pilihan anda dan memudahkan anda membuat keputusan.

2. Pertimbangkan ciri mana yang anda perlukan

Ini adalah aspek penting dalam memilih ESP. Perniagaan akan mengutamakan ciri yang berbeza bergantung pada objektifnya, tetapi ini adalah ciri yang sering digunakan oleh pemasar e-mel.

Templat

Ini adalah ciri utama bagi banyak pemasar e-mel. Templat membantu pemasar e-mel membuat e-mel berkualiti profesional dalam beberapa minit. Sekiranya dapat membuat e-mel dengan cepat adalah keutamaan, maka anda harus mencari ESP yang mempunyai pelbagai reka bentuk yang dapat disesuaikan untuk memenuhi keperluan e-mel anda, sama ada buletin, e-mel selamat datang, atau e-mel transaksi.

Sumber: E-mel Betul

Pengoptimuman mudah alih

Hari ini, kira-kira 53% daripada semua pembukaan e-mel berlaku di telefon bimbit. Oleh itu, penting bagi pemasar e-mel untuk menghantar e-mel yang dipaparkan dengan sempurna pada kedua-dua peranti desktop dan mudah alih. Menggunakan ESP dengan templat yang responsif mudah alih langsung dari kelelawar akan mengelakkan anda mengasingkan sebahagian besar khalayak anda dan kehilangan penukaran berharga.

Analisis

Satu-satunya cara untuk mengukur prestasi pemasaran e-mel anda dengan tepat adalah melalui analisis. Cari ESP yang mempunyai papan pemuka analitik yang memaparkan semua metrik pemasaran e-mel yang perlu anda pantau seperti pembukaan e-mel, klik, penghentian pelanggan, penglibatan, dan tentu saja ROI. Dengan cara ini, anda dapat mengesan prestasi keseluruhan anda dan juga prestasi kempen tertentu.

Sumber: Monitor Kempen

Automasi

Seperti pemasar digital, anda mungkin mempunyai banyak di pinggan anda. Anda adalah orang yang sibuk yang tidak mampu menghabiskan banyak masa setiap hari hanya dengan menghantar e-mel. Inilah sebabnya mengapa memilih ESP dengan keupayaan automasi yang kuat sangat penting. Anda boleh mengatur aliran kerja sekali dan ESP anda akan menguruskan selebihnya. Contohnya, anda boleh menyediakan semua e-mel percutian anda pada awal tahun dan hanya menunggu penukaran masuk.

Untuk strategi pemasaran e-mel yang berkesan, mempunyai gabungan ciri yang betul dalam ESP anda adalah yang terpenting.

3. Tentukan anggaran anda

Perkara hebat mengenai ESP adalah bahawa ada ESP yang tersedia untuk hampir semua anggaran dan saiz perniagaan. Terdapat alat percuma yang menawarkan ciri-ciri barebones dan terdapat ESP peringkat perusahaan yang lebih mahal dengan fungsi yang lebih canggih.

Anda mempunyai ESP yang memenuhi keperluan perniagaan kecil dengan anggaran terhad, perniagaan bersaiz sederhana yang mempunyai belanjawan sedikit lebih besar, dan syarikat Fortune 500 yang tidak mempunyai masalah menghabiskan puluhan ribu dolar setiap bulan untuk ESP.

Sekiranya anda seorang pemasar e-mel untuk kedai batu bata kecil, tidak praktikal untuk anda menggunakan ESP yang menelan belanja sejumlah wang yang keterlaluan.

Anda harus ingat bahawa pemasaran e-mel bukan mengenai perbelanjaan besar. Sebaliknya, ini adalah untuk mendapatkan fungsi yang sebenarnya anda perlukan dan mengekalkan kos anda dengan harga yang rendah. ESP yang paling mahal tidak semestinya menjadi yang terbaik untuk perniagaan anda dan set matlamat khusus anda.

Walaupun anda mungkin tergoda untuk menggunakan dan membayar ESP peringkat perusahaan, anda akan menghabiskan banyak sumber jika anda tidak memanfaatkan ciri tambahan.

Jenama
Harga bermula
Untuk 2,000 kenalan
Terbaik untuk
Laman web syarikat
Monitor Kempen$ 9 / bulan$ 29 / bulanBlog, perniagaan dan agensi kecil hingga besar.Lawati dalam talian
DapatkanResponse$ 15 / bulan$ 25 / bulanPerniagaan kecil dan besarLawati dalam talian
Hubungan Tetap$ 20 / bulan$ 45 / bulanPerniagaan kecil dan besar dan syarikat dengan keperluan khusus seperti pengurusan acaraLawati dalam talian
MailChimp$ 9.99 / bulan$ 29.99 / bulanBlog, Usahawan dan Perniagaan KecilLawati dalam talian
AWeber$ 19 / bulan$ 29 / bulanBlog, Perniagaan Kecil dan UsahawanLawati dalam talian
Sendinblue$ 81 / bulanTidak mengenakan bayaran bagi setiap kenalanBlog, Usahawan, Perniagaan KecilLawati dalam talian

Semasa membuat keputusan mengenai ESP, kuncinya adalah mengkaji skema harga mereka secara menyeluruh. Sebilangan besar ESP hari ini mempunyai rancangan bulanan berjenjang di mana kenaikan harga berkadar langsung dengan ciri dan penyertaan yang anda dapat. Sekiranya anda tidak menghantar e-mel secara berkala, anda boleh memilih ESP yang menawarkan rancangan prabayar atau rancangan “bayar per kempen”.

Beberapa ESP bahkan menawarkan harga khusus bergantung pada keperluan unik anda. Oleh itu, jika anda mendapati bahawa keperluan anda tidak sesuai dengan rancangan yang telah ditetapkan, maka anda lebih baik mencari jenis penyedia ini.

4. Lihat sokongan pelanggan

Perkhidmatan pelanggan tidak boleh menjadi pemikiran semula. Akan ada keadaan di mana anda memerlukan sedikit panduan — Dan dalam kes seperti itu, sangat penting bahawa anda dapat menghubungi wakil sokongan pelanggan yang berpengetahuan dan membantu dengan mudah yang dapat membantu anda dalam sebarang masalah yang mungkin anda hadapi.

Berikut adalah beberapa cara untuk menguji kualiti sokongan pelanggan ESP.

 • Lawati laman web ESP dan periksa sama ada penyedia menawarkan sokongan 24/7 di seluruh dunia.
 • Hubungi nombor sokongan pelanggan atau hantarkan e-mel kepada mereka dan lihat berapa lama masa anda mendapat respons.
 • Layari laman web ESP dan lihat apakah mereka mempunyai panduan atau sumber lain yang memperincikan bagaimana ciri-ciri ESP berfungsi. Banyak ESP memuat naik video tutorial, jadi cari juga.
 • Periksa sama ada laman web ESP mempunyai bahagian Soalan Lazim khusus.

Lebih kerap daripada tidak, perbezaan antara alat percuma dan ESP berbayar terletak pada sokongan pelanggan. Ya, anda menjimatkan wang dengan menggunakan ESP percuma. Peringatan di sini adalah bahawa anda tidak akan mendapat sokongan sekiranya berlaku sesuatu. Sebaliknya, jika anda membayar untuk menggunakan ESP, satu perkara yang selalu termasuk dalam rancangan anda adalah sokongan pelanggan.

Balut

Mudah-mudahan, setelah membaca panduan ini, anda akan mendapat gambaran yang lebih jelas mengenai apa sebenarnya yang anda perlukan daripada ESP anda. Perlu diingat bahawa tidak ada “ESP terbaik”. Setiap ESP mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Anda hanya boleh memilih ESP yang terbaik untuk anda, matlamat dan anggaran anda.

Ash Salleh adalah Pengarah SEO di Campaign Monitor, di mana dia bekerja rapat dengan pasukan kandungan, salinan, dan analisis untuk meningkatkan pengoptimuman di seluruh laman web. Sebelum berkunjung ke Campaign Monitor, dia juga memberikan kepakaran pemasaran SEO dan digital di Zappos dan Axiata Digital. Sambung dengan Monitor Kempen dihidupkan Facebook dan LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map