Cara Membuat Sandaran Keseluruhan Laman Web WordPress Anda – Panduan dengan Gambar

0

Sandaran adalah salah satu tonggak terpenting dari laman / blog WordPress. Katakan sesuatu yang tidak betul berlaku di laman web anda dan anda tidak dapat mencari punca atau keseluruhan laman web anda terdedah. Maka cara terpantas dan termudah adalah mengembalikan sandaran yang telah anda buat. Membuat sandaran laman WordPress sangat mudah. Masa berlalu apabila anda perlu melakukan semua perkara secara manual. Sekarang anda hanya perlu menekan satu klik, dan itu saja.


Banyak penyedia hosting sertakan perkhidmatan penciptaan dan pemulihan sandaran percuma dalam rancangan, tetapi anda mesti memeriksa semula polisi mereka. Seperti InMotion, anda boleh mengembalikan sandaran hanya sekali selama empat bulan. Dalam kes Tapak Tapak, mereka hanya membuat 1 salinan dan anda harus membuat permintaan setiap kali anda mahu memulihkannya. Ini adalah penyedia hosting yang hebat; kami tidak mengabaikan perkhidmatan mereka hanya kerana batasan sandaran.

Oleh itu, penyelesaiannya adalah dengan membuat sandaran laman lengkap dari laman WordPress anda dengan memasang pemalam mudah di mana anda tidak memerlukan kemahiran teknikal. Ini adalah prosedur yang sangat mudah untuk membuat sandaran melalui pemalam. Updraftplus adalah pemalam percuma dan dipercayai yang terbaik untuk menyelamatkan kerja anda.

Cara Membuat Laman WordPress / Blog Cadangan Lengkap dengan Segera – Updraftplus

Updraftplus

Updraftplus adalah plugin percuma yang membolehkan anda membuat sandaran secara percuma dan menyokong beberapa lokasi jauh di mana anda menyimpan fail sandaran seperti pemacu Google dan Dropbox dll. Anda boleh membuat sandaran keseluruhan laman web WordPress atau fail yang dipilih seperti tema, pangkalan data, pemalam, dan lain-lain. Begitu juga, apabila anda ingin memulihkannya, anda juga boleh memilih fail mana yang hendak dipulihkan atau keseluruhan laman web.

Langkah-langkah untuk membuat sandaran laman WordPress:

 • Log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan arahkan ke “Pemalam” diberikan di bar sisi dan kemudian klik “Tambah baru”.

cara menambah pemalam baru di wordpress

 • Cari “updraftplus” dan pasang pemalamnya
 • Setelah memasang pemalam, ia akan meminta anda “Aktifkan”.

memasang dan mengaktifkan plugin updraftplus

Sekarang anda perlu melakukan beberapa tetapan yang diperlukan. Jangan risau Ikuti langkah-langkah di bawah

 • Di bar sisi papan pemuka WordPress, arahkan penunjuk tetikus anda ke atas “Tetapan” dan kemudian klik pada “Sandaran UpdraftPlus”.

cara mengakses tetapan updraftplus

 1. Setelah mengklik, panel tetapan pemalam akan muncul di hadapan anda. Sekarang klik pada “Tetapan” Lihat gambar di bawah
 2. Pada tab tetapan, anda perlu mengkonfigurasi jadual fail dan pangkalan data serta jumlah salinan sandaran. Anda boleh memilih berapa lama masa cadangan harus dibuat.
 3. Di sini anda juga dapat memilih jumlah salinan setiap cadangan yang harus disimpan. Di bawah ini kami memilih jadual sandaran mingguan dan 2 salinan setiap sandaran.

jadual sandaran laman web wordpress

 • Setelah itu di tab pengaturan, langkah selanjutnya adalah memberikan lokasi terpencil di mana anda ingin menyimpan fail sandaran. Di sini dalam panduan ini, kami akan menerangkan prosedur untuk “dropbox”. Kerana ia sangat mudah dan pemula dapat menggabungkannya dengan mudah. Pilih sahaja “Kotak Drop” buat masa ini, dan kami mengkonfigurasi tetapannya kemudian. Di sini lihat pilihan lokasi jauh yang terdapat dalam pemalam.

dropbox untuk menyimpan sandaran

 1. Sekarang tatal lebih jauh ke bawah dan pilih semua fail jika anda ingin membuat sandaran seluruh laman WordPress anda. Anda juga boleh membuat cadangan perkara tertentu seperti tema, plugin, dan pangkalan data, dll.
 2. Tandai juga kotak E-mel untuk menerima laporan yang berkaitan dengan sandaran.
 3. Masukkan alamat e-mel anda di mana anda ingin menerima laporan.
 4. Pada akhirnya tekan “Simpan Perubahan”.

tetapan sandaran laman web lengkap wordpress

Setelah menyimpan perubahan sekarang, anda perlu menghubungkan lokasi terpencil dengan pemalam. Di sini lihat cara menyambungkan Dropbox untuk menyimpan fail sandaran dan kemudian memuat turun fail tersebut ke pemacu tempatan anda jika anda mahu.

Cara menyambungkan Dropbox untuk menyimpan fail sandaran laman WordPress menggunakan Updraftplus:

 • Klik pada pautan yang disediakan di pop timbul yang muncul selepas menyimpan perubahan atau Tatal ke atas dan Klik pada pautan seperti yang ditunjukkan pada gambar yang diberikan di bawah atau

kaitkan updraft dengan penyimpanan awan dropbox

 • Setelah mengklik, halaman laman web Dropbox akan terbuka meminta “log masuk”. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, buatlah yang baru.
 • Setelah log masuk mesej muncul meminta akses. Sekarang klik “Benarkan” dan kemudian selesaikan persediaan.
 • Apabila anda mengklik “Setup Lengkap” maka secara automatik akan kembali ke panel Updraftplus anda. Klik pada “Sandarkan Sekarang” untuk membuat sandaran laman WordPress. Biasanya secara automatik akan mula membuat sandaran lengkap laman web.
 • Sekiranya anda ingin membuat sandaran beberapa fail tertentu kemudian klik “Sandarkan Sekarang” di dalam “Status semasa” tab. Kotak akan muncul untuk memilih fail. Katakan kita ingin membuat sandaran pangkalan data dan pemalam kemudian tandakan hanya kotak tersebut. Di sini lihat gambar di bawah

pilih fail untuk menyesuaikan sandaran laman web wordpress

 • Di dalam “Status semasa” tab Updraftplus, anda dapat melihat kemajuan sandaran. Itu sahaja yang anda berjaya buat sandaran laman web.

Cara Menyimpan Sandaran Laman WordPress ke Pemacu Tempatan

Sekiranya anda ingin menyimpan fail sandaran pada cakera keras komputer anda, kemudian muat turun folder dari Dropbox. Selalu disarankan untuk menyimpan fail di lebih dari satu tempat untuk memastikan keselamatan lebih banyak.

 • Log masuk ke akaun Dropbox anda
 • Pilih folder dan kemudian klik muat turun.

muat turun sandaran laman web wordpress ke pemacu tempatan anda

Cara memulihkan fail sandaran:

Apabila sandaran selesai, kandungan laman web anda cukup selamat. Sekiranya sesuatu yang salah berlaku dan laman web anda rosak, anda perlu segera memulihkannya. Kerana jika anda tidak melakukannya, maka ada kemungkinan anda akan kehilangan jumlah pengunjung dalam tempoh tersebut.

 • Untuk pemulihan klik pada “Sandaran Sedia Ada” dan kemudian klik pada “Pulihkan”.

cara mengembalikan sandaran blog wordpress

 • Kotak akan ditunjukkan untuk memilih fail yang anda mahu pulihkan. Centang sahaja semua kotak jika anda mahu memulihkan semua perkara.

Jadi ini adalah bagaimana anda boleh membuat sandaran lengkap laman web / blog WordPress dan bagaimana memulihkannya? Sekiranya anda masih mempunyai masalah dalam membuat sandaran laman web anda maka jangan ragu untuk meminta pertolongan. Dengan senang hati kami akan membantu anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map