13 eenvoudigste manieren om merkbekendheid te vergroten (en waarom dit belangrijk is)

Merkbekendheid kan worden gedefinieerd als hoe herkenbaar een merk is – hoe gemakkelijk consumenten het kunnen onderscheiden van concurrenten. Het is cruciaal voor uw merk om de merkbekendheid te vergroten, omdat mensen uw merk niet gemakkelijk zullen kopen in plaats van dat van een concurrent als ze niet weten wat u onderscheidt. Maar als ze erkennen wat jou anders maakt en je erom waarderen, dan heb je een voorsprong op de concurrentie.


Google is misschien wel de koning van merkbekendheid. Het is zo’n bekend merk dat we het als werkwoord gebruiken: wanneer we iets online zoeken, zeggen we meestal dat we het gaan ‘googlen’.

Maar laat je niet intimideren. Hoewel een begrip een heilige graal voor merkbekendheid worden, hoeft u het niveau van Google niet te bereiken om uw merkbekendheid te vergroten.

Mensen hoeven zelfs uw merknaam niet te onthouden om een ​​basisniveau van merkbekendheid te bereiken. Zolang ze zich een factor herinneren die uw merk onderscheidt, zoals uw verpakking, uw kleuren, uw slogan of een deel van uw verhaal, hebben ze bewustzijn van uw merk. Ze weten waardoor u opvalt, en dit geeft hen een reden om voor u te kiezen.

Lees – 13 eenvoudigste manieren om merkbekendheid te vergroten (en waarom het er toe doet) door Jessica via @ReferralRock #brandweten vertel een vriend

De sleutels om merkbekendheid te vergroten

Er zijn tal van eenvoudige strategieën voor merkbekendheid die elk merk kan implementeren. Volgens statistieken gebruikt 91% van de detailhandelsmerken 2 of meer socialemediakanalen. Vandaag bespreken we de gemakkelijkste manieren om uw merkbekendheid te vergroten.

1. Ontwikkel mond-tot-mondreclame

Uw merk kan merkbekendheid op twee basismanieren cultiveren: door de directe acties die u onderneemt om uw merk te promoten, en door positieve mond-tot-mondreclame.

Mond-tot-mondreclame komt op elk moment voor dat mensen uw merk positief delen met hun vrienden, familie of collega’s. Dit delen is essentieel voor het succes van uw merk. Mensen vertrouwen veel meer op de meningen en aanbevelingen van hun collega’s dan op advertenties en andere berichten die rechtstreeks van uw merk afkomstig zijn. Dus als iemand van een vriend over je hoort, zullen ze je hoogstwaarschijnlijk onthouden – en uiteindelijk je producten of services kopen.

Bijna alle andere strategieën voor merkbekendheid die we behandelen, zijn afhankelijk van of worden gemakkelijk uitgebreid door de krachtpatser die mond-tot-mondreclame is. Het aanmoedigen van andere mensen om uw merk te delen, is dus de meest effectieve manier om de merkbekendheid te vergroten.

2. Gebruik sociale media in uw voordeel

Mensen brengen steeds meer tijd door op sociale media, waar ze van nature inhoud delen met veel leeftijdsgenoten tegelijk. Dus het maken van merkposts die mensen niet kunnen helpen, maar delen, is een solide manier om je merkbekendheid te vergroten. De truc is om ervoor te zorgen dat uw berichten eruit zien en aanvoelen als inhoud die mensen van nature delen, en niet als advertenties.

Wendy’s is een krachtpatser in het maken van iconische, deelbare berichten – hun tweets zijn meerdere keren viraal gegaan, waardoor het bewustzijn van hun merk omhoogschiet. Hoewel je niet kunt garanderen of een bericht viraal gaat (internet is erg onvoorspelbaar), kun je toch gemakkelijk verschillende aanwijzingen van Wendy nemen om merkartikelen te maken die het waard zijn om te delen.

A. Weet wat uw publiek wil en lever vervolgens

Wendy weet dat het publiek dol is op humoristische, grappige inhoud en dat de jongen het levert. Elke post die ze maken, is gericht op vermaak. Een goed voorbeeld? Hun ‘gebraad’ of snarky en brutaal reageert op tweets met vermelding van hun eigen merk en / of hun concurrenten, evenals tweets van andere merken. Bekijk dit voorbeeld hieronder:

Voorbeeld van een tweet van Wendy

Overweeg nu uw eigen publiek. Willen ze humoristische, vermakelijke inhoud of serieuzere informatie? Willen ze worden opgeleid, geïnspireerd of iets anders? Wat ze ook willen – en wat ze van nature delen – moet de leidraad vormen voor het soort posts op sociale media dat u vrijgeeft.

B. Houd een consistente merktoon

Wendy’s injecteert humor en branded humor in elk bericht – of het nu gaat om gebraad, memes of hun eigen rollenspel met tal van interne verwijzingen vind je altijd die kenmerkende toon in hun inhoud.

Vind je eigen merkstem, of het nu snauwig, serieus of ergens daartussenin is, en houd je eraan bij elke post die je plaatst. Deze consistentie is de sleutel tot het genereren van merkbekendheid, omdat het mensen een ander merkmerk geeft om je aan te herinneren.

C. Richt u op de favoriete platforms van uw publiek

Wendy’s weet zich te concentreren op Twitter (en in de tweede plaats, Instagram) omdat dat is waar hun publiek de meeste tijd doorbrengt. Een aanwezigheid op elk sociaal netwerk proberen te cultiveren is te tijdrovend en zal meestal tot verspilde moeite leiden, omdat het uw berichten voor mensen zal plaatsen die geen kandidaten zijn om uw product te kopen. Concentreer u in plaats daarvan op de platforms die uw publiek het vaakst bezoekt.

D. Breng de trends onder de aandacht

Wendy tweet constant met het oog op de trends. In deze recente tweet spelen ze in op het gebruik van ‘self-partnered’ door acteur Emma Watson als een krachtiger alternatief voor ‘single’.

Tips voor naamsbekendheid - Breng de trends onder de aandacht

Zolang je niet probeert om mee te meeliften op een controversieel onderwerp, kan het spelen van wat trending is, je helpen je merkbekendheid te vergroten. En zelfs als uw toon serieuzer is, kunt u uw merkbekendheid nog vergroten door trends in uw branche onder de aandacht te brengen.

Lees meer over marketingtips voor sociale media voor beginners.

3. Promoot en hergebruik door gebruikers gegenereerde inhoud

Uw socialemediastrategie mag niet alleen het produceren van uw eigen kwaliteitsinhoud omvatten.

Het stimuleren en benutten van door gebruikers gegenereerde inhoud – de posts op sociale media die klanten over uw merk plaatsen en de afbeeldingen en video’s van klanten die uw producten in hun dagelijks leven gebruiken – is net zo cruciaal voor het genereren van merkbekendheid.

Zoals bij alle mond-tot-mondreclame is door gebruikers gegenereerde inhoud krachtig omdat de vrienden en volgers van uw klanten vertrouwen op wat uw klanten willen delen. Als gevolg hiervan zullen mensen uw merk eerder onthouden wanneer het voorkomt in de originele inhoud van hun vrienden. Moedig door gebruikers gegenereerde inhoud aan met deze strategieën:

 • Maak een merkhashtag die klanten kunnen gebruiken wanneer ze over uw product posten. Zo heeft schoenenmerk Jack Rogers de hashtag #lovemyjacks gemaakt, die het gebruikt om fans te mobiliseren.

Merkbekendheid - Creëer een branded hastag voor klanten@ thecarolinagirl67 op Instagram

 • Laat vaak de beste door gebruikers gegenereerde inhoud op uw pagina zien (vergeet niet om de makers van alle inhoud die u opnieuw plaatst te taggen en te crediteren, zodat ze de erkenning krijgen die ze verdienen). American Eagle’s Aerie doet dit als onderdeel van hun inzet om authentieke lichamen te laten zien, ongewijzigd door Photoshop. Klanten taggen hun Aerie-looks met #aeriereal, en deze looks zijn een vast onderdeel van de eigen Instagram-feed van het merk.

@jolandavandijk, via @nest, op Instagram

 • Start een wedstrijd waarbij mensen merkgerelateerde, door gebruikers gegenereerde inhoud moeten indienen om deel te nemen en aantrekkelijke prijzen moeten aanbieden aan de winnaars.
 • Creëer een merkuitdaging waarbij mensen een bepaalde taak uitvoeren die aan uw merk is gekoppeld, een specifieke hashtag gebruiken en uw account taggen. (Je kunt er ook een wedstrijd van maken, of zelfs een liefdadigheidsdonatie doen voor elke deelnemer.) Zelfs als mensen niet deelnemen aan de uitdaging, taggen ze hun vrienden nog steeds als ze het leuk vinden wat ze zien, waardoor ze meer merk genereren bewustzijn voor jou.

4. Start een Brand Ambassador-programma

Onder de mensen die door gebruikers gegenereerde inhoud maken, zult u ongetwijfeld verschillende opvallende klanten vinden die lovende berichten en opmerkingen over uw merk delen zonder te vragen.

Denk erover na om deze klanten te werven om als dienst te doen merkambassadeurs– langdurige vertegenwoordigers van uw merk, die u regelmatig promoten op hun eigen platforms en met hun eigen oprechte stem. Ze zijn gemotiveerd om het woord over uw merk te verspreiden omdat ze gepassioneerd over u zijn en u willen zien slagen, en omdat ze denken dat hun publiek baat zou hebben bij uw producten of services.

Mogelijk heeft u de term ‘merkambassadeur’ gehoord in verband met de vertegenwoordiger van een merk voor beroemdheden. Ambassadeurs hoeven echter geen beroemdheden of mensen met een groot aantal volgers te zijn, zolang ze autoriteit hebben in uw niche of onder leden van uw doelgroep. Het draait allemaal om het kiezen van vertegenwoordigers die uw publiek vertrouwt, die zich prettig voelen bij het voeren van één-op-één gesprekken over uw merk en zijn producten.

Veel merken die bijvoorbeeld op studenten zijn gericht, voeren campusambassadeursprogramma’s uit om gebruik te maken van de connecties die studenten al hebben gemaakt met hun leeftijdsgenoten. De Bumble-app is een voorbeeld: ze hebben een gedetailleerd ‘Honey’-programma met studentambassadeurs.

Louisa (@louisavons) fungeert als Bumble Honey campus-outreachmanager aan de Loyola University Chicago.

5. Help zinvolle oorzaken

Als er een oorzaak is waar uw merk gepassioneerd over is, zal het geven van een donatie uw empathie tonen en uw positie in de publieke belangstelling vergroten.

Vastgestelde gelddonaties zijn voordelig, maar overweeg ook deze gedenkwaardige manieren om iets terug te geven.

 • Je zou een liefdadigheidsverbetering kunnen creëren met bepaalde producten, zoals TOMS doet (voor elk verkocht paar schoenen wordt er een paar geschonken aan een kind in nood).
 • Of u kunt een campagne voor sociaal delen maken, waarbij elke post met een hashtag met een merk een donatie triggert aan een favoriete liefdadigheidsinstelling. Dit zal snel de bekendheid vergroten – van zowel uw doel als uw merk – bij elk aandeel!

Disney’s #shareyourears is een voorbeeld van een liefdadigheids-hashtag-campagne. Voor elk bericht met Mickey-oren en de hashtag die in een bepaald tijdsbestek werd gedeeld, doneerde Disney aan de Make-A-Wish Foundation.

 • Uw werknemers kunnen hun tijd besteden aan een community-evenement of non-profitorganisatie, of uw merk kan een eigen bedrijfsbrede vrijwilligersdag beginnen.
 • Sterker nog, als uw producten rechtstreeks ten goede zouden komen aan een gemeenschapsorganisatie, waarom zou u ze dan niet schenken? Een bedrijf in flessenwater kan bijvoorbeeld water schenken aan een voetbaltoernooi of bandcompetitie, of een winkel voor huisverbetering kan voorraden schenken aan Habitat for Humanity.

Natuurlijk moet elke filantropie worden uitgevoerd omdat u echt een doel wilt helpen. Als teruggeven alleen gedaan is voor publiciteit, zal je publiek het kunnen vertellen, en dit zal averechts werken.

6. Vertel de verhalen achter uw merk

Door authentieke verhalen over uw merk te delen, kunnen mensen u gemakkelijker onthouden en met anderen delen. Zorg er dus voor dat u nadenkt over merkverhalen.

Bent u uw merk begonnen om in een behoefte te voorzien waar niemand anders aan voldoet? Zijn uw producten gebouwd om een ​​specifiek probleem op te lossen? Laat het de wereld weten, want dit soort verhalen zijn zeer deelbaar.

Maar maak je geen zorgen als je niet in een van deze categorieën past. Uw merk kan nog steeds een ‘kenmerkend verhaal’ schrijven in uw unieke stem en toon. Dit authentieke en gedenkwaardige verhaal laat uw merkmissie en -waarden zien, hoe en waarom ze zijn ontstaan ​​en hoe u zich aan deze waarden houdt in alles wat uw merk doet en zegt, inclusief uw relaties met klanten.

De noordkant deelt hun kenmerkende verhaal.

De verhalen van uw klanten zijn een essentieel onderdeel van uw eigen merkverhaal, dus overweeg om hun ervaringen met u te delen op uw blog, op een pagina met getuigenissen of in videovorm. Dit wordt nog effectiever als u uw klanten hun eigen verhaal laat vertellen!

Bekijk de bovenstaande klantengetuigenis van Zendesk voor Zoom, waar ze delen waarom ze dol zijn op het videoconferentieplatform.

7. Kies zorgvuldig verpakkingen, slogans en andere merken

In dit digitale tijdperk wordt de ‘unboxing’-ervaring nog prominenter. Op sociale media (vooral digitale videoplatforms) richten mensen zich op alle aspecten van het ontdekken van een product, te beginnen met de verpakking. Dit bewijst dat als uw verpakking gedenkwaardig is, mensen uw merk nog meer zullen onthouden. Overweeg daarom om uw branding op verzenddozen te plaatsen, uw verpakking opnieuw te ontwerpen om op te vallen of zelfs een ervaring te creëren bij het openen van uw product.

De virale LOL Surprise speelgoedlijn heeft deze ervaring onder de knie – het openen van de “lagen” van het speelgoed om te ontdekken welke verrassingen erin zitten is net zo belangrijk als het resulterende speelgoed zelf, en dit unieke “uitpakken” is wat het speelgoed zo populair heeft gemaakt.

Simpelweg

U hoeft niet zo ver te gaan als de LOL-bal, maar het zorgvuldig opnieuw inrichten van uw verpakking is een eenvoudige manier om de merkbekendheid te vergroten. Maar wat als u software, een dienst of een ander product verkoopt dat geen echt “pakket” heeft? Ongeacht wat u verkoopt, er zijn tal van andere merkelementen waarop u zich kunt concentreren om onvergetelijk te maken, zoals uw slogan, kleuren en missie.

Als u op zoek bent naar logo’s voor merkdoeleinden, zijn hier de gratis logo’s die u kunt downloaden – aanmelden is niet vereist.

8. Maak informatieve blogberichten

Het maken van informatieve blogposts is een strategie die goed werkt voor alle merken, ongeacht wat je verkoopt. Als u schrijft over onderwerpen in uw niche die voldoen aan de behoeften van uw publiek, zal dit uw autoriteit vergroten in de ogen van uw potentiële klanten. En als u mensen eenmaal heeft geholpen, zullen ze u moeilijk kunnen vergeten, vooral als ze baat hebben bij uw producten. Ze komen waarschijnlijk terug om te kopen, omdat ze uw inhoud vertrouwen. Dus, zoek de vragen die mensen in uw niche stellen en schrijf blogposts die deze vragen beantwoorden.

Hier leest u hoe u de juiste gewoonten kunt opbouwen voor succesvol bloggen.

9. Gastblog op andere sites

Beperk je bloggen niet tot je eigen website. Het indienen van hoogwaardige gastposts op andere websites die betrekking hebben op uw niche, maar die niet rechtstreeks concurreren met uw eigen website, is een solide manier om uw merk voor een nieuw, relevant publiek te plaatsen. In het ideale geval kun je op de site waarop je een gast post een bio van een auteur toevoegen met een link en een zinbeschrijving van je merk. Als dat niet het geval is, kunt u op zijn minst een paar links naar de inhoud van uw eigen site invoegen, wat hopelijk zal helpen uw verkeer te stimuleren.

Denk ook aan bloggen op LinkedIn of Medium. Deze sites hebben al een groot publiek en u kunt aan het einde van deze berichten altijd een korte plug voor uw bedrijf toevoegen. Tag uw inhoud zodat deze wordt gegroepeerd met andere berichten in uw niche.

10. Deel boeiende afbeeldingen en video’s

Volgens McKnight Kurland, mensen onthouden slechts 10-20% van wat ze lezen of horen, maar ze onthouden ongeveer 65% van wat ze zien. Het is duidelijk dat als u alleen blogs en andere tekstuele inhoud maakt, dat niet altijd voldoende is om de merkbekendheid te vergroten. U vergroot uw kans om herinnerd te worden als u boeiende visuele inhoud maakt: infographics en andere merkafbeeldingen en -video’s.

Infographics zijn geweldig voor het communiceren van statistieken en gerelateerde informatiebeten; Bekijk de onderstaande infographic van visual.ly om erachter te komen hoe nuttig en krachtig ze zijn.

Je kunt ook inhoud van populaire blogposts omzetten in korte video’s, zodat de inhoud gemakkelijker te verteren is. Net als afbeeldingen zijn video’s eenvoudig te delen, ze helpen je merkbekendheid snel te vergroten.

11. Profiteer van podcasts

Als er nog geen podcast in uw specifieke niche is, is het een geweldige strategie voor merkbekendheid om er een te maken om vragen te beantwoorden en anderen in uw branche onder de aandacht te brengen. Het is echter waarschijnlijk dat uw niche al vol zit met podcasts, vooral als u een soort van verkoopt B2B-software voor meerdere leveranciers. In dat geval moet je oprichter, CEO of een andere prominente persoon binnen je bedrijf verschijnen op de gerelateerde podcasts van anderen. Net als bij gastposts is dit een handige manier om uw merk voor een nieuw, relevant publiek te plaatsen.

12. Verbeter uw SEO

Wanneer klanten een onderwerp googelen, kijken ze meestal niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Maar als uw merk hoog scoort op deze eerste pagina, boven uw concurrenten, zal uw merk er gezaghebbend uitzien – en mensen zullen van nature vóór de concurrentie over uw merk leren.

En SEO is een betaalbare keuze om naamsbekendheid op te bouwen. Volgens 59% van de ondervraagde marketeers een Referral Rock-enquête, SEO is een van de meest kosteneffectieve methoden om naamsbekendheid op te bouwen.

Zorg er dus voor dat u uw website optimaliseert voor zoekwoorden die nauw verband houden met uw merk, waarnaar uw doelgroep zoekt. In het ideale geval optimaliseert u voor drie soorten zoekwoorden: de algemene zoekwoorden die uw product- of servicecategorieën beschrijven, de specifieke zoekwoorden die meer gericht zijn op uw producttype en de specifieke zoekwoorden die vragen stellen met betrekking tot uw niche.

Onderzoek ook je concurrentie op Google – de sites waartegen je vecht voor je plek op pagina één – zodat je weet wat je moet doen om te vechten voor de gewenste ranglijst. Meestal zult u merken dat langere, specifiekere zoekwoorden weinig concurrentie hebben en mensen aantrekken die eerder van u zullen kopen, ook al wordt er in het algemeen niet zo vaak naar gezocht.

13. Geef Freebies weg

Wie houdt er niet van om iets voor niets te krijgen? Gratis swag weggeven met uw merknaam erop of waardevolle kortingsbonnen, kan een blijvende indruk maken. Zoek dus een evenement in uw gemeenschap, zoals een sportgame, concert, expo, conferentie of gemeenschapsdag, waar u waarschijnlijk veel mensen zult ontmoeten in het gewenste publiek van uw merk. Reserveer een ruimte en verdeel de freebies!

Sallie Tomato, een naaipatroonbedrijf, gaf pennen uit die bedrukt waren met hun logo.

Als u besluit om swag uit te delen, zijn uw beste keuzes items die mensen kunnen dragen of bij zich dragen (denk aan shirts, hoeden, waterflessen of tassen). Dit zal de mensen die de swag gebruiken veranderen in lopende reclameborden, waardoor uw merkbekendheid nog een boost krijgt!

Vergeet niet gratis hapklare ervaringen te geven met uw product of service. Als de mensen die het proberen van hun ervaring genieten, zullen ze je nog meer herinneren en terugkomen om te kopen, en ze kunnen het ook aan hun vrienden vertellen. Het uitdelen van proefversies van uw producten of gratis monsters is een goede keuze, als uw merk dit toelaat.

Maar wat als uw product niet fysiek is? Je hebt nog steeds opties. Als u een software of digitaal abonnement verkoopt, is een demo of gratis proefversie een andere solide “freebie” die u kunt uitdelen. En als u een terugkerende service aanbiedt, kunt u een gratis eerste service of credits voor die service aanbieden.

13. Start een verwijzingsprogramma

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk mond-tot-mondreclame is bij het genereren van merkbekendheid. Maar mond-tot-mondreclame kan moeilijk te volgen en te beheersen zijn. Maar maak je geen zorgen: als je een verwijzingsprogramma start, kun je gemakkelijk mond-tot-mondreclame promoten en volgen, waardoor je de macht weer in handen krijgt van je bedrijf.

Doorverwijzingsprogramma’s bieden u interessante beloningen voor bestaande klanten die uw merk rechtstreeks met hun vrienden delen. U kunt incentives kiezen die uw klanten het beste motiveren om te delen, zoals gratis producten, winkelkredieten, kortingen, service-upgrades of merkgerelateerde swag.

Dankzij verwijzingsprogramma’s kunnen klanten eenvoudig met slechts een paar klikken delen op de manier die zij verkiezen. En als u een selecteert verwijzingsprogramma-software, het is eenvoudig om deze verwijzingen bij te houden.

Het verwijzingsprogramma van Lime Crime biedt een kortingsbon van 20% voor klanten die hun vrienden verwijzen en laat klanten eenvoudig delen via e-mail, Facebook, Messenger of door een verwijzingslink te kopiëren en plakken.

Wanneer hun vrienden of familieleden hen persoonlijk naar uw bedrijf verwijzen, letten potentiële klanten goed op, omdat ze vertrouwen op wat hun collega’s te zeggen hebben. Als gevolg hiervan zullen deze doorverwezen leads eerder uw klanten worden en waarschijnlijker blijf loyaal voor langere tijd aan uw merk.

Tot slot

Bij merkbekendheid gaat het erom uw merk gedenkwaardiger te maken en uw publiek te laten zien hoe het verschilt van uw concurrenten.

U kunt merkbekendheid op twee basismanieren vergroten: door directe acties die uw merk onderneemt en door het delen van mond-tot-mondreclame van anderen. Zorg ervoor dat u beide benaderingen combineert, omdat mensen de mening van hun leeftijdsgenoten onthouden en vertrouwen.

Welke van de bovenstaande strategieën werkt volgens u het beste om uw bedrijf online te laten groeien? Begin ze toe te passen en vergroot uw naamsbekendheid.

Jessica Huhn is een marketingcontentschrijver bij Referral Rock, waar ze geloven dat elk bedrijf de potentie heeft om hun mond-tot-mondreclame te vergroten. Als Jessica niet schrijft, is de kans groot dat ze zingt, liedjes arrangeert of inhoud deelt en geniet van sociale media. Maak contact met Jessica op LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map