Google-fouten en wat we daarvan kunnen leren

Wanneer het woord Google wordt genoemd, is het eerste dat in je opkomt Google zoeken. Hoewel dat het eerste en meest succesvolle product was, zijn er vele andere geweest. Een van de meest bekende naast zijn zoekmachine is Android, het mobiele besturingssysteem (OS) dat vanaf 2018 een oogverblindende 85,1% van de marktaandeel van smartphone OS.


Dankzij die succesvolle producten en meer is Google tegenwoordig (onder het moederbedrijf Alphabet) gekapitaliseerd op maar liefst $ 727 miljard. Hiermee behoort het tot de top vijf van bestaande Amerikaanse bedrijven. Maar niet alles is soepel verlopen voor deze technische kolos en het heeft in de loop der jaren behoorlijk wat ei op het gezicht gekregen.

Laten we eens kijken naar enkele van de kanjers waarmee Google op de proppen is gekomen en wat er de afgelopen jaren met hen is gebeurd. Vergeet niet dat Google al een lange tijd bestaat, dus sommige van deze producten kunnen teruggaan tot vele jaren geleden.

Google Plus

Google Plus

Hoewel Google Plus tegenwoordig door veel mensen wordt gebruikt, is het verre van wat het bedrijf voor ogen had toen het begon. Oorspronkelijk bedoeld als een social-mediaplatform zoals Facebook, is Google Plus gedegradeerd tot voornamelijk geïntegreerde platformaanmeldingen en andere diversen.

Als social media platform verbleekt Google Plus nog steeds in vergelijking met Facebook. comScore, een marktonderzoeksbureau, schat dat Google+ gebruikers maandelijks slechts ongeveer drie minuten op de site doorbrengen. Facebook-gebruikers draaiden daarentegen ongeveer 405 minuten per maand op die site.

Ja, ondanks dit alles bleef Google onverminderd doorgaan met Google Plus tot zeer recent toen er is een bug ontdekt in de Google Plus API waarmee externe app-ontwikkelaars gebruikersgegevens konden ontginnen. Het koos ervoor om nieuws over de bug te verbergen en – je raadt het al – werd gepakt.

Google zal eindelijk zijn Google Plus afsluiten voor het grote publiek en strengere beperkingen op app-machtigingen.

Google Buzz

Google Buzz

Nog een andere poging om een ​​socialemedianetwerk te creëren, Google Buzz heeft van 2010 tot 2011 een zeer kort en niet spectaculair leven geleid. Het is ontworpen om gebruikers in staat te stellen te bloggen, discussiëren en berichten te sturen op een geïntegreerd platform – nogmaals, zoals Facebook.

Google heeft echter ook de neiging om vergelijkbare dingen door afzonderlijke teams te laten lopen en Buzz werd geschrapt ten gunste van Google Plus. Zelfs in zo’n kort leven slaagde Google Buzz erin om met ten minste één rechtszaak te worden geslagen toen een Harvard-student beweerde dat het platform “de verwachtingen van gebruikers schond, de privacy van gebruikers verminderde, in strijd was met het privacybeleid van Google en mogelijk de federale afluisterwetten heeft geschonden”.

Google trok in maart 2011 de stekker uit Buzz, R.I.P.

Google Kladblok

Met Google Kladblok kunnen gebruikers informatiefragmenten uit verschillende online bronnen opslaan en ordenen. Dat klinkt als de perfecte tool voor studenten en onderzoekers (of zelfs voor schrijvers zoals de jouwe), toch?

Helaas was het het slachtoffer van technologie en viel het buiten de boot omdat browserextensies die hetzelfde deden in feite de markt overspoelden. Het belangrijkste was dat deze extensies ook in verschillende vormen beschikbaar waren op producten van concurrenten zoals Mozilla Firefox.

Na een strijd van zes jaar, Google Kladblok is beëindigd en soortgelijke functies werden opgenomen in wat tegenwoordig bekend staat als Google Docs.

Google Moderator

Google Moderator

Als je ooit hebt gebruikt reddit dan heb je waarschijnlijk een idee van wat Google Moderator was. Moderator werd in 2008 geïntroduceerd en was bedoeld als een platform voor gebruikers om vragen en antwoorden te beantwoorden, waarbij andere gebruikers beoordeelden hoe goed die vragen of antwoorden waren.

Helaas voor Google was Moderator niet zo populair als reddit en na een lange sleur sloot het in 2015 eindelijk de gordijnen. Dit was weer een voorbeeld van de zoekmachine-gigant die probeerde de functie van een bestaand product over te nemen en ervan uitgaande dat het kon simpelweg omdat het zoveel gebruikers in zijn greep had.

Jammer, zo verdrietig.

Google Helpouts

Google Helpouts

Nog een ander kortstondig product, Google Helpouts, was bedoeld om mensen elkaar te helpen via live video. Het is als het ware hulp op afstand, waarbij je helper aan de andere kant van de wereld kan zijn en je nog steeds kan begeleiden of zelfs kan laten zien hoe je iets moet doen.

Mensen die geïnteresseerd waren om te helpen, konden hun expertise en ervaring op de site vermelden en betaald worden via Google Wallet. Alles was ook verbonden via Google Agenda, zodat de timing kon worden geregeld.

Helaas denk ik dat een vriend om hulp vragen populairder was omdat ze niet betaald hoefden te worden, dus Google Helpouts kregen niet echt veel hulp. Het werd in 2015 gesloten, slechts twee jaar na introductie.

Picasa

Google Picasa

Technisch gezien niet echt een mislukking, werd Picasa door de jaren heen door velen gebruikt als hun online foto-app. Het was beschikbaar voor zowel Windows als MacOS, oorspronkelijk gekocht door Google in 2004. De ondergang werd verwacht omdat de app lange tijd niet werd bijgewerkt, aangezien Google Photos in opkomst was.

Uiteindelijk, Picasa is uitgefaseerd en vervangen door Google Foto’s die nieuwer en rijker aan functies was dan Picasa. Ik denk dat het grootste faalpunt van Picasa was dat het een gebrek aan functies voor delen had, dus toen Google zag hoe technologie leunde, besloot het om voort te bouwen op Google Foto’s.

Toch een app die jarenlang van pas kwam.

Google Wave

Google Wave

Nog een van de meer obscure Google-producten, Google Wave was bedoeld door Google om realtime communicatie en samenwerking mogelijk te maken? Klinkt bekend, nietwaar? Dat klopt – Google heeft deze functies nu in Google Documenten, waarmee meerdere mensen documenten of spreadsheets kunnen openen, bewerken en bespreken.

Wave zelf is vandaag getransformeerd in het Apache Wave-project en is open source. Wave in a Box, het belangrijkste product is een soort webserver die meer voor ontwikkelingsdoeleinden is dan wat dan ook. Het klinkt alsof Google Wave heeft gemolken voor alles wat het waard was en vervolgens de delen die werkten naar Google Docs verplaatste.

Google Glass

Google Glass

De laatste op deze lijst (en mijn persoonlijke favoriet) is iets dat vandaag nog wat discussie oproept. Zie je, Google Glass, in tegenstelling tot andere Google-producten op deze lijst, is het niet dood. Wat Google echter bedoelde, was dat Google-glas de markt zou overspoelen als microcomputers.

Het was een soort smartwear die iedereen kon gebruiken en die werd ondersteund door een kleine computerchip, die de gebruiker informatie kon geven over een head-up display-type interface, foto’s en video kon maken en meer.

Klinkt echt cool he? Helaas is het om de een of andere reden nooit echt aangeslagen, hoewel Google Glass tegenwoordig in sommige industrieën een nichegebruik heeft gevonden. Bijvoorbeeld om te helpen bij medische procedures, kinderen met autisme te helpen leren en in fabrieksassemblagelijnen.

Voor normale consumenten kun je op sommige plaatsen zoals Amazon zelfs Google Glass kopen, maar het kost je gewoon meer dan $ 1.000 of zo.

Maar de reden waarom ik zeg dat het is mislukt, is omdat het resultaat, hoewel bewonderenswaardig, niet aan zijn kerndoel voldeed: de consumentenmarkt overspoelen met weer een ander Google-product.

Leren van de Google-les

Deze voorbeelden van mislukte producten door één bedrijf zijn slechts het topje van de ijsberg – er zijn er meer. Maar het laat alleen maar zien dat een bedrijf als technisch onderlegd en toekomstgericht zoals Google niet immuun is voor de valkuilen van het bedrijfsleven.

U ziet, Google is en is altijd een zoekmachine-aangedreven bedrijf geweest. Het is hun kernproduct, dus alles wat ze doen, is bedoeld om Google Zoeken nog meer uit te breiden. Neem bijvoorbeeld Android.

Het hielp fabrikanten de markt te overspoelen met betaalbare smartphones die sterk verbonden zijn met zoveel Google-producten – Google Foto’s, Google Mail en meer. Helaas werkt niet alles zoals gepland, dus Google heeft, net als bij elk ander bedrijf, een groot aantal citroenen.

Soms is het misschien niet zo dat een product per se slecht is, maar het is gewoon niet het juiste moment ervoor. Neem het geval van Palm Inc.., een PDA-fabrikant die in 1998 probeerde persoonlijke digitale assistenten (PDA’s) zoals de Palm III te introduceren.

Ik herinner me in die tijd dat ik in mijn laatste jaar computerwetenschappen aan de universiteit zat en ik er een wist te bemachtigen. Dus besloten mijn team en ik om een ​​applicatie voor de Palm IIIc te bouwen – iets voor gebruik op medisch gebied.

We schreven helemaal opnieuw een programma dat de PDA zou veranderen in een notitieblok voor een arts, compleet met een consultatienota en de afbeelding van een menselijk lichaam, met de bedoeling dat te koppelen aan een centrale database. Helaas voldeed de technologie nog niet aan onze behoeften en veel dingen die we nodig hadden, waren nog niet uitgekomen of kwamen pas in opkomst.

Toch beheersten we een rudimentair werksysteem – destijds het eerste in ons land. We zijn er uiteindelijk mee gestopt omdat technologische beperkingen het concept destijds niet levensvatbaar maakten.

Conclusie: maak limonade!

Ja, het begon als Google faalt, maar iedereen kan hier iets van afnemen. Niet alles wat nieuw is, slaagt en sommige oude concepten veranderen uiteindelijk in nieuwere en betere dingen (zelfs als enkele jaren later)

Ideeën zijn waar de wereld van uitvindingen op draait en een visie hebben is belangrijk. Alleen omdat je een idee hebt dat mislukt, wil nog niet zeggen dat het een totaal verlies is – leer er iets van en herbouw het misschien op een later tijdstip.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map