Egyszerű útmutató a vállalkozások szellemi védelméhez

Ezt a cikket Marsha Kelly írta.


Mind látta őket. A ©, a ™, a ®, sőt a „pat. függőben levő.” Mit jelent ez az egész? És hogyan segítheti a védjegyek, szabadalmak és szerzői jogok megértése vállalkozása védelmét szellemi tulajdon?

Miután megértette a szellemi tulajdonhoz fűződő engedélyezési típusok közötti különbségeket, megkezdheti munkáját azok védelme érdekében. A szerzői jogok általában védik a könyveket és filmeket, a szabadalmak a találmányokat, a védjegyek pedig a logókat és szlogeneket. Nagyon sok különbség van abban, hogy hogyan működnek, és hogyan tudja megvédeni őket.

Fontos, hogy megvédje üzleti tulajdonát.

Megjegyzés: Ha webhelyet, e-kereskedelem áruházat vagy bármilyen online vállalkozást hoz létre, ez a cikk további információkat nyújt vállalkozásainak védelmére..

Mi a szerzői jog??

A szerzői jog elsősorban a médiakészítők számára szól. Az amerikai szabadalmi és védjegyhivatal szerint a szerzői jog többek között költészet, regények, filmek és építészet lehet. Megvédik a bemutatott és rögzített munkákat a bemutatás bizonyos módon.

Az, hogy regisztrálja-e a szerzői jogait, csak Ön múlik. A szerzői jogok a munka létrehozásának pillanatában léteznek. Regisztrálnia kell, ha valaki mással szemben keresetet kíván benyújtani a munka megsértése miatt.

A szerzői jogokat nekem nagyon nehéz elfelejteni. Képzelje el, hogy egy osztályteremben ülsz, és a tanárod ismerteti a híres megvilágosodás gondolkodóit. Gondoljon Voltaire-re, John Locke-re, Rousseau-ra stb. Ön teljesen szabadon írhatja ezeket az ötleteket. Ezek a gondolkodók olyan ötleteket fejlesztettek ki, amelyeket bárkinek meg kell engedniük, mint például az alkotmányos kormány, amely a világon nagyon népszerű.

Ha azonban lejegyzéseket ír le erről a leckéről, akkor szerző vagy, és technikailag ezeket a megjegyzéseket szerzői jogi törvény védi. Olyan munkát készített, amelyet egy adott adathordozó rögzít, és amely egyedi.

A szerzői jogokat hivatalosan regisztrálhatja a www.copyright.gov. A weboldal becslése szerint az interneten benyújtott igények feldolgozása hét hónapot igényel.

Mi a szabadalom??

Ha szabadalmakra gondol, képeket készíthet olyan személyekről, mint Edison vagy Tesla, és az általuk létrehozott találmányokról. A szabadalmakat ma is használják a versengő őrült tudósok munkáinak védelmére egy ideiglenes időtartamra, 15 és 20 év között, e művek nyilvános közzétételéért cserébe..

A szabadalmak által védett termékek között szerepelnek „gyártott cikkek”, ipari folyamatok, vegyi anyagok és bizonyos típusú minták. Pontosabban, a szabadalmak megadják a birtokosnak „a jogot, hogy mások kizárják a találmány készítését, felhasználását, eladásra történő felkínálását vagy eladását”. Ezenkívül lehetővé teszi a birtokos számára, hogy kizárja mások számára az Egyesült Államokba történő behozatalát. A megadott szabadalmak azonban csak az Egyesült Államokban érvényesek.

A szabadalom megszerzésének folyamata a beadandó szabadalom típusától függ, de magában foglalja egy kérelem elküldését az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Irodájához, és azt egy vizsgáztató általi jóváhagyáshoz. Az iroda becslése szerint kb. 16 hónapot vesz igénybe, hogy először meghallgassák a kezdeti kérelmeket.

A találmányunkon alkalmazást indíthat a következő helyen: https://www.uspto.gov/patent.

Mi a védjegyek??

Az arany ívek, a kólapalack alakja, az oroszlán ordítása egy film előtt, a McIntosh alma, „Csak csináld”, mindegyik azonnal felismerhető, hogy egy adott társasághoz tartozik. Erre gondoltak ezek a vállalatok, amikor megtervezték és védjegyként regisztrálták őket.

Hihetetlen mozgástér van a védjegyekkel kapcsolatban, amelyeket regisztrálhat. Olyan egyszerű lehet, mint logó, szlogen vagy márkanév. Ez lehet a termék alakja, szín, hang vagy illat is.

A Nemzeti Labdarúgó Liga agresszív végrehajtása egy bizonyos védjeggyel ellátott, országosan televíziós labdarúgó-bajnokság döntőjében sok engedély nélküli vállalkozást váltott ki a kifejezés teljes használatáért. A védjegyek oltalma ezért oka annak, hogy februárjában a forró szárnyakkal kapcsolatos hirdetésekben a „nagy játékról” hallják a helyes nevét, és nem a megfelelő nevét.

A védjegyoltalom ugyanúgy működik, mint a szerzői jogi védelem. A védjegyhez fűződő közjogi jogok egyszerűen megállapíthatók, ha a védjegyet a kereskedelemben használja.

Nem kell regisztrálnia, de ha igen, akkor az USPTO garantálhatja a védjegy állami tulajdonjogáról szóló értesítést, az országos tulajdonjogi vélelmet és a védjegy kizárólagos használatát az árukon és szolgáltatásokon. Mindez jelentős előnyökkel jár a védjegy oltalmának érvényesítésében.

A védjegyet a következő címen regisztrálhatja: https://www.uspto.gov/trademark. Az USPTO szerint a folyamat „néhány hónapot” igénybe vehet. Miután megfizették a védjegy regisztrációját, rendszeres befizetéseket kell fizetniük annak megtartása érdekében.

Mindent egybevetve, ha azt szeretné biztosítani, hogy senki sem replikálja az Ön médiumát, találmányát vagy logóját, regisztrálnia kell a vonatkozó szellemi tulajdont. Ezen folyamatok mindegyike jelentős időt vehet igénybe, és még a folyamat végén is igényt elutasíthatnak. Az olyan webhelyek és szolgáltatások, mint a LegalZoom, segíthetnek ezeknek az alkalmazásoknak a benyújtásában. Olvassa el a LegalZoom szabadalmak áttekintése hogy több információt szerezzenek. A webhely keresőmotorot is kínál védjegyekhez, így láthatja, hogy a cégneve már szerepel-e más államokban.

A szellemi tulajdonról

Most, még a szellemi tulajdonnal kapcsolatos sok információval is felmerülhet néhány további kérdése …

GYIK a szellemi tulajdonról

K: Védje meg a logómat?

V: Természetesen, amíg egy bizonyos márkához kapcsolódik! Ez azonban attól függ, hogy a szabadalmi hivatal úgy véli-e, hogy eléggé megkülönböztethető ahhoz, hogy védjegyet kapjon. Nyugodtan használja a keresőmotort, hogy megpróbáljon felfedezni a hasonló védjegyű logókat, mielőtt jelentkezne.

K: Milyen típusú szabadalmak vannak? Hogy különböznek egymástól?

V: Háromféle szabadalmat, közhasznú szabadalmat, formatervezési szabadalmat és növényi szabadalmat nyújthat be. Ha ezt az útmutatót olvassa, kétséges, hogy tudnia kell a növényi szabadalmakról, mivel ezek az új és különálló növényfajtákhoz kapcsolódnak..

A közüzemi szabadalmak inkább kapcsolódnak a gyakorlati találmányokhoz, és új eljárások, gépek vagy anyagösszetétel felfedezőinek adhatók meg..

A formatervezési szabadalmak inkább a kreatív folyamatokról szólnak, és alkalmazhatók gyártási cikkekre (például egy termékre).

K: Hogyan lehet törvényesen „szabadalmaztatni” termékeimet?

V: Az ideiglenes alkalmazás lehetővé teszi, hogy 12 hónapig „szabadalmaztatottként” terjessze termékeit és szolgáltatásait, amelyet nem lehet meghosszabbítani.

K: Mit jelent a szimbólumok, például a ® és a ©??

V: Azt hittem, soha nem kérdezel!

© – Szerzői jog

® – bejegyzett védjegy

™ – Védjegy

℠ – Szolgáltatási jel (szolgáltatást jelöl)

Marsha Kelly több mint egymillió dollárért eladta első vállalkozását. Sikeres sorozatvállalkozóként megosztotta nehezen megnyert tapasztalatait a Best4Businesses blogján, ahol rendszeresen üzleti tippeket, ötleteket és javaslatokat, valamint termékleírásokat tesz közzé az üzleti olvasók számára. Soros vállalkozóként, aki „időt végzett” az Amerikai Egyesült Államokban, Marsha megtanulta, hogy a termékek és szolgáltatások manapság igazán jól működnek az üzleti életben. Tanulhat tapasztalataiból az üzleti vállalkozás felépítésében.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map