Cara Memindahkan Blog Anda dari WordPress.com ke WordPress.org

0

Adakah anda mahu memindahkan blog WordPress.com anda ke wordpress.org?


Sekiranya anda seperti orang lain yang mula membina blog menggunakan perkhidmatan WordPress.com percuma dan sekarang ingin berhijrah ke platform wordpress.org yang lebih fleksibel, ini adalah panduan yang tepat untuk anda.

Ini adalah langkah yang baik kerana anda akan mendapat pengalaman sebenar laman web berasaskan WordPress tanpa melaburkan wang pun.

Oleh itu, jika anda telah menghabiskan banyak masa untuk menguruskan blog WordPress seperti mengatur kategori, tipografi, penyesuaian tema, dan membuat kandungan yang berguna untuk pembaca.

Kini blog anda mula mendapat trafik dan anda sedar sudah tiba masanya untuk memindahkan blog anda dari WordPress.com. Kerana tentu saja percuma tetapi jika anda serius anda akan mengetahui ada banyak perkara yang membatasi pertumbuhan anda.

Walaupun ini bukan masalah anda dalam masa terdekat, anda akan menyedari bahawa WordPress.com pasti menawarkan peluang hebat untuk membiasakan diri dengan platform yang menakjubkan ini tanpa sebarang kos. Tetapi WordPress.com percuma tidak menawarkan kawalan sebanyak hosting sendiri.

Contohnya, di WordPress yang dihoskan sendiri, anda boleh menggunakan program pengiklanan yang berbeza, dapat memasang plugin pihak ketiga, dan memasang tema pilihan anda tanpa batasan.

Oleh itu, jika anda bersedia menukar laman web anda tanpa kehilangan kandungan, ikuti panduan langkah demi langkah ini, kami akan menunjukkan cara yang betul dan mudah untuk berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org.

Cara Memindahkan Blog / Laman Anda dari WordPress.com ke WordPress.org

Berikut adalah senarai langkah yang akan kita laksanakan dalam panduan ini

 • Beli rancangan hosting web
 • Pasang WordPress pada hosting baru
 • Mengeksport kandungan dari WordPress.com
 • Mengimport Pautan Blogroll
 • Tetapkan blog WordPress.com anda ke Peribadi

1. Beli rancangan hosting web

Perkara pertama yang anda perlukan untuk WordPress.org yang dihoskan sendiri adalah rancangan web hosting dan nama domain.

Kami mengesyorkan Bluehost kerana mereka menyediakan perkhidmatan berkualiti dan semua alat penting untuk membina blog di wordpres.org dengan harga yang sangat berpatutan.

HostingSprout.com juga memulakan perjalanannya dengan Bluehost. Tambahan pula, Bluehost adalah salah satu host yang disyorkan oleh WordPress. Dengan nama domain percuma dan sijil SSL percuma, Bluehost adalah tawaran menarik.

Sekiranya anda menggunakan nama domain khusus dengan blog WordPress.com percuma anda, lanjutkan, dapatkan rencana hosting dari Bluehost kerana anda masih memerlukan web hosting. Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat mengekalkan domain yang sama semasa berhijrah ke wordpress.org tanpa kehilangan kedudukan mesin pencari.

Sebaliknya, jika tidak, anda tidak akan pergi ke tempat lain kerana Bluehost menawarkan domain percuma bersama dengan rancangan hosting.

Dan tentu saja, simpan kelayakan WordPress.com anda kerana anda masih memerlukannya untuk mengeksport kandungan.

2. Pasang WordPress pada rancangan hosting baru

Oleh itu, setelah membeli rancangan hosting web dari Bluehost, mereka tidak memerlukan banyak masa untuk menyiapkannya untuk anda. Bluehost menjadikan pemasangan WordPress tidak mudah.

Pengehosan mereka dilengkapi dengan wizard penyediaan yang mudah di mana anda hanya perlu memilih tema, nama laman web, slogan dan ke mana sahaja anda pergi; mereka akan memasang WordPress secara automatik. Buat masa ini, anda boleh memilih tema apa pun kerana anda boleh mengubahnya kemudian.

Sebaik sahaja anda melihat pemasangan WordPress berjaya, anda juga akan melihat beberapa butiran pemasangan yang merangkumi URL laman web, pentadbir, nama pengguna dan kata laluan. Tuliskan maklumat ini kerana anda memerlukannya untuk log masuk ke papan pemuka WordPress.

Setelah memasang dan menyiapkan WordPress, kini saatnya untuk mengeksport data yang ingin anda pindahkan ke laman web WordPress baru anda.

3. Mengeksport kandungan dari WordPress.com

Teruskan, log masuk ke WordPress.com anda, dan masuk ke papan pemuka pengurusan blog anda.

Anda hanya boleh mengetik ‘Yourdomain.wordpress.com/wp-admin’ untuk mengakses papan pemuka WordPress anda.

Dari bar sisi, pergi ke Alat > Eksport.

eksport wordpress

WordPress kemudian menawarkan anda 2 cara untuk memindahkan di mana satu kaedah adalah percuma sementara yang lain dibayar. Pergi secara percuma dan klik “Mula Eksport”.

eksport percuma wordpress

Seterusnya, mereka akan bertanya apa yang anda mahu eksport. Cukup pilih “Semua kandungan” dan klik pada butang “Muat turun Eksport Fail”.

Sekiranya anda ingin mengeksport kandungan tertentu, jangan ragu untuk memilihnya kerana proses migrasi akan sama sama ada dengan semua kandungan atau pilihan.

muat turun fail XML

Ia akan memuat turun XML di pemacu komputer tempatan anda, yang mengandungi semua halaman, catatan, komen, kategori, tag, Media, dan setiap penyesuaian anda yang lain.

Sebelum anda melangkah ke langkah seterusnya, satu perkara yang perlu disebutkan ialah kadang-kadang, apabila fail yang dieksport anda melebihi ukuran fail 2MB, anda mungkin tidak dapat mengimport fail tersebut pada pelayan hosting baru. Walau bagaimanapun, ini adalah kes yang sangat jarang berlaku, tetapi jika anda menghadapi masalah seperti itu, jangan risau mudah untuk didiagnosis.

Terdapat 2 cara. Cara pertama, hubungi syarikat hosting anda; hampir setiap syarikat hosting yang baik menawarkan sembang langsung untuk membantu penggunanya dengan cepat. Dan cara kedua adalah menggunakan Pembahagi fail WXR, yang akan membahagi fail menjadi potongan yang boleh dikendalikan sehingga anda dapat memuat naiknya dengan mudah.

Seperti yang telah kami sebutkan di atas, ini adalah kes yang sangat jarang berlaku sehingga tidak perlu risau.

4. Import Kandungan Anda ke laman WordPress yang dihoskan sendiri

Untuk mengimport kandungan lama anda dari WordPress.com, anda perlu log masuk ke hos web baru di mana anda memasang wordpress.org baru anda. Seperti yang telah kami jelaskan dalam Langkah 2, anda akan mendapat URL log masuk dan kelayakan masuk yang lain pada pemasangan WordPress yang berjaya.

Setelah anda log masuk ke papan pemuka WordPress baru anda, pergi ke alat > Import dan kemudian klik pada pautan “Pasang Sekarang” di bawah WordPress, seperti yang ditunjukkan di bawah.

pemalam pengimport wordpress

Secara automatik ia akan memasang plugin yang disebut “WordPress Importer”, yang merupakan pejabat yang dikembangkan oleh WordPress. Sebaik sahaja anda melihat Jalankan Pengimport klik pada pautan yang tertera di halaman yang sama.

jalankan pautan pengimport

Ini akan membawa anda ke halaman di mana anda akan diminta untuk memuat naik fail XML (fail yang anda eksport dari WordPress.com pada langkah 3).

import fail ke wordpress

Jadi teruskan, klik “Pilih Fail” dan cari fail XML WordPress.com anda di komputer anda.

Sebaik sahaja anda mengklik butang “Muat naik fail dan import”, WordPress akan menunjukkan kepada anda beberapa pilihan.

Mereka bertanya kepada anda sama ada anda ingin memberikan profil pengarang yang sama dengan yang anda gunakan di WordPress.com atau anda ingin membuat yang baru. Anda juga boleh memberikan catatan kepada pengarang yang ada di laman web WordPress baru anda.

Terdapat juga pilihan untuk memuat turun dan mengimport lampiran fail. Pastikan untuk mencentang kotak itu sehingga akan membawa semua fail media yang anda gunakan dalam catatan dan halaman anda. Oleh itu, anda mesti menandakan kotak ini.

pengarang penugasan pemalam

5. Mengimport Pautan Blogroll

Sekiranya anda menggunakan pautan Blogroll, anda mungkin mengetahui istilah ini. Walau bagaimanapun, dengan kata mudah, pautan Blogroll adalah senarai pautan yang biasanya muncul di bar sisi laman web anda. Ini adalah pautan ke blog lain yang mungkin milik rakan anda. Anda juga boleh membuat pautan ke laman web anda sendiri.

Oleh itu, jika anda menggunakan pautan Blogroll, ikuti langkah ini; jika tidak, hanya tatal ke bawah dan langkau langkah ini.

Pautan Blogroll dalam format OPML, dan anda boleh menyimpan failnya dalam format XML yang akan mengeksport dan mengimport semua fail.

Jadi bagaimana anda dapat mencari fail OPML itu? Ia mudah. Sekiranya anda menggunakan subdomain percuma yang disediakan oleh WordPress.com, maka taipkan nama subdomain itu dalam penyemak imbas web seperti ini

yourfreedomain.wordpress.com/wp-links-opml.php

Namun, jika anda menggunakan nama domain khusus dengan blog WordPress.com, maka anda perlu mengetik URL di bawah di tab penyemak imbas web untuk mengakses fail OPML.

domainanda.com/wp-links-opml.php

Setelah menekan butang Enter, penyemak imbas anda akan membuka fail OPML yang perlu anda simpan. Cukup klik kanan pada halaman dan gunakan “save as” atau cukup Ctrl + S untuk menyimpan fail. Ia akan menyimpan fail dalam format XML. Pengguna Mac boleh menyimpannya menggunakan Command + S.

Sekarang setelah anda menyimpan fail OPML itu, langkah seterusnya adalah mengeksportnya di WordPress yang dihoskan sendiri. Tidak ada pengurus pautan di WordPress.org secara lalai, jadi anda perlu mengaktifkannya dengan memuat turun dan mengaktifkan pemalam.

Pengurus pautan adalah salah satu plugin terbaik yang telah wujud selama bertahun-tahun, yang dikembangkan oleh WordPress. Setelah mengaktifkan plugin, item “Links” akan ditambahkan di papan pemuka WordPress.

URL blogroll

Untuk menguruskan pautan blogroll WordPress.com anda, anda juga perlu memasang pemalam lain. Sama ada pergi ke Pemalam > Tambah baru. Cari untuk Pengimport OPML pasang dan kemudian aktifkannya.

Sekarang untuk mengimport fail OPML file, anda sekali lagi perlu melawat Alat > Import. Kemudian klik pada “Run Importer”.

pengimport blogroll

Sebaik sahaja anda mengkliknya, anda akan melihat halaman yang meminta anda memuat naik fail OMPL yang anda simpan tadi. Klik Pilih Fail dan kemudian cari fail OMPL anda. Selepas itu, tekan butang “Import OPML File”.

import fail OPML di wordpress

WordPress kini akan mula mengimport kategori pautan dan pautan dari fail yang baru anda muat naik. Setelah proses selesai anda akan melihat mesej kejayaan.

6. Tetapkan blog WordPress.com anda ke keterlihatan peribadi

Mengimport kandungan dari WordPress.com ke WordPress.org tidak akan menghapus kandungan yang anda terbitkan di blog WordPress.com lama anda. Dan tentu saja, anda tidak mahu pertindihan catatan, halaman dan kategori anda dll.

Oleh itu, ada dua cara yang perlu ditempuh.

Salah satu caranya adalah jika anda tidak mahu mengalihkan lalu lintas WordPress.com anda di laman web baru anda, maka anda hanya perlu melakukan langkah mudah dan menetapkan blog lama ke Peribadi.

Untuk ini, log masuk ke papan pemuka blog WordPress.com anda.

Dari bar sisi, pergi ke Tetapan tetapkan Privasi blog ke Peribadi dan kemudian “Simpan Tetapan”. Kini hanya anda atau pengguna yang anda setujui yang dapat mengakses blog WordPress.com lama.

menukar privasi blog menjadi peribadi

Cara lain adalah jika anda menulis untuk beberapa waktu, dan blog anda mempunyai pengunjung, maka tidaklah bijak untuk menggantungnya dengan blog lama anda.

Mendapatkan trafik di blog baru bukanlah sesuatu yang mudah; memerlukan masa dan banyak usaha, jadi mengapa tidak mengarahkan pengguna blog lama anda ke blog baru. Nasib baik, tanpa menjejaskan kedudukan mesin pencari, anda dapat dengan mudah mengarahkan pengguna lama anda ke blog baru dengan mengikuti langkah seterusnya.

6. Alihkan pengguna WordPress.com anda ke laman web WordPress.org

Pengalihan semula memastikan anda tidak akan kehilangan kedudukan mesin pencari dengan mengarahkan pengguna secara automatik ke laman web baru sesiapa sahaja yang mengakses alamat lama anda.

Penyelesaian standard untuk mengarahkan pengguna ke lokasi baru adalah dengan menggunakan 301 header tanpa mempengaruhi peringkat mesin pencari. Tetapi batasannya di sini bahawa untuk melakukan tugas seperti itu, anda perlu mengakses fail.htaccess. Namun, kerana WordPress.com tidak akan memberi anda akses ke .htaccess, anda tidak boleh menggunakan kaedah ini.

Sayangnya, WordPress.com hanya menawarkan alat Pengalihan Laman berbayar yang disertakan dengan tanda harga yang kecil, iaitu hanya $ 13 / tahun.

Oleh itu, jika anda berpendapat bahawa WordPress.com lama anda mempunyai trafik yang mencukupi dan layak membayar $ 13 / tahun, anda perlu kembali ke papan pemuka WordPress.com anda. Klik pada “Tetapan” dari bar sisi dan klik pada “redirect”.

Seterusnya, mereka akan meminta anda memasukkan nama domain anda di mana anda ingin mengarahkan semula khalayak anda. Setelah mengetik nama domain, klik pada butang “Pergi”.

pengalihan laman berbayar dari wordpress.com ke wordpress.org

Selepas ini, anda akan diminta untuk mengisi maklumat pembayaran untuk menyelesaikan pembelian.

Tahniah, sudah selesai; semua pengguna dan mesin carian anda akan mengalihkan ke domain baru.

Sekiranya anda menggunakan domain khusus dengan WordPress.com, sudah hampir selesai. Anda hanya perlu menukar rekod DNS ke hos web baru anda, dan semuanya akan baik-baik saja, termasuk kedudukan mesin pencari.

Sebaliknya, jika anda menukar domain, anda perlu menukar URL pos. Anda perlu mengemas kini URL yang saling berkaitan dengan siaran. Oleh itu, ikuti langkah-langkah di bawah

 1. Pergi ke papan pemuka wordpress.org anda.
 2. Pasang dan aktifkan URL Kemas kini Velvet Blues
 3. Pergi ke Alat > Kemas kini URL
 4. Berikan URL lama dan baru anda dan pilih URL mana yang harus dikemas kini. Dan itu sahaja.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, penghijrahan ini dari WordPress.com ke WordPress.org cukup mudah. Yang perlu anda lakukan adalah langkah berikut

 • Eksport XML menggunakan papan pemuka WordPress.com
 • Dapatkan pelan domain dan hosting baru. Pasang WordPress pada rancangan hosting baru anda
 • Setelah memasang papan pemuka WordPress ke WordPress, pilih Alat > Eksport. Pastikan untuk mencentang kotak lampiran untuk mengeksport fail media.
 • Itu sahaja.

Saya harap tutorial ini dapat membantu anda memindahkan laman web WordPress.com anda ke blog yang dihoskan sendiri. Sekiranya anda memerlukan bantuan lebih lanjut, jangan ragu untuk bertanya di bahagian komen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map