Google kudarcok és mit tanulhatunk tőlük

Amikor a Google szót említik, az első dolog, ami eszébe jut, a Google keresés. Noha ez volt az első és legsikeresebb termék, sokan voltak még. A legismertebb keresőmotor mellett az Android, a mobil operációs rendszer (OS), amely 2018-tól parancsot adott az ügyfelek 85,1% -ának. okostelefon operációs rendszer piaci részesedése.


Ma ezeknek a sikeres termékeknek és még sok másnak köszönhetően a Google (anyavállalata, az Alphabet alatt) a egy 727 milliárd dolláros óriási tőkével tőkésítették. Ez teszi a létező öt legfontosabb amerikai vállalat közé. Ennek ellenére nem minden zavartalanul vitorlázott ezzel a technológiai behemóttal, és az évek során megkapta a méltányos tojásrészét az arcon..

Nézzük meg néhányat, akikkel a Google kijött, és mi történt velük az évek során. Ne feledje, hogy a Google már régóta működik, tehát ezeknek a termékeknek néhány éve visszavezethetővé válhat.

Google Plusz

Google Plusz

Noha a Google Plus-ot ma sok ember használja, ez messze nem áll a vállalat elképzelésén, amikor elindult. Eredetileg szociális média platformként, mint például a Facebook, a Google Plus-ot elsősorban az integrált platformon történő bejelentkezésekre és más egyéb alkalmazásokra helyezték át..

Mint szociális média platform, a Google Plus továbbra is sápadt a Facebookhoz képest. A comScore, egy piackutató cég becslése szerint a Google+ felhasználók havonta csak körülbelül három percet töltenek a webhelyen. A Facebook-felhasználók viszont havonta 405 percet töltöttek ezen az oldalon.

Igen, mindezek ellenére, a Google továbbra is határozottan folytatta a Google Plus folytatását, egészen a közelmúltig, amikor egy hibát fedeztek fel a Google Plus API-ban amely lehetővé tette harmadik féltől származó alkalmazásfejlesztők számára a felhasználói adatok bányászását. Úgy döntött, hogy felszámolja a hibáról szóló híreket, és – kitalálta – beragadt.

A Google végre lesz a Google Plusz leállítása a lakosság számára és az alkalmazási engedélyek korlátozásának szigorítása.

Google Buzz

Google Buzz

A közösségi médiahálózat létrehozásának újabb kísérlete a Google Buzz nagyon rövid és szokatlan életét élt 2010-től 2011-ig. Úgy tervezték, hogy a felhasználók blogolhassanak, megbeszélhessenek és üzeneteket tegyenek egy integrált platformon – ismét, mint a Facebook.

A Google ugyanakkor hajlandó hasonló dolgokat működtetni külön csapatok által, és a Buzz-ot elhagyták a Google Plus javára. Még egy ilyen rövid élet alatt is sikerült a Google Buzznek becsapódnia legalább egy perel, amikor egy harvardi hallgató azt állította, hogy a platform „megsértette a felhasználói elvárásokat, csökkentette a felhasználói adatvédelmet, ellentmondott a Google adatvédelmi politikájának, és esetleg megsértette a szövetségi közbeszerzési törvényeket”..

A Google meghúzta a dugót a Buzzon, 2011. márciusban, R.I.P.

Google Jegyzetfüzet

A Google Jegyzetfüzet lehetővé tette a felhasználók számára, hogy különböző online forrásokból származó információrészleteket mentsenek és rendszerezzenek. Úgy hangzik, mint a tökéletes eszköz a hallgatók és kutatók számára (vagy akár olyan írók számára is, mint valójában a tiéd), igaz?

Sajnos ez a technológia áldozata volt, és oldalra esett, amikor ugyanazt a műveletet végző böngésző-kiterjesztések alapvetően elárasztották a piacot. A legfontosabb, hogy ezek a kiterjesztések különféle formában is elérhetők voltak olyan versenytársak termékein, mint a Mozilla Firefox.

Hat éves harc után, A Google Jegyzetfüzet megszűnt és hasonló funkciókat építettünk be a mai napig a Google Docs néven.

Google moderátor

Google moderátor

Ha valaha is használtál reddit akkor valószínűleg van egy ötleted arról, hogy régen volt a Google moderátor. A moderátort 2008-ban vezették be, és azt a platformot szánták a felhasználók számára, hogy kérdéseket és válaszokat tegyenek közzé, a többi felhasználó pedig rangsorolja, mennyire jók ezek a kérdések vagy válaszok..

A Google számára sajnos a moderátor nem volt olyan népszerű, mint a reddit, és egy hosszú húzás után végül bezárta a függönyöket 2015-ben. Ez volt még egy példa arra, hogy a keresőmotor óriása megpróbálta átvenni egy meglévő termék funkcióját, és feltételezve, hogy képes egyszerűen azért, mert oly sok felhasználó volt rajta.

Rossz, annyira szomorú.

Google Helpouts

Google Helpouts

Egy újabb rövid élettartamú termék, a Google Helpouts célja az volt, hogy az emberek élő videókon keresztül segítsék egymást. Olyan, mint a távoli segítségnyújtás, ahol a segítője a világ másik oldalán lehet, és mégis végigvezeti Önt, vagy akár megmutatja, hogyan kell csinálni valamit.

A segítség iránt érdeklődő emberek felsorolhatják szakterületüket és tapasztalataikat a webhelyen, és fizethetnek a Google Wallet segítségével. Mindent összekapcsoltak a Google Naptár segítségével is, hogy időzítéseket rendezzük.

Sajnos azt hiszem, népszerűbb volt egy barátja segítségét kérni, mivel nekik nem kellett fizetniük, tehát a Google Helpouts nem kapott igazán sok segítséget. Csak 2015-ben, a bevezetést követő két évvel bezárták.

Picasa

Google Picasa

Gyakorlatilag nem igazán kudarc, a Picasát az évek során sokan használják online fotóalkalmazásukként. Mind a Windows, mind a MacOS számára elérhető volt, amelyeket a Google eredetileg 2004-ben vásárolt. Volt várható, mivel az alkalmazást hosszú ideig nem frissítették, egyébként, mivel a Google Fotók megjelentek.

Végül is, A Picasát fokozatosan megszüntették, és a Google Fotók váltotta fel amely újabb és funkciógazdagabb volt, mint a Picasa. Úgy gondolom, hogy a Picasa legnagyobb kudarcpontja az volt, hogy hiányzik a megosztási funkciók, így amikor a Google meglátta, hogy a technológia milyen módon hajlik, úgy döntött, hogy a Google Fotókra épít.

Ennek ellenére egy olyan alkalmazás, amely évek óta használható.

Google Wave

Google Wave

A Google egyik másik homályosabb terméke, a Google Wave célja, hogy lehetővé tegye a valós idejű kommunikációt és együttműködést? Ismerősnek hangzik, nem igaz? Így van – a Google már rendelkezik ezekkel a szolgáltatásokkal a Google Dokumentumokban, amely lehetővé teszi több ember számára a dokumentumok vagy táblázatok hozzáférését, szerkesztését és megbeszélését..

Maga a Wave ma átalakult az Apache Wave projektjévé és nyílt forrású. A Wave in a Box fő termék egyfajta webszerver, amely inkább fejlesztési célú, mint bármi más. Úgy tűnik, hogy a Google fejtette a Wave-t mindazt, amire érdemes volt, majd áthelyezte a működő részeket a Google Dokumentumokba.

Google szemüveg

Google szemüveg

Ezen a listán az utolsó (és a személyes kedvencem) valami, ami ma is vitát vet fel. Látod, Google szemüveg, e listán szereplő többi Google-termékkel ellentétben, még nem halt meg. A Google célja azonban az volt, hogy a Google glass mikroszámítógépeként eláraszthassa a piacot.

Ez egy olyan intelligens ruházat volt, amelyet bárki használhat, és egy apró számítógépes chip segítségével segíthet, és információkat nyújthat a felhasználónak a head-up kijelző típusú felületen, fényképeket és videókat készíthet és még sok más.

Nagyon remekül hangzik? Sajnos valamilyen okból soha nem érte el igazán, bár manapság a Google Glass régóta talált helyet egyes iparágakban. Például az orvosi eljárások elősegítésében, az autizmussal küzdő gyermekek segítésében és a gyár összeszerelési sorában.

A normál fogyasztók számára akár a Google Glassot is megvásárolhatják olyan helyeken, mint az Amazon, de ez körülbelül 1000 dollárnál többet fog visszafizetni..

Ennek oka, hogy azt mondom, hogy kudarcot vallott, az az, hogy az eredmény – bár csodálatos – nem érte el alapvető célját – a fogyasztói piac elárasztását egy újabb Google-termékkel.

Tanulás a Google lecke alapján

Az egyetlen vállalat sikertelen termékeinek ezek a példái csak a jéghegy csúcsa – több van. Csak azt kell megmutatni, hogy egy olyan technológiai hozzáértésű és jövőbeli megjelenésű vállalkozás, mint a Google, nem immunis az üzleti csapdák ellen.

Látja, a Google mindig is keresőmotor által vezérelt vállalat volt. Ez a legfontosabb termék, tehát minden, amit csinálnak, a Google Kereső további bővítésének a célja. Vegyük például az Androidot.

Segített a gyártóknak a megfizethető okostelefonokkal elárasztani a piacot, amelyek szorosan kapcsolódnak oly sok Google-termékhez – a Google Fotókhoz, a Google Mailhez és még sok máshoz. Sajnos nem minden működik a tervek szerint, tehát a Google, akárcsak minden más cégnél, megkapja a tisztességes citromtartalmat.

Időnként nem lehet, hogy egy termék önmagában is rossz, ám ehhez nem igazán megfelelő idő. Vegyük például Palm Inc., egy PDA gyártó, amely 1998-ban megpróbálta bevezetni a személyes digitális asszisztenseket (PDA-k), mint például a Palm III.

Abban az időben emlékszem, hogy a számítógépes tudomány utolsó évemet töltöttem az egyetemen, és sikerült megszereznem a kezem. Tehát a csapatom és én úgy döntöttünk, hogy készítünk egy alkalmazást a Palm IIIc-hez – valami orvosi felhasználásra.

A semmiből írtunk egy programot, amely a PDA-t orvos jegyzettömbé változtatja, konzultációs jegyzettel és egy emberi test grafikájával kiegészítve, amelynek célja a központi adatbázisba kapcsolása. Sajnos a technológia még nem felel meg az igényeinknek, és sok mindent, amire szükségünk volt, még nem álltak ki, vagy éppen megjelentek.

Ennek ellenére egy kezdetleges működési rendszert irányítottunk – ez volt az országunkban az akkoriban első. Végül abbahagytuk, mert a technológiai korlátozások miatt a koncepció akkoriban életképtelenné vált.

Következtetés: Készítsen limonádét!

Igen, a Google kudarcának indult, de mindenki elvonhat valamit ettől. Nem minden új sikerül, és egyes régi koncepciók végül újabb és jobb dolgokra változnak (még akkor is, ha néhány évvel később)

Az ötletek képezik a találmányok világát, és fontos a jövőképük. Csak azért, mert van egy elképzelése, amely kudarcot vall, nem azt jelenti, hogy teljes veszteséget jelent – tanuljon belőle valamit, és talán később építse fel újra ezt az ötletet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map