Grammarly vs. Ginger 2020 – Mana Yang Lebih Baik?

2

Sebagai penutur bahasa Inggeris bukan asli, kami tahu betapa penting dan berguna untuk memiliki alat membaca bukti yang baik. Kandungan dengan masalah kritikal kelihatan tidak profesional, kasar dan bahkan boleh memaksa pengunjung untuk meninggalkan laman web anda. Ini juga boleh menjejaskan kebolehpercayaan anda. Oleh itu, bagi blogger, pelajar dan penulis ada baiknya mempunyai alat yang boleh dipercayai.


Grammarly dan Ginger adalah salah satu alat yang paling banyak digunakan di luar sana. Semua alat ini mempunyai nilai jual yang unik. Anda hanya perlu membuat pilihan yang tepat dan itulah sebabnya kami melakukan usaha ini (ulasan Grammarly vs Ginger).

Satu perkara yang mesti anda ingat bahawa pembacaan bukti bukanlah alternatif yang tepat untuk pembaca bukti manusia. Alat automatik yang tidak diragukan lagi adalah kaedah terbaik untuk mengesan banyak kesalahan dalam kandungan dan menjimatkan masa anda. Tetapi penting juga untuk membuat pembacaan sekali secara manual.

tinjauan tatabahasa vs halia

Jadi tanpa basa-basi mari bergerak ke arena

Grammarly vs. Ginger 2020 – Mana Yang Lebih Baik?

Kajian Tatabahasa

Di antara alat membaca bukti, Grammarly adalah yang paling popular yang memeriksa ketepatan teks anda berdasarkan 400 peraturan tatabahasa lanjutan. Ini adalah perisian berasaskan awan di mana anda selalu memerlukan sambungan internet untuk bekerja.

Alat tambah

Tatabahasa adalah alat yang sangat fleksibel dari segi kebolehgunaan. Syarikat itu menawarkan

 • Penyunting dalam talian di mana anda dapat memeriksa teks anda dan juga menyimpan dokumen sebagai draf.
 • Sambungan untuk penyemak imbas Chrome, Safari dan Firefox yang akan membantu anda di hampir semua penyunting web seperti WordPress. Ini sangat membantu kerana anda tidak perlu beralih ke editor dalam talian.
 • Terdapat juga tambahan untuk Microsoft Office dan Outlook. MS office digunakan secara meluas yang hanya menunjukkan kesalahan sehingga dengan mengintegrasikan add-on Grammarly anda dapat mengesan dan membetulkan kesalahan tatabahasa dengan cekap.

addon pejabat tatabahasa

 • Mereka juga memperkenalkan aplikasi desktop. Sekarang anda tidak perlu lagi membuka penyemak imbas untuk penyunting dalam talian sebaliknya anda hanya membuka aplikasi dari desktop dan mula menulis.

Anda mungkin ingin membaca Ulasan Tatabahasa 2019: Alat Tatabahasa Terbaik untuk Blogger

Ulasan Ciri

Antara muka

Adakah penampilan perisian sangat penting? Dan jawapan kami adalah “Ya”. Antara muka yang direka bentuk lama dan rumit memerlukan banyak masa anda untuk memahami.

Grammarly menawarkan antara muka yang ringkas dan mudah yang membantu anda dalam penulisan yang lebih baik. Semua ciri sangat menonjol. Setelah anda membuat keputusan, anda boleh memulakannya dengan mendaftar untuk akaun percuma atau yang premium.

Profil khusus genre

Perkataan mungkin mempunyai makna dan struktur yang berbeza bergantung pada topik / niche yang anda tulis. Oleh itu dengan memahami pasukan Grammarly ini memperkenalkan pelbagai profil untuk dipilih. Profil ini merangkumi Perniagaan, Akademik, Teknikal, Perubatan, Kreatif, Blogspot, dan E-mel, dan lain-lain. Memilih profil tertentu membolehkan algoritma mengejar kesalahan yang berkaitan dengan niche tertentu.

Anda mungkin mengetahui bahasa Inggeris Amerika dan Inggeris yang agak berbeza dalam peraturan ejaan, tanda baca dan tatabahasa. Jadi, Grammarly juga membolehkan anda memilih yang sesuai dengan gaya penulisan yang lebih baik.

Peningkatan Perbendaharaan Kata

Keistimewaan datang dalam bentuk ciri peningkatan kosa kata yang bijak dalam versi Grammarly pro. Dari perspektif pemasaran, kata banyak memberi kesan. Cadangan perbendaharaan kata secara dramatik membantu dalam menulis pelbagai artikel. Berdasarkan konteks penulisan Grammarly mencadangkan kata-kata alternatif seterusnya meningkatkan kebolehbacaan dan keberkesanan.

Pemeriksa Plagiarisme

Di samping alat pemeriksaan tatabahasa canggih, pemeriksa Plagiarisme juga dilampirkan pada perisian yang bagus. Ini merupakan kelebihan untuk penerbit, guru, dan pelajar dalam talian. Alat ini membantu anda mencari keunikan teks daripada 8 bilion halaman web dan hanya tersedia untuk pengguna berbayar. Walaupun begitu, alat ini tidak begitu mahir seperti alat seperti Plagiarism checkerX dan Copyscape, dll. Tetapi tetap berguna untuk menggunakannya.

Membantu Membaca

Sekiranya anda menghadapi masalah semasa membaca artikel Bahasa Inggeris, berita baiknya ialah Grammarly akan membantu anda memahami maksudnya tanpa menulis perkataan di kamus berulang-ulang kali. Jadi ini juga menjimatkan masa. Yang perlu anda lakukan ialah memasang pelanjutan penyemak imbas web mereka klik padanya dan kemudian aktifkan.

Sekiranya anda menjumpai beberapa perkataan yang tidak anda ketahui, cukup klik dua kali pada kata tersebut akan memberi makna dan penjelasan pada skrin yang sama.

kotak penerangan tatabahasa

Beberapa Ciri Berguna lain dalam Tatabahasa

 • Buat kamus Peribadi: Anda boleh menambahkan perkataan dalam kamus peribadi Grammarly, jadi lain kali ia tidak akan menonjolkannya sebagai kesalahan.
 • Ejaan dan Pasangan Kanan: Ia akan mengesan kesalahan ejaan dan juga cadangan untuk menggunakan kata sepasang yang betul.
 • Suara pasif: Program ini menandakan penggunaan suara pasif yang berlebihan dalam kandungan.
 • Tanda baca: Sorotan tanda baca yang hilang dan salah tempat.
 • Kesopanan: Ini secara automatik akan mencari jalan untuk memendekkan ayat untuk penjelasan yang ringkas.
 • Pengulangan: Sekiranya kata tertentu berulang, berulang kali, alat ini memberikan cadangan untuk menggantinya.
 • Cadangan: Grammarly juga menunjukkan preposisi yang keliru.

Masih banyak lagi yang boleh anda terokai dengan mencuba

Grammarly percuma dengan ciri terhad
Grammarly Premium menikmati semua ciri

Mengalami Tatabahasa

Menjadi aplikasi web blogger Grammarly sangat bermanfaat bagi kami. Anda akan menemui aplikasi dari kedai penyemak imbas yang disokong atau hanya pergi ke bahagian Aplikasi papan pemuka Grammarly. Ia secara automatik berintegrasi dengan kotak teks hampir penyunting web seperti Gmail, Facebook, Twitter, dan WordPress, dan lain-lain. Kami telah menyebutkan tambahan Grammarly yang lain pada awalnya.

Di sini lihat editor WordPress;

tatabahasa dalam penyunting wordpress

Aplikasi web tatabahasa menunjukkan bilangan kesalahan kritikal dan pendahuluan, kami hanya mempunyai 1 kesalahan kritikal dalam tangkapan skrin di atas. Walaupun anda dapat melihat cadangan dengan mengarahkan kursor anda ke atas kata. Sekiranya anda mahukan penjelasannya, klik pada “LIHAT LEBIH LANJUT DALAM GRAMMARLY”. Editor tatabahasa muncul di mana anda juga dapat membetulkan kesalahan serta dapat melihat penjelasan kata-kata yang dikira sebagai kesalahan.

Pelan Percuma dan Premium

Grammarly tersedia untuk pengguna percuma dan berbayar. Akaun percuma mengandungi ciri terhad seperti 150 peraturan tatabahasa sementara mereka mendakwa premium dapat memeriksa kandungan anda dengan mempertimbangkan 400+ cek.

Pelan premium bermula dari $ 29.95 untuk langganan bulanan sementara anda dapat menjimatkan kos dengan serius dengan melanggan langganan tahunan yang berjumlah $ 11.66 / bulan.

Kelebihan

 • Sekiranya bahasa Inggeris bukan bahasa ibunda anda, ini adalah alat terbaik di luar sana
 • Menyediakan asas pengetahuan yang sangat berguna untuk pembelajaran tatabahasa
 • Pengesanan ralat kontekstual khusus
 • Alat yang sangat berguna untuk pelajar, blogger, dan perniagaan
 • Alat pemeriksa pendua kandungan terbina dalam
 • Imbas teks anda untuk struktur ayat, kesalahan ejaan, tanda baca dan banyak lagi.

Keburukan

 • Tidak ada tambahan pejabat MS untuk pengguna Mac setakat ini.
 • Mahal pada bil bulanan jadi kami mengesyorkan langganan tahunan
 • Kadang-kadang berhenti bekerja atau berhenti mengenali kesilapan sehingga anda membuka semula kandungan di editor Grammarly

Beli Grammarly dengan 400+ Pemeriksaan Tatabahasa dengan harga $ 11.66 / bulan

Kajian Halia

Halia juga merupakan alat pembacaan bukti terbaik dan yang lama juga. Perisian ini menawarkan kegunaan yang hebat kerana pelbagai pengaya untuk penyemak imbas, produk MS, dan aplikasi lain. Walaupun begitu tidak maju seperti Grammarly, masih cukup layak untuk dicuba dan sering dianggap sebagai alternatif tatabahasa terutamanya kerana masalah harga. Seperti Grammarly, Ginger juga memerlukan sambungan internet.

Alat tambah

Ketika datang ke platform di mana anda dapat menikmati perkhidmatan Ginger, ini lebih mudah seperti Grammarly.

 • Alat dalam talian di laman web mereka tidak memerlukan pembuatan akaun hanya meletakkan teks dan memeriksanya. Ia akan melakukan pemeriksaan pada kata-kata terhad.

pembacaan bukti dalam talian halia

 • Untuk bekerja melalui desktop, mereka mempunyai aplikasi yang disokong oleh Windows yang bebas dipasang dan tersedia di laman web mereka.
 • Sekiranya anda mahu Ginger berfungsi dengan kotak penyuntingan dalam talian seperti Facebook, Gmail, Twitter, WordPress, pasangkan pelanjutan penyemak imbas mereka yang tersedia untuk Chrome dan Safari.
 • Ginger melangkah lebih jauh daripada Grammarly dengan menawarkan aplikasi mudah alih untuk Android dan iOS. Anda hanya perlu memasang aplikasi penulisan mereka dari gedung aplikasi dan membaca semula kandungan anda. Aplikasi ini membolehkan anda menggunakan ciri lain juga. Terdapat juga aplikasi Papan Kekunci.

Antara muka

Ginger tidak menawarkan editor dalam talian seperti Grammarly sebaliknya mereka mendorong pengguna untuk menggunakan add-on mereka. Antara muka aplikasi desktop sangat mudah seperti Grammarly di mana semuanya sangat jelas. Lihatlah.

antara muka halia

Penafsir semula

Penyataan semula kalimat adalah ciri hebat untuk membawa variasi teks anda sehingga membolehkan anda mengekspresikan pemikiran anda dengan kata-kata yang lebih baik. Ini akan menyemak ayat teks anda mengikut ayat dan memberikan cadangan dengan sinonim, simpulan bahasa, dan frasa dll. Secara peribadi, ini adalah ciri yang berguna tetapi memeriksa ayat kandungan dengan ayat secara manual sangat memakan masa..

Jurulatih peribadi

Pelatih Peribadi Ginger adalah program latihan khas yang disediakan untuk pelanggan berbayar. Ini adalah program pembelajaran yang membina pelajaran Bahasa Inggeris berdasarkan kesilapan anda sehingga pada masa akan datang anda dapat mengelakkan kesalahan yang sama. Oleh itu, bukannya menumpukan perhatian kepada pelatih peribadi Ginger Bahasa Inggeris yang generik, membantu anda memberi tumpuan kepada bidang yang lemah dengan menyesuaikan pelajaran yang disesuaikan.

Teks ke ucapan

Adakah anda lemah dalam pengucapan? Sekiranya ya, ini terbukti sangat berguna untuk belajar. Walaupun sekarang kami mempunyai penterjemah percuma oleh Google yang dapat menuturkan kata-kata tetapi Ginger membawa pelbagai ciri lain. Anda boleh memilih kelajuan membaca, suara lelaki / wanita, loghat AS / UK dan bermain atau berhenti sebentar. Lebih-lebih lagi, ia akan menyoroti teks yang sedang dibaca untuk mengikutinya. Sayangnya, ciri ini tidak tersedia untuk pengguna percuma yang anda harus beli langganan premium mereka.

Penterjemah

Halia adalah perisian yang hebat untuk membantu anda mengatasi masalah bahasa. Ini adalah perkhidmatan percuma yang menerjemahkan kandungan anda ke dalam 40+ bahasa. Yang harus anda lakukan hanya tampal teks anda dalam perisian dan pilih bahasa keluaran. Ini bukan ciri canggih seperti penterjemah Google juga menawarkan fungsi yang sama.

Membantu membaca

Membaca artikel di web agak tidak kemas sekiranya anda tidak mahir berbahasa Inggeris. Seperti Grammarly, Ginger membantu anda di mana anda hanya klik dua kali pada perkataan dan kotak muncul yang menerangkan maksudnya. Dengan mengklik “More” anda akan mendapat lebih banyak penjelasan pada layar yang sama.

Ia tidak memerlukan kerja teknikal untuk penyediaan ciri tersebut. Cukup pasang add-on web dan siap. Secara jujur, kami fikir Grammarly melakukan pekerjaan yang lebih baik daripada Ginger dalam hal ini.

penerangan halia

Beberapa Ciri Berguna lain dalam Halia

 • Pembetulan Ejaan: Seperti alat pembacaan bukti yang lain, Ginger juga berkesan untuk mengesan perkataan yang salah eja.
 • Betulkan semua: Perisian ini membolehkan anda memperbaiki semua kesalahan sekaligus atau anda boleh membuat semua perubahan hanya dengan satu klik.
 • Bahasa Inggeris AS / UK: Anda boleh beralih antara bahasa, jadi perisian mengesan masalah dengan lebih mahir.
 • Tanda baca: Meletakkan tanda baca di tempat yang betul selalu penting, Pemeriksa tanda baca halia menolong anda melakukannya.
 • Kamus peribadi: Tambahkan kata-kata anda ke kamus peribadi untuk menghitungnya sebagai kesalahan pada masa akan datang.
 • Sinonim: Ia mempunyai sinonim dan bahagian definisi mereka. Cukup klik kanan pada perkataan semasa berada di editor Ginger dan pilih ciri sinonim.

Mengalami Halia

Sekiranya anda bekerja di web, maka lebih sesuai untuk mencuba add-on penyemak imbas yang boleh dipasang dari kedai Chrome atau terus melalui laman web Ginger. Ia berfungsi dengan hampir semua editor dalam talian dan menunjukkan kesalahan seperti di bawah yang dapat anda lihat di editor WordPress.

Perisian ini menunjukkan kesilapan dan anda mempunyai pilihan sama ada untuk menambahkan perkataan itu dalam kamus peribadi atau membetulkannya dengan cadangan mereka.

halia dalam wordpress

Pelan Percuma dan Premium

Ginger menawarkan pelan percuma dan premium. Pengguna percuma mendapat akses ke pemeriksaan tatabahasa terhad dan frasa ayat. Walaupun pengguna premium dapat menggunakan frasa kalimat, pelatih peribadi, pembaca teks dan alat terjemahan tanpa had.

Pada masa ini, rancangan bulanan tersedia hanya pada $ 14.98 / bulan sementara langganan tahunan berharga sekitar $ 74.88 / tahun ($ 6.24 / bulan).

Kelebihan

 • Ciri pelatih peribadi membantu mengurangkan kemungkinan melakukan kesalahan yang sama sekali lagi.
 • Sambungan untuk Android, iOS, MS Office, penyemak imbas dan desktop.
 • Mengesan tatabahasa, tanda baca dan ejaan yang salah
 • Boleh menyusun semula ayat untuk sebutan dan kejelasan yang lebih baik

Keburukan

 • Tidak ada alat pemeriksa plagiat yang disertakan dengan Halia.
 • Tiada aplikasi untuk MAC OS. Tetapi anda mempunyai Safari tambahan.

Tatabahasa vs Halia: Keputusan

Oleh itu, menurut pendapat kami, Grammarly adalah alat pembacaan bukti paling maju yang terdapat di pasaran. Syarikat ini terus meningkatkan prestasi dan kini dapat mengesan kesalahan berdasarkan 400+ faktor. Sangat bijak untuk mencari kesilapan kontekstual dan memberikan cadangan untuk kata-kata yang tepat. Anda boleh menggunakannya di mana sahaja seperti di pejabat MS, penyemak imbas web atau memasang aplikasi desktop.

Sebaliknya, Ginger juga cukup hebat tetapi disertakan dengan perkhidmatan yang tidak perlu seperti penterjemah dan pembaca teks dll kerana penterjemah Google dapat melakukan tugas ini dengan cekap. Sementara Ginger juga tidak dapat melihat plagiarism checker yang mungkin membuktikan pilihan yang sesuai untuk penerbit dalam talian.

Lawati Halia

Lawati Grammarly

Beritahu kami yang mana antara Grammarly vs Ginger menawarkan prestasi yang lebih baik. Adakah anda fikir pemeriksa plagiarisme Grammarly patut digunakan, adakah ia benar-benar menangani sebarang kandungan yang diciplak? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map