Googles fel och vad vi kan lära av dem

När ordet Google nämns är det första som kommer att tänka på Google-sökning. Även om det var dess första och mest framgångsrika produkt har det funnits många andra. Bland de mest kända bortsett från sin sökmotor är Android, det mobila operativsystemet (OS) som från och med 2018 beordrade en ögonhöjande 85,1% av smartphone OS marknadsandel.


Idag, tack vare de framgångsrika produkterna och mer, är Google (under moderbolaget Alphabet) kapitaliseras till en enorm $ 727 miljarder. Detta gör det till ett av de fem bästa amerikanska företagen som finns. Ändå har inte alla varit smidig segling för denna tekniska behemoth och det har fått sin rättvisa andel ägg i ansiktet under åren.

Låt oss titta på några av de stora som Google har kommit ut med och vad som har hänt med dem genom åren. Kom ihåg att Google har funnits länge, så vissa av dessa produkter kan sträcka sig tillbaka från många år sedan.

Google Plus

Google Plus

Även om Google Plus används av många människor idag, är det långt ifrån vad företaget föreställde sig när det började. Ursprungligen tänkt som en social medieplattform som Facebook, liksom Google Plus har förflyttats till mestadels integrerade plattformsinloggningar och andra felaktigheter.

Som en social medieplattform bleknar Google Plus fortfarande i jämförelse med Facebook. comScore, ett marknadsundersökningsföretag, uppskattar att Google+-användare bara spenderar cirka tre minuter varje månad på webbplatsen. Facebook-användare å andra sidan rusade cirka 405 minuter i månaden på den webbplatsen.

Ja, trots allt detta var Google fast vid att fortsätta Google Plus tills mycket nyligen ett fel upptäcktes i Google Plus API vilket gjorde det möjligt för tredje parts apputvecklare att bryta användardata. Den valde att hysa upp nyheterna om felet och – du gissade det – fastnade.

Google kommer äntligen att vara stänger av Google Plus för allmänheten och skärpa restriktionerna för appbehörigheter.

Google Buzz

Google Buzz

Ytterligare ett försök att skapa ett socialt medienätverk, Google Buzz levde ett mycket kort och spektakulärt liv från 2010 till 2011. Det var utformat för att låta användare blogga, diskutera och meddela på en integrerad plattform – igen, som Facebook.

Google tenderar emellertid också att driva liknande saker av separata team, och Buzz tappades till förmån för Google Plus. Även i en så kort liv lyckades Google Buzz dock bli smällad med åtminstone en stämning när en Harvard Student påstod plattformen “bröt användarens förväntningar, minskat användarnas integritet, motsatte Googles sekretesspolicy och kan ha brutit mot federala wiretap-lagar”.

Google tog ut kontakten på Buzz i mars 2011, R.I.P.

Google anteckningsbok

Med Google Notebook kan användarna spara och organisera utdrag av information från olika onlinekällor. Det låter som det perfekta verktyget för studenter och forskare (eller till och med författare som din verkligen), rätt?

Tyvärr var det offer för teknik och föll vid vägen när webbläsarförlängningar som gjorde samma sak i princip översvämmade marknaden. Viktigast av allt var dessa tillägg också tillgängliga i olika former på konkurrerande produkter som Mozilla Firefox.

Efter en sexårig kamp, Google Notebook avslutades och liknande funktioner införlivades i det som idag kallas Google Docs.

Google Moderator

Google Moderator

Om du någonsin har använt reddit du har troligen en uppfattning om vad Google Moderator brukade vara. Moderator introducerades 2008 och var avsedd som en plattform för användare att fältfrågor och svar, där andra användare rankade hur bra dessa frågor eller svar var.

Tyvärr för Google var Moderator inte så populär som reddit och efter en lång utdragning stängde den slutligen gardinerna 2015. Detta var ännu ett exempel på att sökmotorjätten försökte ta över funktionen för en befintlig produkt och antar att det kunde helt enkelt för att det hade så många användare i sitt grepp.

Synd, så ledsen.

Google Helpouts

Google Helpouts

Ytterligare en kortvarig produkt, Google Helpouts, var avsedd för människor att hjälpa varandra via livevideo. Det är som fjärrhjälp på ett sätt, där din hjälpare kan vara på andra sidan världen och fortfarande leda dig genom eller till och med visa dig hur du gör något.

Personer som var intresserade av att hjälpa kunde lista sina kunskapsområden och erfarenheter på webbplatsen och få betalt via Google Wallet. Allt kopplades också in via Google Kalender så att tidtagningar kunde ordnas.

Tyvärr antar jag att det var mer populärt att be en vän om hjälp eftersom de inte behövde få betalt, så Google Helpouts fick verkligen inte mycket hjälp. Det stängdes 2015, bara två år efter introduktionen.

Picasa

Google Picasa

Tekniskt sett inte riktigt ett misslyckande, Picasa användes av många under åren som deras online-fotoapp. Det var tillgängligt för både Windows och MacOS, som ursprungligen köpte av Google 2004. Dess bortgång förväntades eftersom appen inte uppdaterades under lång tid, förresten, eftersom Google Photos växte fram.

Så småningom, Picasa fasades ut och ersattes av Google Photos vilket var nyare och mer funktionsrikt än Picasa. Jag tror att den största misslyckanden med Picasa var att den hade en brist på delningsfunktioner, så när Google såg på vilket sätt tekniken lutade beslutade hon att bygga på Google Photos istället.

Ändå en app som var användbar i många år.

Google Wave

Google Wave

En annan av de mer otydliga Google-produkterna var Google Wave avsedd av Google att tillåta kommunikation och samarbete i realtid? Låter det bekant inte? Det stämmer – Google har nu dessa funktioner i Google Dokument, som låter flera personer komma åt, redigera och diskutera dokument eller kalkylblad.

Wave själv har idag omvandlats till Apache Wave-projektet och är öppen källkod. Wave in a Box, dess huvudprodukt är en sorts webbserver som är mer för utvecklingsbruk än någonting annat. Det låter som att Google mjölkade Wave för allt det var värt och flyttade sedan de delar som fungerade i Google Docs.

Google Glass

Google Glass

Det sista på denna lista (och min personliga favorit) är något som fortfarande väcker viss debatt idag. Du ser, Google Glass, till skillnad från andra Google-produkter på den här listan är den inte död. Men vad Google avsåg var att Google-glas skulle översvämma marknaden som mikrodatorer.

Det var en typ av smartkläder som vem som helst kunde använda och hjälp av ett litet datorchip, skulle kunna ge användaren information om ett head-up displaytypgränssnitt, ta foton och video och mer.

Låter riktigt coolt va? Tyvärr har det aldrig riktigt fångats av någon anledning, även om Google Glass idag har hittat nischbruk i vissa branscher. Till exempel för att hjälpa till med medicinska procedurer, hjälpa barn med autism att lära sig och i fabriksmonteringslinjer.

För vanliga konsumenter kan du till och med köpa Google Glass på vissa platser som Amazon, men det kommer bara att ge dig tillbaka mer än 1 000 dollar eller så.

Ändå är skälet till att jag säger att det misslyckades beror på att resultatet, även om det är beundransvärt, inte lyckades uppfylla dess huvudsyfte – att översvämma konsumentmarknaden med ännu en Google-produkt.

Lär dig av Google-lektionen

Dessa exempel på misslyckade produkter från ett enda företag är bara toppen av isberg – det finns fler. Ändå visar det bara att ett företag som är tekniskt kunnigt och framtidsriktat som Google inte är immun mot fällorna i affärer.

Du förstår, Google är och har alltid varit ett sökmotordrivet företag. Det är deras kärnprodukt, så allt de gör är med målet att utöka Google Search ännu mer. Ta Android till exempel.

Det hjälpte tillverkare att översvämma marknaden med prisvärda smartphones som är djupt bundna till så många Google-produkter – Google Photos, Google Mail och mer. Tyvärr fungerar inte allt som planerat, så Google, precis som med alla andra företag, har sin rättvisa del av citroner.

Ibland kan det inte vara så att en produkt är dålig i sig, men det är bara inte rätt tid för den. Ta fallet med Palm Inc., en PDA-tillverkare som försökte införa personliga digitala assistenter (PDA) som Palm III 1998.

Jag minns då att jag var i mitt sista år för datavetenskap på universitetet och jag lyckades få tag på ett. Så, mitt team och jag beslutade att bygga en applikation för Palm IIIc – något som kan användas inom det medicinska området.

Vi skrev från början ett program som skulle förvandla PDA till en läkares anteckningsblock, komplett med konsultationsanteckning och grafik av en mänsklig kropp, med avsikt att knyta det till en central databas. Tyvärr hade tekniken ännu inte uppfyllt våra behov, och många saker vi behövde var ännu inte ute eller bara dyker upp.

Ändå hanterade vi ett rudimentärt arbetssystem – det första i vårt land då. Vi avslutade så småningom det eftersom teknikbegränsningar gjorde konceptet oöverveckligt vid den tiden.

Slutsats: Make Lemonade!

Ja, det började som Google misslyckas, men alla kan ta något bort från detta. Inte allt nytt lyckas, och vissa gamla koncept förändras så småningom till nyare och bättre saker (även om några år senare)

Idéer är vad uppfinningsvärlden går vidare och det är viktigt att ha en vision. Bara för att du har en idé som misslyckas, betyder det inte att det är en total förlust – lära dig något av den och kanske, bygg upp om idén vid ett senare tillfälle.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map