Cara Menyiapkan CDN CloudFlare percuma dengan Laman Web WordPress Anda

0

Adakah anda mencari panduan pasti mengenai cara menyediakan CDF CloudFlare untuk laman WordPress anda?


Tidak ada yang menyukai laman web kelajuan pemuatan yang perlahan – bukan pengguna atau mesin pencari. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara seperti gambar, pengoptimuman pangkalan data, dan pemalam dll yang mengambil bahagian dalam mempercepat dan turun laman web. Dalam soal kepantasan dan keselamatan, CDN adalah penyelesaian terbaik yang mesti anda gunakan.

Kesalahpahaman umum di kalangan pemula bahawa menyiapkan CDN memerlukan banyak kerja tetapi untungnya, hampir setiap host web mengintegrasikan pilihan CloudFlare CDN di panel kawalan mereka yang boleh anda siapkan menggunakan wizard persediaan mereka. Selanjutnya, dalam kaedah kedua, kami akan berkongsi cara yang lebih manual dan menggunakannya bahawa anda boleh menyiapkan CloudFlare CDN tanpa mengira host web apa yang anda gunakan.

Apa itu CloudFlare CDN dan Faedahnya?

CDN adalah bentuk ringkas rangkaian penghantaran kandungan. Terdapat banyak perkhidmatan CDN yang tersedia di pasaran dan CloudFlare adalah salah satu daripadanya. Sekiranya anda mencari perkhidmatan CDN percuma, CloudFlare adalah perkhidmatan terbaik untuk digunakan.

Ini adalah rangkaian pelayan di seluruh dunia dan setiap kali seseorang mengakses laman web anda, ia akan menyampaikan data yang disimpan dalam cache dari lokasi terdekat kepada pengguna tersebut. Dengan cara ini, data memerlukan lebih sedikit masa untuk perjalanan ke pengguna. Kerana menggunakan CDN menghosting data laman web anda di rangkaian pusat data di seluruh dunia dan bukannya pelayan tunggal, maka ia meningkatkan masa memuatkan laman web anda dengan ketara.

Satu lagi perkara yang menonjol adalah CloudFlare CDN bahawa mereka menggunakan firewall laman web pangkalan awan dan pelayan proksi yang bermaksud memantau semua lalu lintas masuk yang masuk ke laman web anda dan untuk menyekat lalu lintas yang mencurigakan. Ini adalah sistem yang berkesan untuk melawan serangan DDos dan lalu lintas berbahaya yang memaksa mereka memasuki captcha secara manual sebelum mereka mendarat di laman web anda.

Oleh kerana CloudFlare CDN menyekat bot jahat dengan menandakan IP yang berniat jahat, maka satu lagi faedah yang memberikannya adalah dalam bentuk penjimatan sumber. Sumber pelayan anda seperti lebar jalur tidak akan disia-siakan pada lalu lintas berbahaya yang tidak berguna itu.

CDN percuma Cloudflare adalah pilihan terbaik untuk blog dan perniagaan kecil. Namun, dengan mendapatkan rancangan premium, anda akan mendapat peningkatan prestasi yang dioptimumkan terutama untuk peranti mudah alih. Pelan berbayar mereka bermula pada $ 20 / bulan.

Seperti yang kita sebutkan sebelum menggunakan Cloudflare CDN dengan laman web WordPress anda sangat mudah. Di sini dalam panduan ini, kami akan membahas 2 kaedah bagaimana anda boleh mengatur Cloudflare melalui panel kawalan host web dan pendekatan manual yang akan berfungsi dengan setiap host web. Oleh itu, jika atas sebab tertentu host web anda tidak mempunyai CDN CloudFlare, anda boleh menggunakan CloudFlare dengan laman web anda dengan mudah menggunakan pendekatan ke-2.

Oleh itu, mari kita teruskan langkah panduan untuk menyiapkan Cloudflare CDN dan lihat bagaimana ia mempengaruhi laman web anda.

Cara Menyiapkan CDN CloudFlare dengan Laman Web WordPress Anda

Pendekatan 1: Memasang Cloudflare melalui panel kawalan Hosting anda

 • Pertama sekali log masuk ke panel kawalan hosting anda yang biasanya cPanel. Bluehost adalah hosting web yang popular dan rancangan hosting mereka dilengkapi dengan cPanel. Log masuk ke cPanel Mencari ikon “CloudFlare” yang biasanya ada di bawah bahagian domain.

bluehost cloudflare CDN

 • Untuk menyiapkan Setup Cloudflare terlebih dahulu anda perlu membuat akaun. Jadi pergi ke Cloudflare klik laman web semasa mendaftar. Jangan bimbang ia adalah akaun percuma, anda tidak perlu membayar walaupun sesen pun.
 • Masukkan e-mel dan kata laluan anda dan kemudian tekan butang Buat Akaun.
 • Sekarang kembali ke cPanel hosting anda. Klik pada ikon CloudFlare dan masukkan butiran yang anda gunakan semasa mendaftar.
 • Anda kemudian akan mengalihkan ke halaman tetapan Cloudflare. Cukup klik pada pautan “aktifkan” yang menunjukkan di sebelah nama domain anda.

Seperti yang dikatakan oleh Google bahawa SSL memberikan laman web anda kelebihan SEO kecil, jadi sekarang bukan hanya e-commerce yang menggunakan sijil SSL tetapi menjadi penting bagi setiap laman web. Perkara yang dapat diperhatikan di sini bahawa sijil SSL yang disediakan oleh hos web anda tidak sesuai dengan akaun Cloudflare percuma. Walau bagaimanapun, yang baik ialah Free CloudFlare juga dilengkapi dengan sijil SSL jadi anda perlu memilih CloudFlare SSL.

Setelah mengaktifkan Cloudflare, syarikat hosting web anda akan menguruskan pengaturan yang selebihnya. Anda boleh melihat statistik CloudFlare pada bila-bila masa. Selanjutnya, jika anda ingin membuat perubahan yang anda suka tahap caching, Minification, dan pengaturan keselamatan, dll, anda boleh melakukannya secara langsung dari cPanel anda.

Menyiapkan CloudFlare menggunakan panel kawalan hosting SiteGround

SiteGround adalah nama terkenal lain yang memenuhi keperluan sebilangan besar orang. Sekiranya anda menggunakan SiteGround yang merupakan hos web yang sangat baik, kami sangat mengesyorkan untuk blog individu atau untuk laman web perniagaan. Selain teknologi premium, perkara yang memberi kita ketenangan adalah perkhidmatan sokongan mereka.

Sebelumnya SiteGround menyediakan cPanel dengan akaun hosting mereka tetapi baru-baru ini mereka telah berpindah ke panel kawalan baru.

Log masuk ke panel kawalan SiteGround anda. Anda boleh menemui Cloudflare di bawah tab Speed. Klik pada “Cloudflare” dan kemudian “SET UP” butang.

persediaan cloudflare tapak web

Munculan akan muncul dengan mesej sama ada membuat akaun baru atau menyambungkan yang ada jika anda memilikinya. Sekiranya anda tidak hanya membuat akaun dan anda akan melihat pengaktifan CDN sedang dijalankan. Sebaik sahaja selesai, Cloudflare CDN akan aktif di laman web WordPress anda.

Pendekatan 2: Menyiapkan Cloudflare secara manual di laman web WordPress anda

Pilihan ini adalah untuk mereka sekiranya syarikat hosting web anda tidak mempunyai pemasangan Cloudflare 1 klik. Menggunakan pendekatan ini untuk mengatur Cloudflare juga mudah tetapi merangkumi beberapa langkah lagi. Jadi mari kita mulakan

 • Untuk menghubungkan Cloudflare dengan laman web anda, anda perlu membuat akaun dengan Cloudflare laman web.

pendaftaran cloudflare

 • Taipkan e-mel dan kata laluan untuk membuat akaun baru.

buat akaun dengan cloudflare

 • Selanjutnya taipkan laman web anda dan selepas itu, mereka akan meminta anda memilih rancangan. Pergi dengan Percuma dan klik.

menambah laman web ke cloudflare

 • Seterusnya, anda akan diminta memilih rancangan. Untuk tutorial, kami memilih pelan percuma di sini. Dan tekan butang “Sahkan rancangan”.

pemilihan rancangan cloudflare

 • Selepas itu, Cloudflare akan memulakan pengimbasan automatik dan memberi anda senarai tetapan DNS yang perlu anda sahkan. Jangan risau mudah. Sekiranya status proksi di sebelah rekod DNS menunjukkan ikon awan oren yang bermaksud rekod DNS diaktifkan dengan Cloudflare. Dan jika ikon awan berwarna kelabu itu bermaksud rekod DNS tidak akan dilalui Cloudflare.

Di sini kebanyakannya anda tidak perlu mengubah apa-apa. Pastikan ia diaktifkan untuk domain anda (ikon awan oren) dan dinyahaktifkan untuk perkara lain seperti ftp, surat, dll. (Ikon awan kelabu).

sahkan DNS untuk mengaktifkan cloudflare

 • Setelah anda mengesahkan rekod DNS, klik pada butang “Teruskan”.
 • Selanjutnya adalah langkah terakhir di mana Cloudflare meminta anda mengemas kini pelayan nama anda. Mereka memberi anda pelayan nama Cloudflare. Anda perlu menampal pelayan nama ini dalam tetapan pendaftar domain anda (di mana anda membeli nama domain anda yang mungkin atau mungkin bukan syarikat tempat anda membeli akaun hosting.)

Catatan: Setelah menukar server nama, diperlukan sehingga 24 jam untuk menyebarkan melalui internet. Selama ini, ada kemungkinan laman web anda mungkin tidak dapat diakses oleh sebilangan pengguna namun biasanya ia berfungsi dengan baik.

Untuk menukar pelayan nama, anda perlu log masuk ke akaun tempat anda mendaftarkan domain. Di sini kita mengambil contoh NameCheap.

 • Jadi jika anda juga mempunyai domain dengan NameCheap log masuk ke akaun anda.
 • Pergi ke tab “Senarai Domain”. Di sana anda akan melihat bahagian “NAMESERVERS”. Pastikan anda memilih DNS tersuai dan kemudian tampal pelayan nama yang disediakan oleh Cloudflare.

menukar pelayan nama dalam namecheap

 • Setelah menukar pelayan nama kembali ke akaun Cloudflare anda. Pergi ke bahagian “Gambaran Keseluruhan” di sana anda akan menemui Semak semula sekarang Ini akan melakukan pemeriksaan pelayan nama segera.

Menyiapkan Cloudflare Plugin di WordPress anda

Cloudflare telah merancang plugin rasmi yang menawarkan akses mudah ke ciri Cloudflare. Dengan menggunakan plugin ini, anda dapat membersihkan cache dengan cepat, menetapkan peraturan aplikasi web dan banyak lagi. Oleh itu, anda tidak perlu log masuk ke Cloudflare kerana pemalam memberikan anda keupayaan untuk mengurus ciri Cloudflare terus dari papan pemuka WordPress.

Oleh itu, teruskan pasang dan aktifkan Cloudflare pasangkan.

Setelah diaktifkan, Cloudflare akan muncul di papan pemuka WordPress anda Tetapan >> Cloudflare.

Setelah anda mengklik mereka akan memberikan anda halaman yang bertanyakan “Buat Akaun Percuma Anda” atau Log masuk jika anda sudah mempunyai akaun. Cukup klik pada log masuk.

Selanjutnya, mereka akan meminta anda memasukkan e-mel dan kunci API.

Anda boleh mendapatkan API di laman web Cloudflare di kawasan akaun anda. Anda perlu menyalin Kunci API Global.

kunci API cloudflare

Sebaik sahaja anda mengklik “Lihat” pop timbul akan muncul meminta anda memasukkan kata laluan anda. Setelah memasukkan kata laluan mereka akan menunjukkan kunci API.

Kunci API

Sekarang kembali ke papan pemuka WordPress masukkan alamat e-mel dan kunci API.

 • Selepas itu halaman tetapan Cloudflare akan muncul. Untuk membolehkan pengoptimuman 1-klik Cloudflare untuk WordPress klik pada butang “Terapkan”.
 • Sebaiknya aktifkan “Pengurusan Cache Automatik”. Ini membolehkan Cloudflare secara automatik membasmi versi cache lama laman web anda setiap kali anda mengemas kini laman web anda.
 • Di menu tetapan, ada beberapa pilihan berguna untuk dikonfigurasi sesuai keinginan anda.
 • “Analitis” mengandungi maklumat seperti berapa banyak ancaman yang disekat oleh Cloudflare, lebar jalur yang disimpan dan pelawat, dll.

Beberapa Tetapan Penting yang harus anda perhatikan:

HTTPS automatik

Sekiranya anda akan menggunakan Cloudflare terutamanya demi sijil SSL, pilihan ini adalah untuk anda. Menggunakan semua ini pautan http: // akan ditukar menjadi https: //

Sentiasa Dalam Talian

Ini adalah salah satu ciri Cloudflare yang menarik. Menghidupkan pilihan ini akan memberi pelawat versi cache laman web anda kepada pelawat apabila pelayan hosting anda dimatikan. Oleh itu, disyorkan untuk menghidupkan ini.

Dalam mod serangan

Aktifkan mod ini hanya apabila laman web anda diserang. Dengan menghidupkan mod ini setiap pengunjung akan melihat halaman interstisial selama sekitar 5 saat. Anda harus menggunakan ciri ini semasa laman web anda diserang DDoS.

Mod Pembangunan

Pilihan ini diberikan di bawah halaman tetapan. Sekiranya anda berada di laman web Cloudflare, anda boleh menghidupkan / mematikan pilihan ini di bawah halaman Caching. Apabila anda mengaktifkan mod ini, ini bermaksud anda ingin memintas cache Cloudflare sehingga anda dapat melihat perubahannya dalam masa nyata. Anda harus menggunakan pilihan ini semasa membuat perubahan reka bentuk atau kerja pembangunan.

Tahap keselamatan

Secara lalai biasanya, tetapan ini berada pada tahap sederhana. Jadi apa maksudnya? Cloudflare akan memaparkan captcha kepada pelawat kepada pelawat yang paling mengancam dan juga pelawat ancaman tahap sederhana. Cloudflare terlalu berhati-hati dalam aspek ini.

Oleh itu, mengekalkannya pada tahap sederhana mungkin tidak baik untuk anda. Seperti ketika orang-orang mengunjungi laman web anda dan mereka melihat captcha jika mungkin mengganggu mereka untuk menyelesaikannya setiap kali mereka mengunjungi laman web anda. Oleh itu, kami mencadangkan anda menyimpannya pada tahap rendah.

Kesimpulannya

Oleh itu, jika anda mencari pakej yang akan menjadikan laman web anda lebih selamat dan pantas Cloudflare adalah perkara yang baik untuk digunakan. Dan yang mengejutkan ialah versi percuma sangat berguna untuk membuat perbezaan. Oleh itu, jika anda ingin menjimatkan lebar jalur ketepatan anda atau sering diserang, kami mengesyorkan agar anda menggunakan Cloudflare.

Tambahan pula, setiap orang mahu mendapat keputusan tinggi dalam hasil carian mesin pencari. Google memberikan sedikit kelebihan kepada laman web yang menggunakan SSL Cloudflare untuk memungkinkannya walaupun tanpa melaburkan wang pun.

Kami harap panduan ini dapat membantu anda menyiapkan Cloudflare. Kami cuba menerangkan semuanya dengan kata-kata sederhana namun jika anda masih mempunyai kekeliruan, sila tanya kami dengan memberikan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map