10 Fon Selamat Web Terbaik Untuk Blog Anda (Bekerja Dengan HTML & CSS)

Fon. Kami melihat mereka setiap hari. Dari iklan cetak hingga majalah, terdapat semua jenis fon di dunia. Kecuali anda tidak dapat membaca, anda mungkin memahami kepentingan memilih fon yang sesuai untuk media yang betul


Ketika datang ke blog dan laman web, memilih fon yang paling sesuai dengan gaya anda adalah penting, tetapi yang lebih penting ialah mereka menjadi fon selamat web.

Apakah Fon Selamat Web?

Semua sistem operasi (windows, mac, android, ios, dll.) Dilengkapi dengan sejumlah fon terbina dalam. Masalahnya ialah OS yang berbeza mungkin mempunyai jenis huruf yang berbeza dipasang pada sistem mereka.

Di sinilah fon Selamat Web masuk.

Fon Selamat Web pada dasarnya adalah gaya fon yang dikongsi dan dilihat di semua platform dan pelbagai sistem.

Perkhidmatan penyisipan fon web

Fon web Google atau Typekit adalah sistem yang membenarkan penggunaan fon yang dihoskan di pelayannya. Typekit menetapkan harga berdasarkan jumlah fon, lalu lintas laman web dan jumlah domain, tidak seperti Google Web Font.

Terima kasih kepada Google, Google Web Font adalah percuma dan mudah digunakan. Sebagai contoh, anda boleh memilih jenis fon seperti Lato, Buka Sans atau Tinos. Tampal kod yang dihasilkan di dokumen anda. Dan anda sudah bersedia untuk merujuknya dalam CSS.

Inilah HTML asas untuk pemula jika anda ingin mengetahui lebih lanjut.

Mengapa Fon Selamat Web adalah Penting?

“Apa yang anda lihat adalah apa yang anda dapat” ketika mencetak tetapi di Web, apa yang anda lihat di layar mungkin tidak sama persis dengan layar orang lain.

Inilah contohnya, katakanlah pereka yang telah anda sewa memutuskan untuk menggunakan keluarga font yang sangat mewah dan tidak jelas untuk reka bentuk teks laman web anda. Sekiranya pelawat tidak memasang fon tertentu di komputer mereka atau tidak menarik dari tempat yang mesra web, maka mereka semua akan melihat variasi fon lalai seperti Times New Roman.

Anda mungkin mempunyai laman web yang direka dengan indah dengan fon yang menarik, ia tetap kelihatan polos dan jelek jika tidak dapat memuatkan pelawat anda.

Memiliki fon Selamat Web ini bermaksud anda tidak perlu risau teks anda kelihatan pelik hanya kerana anda memilih fon yang tidak dapat diakses oleh siapa pun.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat laman web (panduan langkah demi langkah), anda boleh mengikuti pautan untuk melihat salah satu artikel yang baru diterbitkan.

10 Fon Selamat Web Terbaik yang Kami Cadangkan

Sekarang setelah anda mengetahui betapa pentingnya fon selamat web, inilah masanya untuk mula menggunakannya untuk laman web anda.

Walaupun terdapat banyak fon yang boleh anda pilih, kami mengesyorkan 10 fon selamat web ini untuk digunakan dengan HTML dan CSS. Ia digunakan secara meluas dan kelihatan cantik juga.

1. Arial

arialContoh keluarga fon Arial

Muatkan mana-mana laman web dan kemungkinan mereka akan menggunakan fon Arial.

Font sans-serif ini paling banyak digunakan secara meluas fon dan dianggap standard untuk semua fon selamat web. Ia sering digunakan sebagai pengganti fon khusus yang tidak terdapat pada peranti Windows.

2. Helvetica

helveticaContoh keluarga fon Helvetica

Sekiranya fon Arial menjadi pilihan untuk laman web yang bersih dan profesional, maka Helvetica akan memilih pereka.

Helvetica menawarkan fon sans serif yang lebih bergaya yang membolehkan reka bentuk lebih berani.

3. Times New Roman

Times New RomanContoh keluarga fon Times New Roman

Variasi baru fon Times lama.

Times New Roman mungkin yang biasa diketahui oleh kebanyakan pengguna Windows kerana mereka adalah fon serif standard pada Microsoft Words. Berbanding dengan Arial, Times New Roman sedikit lebih tradisional dalam reka bentuknya.

4 kali

kaliContoh keluarga fon Times

Sekiranya Times kelihatan biasa bagi anda, itu kerana ia adalah fon standard yang digunakan untuk cetakan surat khabar lama.

Times dianggap fon paling tradisional yang ada dan jarang digunakan di luar cetakan dan surat khabar.

5. Trebuchet MS

trebuchet-msContoh keluarga fon Trebuchet MS

Pada mulanya dirancang oleh Microsoft pada tahun sembilan puluhan, Trebuchet MS adalah terinspirasi oleh fon bergaya abad pertengahan.

Ini digunakan dengan jelas sebagai font utama untuk Windows XP dan sebagai font salinan badan di web untuk sementara waktu.

6. Verdana

verdanaContoh keluarga fon Verdana

Salah satu pilihan paling selamat untuk fon web, Verdana menggunakan garis serif sederhana dan huruf besar untuk reka bentuknya.

Rupa fon yang memanjang menjadikannya salah satu fon paling mudah dibaca di internet dan sering menjadi font pilihan bagi banyak blogger.

7. Arial Hitam

arial-hitamContoh keluarga fon Arial Black

Sekiranya anda menyukai fon Arial tetapi mahukan sesuatu yang lebih berani dan lebih besar, anda tidak boleh salah dengan Arial Black. Fon tersebut muncul ketika orang ingin menggunakan font tebal bergaya Helvetica tetapi tidak mahu membayar lesennya.

8. Kurier

kurierContoh keluarga fon Courier

Kurier semestinya tidak asing lagi bagi semua orang kerana fon monospasi lama tersedia di hampir semua peranti dan sistem operasi sebagai pengganti fon “unik”.

Ini bukan fon yang paling bergaya tetapi sangat mudah dibaca dan direka dengan bersih.

9. Kurier Baru

kurier-baruContoh keluarga fon Courier Baru

Sama seperti Times, Courier juga mempunyai reka bentuk semula yang memodenkan gaya klasiknya.

Courier New dianggap sebagai fon monospace dan tersedia di kebanyakan peranti dan sistem operasi juga.

10. Georgia

georgiaContoh keluarga fon Georgia

Walaupun Verdana pada umumnya adalah pilihan yang selamat untuk kebanyakan laman web, jika anda mahukan fon yang mempunyai huruf yang sedikit lebih besar dengan ukuran fon yang sama, Georgia sesuai dengan tagihan.

Walaupun harus diperhatikan, fon berfungsi pada kesempatan tertentu dan tidak berfungsi dengan baik dengan fon serif yang lain (mereka kelihatan sangat kecil di sebelah Times New Roman).

Sama sekali Tidak Digunakan: Comic Sans MS

Sudah tentu, kelihatan menyeronokkan dan agak aneh, namun, jangan sekali-kali menggunakan Comic Sans MS jika anda mahu laman web anda dipandang serius.

komikContoh fon Comic Sans MS

Font sans-serif adalah tulisan huruf komik secara santai dan biasanya digunakan untuk dokumen tidak rasmi dan bahan kanak-kanak. Kecuali anda menulis untuk buku kanak-kanak atau buku komik, jangan gunakan Comic Sans MS!

Kemaskan

Tujuan fon selamat web adalah untuk memastikan apa yang anda reka di laman web anda muncul dengan tepat seperti yang dimaksudkan pada peranti dan platform lain. Walaupun beberapa fon mungkin tidak berfungsi, terdapat sebilangan reka bentuk hebat yang akan menjadikan fon laman web anda kelihatan hebat.

Janji saja saya tidak akan menggunakan Comic Sans MS dalam keadaan apa pun.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map