Hur man startar en matblogg med WordPress

Så du har bestämt dig för att leva på heltid med en matblogg?


Grymt bra!

Du vet … många bloggar som tjänar 6-siffriga inkomster idag byggdes alla av någon som du, med ingenting annat än en oöverträffad passion för deras nisch.

Och jag är stolt över att du tar ditt första steg idag. Så låt oss komma igång.

Navigering

 • Steg 1: Bestäm din matbloggtyp
 • Steg 2: Domännamn, webbhotell och webbplatsbyggare
 • Steg 3: WordPress-matblogg-teman och plugins
 • Steg 4: Skaffa din matblogg från marken
 • Hur man tjänar pengar på bloggmat – en idiotsäker plan

Verktyg listan 

FTC-avslöjande: BuildThis får remissavgifter från verktyg som listas på denna webbplats. Men yttrandena är baserade på vår erfarenhet och inte hur mycket de betalar. Vi fokuserar på att hjälpa småföretag och individer att bygga webbplatser som företag. Vänligen stödja vårt arbete och lära dig mer om vår intäkter.

Hur man startar en matblogg

Steg 1 – Bestäm vilken typ av matblogg du vill starta

Att starta en matblogg är lätt men det är svårt att bestämma vad man ska skriva.

Matbloggämnet är i allmänhet för brett.

Det är alltid bättre att begränsa dina ämnen till några nischer som du kan fokusera på. Du måste ta din matblogg på allvar som ett riktigt företag. De nischer du kan tänka på är förmodligen gluten, glutenfri, kolhydrater, vegan eller sparsam matlagning.

Eller så kan du specialisera dig i den typ av matlagning för dina matbloggar som grilla, baka eller steka.

Steg 2 – Välj ett domännamn, webbhotell och en webbplatsbyggare 

Efter att ha beslutat om nischen på din matblogg är här de tre sakerna du behöver för att starta:

 1. Ett domännamn
 2. En värd
 3. En webbplatsbyggare

Först kommer domännamnet. Enkelt uttryckt är att ditt domännamn är din webbadress.

Många krångar om att använda “nyckelord” i domännamnet så att Google visar det på toppen för när användare söker efter dessa nyckelord.

Emellertid närvaron av sökordet i domännamnet påverkar inte längre sökmotorns algoritm.

Så om du vill öppna en blogg om paleomat behöver du inte ringa din blogg paleofood.com. Åtminstone kommer du inte att ge dig några SEO-brownie-poäng.

Som sagt, det är helt upp till dig vilken typ av domännamn du väljer.

Du måste också veta att det är okej att starta en matblogg och använda ditt eget namn som domännamn. Så om du är Jane Doe är det OK att ringa din matblogg JaneDeo.com.

På så sätt har du högre avkastning på lång sikt eftersom du efter en tid kommer att bli ett populärt varumärke i din nisch. Du kan lika gärna bli påverkaren.

Ett bra exempel på ett sådant personligt varumärke är kundsupportpåverkare, Shep Hyken. Han kunde lätt ha kallat sin blogg, “clientsupportadvice.com”.

Du får idén, rätt?

Okej.

När du har valt ett domännamn kan du använda en domännamnsregistertjänst som Namecheap för att boka det. Eller så kan du också köpa det från din webbhotell om de erbjuder en. (Många av dem ger till och med gratis domäner med årsplaner.)

När du har fått domännamnet måste du hitta en pålitlig värd för att göra din webbplats levande.

Det finns många webbhotell att välja mellan, och många av dem har också hanterade WordPress-paket. Skillnaden mellan ett normalt WordPress-värdkonto och ett hanterat WordPress-värdkonto är att hos det sistnämnda tar värdleverantörerna hand om din webbplats säkerhet och håller din webbplats uppdaterad med den senaste WordPress-versionen.

Nedan rekommenderar jag fyra kundvänliga värdleverantörer. (Jag länkar varje alternativ till dess detaljerade recension från min andra blogg som är fokuserad på webbhotell.)

 • iPage – My # 1 Budget Hosting-val, lämplig för nybörjare.
 • eHost – Ett annat val för nybörjare; användarvänlig och avforadable.
 • SiteGround – Premium-värdval med bra kundsupport.
 • InMotion Hosting – Mycket pålitlig webbhotell, hem för BuildThis.io.

Webbhotell kan vara så billigt som $ 1,99 / månad och så dyrt som $ 29 / månad. Starta gärna din webbplats med en plan på startnivå och betala sedan mer när din trafik växer.

Med webbhotell och domännamn är nästa sak du behöver välja en plattform för att bygga din webbplats – eller webbplatsbyggaren. I den här tutorialen går vi till WordPress CMS (mer
på webbplatsbyggare här.)

Själv värd kontra WordPress.com

WordPress driver 31,8% av Internet och det finns en skillnad mellan WordPress.org och WordPress.com. Det enklaste sättet att förstå skillnaden mellan ett självhost och ett WordPress.com-konto är att titta på hur dina webbadresser ser ut med varje.

yourfoodblog.wordpress.com

Eller

yourfoodblog.com

Den första är en webbplats som fritt är värd med WordPress.com. Naturligtvis är WordPress märkesmärkt överallt.

Den andra – yourfoodblog.com – är en egen värd webbplats som är oberoende i verklig mening.

En webbplats som fritt är värd med WordPress.com webbplats är för dig om:

 • Du är BARA en hobbybloggare
 • Du vill INTE … eller inte ser allvarligt med att tjäna pengar online
 • Du bryr dig inte om ditt personliga märke
 • Du är nöjd med de olika begränsande alternativen som inget stöd för plugins och andra
 • Du vill inte sälja annonser på din webbplats (åtminstone inte förrän du blir en webbplats med hög trafik)

Om det inte är fallet, gå till en självhostad WordPress-webbplats. Om du gör det kan du dra nytta av de tusentals WordPress-teman och plugins
(både gratis och betald) och bygg en webbplats som du kan köra och skala.

Med det är all logistik ur vägen.

Nu är du redo att börja bygga din blogg. För detta kommer du att behöva ett tema och några plugins.

Steg 3 – Välj de bästa WordPress-matblogg-teman

Eftersom du precis börjar med din blogg, och eftersom det kommer att vara någon gång innan det börjar tjäna pengar för dig, är det okej att börja med ett gratis tema.

Gratis teman

Här är tre gratis WordPress-matteman som du kan välja mellan:

dyad

dyaddemo & detaljer

Dyad är ett underbart matbloggtema med en vacker blogglayout. Det håller bilderna i rampljuset, vilket är en mycket önskvärd funktion för ett matblogg-tema. Du kommer också att älska den gigantiska startsidan som du kan välja att presentera dina bästa recept. Dessutom är det från Automattic (företaget bakom WordPress.com), så du kan vara säker på att den följer de bästa kodnings- och kvalitetsstandarderna.

Kouki

koukidemo & detaljer

Kouki är för dig om du älskar vitrum och föredrar en zen och minimal design. Kouki använder ett fantastiskt teckensnitt och visar bilder mycket elegant. Klubb det med ett av de gratis recept-plugins (rekommenderas nedan), och du bör vara redo att gå live med din matblogg.

Veggie Lite

veggidemo & detaljer

Veggie Lite är ett annat enkelt WordPress-tema för matbloggarer. Den har en fokuserad layout som kommer att fånga dina läsares uppmärksamhet. Och med allt sitt utrymme låter den din webbplats andas och är lätt för ögonen.

Kolla in fler gratis matblogg teman från WordPress.org-arkivet.

Betalda teman

Nu – Gratis teman är bra att börja med, men om du har budgeten och kan rymma ett snyggt premiumtema, köp alltså ett.

En matbloggs visuella appell spelar en stor roll i dess framgång. Här är några vackra teman att kolla in:

Cook’s Pro-tema

cookddemo & detaljer

Cook’d Pro är ett bländande WordPress-mattema som ser bra ut på alla enheter. Som du kan se i skärmbilden ovan fokuserar den starkt på bilder.

Det är också byggt på Genesis-ramverket, som är känt för att vara snabbt och lätt. Genesis-ramverket levereras också med en separat panel för SEO-inställningar och för andra layoutinställningar.

Observera att Genesis-teman bara har de funktioner du behöver; de kommer inte med för många klockor och visselpipor. Som sagt, de gör sitt jobb vackert.

De Daily Dish Theme är ett annat Genesis-tema som du bör kolla in. Det drivs av stabiliteten och hastigheten i Genesis-ramverket och använder en tilltalande, elegant platt design
det är helt lyhört.

Kostnad: $ 129

Food Blogger Theme

Food Blogger WordPress Theme av Templaticdemo & detaljer

De Mat Blogger tema är för dig om du vill ha en ren, professionell matblogg och receptwebbplats. Du kan använda Elementor-sidbyggaren för att omstrukturera eller omformulera dina sidor enkelt.

Dessutom är matblogger-temat SEO-vänligt och har alla funktioner som en matblogg måste ha – en speciell posttyp för recept, en berättigande hemsida-design, WooCommerce-support, support för annonsbaner och en mobilvänlig design.

Matbloggaren är mycket anpassningsbar och gör det möjligt att få din matblogg live bara på några minuter.

Kostnad: 79 dollar

Matblogg-tema

foodblogthemedemo & detaljer

Food Blog Theme kommer från NimbusThemes. Det jag gillar bäst med temat annat än den visuella stänk som det gör är tematets fokus på varumärke.

Food Blog Theme skickas med plugin Receptkort WordPress som låter dig lägga till SEO-vänliga recept till din blogg. Matbloggarna har byggt några utmärkta webbplatser med detta tema.

Kostnad: 39 dollar

YumBlog-tema

yumblogdemo & detaljer

Denna Up Themes-produkt är lätt en av de mest genomtänkta WordPress-matblogg-teman. Den levereras med en anpassad receptmall och låter dig också acceptera receptinlämningar från dina läsare. Dessa recept skickas av Cooked – en premium $ 39 plugin. Vägbeskrivning och ingredienslistor med recept i detta tema kommer med en kryssruta, vilket gör att dina läsare kan se till att de inte missar något viktigt steg eller objekt.

Kostnad: $ 125

Steg 4 – Installera rätt WordPress-plugins för att maximera din matblogg

Genom att använda något av ovanstående teman är du redo med en funktionell blogg.

Men – Oavsett hur genomtänkt ett tema kan vara för en nisch, är det inte möjligt att inkludera all funktionalitet som en webbplatsägare kan behöva.

Till exempel för din matblogg kanske du inser att du behöver ett bättre och mer optimerat sätt att visa dina recept, eller att du kanske vill göra dina matinlägg lätt att dela på Pinterest. Funktioner som dessa kommer inte nödvändigtvis att packas in i temat.

För att få sådana funktioner måste du installera plugins.

Här är några trevliga WordPress-matblogg-plugins som kommer att ge mervärde till din blogg:

WP Ultimate Recept

ultimate-receptdemo & detaljer

WP Ultimate Recipe är en mobilvänlig WordPress-matblogg-plugin som låter dig lägga till recept till din blogg. Du kan använda det för att omvandla alla vanliga WordPress-teman till ett mattema.

Det låter användare också dela och skriva ut dina recept.

WP Ultimate Recipes premiumversion låser upp funktioner som att låta användare skicka in recept, betygsätta dina recept, visa näringsvärden och mer.

Recept av Simmer

sjudademo & detaljer

Recept av Simmer är ett annat plugin som låter dig publicera recept på din blogg. Det erbjuder enkla inställningar för att lista ingredienser, ge matlagningsinstruktioner och annan information. Recepten du lägger till med detta plugin är sökmotorvänliga eftersom detta plugin använder Googles schema-markering för att bygga SEO-vänliga strukturer.

Cikoria recept ingredienser

cikoriademo & detaljer

Chicory Recept Ingredients är ett intressant matblogg-plugin som låter dig lägga till en köpknapp under alla dina receptingredienser.

När användare klickar på det leder de till online livsmedelsbutiker där de kan köpa direkt. Uppenbarligen får du en nedskärning för varje försäljning du hänvisar till. Inte bara det, du får också vecko- och månadsrapporter om hur dina recept fungerar när det gäller att generera intäkter.

Kokt

koktademo & detaljer

Cooked är ett premium-plugin för WordPress-recept som kommer med en drag-and-drop-receptbyggare. Den levereras också med 10 färdiga layouter.

Med Cooked får var och en av dina läsare en profilsida. Tillagad kommer också packat med en timer, en kraftfull sökfält och näringsfakta om recept / ingredienser. För alla funktioner som den erbjuder är detta plugin en komplett stjäla till 39 dollar.

Förutom dessa plugins finns det några plugins som jag rekommenderar att varje webbplats ska ha. Dessa är inte specifika för någon nisch som sådan och lägger till värde till en webbplats som de används på. Kolla in hela listan här.

Okej – så detta tar hand om logistiken. Du har domänen, värden och ett tema … och några valfria plugins.

Just nu är du redo att börja arbeta med din blogg och bestämma vilka ämnen du kommer att täcka, hur ofta du kommer att publicera, vilka sociala medieplattformar du ska prova och så vidare. För att göra det enkelt, försök att följa 5-stegsplanen nedan.

Få din matblogg från marken – 5 tips att följa

1. Planera din matbloggstruktur

Du vill få din livsmedelsbloggsstruktur direkt från början eftersom en webbplatsstruktur (i synnerhet dess huvudnavigeringsmeny) avgör hur dina användares navigationsupplevelse ska bli.

Detta är viktigare för en matblogg eftersom en matbloggens innehåll kan sträcka sig över flera kategorier, måltider, kök och andra. Så om du får webbplatsens huvudmeny rätt kommer du att börja bra.

Förutom att tänka på din webbplatsstruktur eller bara planera din webbplatsmeny kommer du att få tid att reflektera över vad ditt innehåll kommer att vara och de olika sakerna du kommer att utforska på din blogg.

Här är ett exempel för att ge dig en headstart.

Populär matblogger Kate från CookieAndKate har en fullkurs webbplats-meny. Titta bara på hur beskrivande menyalternativ är och hur snyggt listrutan fungerar:

kaka-och-kate

Så om du kommer att ha en innehållstung webbplats kan du gå till en meny som den här.

Att göra – Tänk på innehållet du vill dela och skissa ut en webbplatsmeny baserat på det. Om du gör denna övning på papper hjälper du att prova flera strukturella kombinationer tills du känner att du har rätt.

2. Hitta relevanta ämnen och slutföra ett schema för innehållspublicering

blek-omg

Låt oss först se hur du kan komma med ämnen att täcka på din blogg. Det snabbaste sättet att hitta inläggsidéer är att titta på vad de populära bloggarna publicerar.

Låt oss först se hur du kan komma med ämnen att täcka på din blogg. Det snabbaste sättet att hitta inläggsidéer är att titta på vad de populära bloggarna publicerar.

Så om du planerar att börja arbeta med din blogg de närmaste veckorna, börja med att prenumerera på alla matbloggarna du beundrar. Det här sättet gör du
få regelbundna uppdateringar om deras senaste innehållsuppdateringar.

Så efter en vecka skulle du ha minst 7-10 e-postmeddelanden som den här från Juli (från PaleOMG). I sitt första e-postmeddelande delar Juli många recept.

Här är en postidé som du enkelt kan stjäla från hennes recept:

“X ingrediens Y minute Dish”

Sådana e-postmeddelanden / nyhetsbrev har också länkar till det bästa innehållet från bloggarna. Vilket innebär att du har mer än tillräckligt med blogginlägg om populära ämnen.

Välj minst fem sådana idéer och börja skriva. Under tiden får du fler uppdateringar från dessa bloggar, så att din idélista kommer att fortsätta växa organiskt.

För del av publiceringsschemat – först förstå att läsarna älskar konsekventa publiceringsscheman. Om du väljer att publicera ett recept varje fredag, vid en tidpunkt, har du lojala läsare som tänker:

”Jane publicerar ett bra recept varje fredag. Jag måste komma ikapp så jag kan prova det över helgen! ”

Jag fattar?

Bra! Gör det här förarbetet – Helst bör du ha minst 20 redo att publicera inlägg innan du börjar din blogg. Vilket innebär att om du publicerar två gånger per vecka kommer du att täckas i mer än två månader.

3. Skapa innehållet (med särskilt fokus på det visuella)

Textdelen av ditt innehåll kommer naturligtvis till dig. Tack vare din expertis inom nisch. Men den här texten utgör bara hälften av ditt innehåll
för ju hur bra ett bra recept kommer att se ut utan några smaskiga bilder …

Tyvärr kommer fotografering inte naturligt för alla. Men det betyder inte att du inte kan lära dig.

Vare sig det är bilderna av de färdiga rätterna eller ingredienserna, bilder utgör en stor del av en matblogg. Vilket innebär att du inte kan göra med mediokra bilder. Men lyckligtvis har du dessa fantastiska gratisstudier för matfotografering du kan lära av:

Om du inte har tid att lära dig så mycket bör du åtminstone börja med detta snabba och smutsiga hack:

 • Förvara ingrediensen eller skålen på disken
 • Håll kameran rätt över den
 • Ställ in autofokus och klicka

Se bara till att det finns gott om naturligt ljus när du fotograferar.

Förutom matbilder kan du prova att göra lite mer kreativa bilder som bildrecept och tips med gratisverktyg som Duk eller DesignBold.

Tips om bildoptimering – Optimera alla dina bilder med TinyPNG. Detta verktyg låter dig komprimera dina PNG-filer utan att minska kvaliteten. Genom att komprimera dina bildfiler sparar du din webbplats från att bli uppblåst och långsam.

4. Börja med marknadsföring på sociala medier

Eftersom matälskare tenderar att älska bilder, skulle det vara bäst om du fokuserar på visuella medier som Pinterest. Det är faktiskt helt okej om du börjar med bara Pinterest. Du kan alltid gå vidare till andra plattformar när du lär dig att växa ett följande på en plattform.

En plugin för att öka följande på Pinterest: Pinterest “Pin It” -knapp.

Med detta plugin, varje gång en användare svävar över en bild på din blogg, blir de ombedda att fästa den på sina Pinterest-tavlor. Inte bara det, det lägger också till Pin It-knapparna till alla dina inlägg och sidor.

5. Börja samla in e-postmeddelanden

När du prenumererar på de olika bloggarna för att samla in inläggsidéer, märker du vilken typ av blymagneter de använder för att bygga sina e-postlistor.

Till exempel Dana från MinimalistBaker erbjuder ett gratis månatligt recept till sina bloggprenumeranter.

Lägg märke till hur Dana erbjuder värdefulla incitament till nya registreringar.

På samma sätt måste du också utveckla en freebie som du ger bort till läsarna som prenumererar.

För att utveckla din första e-postregistrering freebies, bara sätta ihop 5 fantastiska recept och buntra dem i en PDF. Och du är klar.

Eftersom du nu har både en funktionell webbplats och en arbetsplan för din blogg, låt oss titta på hur du kan välja rätt intäktsmetoder.

Hur man kan tjäna pengar på bloggmat – En täcksäker plan 

För att tjäna pengar som matbloggare, analysera hur andra matbloggarer tjänar pengar. Detta är inte ett tufft jobb eftersom många matbloggarar publicerar sina inkomstrapporter. Dessa rapporter erbjuder massor av insikter om hur de tjänar pengar (liksom utgifterna).

Ta till exempel månadsvis inkomstrapport för Pinch of Yum – en massivt populär WordPress-blogg.

Som du kan se i följande skärmdump tjänar Pinch of Yum goda pengar genom att sälja sina egna produkter (Tasty Food Photography och How to Monetize Your Food Blog eBook).

Du kanske också kan överväga skapa en produkt att sälja.

Andra tjänar pengar med bloggkanaler

Annonsnätverk

Det snabbaste sättet att tjäna pengar på din matblogg är att gå med i annonsnätverk. Vissa av annonsnätverken har specifika krav på trafik och sidvisningar men de flesta av dem är ganska enkla att gå med på.

Google Adsense är ett av de största annonsnätverken som erbjuder visningsannonsering, mobil, video och söktjänster. Det är gratis och enkelt att gå med. Adsense accepterar även om du precis börjar. Andra annonsnätverk du kan utforska är Media.net, BuySellAds och Infolinks.

Säljer annonsutrymme

I grund och botten tilldelar du en plats på din webbplats för dem som är villiga att köpa utrymmet direkt från dig. Att sälja annonsutrymme fungerar normalt med mindre annonsörer eller kanske ägarna.

Du kan skapa få annonsrutor med olika priser och uppmuntra annonsörer genom att berätta varför de ska annonsera på din webbplats. Och när de är överens med dina villkor får du bara betalningen via PayPal. Det är enkelt och problemfri.

Affiliate-program

Att gå med i ett filialprogram är ett av de fantastiska sätten att tjäna pengar. Du kan marknadsföra produkter eller tjänster relaterade till din nisch och få en provision när besökarna gör ett köp via din webbplats.

ShareASales, CJ Affiliate och ClickBank är några kända affiliate-nätverk du kan utforska. Det finns över tusentals annonsörer med olika sorters produkter och tjänster du kan marknadsföra. Vissa kan du till och med marknadsföra informationsprodukter som säljs av andra bloggare.

Jag rekommenderar dig starkt att marknadsföra de produkter som är relaterade till din nisch.

Obs: Ta reda på mer om affiliate-marknadsföring här.

Starta en medlemskapssida

Om du har något ovanligt att erbjuda kan du överväga att starta en medlemskapssida. I detta fall debiterar du dina besökare för innehåll.

Du kan samla in en medlemsavgift på månadsvis eller årlig avgift för att få åtkomst till informationen. Detta är ett bra sätt att tjäna pengar på din matblogg så länge du verkligen kan göra det värt pengarna.

Kolla in så många inkomstrapporter du kan och fråga dig själv vilka av dessa inkomstkanaler du kan dra mest nytta av.

Börja med dessa inkomstrapporter:

Förstå också att det tar tid att tjäna pengar på en blogg – så gör allt rörelse medan du håller tålamod. Du kommer säkert dit om du försöker tillräckligt.

Slutsats

Så det handlar om att starta en matblogg med WordPress. Om du har pengar att investera i lärande kan du kolla in program som Food Blogger Pro. Eller gör nästa bästa sak och följ och studera andra matbloggar och lära av dem.

Allt det bästa för din matblogg!

Har du några frågor om din blogginställning eller underhåll? Eller något om den här handledning? Nå ut! Vi vill gärna känna alla och lära oss hur vi kan hjälpa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map