De kracht van live chat bij het opbouwen van positieve klantrelaties

De meeste bedrijven profiteren van de positieve communicatie die ze met hun klanten tot stand brengen. Het is vooral belangrijk als ze hun producten en diensten verkopen. Het assortiment van hun klanten omvat zowel die loyale kopers die het product leuk vinden en kopen, window shoppers die net op het punt staan ​​een positieve beslissing te nemen, en degenen die net voor het eerst van het bedrijf hebben gehoord en geen enkele hebben gevormd idee nog niet.


Het doel van elk bedrijf is in dit geval om relaties tussen leveranciers en klanten op te bouwen op basis van wederzijds voordeel. Om dit te doen, moeten ze aantonen dat de behoeften van kopers worden begrepen, dat ze bereid zijn te helpen bij het maken van een keuze en dat ze altijd met empathie reageren als er iets onduidelijk is of fout gaat. Bedrijven kunnen al deze doelen bereiken via livechat die voor al deze doeleinden moet worden gebruikt.

Het meest voordelige kenmerk van live chats is dat ze klanten direct een adres bieden. Hier zijn enkele tips en methoden voor het gebruik van livechat-tools voor zo’n belangrijke verbetering.

Voordelen van live chats

De belangrijkste taak die u moet vervullen door middel van live chats, is klanten het gevoel te geven dat u er bent om hen te helpen, hen te dienen en al hun specifieke problemen onmiddellijk op te lossen. Als ze dat voelen, worden ze waarschijnlijk niet alleen loyale klanten, maar uw meest enthousiaste voorstanders.

Het internet biedt bedrijven deze positieve betrokkenheid en u moet uw best doen om deze krachtige optie te gebruiken voor de promotie en welvaart van uw bedrijf.

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van live chat de volgende kunnen worden gemarkeerd:

 • verlaging van de kosten in vergelijking met traditionele kanalen
 • stijging van de verkoop
 • verbetering van klantenservice en loyaliteit
 • ontdekking van pijnpunten bij de cliënt
 • snelle en consistente probleemoplossing
 • gemak voor klanten
 • voordelen in concurrentie
 • marktbereik en uitgebreide kansen
 • proactieve planning en outreach
 • grondige analyse en rapportage

Houd er echter rekening mee dat deze prestatie alleen zo eenvoudig klinkt. Het kan veel moeilijker zijn dan je in eerste instantie denkt. De … gebruiken nieuwste klantenservice tools en bijgewerkte tactieken zullen veel helpen bij het slagen.

Waarom klanten de voorkeur geven aan live chat

De Amerikaanse marketingexpert en oprichter van het gelijknamige marketingbedrijf J.D. Power, betoogt dat live chat de belangrijkste online contactmethode voor kopers is geworden omdat 42% van hen de voorkeur geeft aan live chatten boven e-mail (23%) en sociale media (16%).

De reden ligt in de menselijke geest. Het is waarschijnlijker dat u zich onmiddellijk tot iemand richt wanneer u iets online koopt. Dat is de reden waarom mensen ervoor kiezen om te kopen van websites met een livechatfunctie erop. Deze snelle ondersteuning tijdens het nemen van beslissingen verhoogt positieve keuzes en conversieratio’s.

Wat het bedrijf betreft, het is ook erg handig wanneer u onmiddellijk kunt communiceren met uw bezoekers om hun aarzeling, mogelijke negatieve percepties en teleurstelling op te lossen.

Tactische tips voor het gebruik van livechat bij het tot stand brengen van positieve klantverbindingen

Onthoud en pas de belangrijkste principes van CRM (Customer Relationship Management) toe in combinatie met technologische vooruitgang om het aandeel van live chatten bij het zakendoen te vergroten..

1. Personaliseer uw diensten met de combinatie van live chat en CRM

Deze tool kan u helpen bij het ontwikkelen van de langetermijnstrategieën van uw bedrijf. Door live te chatten leer je veel over je potentiële en echte klanten, hun behoeften en problemen, en de manier waarop ze het liefst behandeld worden.

Door cloudgebaseerde gegevens over klanten en hun voorkeuren in het verleden te behouden, kunt u hun live chat-ervaringen analyseren en gemakkelijker maken. Op zijn beurt kan dat je helpen om hun toekomstige behoeften, problemen en gedrag te voorspellen.

Als ze bijvoorbeeld contact met u opnemen over bepaalde specificaties van het product dat ze willen kopen, kunt u het beste algoritme ontwikkelen om dergelijke verzoeken te beantwoorden.

2. Voltooi een grondige kennisbank voor live chat om de informatie te verstrekken die uw klanten nodig hebben

Uw operator moet een perfecte kennis van diensten en producten verwerven om meer informatie te kunnen geven om zijn twijfels weg te nemen, om ervoor te zorgen dat alle problemen met verzending of vervanging en renovatie binnen een tijdje worden opgelost.

Het maken van een dergelijke database vereist een goede communicatie tussen de afdelingen in uw bedrijf. Het is ook een goed idee om een ​​aantal operators voor live chats te hebben die gespecialiseerd zijn in het oplossen van verschillende problemen. Uw klanten verlaten uw site volledig tevreden en willen weer terugkomen.

3. Train uw chatagenten om een ​​vriendelijke, maar professionele interactie te creëren

Enerzijds moeten chatagenten ervoor zorgen dat klanten zich welkom voelen. Gerespecteerd worden is een positieve ervaring die elke klant naar zijn omgeving zal overbrengen. Aan de andere kant kan een te vriendelijke blik een klant doen denken dat deze communicatie niet met een professional is.

Wat is beter? Om tussendoor iets te kiezen. Te veel formaliteit werkt op dezelfde manier om de onnodige afstand tussen de klant en het bedrijf te bewaren.

Live chat betekent niet spreken als een robot. Het doel is om kopers te laten zien dat ze met echte mensen spreken die de tijd nemen om zich bezig te houden met eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Dus de beste optie is vriendelijkheid en empathie, maar met een respectvolle en begripvolle benadering.

4. Beloof en lever tijdige resultaten

Het lijdt geen twijfel dat de chatagent onder druk moet kunnen werken. Als de informatie waar een klant naar vraagt ​​wat extra contacten met andere afdelingen nodig heeft, moet een consultant voldoende deadlines stellen om terug te komen naar een klant met een kant-en-klare oplossing.

Als het verzoek van de klant niet zo snel mogelijk wordt beantwoord, kan een koper zich beledigd voelen en kan de reputatie van het bedrijf worden geschaad. Het geven van informatie over terugbetalingen, het volgen van producten of verzending moet een prioriteit zijn.

Een ander aandachtspunt is het vragen van feedback van klanten. Een snelle enquête zal helpen bepalen of alles goed werkt.

5. Omgaan met veelvoorkomende antwoorden, gebruik sneltoetsen

Het maakt niet uit hoeveel mensen er werken voor de functie van een chatagent, ze zullen nooit genoeg zijn, vooral als uw bedrijf vrij groot is. Denk daarom aan automatisering. Vraag uw operators om deze te gebruiken ingeblikte berichten wat een nuttige manier kan lijken om tijd te besparen.

Bepaalde sneltoetsen zullen helpen om uw klanten te laten zien dat u bereid bent om direct te helpen ondanks het drukke schema. Automatiseer bijvoorbeeld altijd de begroeting en andere formele antwoorden.

6. Maak de livechatoptie beschikbaar op andere apparaten

Bedenk dat de meeste klanten tegenwoordig hun online aankopen doen vanaf hun mobiele telefoon. Denk er dus over om uw site online vriendelijk te maken. Daarom moet u uw livechat beschikbaar maken op elk mobiel platform.

Een ander positief resultaat van een dergelijke verbetering is dat u met dit platform waarschijnlijk uw volgers zult helpen om in de toekomst uw klanten te worden.

7. Leg eenvoudige verklaringen uit

Klanten begrijpen de terminologie meestal niet. Het betekent dat een chatagent geduldig moet zijn om technische termen of online bonnetjes in eenvoudigere woorden uit te leggen en om de website te gebruiken.

Om deze situatie nog gemakkelijker te maken voor zowel de agent als de klant, moet u een kleine handleiding ontwikkelen over het uitleggen van technische termen of omgaan met technisch onwetende klanten.

Top Live Chat Software-oplossingen

Kies de software op de juiste manier om de resultaten van succesvolle live chats te verbeteren. Dit kan uw conversieratio’s aanzienlijk verhogen. Een effectieve tool moet vrij intuïtief zijn, zowel voor operators als bezoekers of klanten. Bovendien eisen klanten, met de vooruitgang van de technologie, tegenwoordig nog snellere reacties en meer mobielvriendelijke opties.

Je kunt een aantal live chat-oplossingen kiezen uit de volgende:

Er zijn nog meer apps en platforms voor livechat zoals je hier kunt zien. Welke van deze opties u ook verkiest, doe eerst de gratis proefperiode om ervoor te zorgen dat uw keuze overeenkomt met de behoeften van uw bedrijf.

Tot slot is het vermeldenswaard dat veel mensen niet veel vertrouwen stellen in online winkelen. Het is dus erg belangrijk om ze uw bedrijf als een echt bedrijf te laten zien, en live chat kan daar een essentiële rol in spelen. Wanneer potentiële klanten zien dat ze met echte mensen kunnen praten en elk probleem dat zich voordoet kunnen bespreken, vertrouwen ze meer op uw merk en uw site omdat ze uw producten voor het eerst proberen.

Live chatten is een geweldige manier van communiceren tussen bedrijven en hun klanten. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de communicatie op een goed voorbereide, professionele en respectvolle manier wordt onderhouden, zodat beide partijen hiervan kunnen profiteren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map