Kajian Grammarly 2020: Alat Tatabahasa Terbaik untuk Blogger

0

Adakah anda tahu di mana meletakkan koma, titik koma, dan preposisi?


Adakah anda tahu kata kerja bantu mana yang harus anda gunakan dan kapan harus digunakan? Sekiranya anda pernah mengupah penulis seperti di Fiverr, anda akan mengetahui bahawa kebanyakan penulis malah tidak mengetahui asas bahasa Inggeris.

Sekiranya bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda, maka anda mungkin menghadapi masalah seperti kesalahan ejaan, penggunaan kata kerja & preposisi, tiada & tanda baca berlebihan, penggunaan suara pasif yang berlebihan dan banyak lagi.

Sama ada masalah menulis surat, aplikasi atau artikel, anda perlu menulis baris bebas ralat.

Jadi penyelesaian terbaik adalah menggunakan Tatabahasa. Tidak salah untuk mengatakan bahawa Grammarly adalah salah satu alat pemeriksa tatabahasa terbaik yang mempertimbangkan lebih dari 400 jenis faktor dalam teks untuk mengesan kesilapan.

Kesalahan tatabahasa tidak hanya menjadi penyebab rasa malu tetapi juga boleh memikat niat baik anda. Dalam keadaan ini menggunakan alat seperti Grammarly terbukti sangat berguna. Sudah hampir 1 tahun kita menggunakan Grammarly, alat ini banyak membantu mencari kesalahan. Lebih-lebih lagi, anda akan melihat bahawa anda bertambah baik.

Ciri Utama Tatabahasa

 • Sokong pelbagai gaya penulisan untuk pembetulan yang tepat
 • Pemeriksa plagiat
 • Penjelasan dan Sinonim Perkataan
 • Meningkatkan perbendaharaan kata dengan mudah

Mari kita perincikan berapa banyak ciri yang dimiliki alat ini dan bagaimana anda akan menggunakannya?

Bagaimanakah ia berfungsi?

Perkara yang baik adalah bahawa ia boleh didapati secara percuma dan premium. Versi percuma mempunyai beberapa batasan dan kehilangan banyak ciri yang berguna. Tetapi tetap saja, anda dapat menangkap ejaan yang salah, kesalahan tatabahasa, tanda baca dan beberapa cadangan berguna lain untuk menambahkan profesionalisme dalam perenggan anda.

Di sini lihat perbandingan pendek antara rancangan percuma dan premium Grammarly.

Premium:

 • Versi premium tatabahasa mempertimbangkan sekitar 400+ faktor tatabahasa untuk mengesan kesilapan
 • Ia dapat mengesan jenis masalah yang maju dan kritikal. Isu pendahuluan merangkumi 100 jenis faktor seperti penggunaan preposisi, menunjuk kalimat kata, kata pasangan tepat dan banyak lagi
 • Pemeriksa plagiat
 • Peningkatan perbendaharaan kata

Percuma:

 • Dalam versi percuma, alat menemui masalah berdasarkan 100 faktor
 • Ia hanya dapat mengesan masalah kritikal seperti pemeriksaan ejaan dan kesalahan tanda baca dll.

Sambungan Penyemak Imbas

Pertama sekali, buat akaun Tatabahasa di sini.

Sambungan tatabahasa tersedia untuk semua penyemak imbas utama seperti Chrome, Mozilla, dan Safari dan lain-lain. Selepas menambah pelanjutan, klik pada ikon yang ditunjukkan di penyemak imbas dan kemudian masukkan butiran log masuk.

Semasa mendaftar mereka secara automatik menunjukkan pemberitahuan untuk menambahkan pelanjutan. Anda juga boleh memuat turun pelanjutan krom Grammarly dari kedai webnya atau dari papan pemuka Grammarly di bawah aplikasi.

Tambahan Grammarly memberikan kemudahan besar sama ada anda menulis e-mel atau menulis catatan blog. Anda tidak perlu menulis di editor Tatabahasa untuk mencari kesalahan. Mereka akan mengkategorikan kesalahan sebagai masalah kritikal dan lebih awal.

Kesalahan tersebut digarisbawahi oleh garis warna merah (kritikal) dan Kuning (muka). Lebih-lebih lagi, mereka juga memberikan alasan mengapa ayat anda salah dan perubahan apa yang harus dibuat untuk membuatnya betul.

Integrasi Tatabahasa dengan MS Office dan Outlook

Oleh itu, jika anda mahukan kata Grammarly for MS, anda pasti dapat melihat bahawa pasukan pembangun mereka juga membuat tambahan untuk pejabat dan pandangan MS. Ini bermaksud anda tidak perlu mengimport dokumen anda ke dalam editor Tatabahasa. Cukup aktifkan di Office dan di sana anda pergi, ia akan memeriksa teks dan mengetahui kesilapan jika ada.

Klik pada Aplikasi yang diberikan di bar sisi dashboard Grammarly maka anda akan melihat aplikasi seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah. Oleh kerana kami sudah menambahkan peluasan krom semasa proses menyanyi, oleh itu, ia ditandai sebagai Aktif.

Ulasan tatabahasa menambah krom dan pejabat

Sekarang klik pada “Pasang” diberikan di hadapan “Grammarly for Microsoft Office” dan ia akan mula memuat turun. Apabila fail persediaan dimuat turun ke pemacu tempatan anda, kemudian klik dua kali padanya.

Setelah beberapa memuatkan, susunan menunjukkan pejabat Microsoft dan Outlook seperti pada gambar di bawah. Tandakan keduanya jika anda mahu mengintegrasikan Grammarly pada kedua-dua aplikasi tersebut.

Memasang Grammarly add-In untuk pejabat

Selepas itu klik “Pasang”. Penyediaan secara automatik akan menyatukan pelanjutan dengan pejabat MS.

Sekarang buka fail dokumen pejabat dan klik “Aktifkan Tatabahasa”.

Alat tambah pejabat juga berfungsi walaupun anda mempunyai akaun percuma.

Aktifkan tatabahasa di pejabat

Aplikasi Desktop

Grammarly juga melancarkan aplikasi desktop yang berfungsi secara langsung dari desktop komputer anda dan bukannya penyemak imbas web atau pejabat MS. Sekiranya anda mempunyai komputer dengan spesifikasi rendah maka komputer akan berjalan lebih perlahan semasa memasang dan menggunakan MS office kerana aplikasi ini agak berat.

Oleh itu, anda boleh memasang aplikasi desktop Grammarly yang sangat berguna dan membolehkan anda menulis artikel dengan lebih tepat.

Pergi ke papan pemuka Grammarly dan kemudian klik pada “Aplikasi”. Selepas itu tekan “Pasang ” butang di hadapan “Grammarly for Windows”. Ia akan mula memuat turun fail .exe. Sekarang jalankan fail yang dimuat turun dan di sana anda pergi secara automatik akan dipasang di komputer anda.

Penyunting Tatabahasa

Selain semua ini, anda boleh menulis artikel tersebut di editor Grammarly atau hanya menyisipkan teks yang disalin. Anda juga boleh memuat naik keseluruhan fail dokumen. Ia menyokong pelbagai jenis fail dokumen seperti .doc, .docx, .txt, .rtf dan .odt dll..

Kelebihan utama penulisan dalam editor adalah bahawa ia akan disimpan dalam akaun anda secara automatik. Oleh itu, jika anda tidak sengaja mengeluarkan fail dari komputer anda, anda masih boleh menyimpan salinannya di editor.

Tinjauan Tatabahasa 2020: Ciri Langganan Percuma dan Premium

Inggeris & Inggeris amerika

Anda mungkin mengetahui bahasa Inggeris Inggeris dan Amerika. Sekiranya anda membandingkan kedua-duanya maka anda akan dapati perbezaan antara kosa kata dan struktur ayat. Contohnya Warna (British) dan Warna (Amerika), bonet (British) dan tudung (Amerika). Sebilangan negara mengikuti Inggeris sementara ada yang mengikuti Inggeris Amerika.

Oleh itu, sekiranya dalam kes anda adalah penting untuk mengikuti peraturan seperti ketika melakukan kerja akademik, maka anda boleh beralih antara kedua-duanya dengan mudah. Untuk ini pergi ke papan pemuka Grammarly dan klik pada “Profile” dan pilih bahasa Inggeris yang disukai. Selepas itu, ia akan mengesan kesalahan berdasarkan bahasa yang dipilih.

Gaya bahasa Inggeris dan AS

Pembetulan Ejaan

Mungkin alasan asas penggunaan Grammarly. Selalunya, penulis menggunakan pejabat Microsoft yang terkenal yang pasti dapat mengesan ejaan yang salah. Sebab untuk memilih Tatabahasa ia dilengkapi dengan banyak ciri lain bersama dengan pemeriksaan ejaan.

Selanjutnya, ia tidak hanya akan menunjukkan ejaan yang salah tetapi juga memberikan penjelasan dengan contoh yang menjadikannya lebih unggul daripada pejabat MS untuk pembetulan kata-kata yang salah.

pembetulan ejaan oleh penyunting tatabahasa

Peraturan Tatabahasa

Adakah anda tahu penggunaan kata kerja dan kata kerja dll? Ini adalah masalah yang paling biasa dihadapi oleh kebanyakan penulis semasa menulis. Penggunaan kata kerja yang salah dan tegang mengubah makna ayat. Hasilnya, pembaca anda mungkin tidak memahami perkara yang anda ingin jelaskan.

Tatabahasa membantu anda mengatasi jenis kesalahan tatabahasa seperti itu bersama dengan penjelasan bahawa mengapa ia mencadangkan untuk menukar perkataan.

Cari kesalahan tatabahasa

Kesalahan Tanda Baca

Tanda baca seperti koma, tanda hubung, titik dua, dan titik koma, dan lain-lain. Sangat penting bagi kita tanda baca yang tepat di tempat yang betul. Sebagai contoh, koma tidak hanya dapat digunakan untuk memecahkan ayat yang panjang tetapi juga membuat maknanya jelas.

Mengesan kesalahan tanda baca secara tatabahasa

Berikan Penjelasan & Sinonim

Mungkin ciri hebat dan kegemaran kami. Ia baik bagi mereka yang berada di peringkat pembelajaran atau lemah dalam Bahasa Inggeris. Kadang kala anda membaca sesuatu seperti artikel dan catatan blog melalui internet dan anda mungkin menghadapi kata-kata yang sangat sukar difahami. Dan untuk memahami, anda mungkin Google atau membuka tesaurus untuk sinonim dan pemahaman yang jelas.

Tatabahasa dapat sangat membantu dalam hal ini ketika anda menambahkan peluasan dalam penyemak imbas anda seperti Chrome, kemudian dengan klik dua kali pada perkataan yang anda perlukan penjelasannya akan memberikan anda penerangan yang berbeza mengenai perkataan itu. Lihat gambar di bawah.

add-on penyemak imbas tatabahasa

Sekiranya anda berada dalam editor Grammarly maka mereka juga memberikan penjelasan mengenai kata tersebut bersama dengan sinonimnya. Klik dua kali pada perkataan dan ada.

kata sinonim dengan klik dua kali

Kamus peribadi

Anda boleh membuat kamus peribadi anda dalam Grammarly sehingga tidak akan menandakan kata-kata itu sebagai ejaan yang salah pada masa akan datang.

Di sebelah kiri papan pemuka klik pada profil dan kemudian tambahkan perkataan. Lebih-lebih lagi, Grammarly juga membolehkan anda menambahkan kata-kata dalam kamus semasa anda membetulkan kesalahan.

Gaya dan Struktur Kalimat

Ciri-ciri ini membantu anda mengesan susunan kata yang salah dan membolehkan anda menyusun ayat dengan sepasang kata yang betul.

Pasangan yang betul menunjukkan pemahaman yang jelas. Selain itu, ia juga memberi anda cadangan mengenai kata-kata yang keliru seperti ketika menggunakan kesan atau kesan?

Ciri-ciri Hanya terdapat dalam Grammarly Premium

Jenis Dokumen

Grammarly mempunyai pangkalan data yang kaya dan itulah sebabnya ia menawarkan pelbagai jenis gaya dokumen. Ini membantu alat mencari ralat dengan lebih tepat. Mereka membahagikan dokumen tersebut kepada 6 jenis seperti Akademik, Perniagaan, Teknikal, Perubatan, Kreatif dan Kasual. Oleh itu, jika anda seorang pelajar dan menulis karangan, pilihlah Esei yang diberikan di bahagian Akademik.

Sekiranya anda seorang blogger dan menulis catatan blog maka kami sarankan anda memilih “Artikel / catatan blog” yang diberikan di bahagian Perniagaan untuk kerja yang efisien dalam mengesan masalah.

Jenis Dokumen yang berbeza

Pemeriksa Plagiarisme

Ini adalah sesuatu yang sangat anda perlukan semasa mengambil mana-mana penulis dalam talian. Andaikan di Fiverr anda mengupah penulis dan dia hanya menyalin artikel dari blog orang lain dan membuat artikel untuk anda. Ini bukan sahaja akan menjejaskan kredibiliti blog anda tetapi juga merosakkan kedudukan mesin pencari anda.

Oleh itu, anda mesti menjaga keunikan kandungan anda sebelum menerbitkannya. Untuk ini Grammarly menawarkan Plagiarism Checker yang mempunyai stok sebanyak 8 juta halaman dalam pangkalan data dan hanya dengan satu klik, ia akan mengimbas dokumen anda.

Sekiranya ia menemui salinan teks yang serupa melalui internet maka ia akan menggarisbawahi baris-baris tersebut. Untuk ini letakkan artikel itu di editor Grammarly dan kemudian hidupkan pemeriksa plagiarisme. 

Ulasan Pemeriksa Plagiarisme Grammarly

Penggunaan Kata Sama Yang Terlalu Banyak

Kami mendapati ciri ini sangat berguna seperti yang disebutkan di atas. Terdapat beberapa perkataan yang paling biasa digunakan oleh penulis. Mereka merancang algoritma Grammarly sedemikian rupa sehingga akan mengimbas kata-kata dalam artikel anda dan kemudian memberi anda cadangan untuk mengganti perkataan yang paling sering digunakan.

Alat ini menggariskan kata dan memberi anda cadangan bersama dengan kata yang mempunyai maksud yang serupa.

Ayat Akhir Praposisi

Terdapat banyak yang dilakukan dan tidak dilakukan semasa menulis dalam bahasa Inggeris. Ada yang mengatakan bahawa menggunakan preposisi pada akhir ayat tidak sesuai sedangkan ada yang mengatakan bahawa sangat wajar dalam bahasa Inggeris moden.

Tatabahasa menunjukkan ayat-ayat yang diakhiri dengan pendahuluan. Oleh itu, semuanya bergantung kepada anda sama ada untuk menukarnya atau tidak. Tetapi kami mencadangkan anda bahawa jika anda ingin menulis dengan gaya formal, cubalah untuk tidak meletakkan preposisi pada akhir ayat. Grammarly berkongsi yang hebat jawatan pada ini.

Peningkatan Perbendaharaan Kata

Ini adalah pilihan yang paling berguna bagi mereka yang lemah dalam bahasa Inggeris dan tidak mempunyai khazanah perkataan Inggeris dalam fikiran mereka atau anda boleh mengatakan perbendaharaan kata. Lebih-lebih lagi, jika anda menulis sebahagian besar artikel untuk blog anda maka ada kemungkinan anda mungkin menggunakan kata-kata yang berlebihan. Dengan mengaktifkan ciri ini, ia akan menganalisis teks dan melihat perkataan yang sama yang anda gunakan berkali-kali.

Grammarly menggariskan kata-kata yang sama dan juga memberikan kata untuk penggantian. Selanjutnya, jika anda melihat bahawa kata yang disarankan oleh Grammarly tidak sesuai dengan ayat anda, maka anda boleh mengklik dua kali pada perkataan yang digarisbawahi untuk lebih banyak perkataan.

Untuk menggunakan ini, semasa anda berada di editor, aktifkan peningkatan perbendaharaan kata dan ia akan mula berfungsi.

Peningkatan Kosa Kata Tatabahasa

Menghilangkan Kesopanan

Kadang-kadang sesuatu dapat dijelaskan dengan beberapa perkataan dan bukannya membina ayat yang lebih besar. Artikel yang ringkas mungkin membosankan pembaca kerana mengandungi lebih banyak perkataan daripada maklumat.

Tatabahasa membantu anda mengesan ayat-ayat tersebut dan memberi anda cadangan bagaimana anda dapat memendekkannya.

Proofreading Profesional

Anda ingin membaca semula artikel blog anda sebelum menerbitkan maka di sini di Grammarly anda boleh melakukan ini. Seorang ahli manusia profesional membaca semula perenggan anda.

Tetapi di sini ingat bahawa anda perlu membayar jumlah tambahan untuk ini walaupun anda mempunyai akaun Grammarly premium.

Mengemukakan dokumen sangat mudah. Pergi ke editor Grammarly anda, klik pada ikon terakhir yang diberikan di bar sisi. Dan kemudian hantar ke pembaca bukti.

Jaminan Wang Dikembalikan

Pada mulanya, mereka menawarkan tempoh percubaan 7 hari di mana anda boleh menggunakan semua ciri premium Grammarly. Tetapi mereka mengubah polisi mereka dan sekarang menawarkan polisi pengembalian wang selama 7 hari dan bukannya tempoh percubaan. Pilih sahaja rancangan yang dikehendaki dan buat pembayaran.

Selepas itu, anda akan mempunyai 7 hari untuk meminta bayaran balik sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan mereka.

Perkhidmatan sokongan

Anda mungkin tidak memerlukan perkhidmatan sokongan dalam jenis alat ini. Namun, anda boleh mengemukakan permintaan untuk sebarang jenis bantuan dan akan menerima balasan dalam satu jam. Tidak kira sama ada anda pengguna percuma atau premium, mereka pasti akan membantu anda.

Mereka juga menulis banyak artikel mengenai produk mereka yang berbeza untuk menyelesaikan masalah. Oleh itu, sebelum mengemukakan permintaan, kami sarankan melayari pangkalan pengetahuan mereka dan jika anda tidak menemui jalan penyelesaian, hantarkan e-mel kepada mereka.

Harga

Grammarly menawarkan tiga rancangan berdasarkan jangka masa bulanan, suku tahunan dan tahunan. Pelan bulanan berharga $ 29.95 yang cukup tinggi jadi sekurang-kurangnya pilih pelan Suku Tahunan jika anda mahukan perkhidmatan mereka untuk jangka masa pendek.

Sejujurnya, kami mengesyorkan anda mesti melanggan rancangan Tahunan yang berharga hanya $ 11.66 / ibu dan menjimatkan banyak wang.

beli secara tatabahasa

Kelebihan

 • Dapat mengesan lebih dari 400 jenis kesalahan dan membolehkan anda membetulkannya hanya dengan satu klik.
 • Kemudahan untuk digunakan. Anda boleh mengintegrasikannya dengan pejabat MS, pandangan atau bahkan memuat turun aplikasi desktop.
 • Ia berfungsi dengan hampir semua aplikasi seperti di editor WordPress, Gmail, Facebook, twitter dan di mana sahaja.
 • Hebat jika bahasa Inggeris bukan bahasa ibunda anda
 • Alat yang sesuai untuk blogger, pelajar, surat perniagaan dan kerja perubatan dll.
 • Pemeriksa Plagiarisme membolehkan anda memeriksa artikel sama ada ia asli atau copy paste berfungsi.
 • Pemilihan gaya Bahasa Inggeris atau Amerika.
 • Terdapat percuma dan premium.

Batasan

 • Alat ini berfungsi dengan baik pada Chrome, Mozilla, dan safari (seperti yang mereka dakwa) tetapi bagaimana dengan penyemak imbas terkenal lain seperti Opera.
 • Mungkin kelihatan mahal pada asas bulanan tetapi untuk rancangan tahunan, harganya murah
 • Anda mesti mempunyai sambungan Internet untuk mencari masalah. Tidak ada versi luar talian daripadanya.
 • Setakat ini tidak ada tambahan pejabat MS untuk pengguna Mac. Tetapi pengguna Mac boleh memuat turun aplikasi desktop dan menggunakan pelanjutan penyemak imbas.
 • Namun, alat ini tidak dapat menghilangkan keperluan untuk pembaca bukti manusia.

Kesimpulannya

Tatabahasa pasti menjalankan tugasnya. Sangat bernilai wang anda. Kami mencuba banyak alat lain tetapi setakat ini Grammarly menunjukkan prestasi yang sangat baik dan mudah digunakan. Kami mengesyorkannya tanpa keraguan.

Bagi blogger masing-masing, mereka mungkin bermula dengan versi percuma tetapi cuba beralih ke rancangan premium secepat mungkin kerana menghapuskan kesalahan pendahuluan diperlukan jika anda mahukan penampilan profesional dalam artikel anda. Anda boleh membuat akaun percuma di sini.

Sekiranya anda bergantung pada pejabat untuk mengesan kesilapan maka kami mencadangkan anda mencubanya sekali. Oleh kerana pejabat MS terutama menumpukan pada kesalahan kesalahan ejaan sedangkan Grammarly adalah alat canggih. Lebih-lebih lagi, ia bukan alat biasa tetapi juga dilesenkan oleh 600+ syarikat dan universiti.

Kami fikir anda harus membelanjakan sejumlah wang dan mendapat langganan premium kerana dapat menunjukkan kesalahan yang lebih baik.

Sejauh ini kami menikmati Grammarly dan sangat berpuas hati dengan perkhidmatan mereka. Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda dengan kami. Kami sangat menghargai komen anda dan berharap ini Ulasan tatabahasa akan membantu anda mengetahui semua perkara mengenainya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map