Essentiële cyberveiligheidshandleiding voor kleine bedrijven

Cybersecurity-incidenten kunnen een verwoestende impact hebben op het bedrijfsleven, met een gemiddeld verlies in 2019 dat meer dan kost $ 200.000 per incident. De kosten kunnen echter veel verder gaan dan financiering en kleine bedrijven zijn mogelijk niet bestand tegen de klap van hun reputatie.


Ondanks dat cyberbeveiliging als geheel een uitgebreid veld is, zijn er veel gebieden waar kleine bedrijven snel actie kunnen ondernemen. Deze proactieve stappen kunnen zelfs de impact van de meest voorkomende incidenten aanzienlijk voorkomen of verminderen.

Nu de wereld digitaal wordt, is het nog urgenter dat eigenaren van kleine bedrijven de leiding nemen over hun cyberbeveiliging. Hoewel u misschien geen tijd wilt besteden aan het begrijpen van de complexiteit van cyberveiligheid, hangt de toekomst van uw bedrijf er wellicht van af of u dat doet.

Deze gids is bedoeld voor eigenaren van kleine bedrijven die over enige vorm van digitale activa beschikken (dit kan van alles zijn, zelfs een eenvoudige zakelijke e-mail). Investeer een beetje van uw tijd zodat uw bedrijf kan blijven groeien, innoveren en waarde kan creëren voor uw klanten

Snelle navigatie:

 • 4 hoofdtypen cyberbeveiligingsbedreigingen
 • Tips om uw bedrijf te beveiligen
 • Cybersecurity in een notendop
 • Waarom hackers kleine bedrijven aanvallen

Te gebruiken beveiligingstools:

 • NetDefender
 • Zone Alarm
 • Comodo Personal Firewall
 • ExpressVPN
 • Acronis True Image
 • EaseUS ToDo Backup Home
 • IObit Updater

Soorten cyberbeveiligingsbedreigingen

Met zoveel soorten aanvallen die hackers kunnen uitvoeren, moeten bedrijfseigenaren op zijn minst kennis nemen van enkele belangrijke raaklijnen. Ongeacht hun hoofddoel, elk van deze methoden kan schade toebrengen aan uw bedrijf op manieren die er eeuwen over kunnen doen om ze te ontrafelen, of helemaal niet.

Geavanceerde persistente bedreigingen (APT’s)

Deze gerichte aanvallen op de lange termijn zijn voornamelijk bedoeld om te stelen, te bespioneren of te verstoren. Het binnendringen in netwerken kan heimelijk en in verschillende fasen plaatsvinden. Zodra toegang is verkregen, is het mogelijk dat aanvallers gedurende langere tijd niets meer doen – wachtend op strategische momenten om toe te slaan.

Gedistribueerde denial of service (DDoS)

DDoS-aanvallen zijn bedoeld om de werking van een netwerk of website te verstoren door deze te overspoelen met verzoeken en informatie. Als de server de overstroming niet meer aankan, zullen de services mislukken en uiteindelijk worden afgesloten.

Phishing

Phishing is een veel voorkomende bedreiging voor cyberveiligheid. Het is het verzenden van frauduleuze e-mails die lijken op legitieme e-mails om ontvangers ertoe te verleiden gevoelige gegevens terug te sturen. Phishingaanvallen zijn er doorgaans op gericht om gebruikersreferenties vast te leggen, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, of zelfs financiële informatie.

Ransomware

De afgelopen jaren is Ransomware steeds populairder geworden en richt het zich op een groot aantal slachtoffers. Onbekende slachtoffers vinden mogelijk dat hun hele harde schijf versleuteld is met een briefje waarin hen wordt gevraagd een ‘losgeld’ te betalen voor een decoderingssleutel. Gebruikers die niet betalen, verliezen normaal gesproken al hun gegevens.

Cyberbeveiliging van uw bedrijf

Voor kleine bedrijven die ervoor willen zorgen dat hun netwerken de kans krijgen om te worden beschermd tegen veelvoorkomende aanvallen, is het installeren van basisbeveiligingssoftware essentieel. Het is echter mogelijk dat software alleen niet voldoende is.

Laten we eens kijken naar de manier waarop gegevens voor veel bedrijven kunnen stromen;

 • Vertrouwelijke communicatie kan via e-mail worden verzonden
 • Apparaten binnen en buiten het kantoor kunnen gegevens draadloos verzenden
 • Afzonderlijke apparaten zijn mogelijk rechtstreeks verbonden met internet
 • Externe medewerkers kunnen inloggen op bedrijfsservers
 • Collega’s kunnen berichten-apps gebruiken om te communiceren
 • en meer.

Zoals u kunt zien, zijn er zoveel potentiële toegangspunten waar een hacker toegang kan krijgen tot elk onderdeel van de activiteiten van uw bedrijf. Helaas kan het voor kleine bedrijven duur zijn om solide netwerken te bouwen achter sterke firewalls.

Om dit probleem te omzeilen, is het mogelijk om op zijn minst rudimentaire beveiliging op apparaatniveau te implementeren om uw verdediging te verbeteren.

1. Schakel Firewalls in

Veel bedrijven gebruiken computers op Microsoft Windows, dat wordt geleverd met een ingebouwd firewallhulpprogramma. Deze op software gebaseerde versies zijn minder effectief dan hardwarefirewalls, maar bieden in ieder geval enige basisbescherming.

Softwaregebaseerde firewalls kunnen het gegevensverkeer in en uit apparaten volgen en fungeren als bewaker van uw apparaat. Als u Windows gebruikt, zorg er dan voor dat u houd uw Windows Firewall ingeschakeld.

U kunt ook overwegen;

NetDefender

netdefender - gratis firewall-applicatie

NetDefender – Deze gratis firewall-applicatie bewaakt niet alleen uw gegevens, maar laat u ook de regels bepalen over wat wel of niet kan bewegen binnen uw netwerk. U kunt bijvoorbeeld het browsen door uw werknemers beperken.

Zone Alarm

zone alarm - multifunctioneel hulpmiddel om uw website te beschermen

Zone Alarm – ZoneAlarm integreert zowel firewall als antivirus en is een goede multifunctionele toepassing voor zakelijke gebruikers. Het biedt bescherming tegen bijna alle soorten bedreigingen vanaf $ 39,95 / jaar.

Comodo

Comodo persoonlijke firewall - firewall en antivirusprogramma

Comodo Personal Firewall – Comodo is beschikbaar in zowel gratis als commerciële versies en heeft ook een grote reputatie op het gebied van beveiliging. Het biedt uitgebreide dekking voor meerdere soorten bedreigingen voor slechts $ 17,99 / jaar.

2. Gebruik een Virtual Private Network

Virtual Private Networks (VPN’s) zijn erg handige tools waarmee u alle gegevens die vanaf uw apparaten worden verzonden, kunt beveiligen. Ze maken gebruik van veilige communicatieprotocollen en een hoog versleutelingsniveau om ervoor te zorgen dat alles wat u verzendt of ontvangt vertrouwelijk is.

ExpressVPN

expressvpn - een vpn-tool om uw gegevens te beveiligen tijdens het verzenden

Veel VPN’s bevatten tegenwoordig ook andere functies die hun mogelijkheden versterken. Zo bevat ExpressVPN, een van de meest bekende namen in de VPN-branche, een Netwerkvergrendelingsschakelaar, privé versleutelde DNS-servers, adblocker en meer.

Het gebruik van een VPN beveiligt niet alleen apparaten op kantoor, maar ook onderweg. Dit betekent dat zolang uw werknemers en uzelf een VPN gebruiken, u veilig kunt werken vanaf elke locatie over de hele wereld.

3. Bewaar gegevensback-ups

Alle bedrijven moeten regelmatig back-ups maken van belangrijke gegevens. Kritieke gegevens zoals klantgegevens, facturen, financiële informatie en meer zijn allemaal essentieel voor uw bedrijf. Als die gegevens verloren gaan, zou dat een ramp zijn.

Door regelmatig back-ups te maken, kunt u ervoor zorgen dat alle belangrijke gegevens op elk moment kunnen worden hersteld. Sterker nog, back-ups kunnen eenvoudig worden geautomatiseerd, zodat mankracht niet wordt verspild aan routinematige dingen als deze.

Tegenwoordig zijn er veel eenvoudig te gebruiken en goedkope toepassingen of services voor gegevensback-up die geschikt zijn voor kleine bedrijven. Sommige die u misschien wilt proberen, zijn onder meer;

Acronis

Acronis - een back-upoplossing voor consumenten en bedrijven

Acronis True Image – Acronis, een populaire leverancier van back-upoplossingen, biedt bekroonde back-upsoftware en gegevensbeschermingsoplossingen voor consumenten en bedrijven van elke omvang. Het is de snelste software die we tot nu toe hebben getest voor het maken van back-ups van volledige schijven. Prijzen beginnen vanaf $ 69 / jaar.

EaseUS

Easeus - back-upsoftware voor vensters om uw gegevens te beschermen

EaseUS ToDo Backup Home – EasUS biedt een verbeterde interface en een lange lijst met functies en ondersteunt Dropbox en andere cloudgebaseerde opslagoplossingen, waardoor het gemakkelijk kan worden geïntegreerd in bedrijfsactiviteiten. Prijzen beginnen vanaf $ 29,99 / jaar.

Als u geen speciale back-upsoftware wilt gebruiken, maak dan op zijn minst gebruik van cloudopslag en maak handmatige back-ups. Het gebruik van cloudopslag betekent dat uw gegevens gescheiden zijn van uw geografische locatie, waardoor het risico op fysieke schade wordt verkleind.

4. Houd software bijgewerkt

Een van de meest voorkomende manieren waarop hackers toegang krijgen tot systemen is door middel van softwarekwetsbaarheden. Alle software heeft zwakke punten en ontwikkelaars brengen vaak patches en updates uit wanneer ze deze mazen in de wet sluiten.

Er niet voor zorgen dat alle software die u gebruikt up-to-date wordt gehouden, verhoogt alleen maar uw risicoprofiel. Zoveel apparaten up-to-date houden kan een hele klus zijn, vooral als je geen IT-afdeling hebt om op te reageren.

Gelukkig kunnen veel applicaties automatisch worden bijgewerkt, dus neem contact op met de leveranciers van de software die je gebruikt. Er zijn ook andere manieren waarop u software up-to-date kunt houden, bijvoorbeeld door hulpprogramma’s als IObit Updater te gebruiken.

IObit

iobit - software-updatetool om uw programma's up-to-date te houden.

IObit Updater – IObit-updater is een handige, lichtgewicht app die erop gericht is je te helpen de rest van wat je hebt geïnstalleerd up-to-date te houden. Het bewaakt de programma’s en herinnert u eraan wanneer er updates beschikbaar zijn, of kan ze automatisch automatisch bijwerken.

Zorg ervoor dat voor al uw IT-apparaten de software altijd up-to-date is. Regelmatige updates zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de beveiliging kan worden verbeterd. Besturingssystemen, programma’s en software moeten waar mogelijk allemaal worden ingesteld op automatische updates.

5. Gebruik altijd toepassingen voor internetbeveiliging

Antivirussoftware moet op alle apparaten worden gebruikt, van pc’s tot laptops en mobiele telefoons. Meest gerenommeerde internetbeveiligingsbedrijven zoals Symantec of McAfee hebben speciale plannen voor eigenaren van kleine bedrijven waarmee ze alle apparaten met één licentie kunnen beschermen.

U kunt ook kiezen uit verschillende soorten toepassingen voor internetbeveiliging. Sommige basisversies bieden mogelijk alleen antivirusfuncties, terwijl uitgebreidere versies volledig zijn uitgerust met meerdere functies.

Cyberbeveiliging in een notendop

Cyberbeveiliging is de verdediging van systemen, netwerken, programma’s en zelfs gegevens van digitale aanvallen. Cyberdreigingen daarentegen zijn de elementen waartegen cyberbeveiligers bewaken. Deze bedreigingen zijn ontworpen om een ​​of andere vorm van schade toe te brengen aan de bedrijven of individuen waarop ze zijn gericht.

Veel voorkomende soorten cyberdreigingen zijn virussen, malware, ransomware, phishing-aanvallen en meer. De complexiteit van het beschermen tegen veel cyberdreigingen varieert sterk, afhankelijk van hoe hardnekkige aanvallers zijn.

Op het gebied van cyberveiligheid maken we gebruik van tools zoals antivirusprogramma’s, firewalls, malwaredetectoren, scriptblokkers en andere die zijn ontworpen om te beschermen tegen de bovenstaande bedreigingen.

Waarom hackers zich richten op kleine bedrijven

De kosten van informatieverlies als gevolg van gerichte cyberaanvallen op bedrijven hebben in 2018 gemiddeld $ 5,9 miljoen opgelopen.De kosten van informatieverlies als gevolg van gerichte cyberaanvallen op bedrijven hebben in 2018 gemiddeld $ 5,9 miljoen opgelopen (bron).

Hackers richten zich niet altijd op kleine bedrijven, maar het percentage is relatief hoog. Om te begrijpen waarom kleine bedrijven erbij betrokken zijn, moet u een algemeen begrip hebben van cybersecurity-incidenten.

Als ondernemers zijn de meesten van ons vooral bezorgd over onze financiën. Hackers kunnen echter veel meer bedoelingen hebben dan simpelweg proberen geld te stelen. Ze kunnen bijvoorbeeld proberen uw digitale activiteiten tijdelijk stop te zetten, uw bedrijfsreputatie te schaden of gewoon lol te hebben. Hoewel dat misschien aanstootgevend klinkt, is het punt dat er meerdere mogelijke redenen zijn waarom.

Vervolgens komen we bij de gemiddelde kleine ondernemer, die net als ik wil focussen op het leveren van een uitstekend product of dienst aan de klant. Deze focus werkt vaak als een blinder voor ons, waardoor we andere belangrijke gebieden zoals cybersecurity vergeten.

We hebben ook vaak niet de middelen die grotere bedrijven hebben, dus het is een kwestie van schaalvoordeel. Hoe lager de afweer die een bedrijf heeft, hoe minder moeite een hacker in de aanval moet steken om te slagen.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, is het implementeren van effectieve cyberbeveiligingsmaatregelen tegenwoordig bijzonder uitdagend. Verstedelijkte gebieden hebben meer apparaten dan mensen en aanvallers gebruiken steeds creatievere aanvalsmethoden.

Laatste gedachten

Zoals u duidelijk kunt zien, kan internet tegenwoordig een zeer gevaarlijke plaats zijn, vooral als uw bedrijf erop vertrouwt. Omdat zo velen van ons digitaal met elkaar zijn verbonden, gaat de dreiging zelfs door in ons persoonlijke leven.

Als bedrijfseigenaar moet u niet alleen uw eigen apparaten kunnen beschermen, maar ook alle apparaten die door uw werknemers worden gebruikt. Omdat alles met elkaar verbonden is, ben je slechts zo sterk als je zwakste schakel.

Ten slotte hoop ik dat ik je wat ideeën heb gegeven over hoe je een aantal elementaire beveiligingsmaatregelen kunt nemen zonder de bank te breken. Neem uw beveiliging zo serieus mogelijk – uw bedrijf is ervan afhankelijk.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map