13 Cara termudah untuk meningkatkan kesedaran jenama (dan mengapa ia penting)

Kesedaran jenama boleh didefinisikan sebagai seberapa dikenali jenama – betapa mudahnya pengguna dapat membezakannya daripada pesaing. Sangat penting bagi jenama anda untuk meningkatkan kesedaran jenama, kerana orang tidak akan mudah membeli jenama anda dan bukannya pesaing jika mereka tidak tahu apa yang membezakan anda. Tetapi jika mereka menyedari apa yang membuat anda berbeza, dan menghargai anda, anda pasti mendapat persaingan.


Google boleh dikatakan raja kesedaran jenama. Ini adalah jenama terkenal yang kami gunakan sebagai kata kerja: apabila kami mencari sesuatu dalam talian, kami biasanya mengatakan bahawa kami akan “Google itu”.

Tetapi jangan terintimidasi. Walaupun menjadi nama rumah tangga adalah kesadaran jenama, anda tidak perlu mencapai tahap Google untuk meningkatkan kesedaran jenama anda.

Sebenarnya, orang tidak perlu mengingati nama jenama anda untuk anda mencapai tahap asas kesedaran jenama. Selagi mereka mengingati beberapa faktor yang membezakan jenama anda, seperti pembungkusan anda, warna anda, slogan anda, atau sebahagian cerita anda, mereka mempunyai kesedaran mengenai jenama anda. Mereka tahu apa yang membuat anda menonjol, dan ini memberi mereka alasan untuk memilih anda.

Baca – 13 Cara termudah untuk Meningkatkan Kesedaran Jenama (Dan Mengapa Penting) oleh Jessica melalui @ReferralRock #brandawareness beritahu rakan

Kunci untuk Meningkatkan Kesedaran Jenama

Terdapat banyak strategi kesedaran jenama mudah yang boleh dilaksanakan oleh mana-mana jenama. 91% jenama runcit menggunakan 2 atau lebih saluran media sosial, menurut statistik. Hari ini, kami akan merangkumi cara termudah untuk meningkatkan kesedaran jenama anda.

1. Memupuk Perkataan Mulut

Jenama anda dapat meningkatkan kesedaran jenama dengan dua cara asas: melalui tindakan langsung yang anda ambil untuk mempromosikan jenama anda, dan melalui mulut ke mulut yang positif.

Pemasaran dari mulut ke mulut berlaku pada bila-bila masa orang secara positif berkongsi jenama anda dengan rakan, keluarga, atau rakan sebaya mereka. Perkongsian ini sangat penting untuk kejayaan jenama anda. Orang mempercayai pendapat dan cadangan rakan sebaya mereka lebih daripada mereka mempercayai iklan dan pesanan lain yang datang terus dari jenama anda. Oleh itu, jika seseorang mendengar tentang anda daripada rakan, mereka kemungkinan besar akan mengingati anda— dan akhirnya membeli produk atau perkhidmatan anda.

Hampir semua strategi kesedaran jenama lain yang akan kita bahas bergantung pada, atau diperkuat dengan mudah, oleh pembangkit tenaga elektrik dari mulut ke mulut. Oleh itu, mendorong orang lain untuk berkongsi jenama anda adalah kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan kesedaran jenama.

2. Gunakan Media Sosial Untuk Keuntungan Anda

Orang menghabiskan banyak masa di media sosial, di mana mereka secara semula jadi berkongsi kandungan dengan banyak rakan serentak. Oleh itu, membuat catatan berjenama yang tidak dapat ditolong oleh orang lain adalah cara yang kukuh untuk meningkatkan kesedaran jenama anda. Caranya adalah dengan menjadikan paparan anda kelihatan dan terasa seperti kandungan yang dikongsi orang secara semula jadi, dan tidak menyukai iklan.

Wendy adalah syarikat berkuasa untuk membuat catatan ikonik dan boleh dikongsi – Tweet mereka telah menjadi viral beberapa kali, menyebabkan kesedaran mengenai jenama mereka melambung tinggi. Walaupun anda tidak dapat memastikan sama ada siaran akan menjadi viral (internet sangat tidak dapat diramalkan), anda masih boleh mengambil beberapa petunjuk dari Wendy dengan mudah untuk membuat catatan berjenama yang patut dikongsi.

A. Ketahui apa yang dikehendaki oleh khalayak anda, kemudian sampaikan

Wendy tahu bahawa penontonnya suka kandungan lucu, cerdik, dan budak lelaki, telah disampaikan. Setiap pos yang mereka buat tertumpu pada hiburan. Contoh utama? “Panggang” mereka atau snarky dan sedap balasan kepada tweet menyebutkan jenama mereka sendiri dan / atau pesaing mereka, serta tweet dari jenama lain. Lihat contoh ini di bawah:

Contoh tweet oleh Wendy

Sekarang, pertimbangkan khalayak anda sendiri. Adakah mereka mahukan kandungan lucu, menghiburkan, atau maklumat yang lebih serius? Adakah mereka mahu dididik, diberi inspirasi, atau sesuatu yang lain? Apa sahaja yang mereka mahukan – dan apa sahaja yang mereka kongsi secara semula jadi – harus memandu jenis siaran media sosial yang anda keluarkan.

B. Menjaga nada berjenama yang konsisten

Wendy menyuntikkan humor yang bernas dan berjenama ke dalam setiap siaran – sama ada panggang, meme, atau mereka permainan main peranan sendiri dengan banyak rujukan di dalam, anda akan selalu mendapat nada tandatangan dalam kandungan mereka.

Cari suara jenama anda sendiri, sama ada yang mengerikan, serius, atau di mana-mana, dan ikuti setiap catatan yang anda buat. Ketekalan ini adalah kunci untuk meningkatkan kesedaran jenama kerana memberi orang jenama lain untuk mengingati anda.

C. Fokus pada platform kegemaran khalayak anda

Wendy tahu untuk memberi tumpuan kepada Twitter (dan kedua, Instagram) kerana di situlah penonton mereka menghabiskan masa paling banyak. Mencuba memupuk kehadiran di setiap rangkaian sosial terlalu memakan masa, dan biasanya akan menghasilkan usaha yang sia-sia, kerana akan meletakkan catatan anda di hadapan orang yang bukan calon untuk membeli produk anda. Sebaliknya, tumpukan perhatian pada platform yang paling kerap dikunjungi oleh khalayak anda.

D. Soroti arah aliran

Wendy membuat tweet secara konsisten dengan melihat tren. Dalam tweet baru-baru ini, mereka mempermainkan penggunaan pelakon Emma Watson sebagai “pasangan sendiri” sebagai alternatif yang lebih kuat daripada “single.”

Petua untuk memberi kesedaran kepada jenama - Ketahui arah aliran

Selagi anda tidak mencuba topik yang kontroversial, bermain dari arah aliran yang sedang tren dapat membantu meningkatkan kesedaran jenama anda. Walaupun nada anda lebih serius, anda masih boleh meningkatkan kesedaran jenama dengan menonjolkan trend dalam industri anda.

Ketahui lebih lanjut mengenai petua pemasaran media sosial untuk pemula.

3. Mempromosikan dan Mengguna semula Kandungan yang Dihasilkan Pengguna

Strategi media sosial anda tidak hanya merangkumi menghasilkan kandungan berkualiti anda sendiri.

Mendorong dan memanfaatkan kandungan yang dihasilkan pengguna – siaran media sosial yang dibuat oleh pelanggan mengenai jenama anda, dan gambar dan video yang menampilkan pelanggan menggunakan produk anda dalam kehidupan seharian mereka – sama pentingnya untuk meningkatkan kesedaran jenama.

Seperti semua pemasaran dari mulut ke mulut, kandungan yang dihasilkan pengguna sangat hebat kerana rakan dan pengikut pelanggan anda mempercayai apa yang pelanggan anda pilih untuk dikongsi. Akibatnya, orang cenderung mengingati jenama anda apabila ia terdapat dalam kandungan asal rakan mereka. Galakkan kandungan yang dihasilkan pengguna dengan strategi berikut:

 • Buat hashtag berjenama untuk digunakan oleh pelanggan semasa mereka mengeposkan produk anda. Sebagai contoh, jenama kasut Jack Rogers telah membuat hashtag #lovemyjacks, yang digunakannya untuk menggerakkan peminat.

Kesedaran jenama - Buat hastag berjenama untuk pelanggan@ thecarolinagirl67 di Instagram

 • Sering menampilkan kandungan terbaik yang dihasilkan pengguna di halaman anda (selalu ingat untuk memberi tag dan memberi penghargaan kepada pencipta setiap kandungan yang anda siarkan semula, sehingga mereka mendapat pengiktirafan yang mereka layak). American Eagle’s Aerie melakukan ini sebagai sebahagian daripada komitmen mereka untuk menunjukkan mayat yang asli, yang tidak diubah oleh Photoshop. Pelanggan menandakan penampilan Aerie mereka dengan #aeriereal, dan penampilan ini adalah bahagian biasa dari suapan Instagram jenama itu sendiri.

@lagrossequifaitdesvideos, melalui @aerie, di Instagram

 • Mulakan peraduan di mana orang mesti menghantar kandungan buatan pengguna berjenama untuk masuk, dan menawarkan hadiah menarik untuk pemenang.
 • Buat “cabaran” berjenama di mana orang menyelesaikan tugas tertentu yang berkaitan dengan jenama anda, menggunakan hashtag tertentu, dan memberi tag pada akaun anda. (Anda dapat mengubahnya menjadi pertandingan juga, atau bahkan membuat sumbangan amal untuk setiap peserta.) Walaupun orang tidak mengambil bahagian dalam cabaran, mereka masih akan memberi tag kepada rakan mereka jika mereka menyukai apa yang mereka lihat, menghasilkan lebih banyak jenama kesedaran untuk anda.

4. Mulakan Program Brand Ambassador

Di antara orang-orang yang membuat kandungan yang dihasilkan pengguna, anda pasti akan menemui beberapa pelanggan yang menonjol yang berkongsi catatan dan komen mengenai jenama anda tanpa diminta.

Fikirkan untuk merekrut pelanggan ini untuk dijadikan sebagai duta jenama– wakil jangka panjang jenama anda, yang kerap mempromosikan anda di platform mereka sendiri dan dengan suara tulen mereka sendiri. Mereka terdorong untuk menyebarkan berita mengenai jenama anda kerana mereka meminati anda dan ingin melihat anda berjaya, dan kerana mereka berpendapat khalayak mereka akan mendapat manfaat daripada produk atau perkhidmatan anda.

Anda mungkin pernah mendengar istilah “duta jenama” berkaitan dengan wakil selebriti jenama. Walau bagaimanapun, duta tidak semestinya menjadi selebriti atau orang yang mempunyai banyak pengikut, selagi mereka memegang tampuk kekuasaan di kalangan anda atau di antara anggota khalayak sasaran anda. Ini semua tentang memilih perwakilan yang dipercayai oleh khalayak anda, yang selesa dengan mengadakan perbualan satu persatu mengenai jenama dan produknya.

Sebagai contoh, banyak jenama yang mensasarkan pelajar kolej menjalankan program duta kampus, untuk memanfaatkan hubungan yang telah dibuat oleh pelajar dengan rakan sebaya mereka. Aplikasi Bumble adalah salah satu contohnya – mereka menjalankan program “Sayang” duta pelajar yang terperinci.

Louisa (@louisavons) berkhidmat sebagai pengurus jangkauan kampus Bumble Honey di Loyola University Chicago.

5. Membantu Sebab Bererti

Sekiranya ada sebab yang diminati oleh jenama anda, membuat sumbangan akan menunjukkan rasa empati anda dan meningkatkan kedudukan anda di depan umum.

Derma wang yang ditetapkan adalah bermanfaat, tetapi juga pertimbangkan cara yang lebih berkesan ini untuk dikembalikan.

 • Anda boleh membuat ikatan amal dengan produk tertentu, seperti yang dilakukan TOMS (untuk setiap sepasang kasut yang dijual, sepasang disumbangkan kepada anak yang memerlukan).
 • Atau, anda boleh membuat kempen perkongsian sosial, di mana setiap catatan dengan hashtag berjenama memicu sumbangan kepada badan amal kegemaran. Ini akan meningkatkan kesedaran dengan cepat – mengenai tujuan anda dan jenama anda – dengan setiap bahagian!

#Shareyourears Disney adalah salah satu contoh kempen hashtag amal. Untuk setiap siaran yang menampilkan telinga Mickey dan hashtag yang dikongsi dalam jangka masa tertentu, Disney menyumbang kepada yayasan Make-A-Wish.

 • Kakitangan anda boleh meluangkan masa mereka di acara komuniti atau bukan untung, atau jenama anda boleh memulakan hari kesukarelaan di seluruh syarikat sendiri.
 • Lebih baik lagi, jika produk anda secara langsung memberi manfaat kepada organisasi masyarakat, mengapa tidak menyumbangkannya? Sebagai contoh, syarikat air botol mungkin menyumbangkan air ke pertandingan bola sepak atau pertandingan kumpulan, atau kedai pembaikan rumah mungkin menyumbangkan bekalan untuk Habitat for Humanity.

Sudah tentu, sebarang dermawan harus dilakukan kerana anda benar-benar ingin menolong sesuatu. Sekiranya memberi hanya dilakukan untuk publisiti, penonton anda akan dapat memberitahu, dan ini akan menjadi bumerang.

6. Ceritakan Kisah Di Sebalik Jenama Anda

Berkongsi cerita autentik mengenai jenama anda memudahkan orang mengingati anda dan berkongsi anda dengan orang lain. Oleh itu, pastikan anda terlibat dalam penceritaan jenama yang bernas.

Adakah anda memulakan jenama anda untuk memenuhi keperluan yang tidak dapat dipenuhi oleh orang lain? Adakah produk anda dibina untuk menyelesaikan masalah tertentu? Biarkan dunia tahu, kerana cerita seperti ini sangat senang dikongsi.

Tetapi jangan risau jika anda tidak termasuk dalam salah satu kategori ini. Jenama anda masih boleh menulis “kisah tandatangan” dengan suara dan nada unik anda. Kisah yang sahih dan tidak dapat dilupakan ini memperlihatkan misi dan nilai jenama anda, bagaimana dan mengapa ia bermula, dan bagaimana anda komited terhadap nilai-nilai ini dalam semua yang dilakukan dan dikatakan oleh jenama anda, termasuk hubungan anda dengan pelanggan.

Wajah Utara berkongsi kisah tandatangan mereka.

Kisah pelanggan anda adalah bahagian penting dari kisah jenama anda sendiri, jadi pertimbangkan untuk berkongsi pengalaman mereka dengan anda di blog anda, di halaman “testimoni”, atau dalam bentuk video. Ini akan menjadi lebih berkesan sekiranya anda membiarkan pelanggan anda menceritakan kisah mereka sendiri!

Lihat testimoni pelanggan Zendesk di atas untuk Zum, di mana mereka berkongsi mengapa mereka menyukai platform persidangan video.

7. Pilih Pembungkusan, Slogan dan Penjenamaan Lain dengan berhati-hati

Di zaman digital ini, pengalaman “unboxing” menjadi semakin menyerlah. Di media sosial (terutamanya platform video digital), orang memberi tumpuan kepada semua aspek dalam mencari produk, bermula dengan pembungkusan. Ini membuktikan bahawa, jika pembungkusan anda tidak dapat dilupakan, orang lebih cenderung mengingati jenama anda. Oleh itu, pertimbangkan untuk meletakkan jenama anda pada kotak penghantaran, merancang semula pembungkusan anda agar menonjol, atau bahkan mencipta pengalaman membuka produk anda.

Garis mainan LOL Surprise yang viral telah menguasai pengalaman ini – membuka “lapisan” mainan untuk mengetahui kejutan apa yang ada di dalamnya sama pentingnya dengan mainan yang dihasilkan itu sendiri, dan “unboxing” yang unik inilah yang menjadikan mainan ini begitu popular.

Paling mudah

Anda tidak perlu melangkah sejauh bola LOL, tetapi memasang semula bungkusan anda dengan teliti adalah cara mudah untuk meningkatkan kesedaran jenama. Tetapi bagaimana jika anda menjual perisian, perkhidmatan, atau produk lain yang tidak mempunyai “pakej?” Tidak kira apa yang anda jual, terdapat banyak elemen penjenamaan lain yang dapat anda fokuskan untuk menjadikannya tidak dapat dilupakan, seperti slogan, warna, dan misi anda.

Sekiranya anda mencari logo untuk tujuan penjenamaan, berikut adalah logo percuma yang boleh anda muat turun – tidak diperlukan pendaftaran.

8. Buat Catatan Blog Berinformasi

Membuat catatan blog bermaklumat adalah strategi yang akan berfungsi dengan baik untuk semua jenama, tanpa mengira apa yang anda jual. Sekiranya anda menulis tentang topik dalam niche anda, yang memenuhi keperluan khalayak anda, ini akan meningkatkan kewibawaan anda di mata bakal pelanggan anda. Dan setelah anda membantu orang, sukar bagi mereka untuk melupakan anda, terutamanya jika mereka mendapat manfaat daripada produk anda. Mereka mungkin akan kembali membeli, kerana mereka mempercayai kandungan anda. Oleh itu, ketahui soalan yang diajukan oleh orang lain di ceruk anda, dan tulis catatan blog yang menjawab soalan tersebut.

Inilah cara anda dapat membina tabiat yang betul untuk kejayaan blog.

9. Blog Tetamu di Laman Lain

Jangan hadkan blog anda ke laman web anda sendiri. Menghantar catatan tetamu berkualiti tinggi ke laman web lain yang berkaitan dengan niche anda, tetapi tidak bersaing secara langsung dengan laman web anda sendiri, adalah cara yang kukuh untuk meletakkan jenama anda di hadapan khalayak baru yang relevan. Sebaik-baiknya, laman web yang anda kunjungi akan membolehkan anda menyertakan bio penulis dengan pautan dan penerangan satu ayat mengenai jenama anda. Sekiranya tidak, anda sekurang-kurangnya boleh memasukkan beberapa pautan ke kandungan laman web anda sendiri, yang diharapkan dapat membantu meningkatkan lalu lintas anda.

Juga, fikirkan tentang blogging LinkedIn atau Sedang. Laman web ini sudah mempunyai penonton yang besar, dan anda akan selalu dapat memasukkan palam pendek untuk syarikat anda di akhir siaran ini. Tandakan kandungan anda sehingga akan dikelompokkan dengan catatan lain di ceruk anda.

10. Kongsi Gambar dan Video yang Menarik

Menurut McKnight Kurland, orang hanya ingat antara 10-20% daripada apa yang mereka baca atau dengar, tetapi mereka ingat sekitar 65% dari apa yang mereka lihat. Jelas, jika anda hanya membuat blog dan kandungan teks lain, itu tidak selalu mencukupi untuk meningkatkan kesedaran jenama. Anda akan meningkatkan peluang anda untuk dikenang jika anda membuat kandungan visual yang menarik— infografik, serta gambar dan video berjenama lain.

Infografik sangat baik untuk menyampaikan statistik dan maklumat yang berkaitan; untuk mengetahui betapa berguna dan hebatnya, lihat infografik di bawah ini dari visual.ly.

Anda juga boleh mengubah kandungan dari catatan blog yang popular menjadi video pendek, sehingga kandungannya lebih mudah dicerna. Seperti gambar, video dapat dikongsi dengan mudah, video akan membantu meningkatkan kesedaran jenama anda dengan cepat.

11. Manfaatkan Podcast

Sekiranya belum ada podcast dalam niche khusus anda, membuat satu untuk menjawab soalan dan menyoroti orang lain dalam industri anda adalah strategi kesedaran jenama yang hebat. Walau bagaimanapun, kemungkinan bahawa niche anda sudah penuh dengan podcast, terutamanya jika anda menjual beberapa jenis Perisian pelbagai vendor B2B. Sekiranya demikian, anda harus meminta pengasas, CEO, atau orang terkemuka anda di syarikat anda muncul di podcast berkaitan orang lain. Seperti dengan catatan tetamu, ini adalah cara yang berguna untuk memaparkan jenama anda di hadapan khalayak baru yang relevan.

12. Ketatkan SEO Anda

Apabila pelanggan menjadi topik Google, mereka biasanya tidak melihat di luar halaman pertama hasil carian. Tetapi jika jenama anda berada di kedudukan pertama di halaman pertama ini, berbanding pesaing anda, jenama anda akan kelihatan lebih berwibawa – dan orang tentu akan mengetahui tentang jenama anda sebelum pertandingan.

Dan SEO adalah pilihan yang berpatutan untuk membina kesedaran jenama. Menurut 59% pemasar yang disurvei di tinjauan Batu Rujukan, SEO adalah salah satu kaedah paling efektif untuk membina kesedaran jenama.

Oleh itu, pastikan untuk mengoptimumkan laman web anda untuk kata kunci yang berkait rapat dengan jenama anda, yang dicari oleh khalayak anda. Sebaik-baiknya, anda akan mengoptimumkan tiga jenis kata kunci: kata kunci umum yang menerangkan kategori produk atau perkhidmatan anda, kata kunci khusus yang lebih tertumpu pada jenis produk anda, dan kata kunci tertentu yang menimbulkan soalan yang berkaitan dengan niche anda.

Juga, selidik persaingan anda di Google — laman web yang anda perjuangkan untuk tempat anda di halaman satu— jadi anda akan tahu apa yang perlu anda lakukan untuk memperjuangkan kedudukan yang anda mahukan. Anda biasanya akan mendapati bahawa kata kunci yang lebih panjang dan lebih spesifik mempunyai persaingan yang rendah, dan menarik orang yang lebih cenderung membeli dari anda, walaupun pada umumnya mereka tidak dicari sekerap.

13. Beri Percuma

Siapa yang tidak suka mendapatkan sesuatu untuk apa-apa? Memberi swag percuma dengan nama jenama anda, atau kupon berharga, dapat memberikan kesan yang berkekalan. Oleh itu, cari acara di komuniti anda, seperti permainan sukan, konsert, pameran, persidangan, atau hari komuniti, di mana anda mungkin akan bertemu dengan banyak orang dalam khalayak jenama anda. Tempah ruang, dan sebarkan percuma!

Sallie Tomato, sebuah syarikat corak jahitan, memberikan pena yang dicetak dengan logo mereka.

Sekiranya anda memutuskan untuk memberikan barang curian, pilihan terbaik anda adalah barang yang boleh dipakai atau dibawa oleh orang lain (baju kemeja, topi, botol air, atau beg tote). Ini akan menjadikan orang yang menggunakan swag menjadi papan iklan berjalan, memberi kesedaran kepada jenama anda satu lagi!

Jangan lupa memberikan pengalaman percuma “bersaiz gigitan” dengan produk atau perkhidmatan anda. Sekiranya orang yang mencubanya menikmati pengalaman mereka, mereka lebih cenderung mengingati anda dan kembali membeli, dan mereka mungkin juga memberitahu rakan mereka. Memberi versi versi percubaan produk anda, atau sampel percuma, adalah pilihan yang bagus, jika jenama anda membenarkannya.

Tetapi bagaimana jika produk anda tidak fizikal? Anda masih mempunyai pilihan. Sekiranya anda menjual perisian atau langganan digital, demo atau percubaan percuma adalah “freebie” lain yang boleh anda berikan. Dan jika anda menyediakan perkhidmatan berulang, anda boleh menawarkan perkhidmatan pertama percuma, atau kredit untuk perkhidmatan tersebut.

13. Mulakan Program Rujukan

Kami tidak dapat menekankan betapa pentingnya mulut ke mulut dalam meningkatkan kesedaran jenama. Tetapi mulut ke mulut boleh menjadi sukar dikesan dan dikawal. Jangan bimbang, walaupun – memulakan program rujukan membolehkan anda mempromosikan dan menjejaki mulut ke mulut dengan mudah, meletakkan kembali kuasa ke tangan perniagaan anda.

Program rujukan membolehkan anda menawarkan ganjaran menarik untuk pelanggan sedia ada yang secara langsung berkongsi jenama anda dengan rakan mereka. Anda boleh memilih insentif yang terbaik untuk memotivasi pelanggan anda untuk berkongsi, seperti produk percuma, kredit kedai, potongan harga, peningkatan perkhidmatan, atau swag berjenama.

Juga, program rujukan memudahkan pelanggan berkongsi menggunakan kaedah yang mereka sukai, hanya dengan beberapa klik. Dan jika anda memilih a perisian program rujukan, mudah untuk mengesan rujukan ini.

Program rujukan Lime Crime menawarkan kupon diskaun 20% untuk pelanggan yang merujuk rakan mereka dan membolehkan pelanggan berkongsi dengan mudah melalui e-mel, Facebook, Messenger, atau dengan menyalin dan menempelkan pautan rujukan.

Apabila rakan atau ahli keluarga mereka merujuk mereka secara peribadi kepada perniagaan anda, bakal pelanggan memberi perhatian, kerana mereka mempercayai apa yang dikatakan oleh rakan mereka. Akibatnya, petunjuk yang dirujuk ini cenderung menjadi pelanggan anda dan lebih cenderung kepada pelanggan anda tetap setia kepada jenama anda untuk jangka masa yang lebih lama.

Kesimpulannya

Kesedaran jenama adalah mengenai menjadikan jenama anda lebih berkesan, dan menunjukkan kepada penonton anda bagaimana ia berbeza dengan pesaing anda.

Anda boleh meningkatkan kesedaran jenama dalam dua cara asas – melalui tindakan langsung yang diambil jenama anda, dan melalui perkongsian dari mulut ke mulut orang lain. Pastikan untuk menggabungkan kedua pendekatan ini, kerana orang ingat dan mempercayai pendapat rakan sebaya mereka.

Manakah antara strategi di atas yang anda fikir akan berfungsi paling baik untuk mengembangkan perniagaan anda dalam talian? Mula menerapkannya, dan tingkatkan kesedaran jenama anda.

Jessica Huhn adalah penulis kandungan pemasaran di Referral Rock, di mana mereka percaya bahawa setiap perniagaan berpotensi meningkatkan pemasaran dari mulut ke mulut mereka. Ketika Jessica tidak menulis, ada kemungkinan besar dia menyanyi, mengatur lagu, atau berkongsi dan menikmati kandungan di media sosial. Berhubung dengan Jessica LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map