Tutorial: Cara Memulakan Perniagaan Drop Pengiriman yang Berjaya Menggunakan Shopify

Pembangun laman web telah menjadi perkara biasa hari ini tetapi Shopify adalah pilihan hebat untuk dropshipping. Secara sederhana kita dapat meringkaskan kelebihannya dalam tiga bidang; ia mudah digunakan, hebat, dan mesra dropshipping.


Antara muka yang didorong oleh pengguna grafik serta templat dan blok pra-binaan untuk pembinaan laman web menjadikannya berguna untuk hampir semua orang. Tidak perlu belajar pengekodan atau reka bentuk, anda boleh memindahkan barang ke mana sahaja anda mahu.

Kami mendengar lebih banyak kisah kejayaan dalam perniagaan dropshipping hari ini. Sebagai contoh, Marc menghasilkan $ 178,492 dengan menghantar produk AS dan Eropah menggunakan Shopify dan Spocket (baca kajian kes).

Anda boleh membaca ulasan Shopify mendalam kami di sini.

Walaupun pada intinya Shopify memfokuskan pembangunan laman web yang cepat dan mudah, ia mempunyai gedung aplikasi yang luas di mana anda dapat memperluas fungsi. Ciri-ciri yang dapat anda tambahkan dalam rentang yang luas dan merangkumi semua yang diperlukan oleh dropshipper – dari sumber barang hingga pengendalian pembayaran dan penghantaran.

Berikut adalah langkah-langkah untuk memulakan perniagaan dropshipping Shopify:

Jadual kandungan

 1. Daftar untuk akaun Shopify
 2. Pasang aplikasi dropshipping
 3. Cari produk yang anda mahukan
 4. Import produk terpilih ke kedai anda
 5. Menyiapkan kedai Shopify anda
 6. Sesuaikan kedai dropshipping Shopify anda
 7. Menyiapkan pembayaran
 8. Shopify aplikasi dropshipping

Terokai Shopify

 • Lawati dan Daftar di Shopify
 • Lihat semua Tema Shopify
 • Contoh laman web Shopify
 • Pelan dan harga Shopify

Sebelum Mula: Lakukan Penyelidikan Kata Kunci Anda

Kunci kejayaan dalam dropshipping adalah mencari niche yang menguntungkan. Sebelum anda mula membina laman web anda, buatlah penyelidikan mengenai barang apa yang paling baik untuk anda mulakan. Untuk menguruskannya, penyelidikan kata kunci adalah penting.

Sebagai kaedah murah (percuma) untuk melakukan ini, cuba gunakan Perancang Kata Kunci Google dan uji produk yang anda fikirkan menjual. Ini akan memberi anda anggaran tahap minat terhadap produk tersebut.

Sebagai contoh ini, lihat gambar di bawah;

Volume carian di “komputer riba permainan” di Google.

Anda dapat melihat dari carian asas ini produk apa yang mempunyai tahap minat yang lebih tinggi daripada yang lain. Bereksperimen dengan perancang kata kunci untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang apa yang dapat dijual dengan lebih baik.

Dengan maklumat ini, anda boleh mencari pembekal dropshipping yang menawarkan harga terbaik dan proses pemenuhan yang boleh dipercayai.

Dropshipping di Shopify dalam 7 Langkah Mudah

1. Daftar untuk Akaun Shopify

Platform e-dagang Shopify - membina dan mengembangkan perniagaan anda dalam talian Mendaftar ke Shopify sangat mudah, yang anda perlukan hanyalah alamat e-mel (Lawati Shopify)

Pendaftaran akaun di Shopify adalah percuma. Yang anda perlukan hanyalah alamat e-mel untuk mengesahkan akaun anda dan anda boleh log masuk dengannya. Tidak perlu kad kredit atau borang kaedah pembayaran lain. Shopify menawarkan semua pengguna baru percubaan 14 hari pada sistem mereka.

Semasa membuat pendaftaran, anda juga perlu memberikan nama beserta alamat e-mel anda. Nama ini akan digunakan untuk menghasilkan URL kedai anda semasa fasa percubaan percuma.

Setelah selesai, Shopify akan memerlukan nama anda dan maklumat lain untuk pengendalian pembayaran. Ini adalah borang ringkas untuk diisi, jadi jangan terlalu risau.

Mulakan di sini > Klik untuk mendaftar dan buat perniagaan Shopify dropshipping.

2: Pasang Aplikasi Dropshipping

Pilih ‘Aplikasi’ kemudian klik ‘Kunjungi Shopify App Store’

Setelah menyelesaikan proses pendaftaran, anda akan dibawa ke papan pemuka kedai anda. Dari sini anda boleh mula menambahkan produk ke laman web anda. Di sinilah salah satu sorotan Shopify untuk dropshipping datang: Aplikasi Shopify.

Untuk dropshippers baru, Shopify boleh menjadi sumber sehenti. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Shopify Apps. Mula-mula klik pada Aplikasi dan kemudian pilih ‘Kunjungi Kedai Aplikasi Shopify’. Sebaik sahaja anda berada di sana, cari ‘Oblero“.

Oberlo adalah platform dropshipping yang membolehkan anda mencari dan menambahkan produk dropshipping dengan mudah ke kedai anda. Setelah selesai memasang, anda boleh meneroka produk di dalamnya.

Kami menggunakan Oblero dalam contoh ini, tetapi ada platform dropshipping lain di kedai aplikasi Shopify yang boleh anda gunakan juga seperti Spoket dan AliExpress. Kami akan membincangkannya lebih lanjut dalam artikel ini.

3. Cari Produk yang Anda Mahukan

Menggunakan aplikasi dropshipping semudah anda berbelanja di laman eCommerce sendiri. Pertama, pilih kategori yang ingin anda lawati. Seterusnya, arahkan kursor ke item yang anda minati dan klik pada ‘Tambah ke senarai import’.

Setelah anda menambah semua item yang anda mahukan, klik pada ‘Import List’ pada bar navigasi papan pemuka Oblero. Dari sana, anda dapat menyesuaikan deskripsi, kategori, dan perincian lain.

4. Import Produk Terpilih ke Laman Web Anda

Pilih kotak centang dan kemudian klik ‘import untuk menyimpan’ setelah anda mengedit butiran produk

Apabila anda berpuas hati bahawa perkara yang anda mahukan, pilih kotak centang di sebelah kiri atas kotak produk dan kemudian klik ‘Import ke Store’. Ulangi ini untuk semua produk yang anda pilih sebelumnya.

5. Menyiapkan Kedai Shopify Anda

Pilih ‘Tema’ kemudian klik pada ‘Explore Tema Percuma’ atau ‘Shopify Theme Store’ untuk memilih tema.

Sekarang anda telah menyiapkan semua produk yang ingin anda jual, sudah tiba masanya untuk mendirikan kedai anda. Anggap kedai Shopify anda sebagai wajah kedai runcit anda. Ini adalah bagaimana pengunjung anda melihat produk yang anda jual dan memilih item yang ingin mereka beli.

Untuk memaksimumkan penjualan anda, kedai anda perlu menggabungkan daya tarikan dengan kebolehgunaan dan kepantasan. Jangan risau, Shopify mempunyai templat pra-reka yang boleh anda gunakan. Sekiranya anda suka, anda boleh menggunakannya ‘apa adanya’. Sekiranya anda lebih suka sesuatu yang lebih peribadi, anda boleh menyesuaikan tema yang anda pilih.

Terokai lebih banyak ciri unik mengenai Shopify.

6. Menyesuaikan Kedai Dropshipping Shopify Anda

Antaramuka penyesuaian Shopify mudah digunakan

Penyesuaian tema Shopify bergantung pada tema apa yang anda pilih. Segmen yang tersedia secara lalai dapat diaktifkan atau dinonaktifkan, atau anda bahkan dapat menambahkan segmen baru yang anda inginkan. Untuk menyesuaikan bahagian ini, hanya perlu menentukan parameter seperti koleksi produk apa yang ingin anda tambahkan ke setiap bahagian.

Di bar navigasi kiri adalah senarai semua segmen yang diaktifkan dalam tema secara lalai. Mengklik mana-mana bahagian tersebut membolehkan anda menentukan butiran seperti koleksi produk apa yang akan ditunjukkan di sana, atau berapa banyak baris atau lajur yang akan dipaparkan.

Sekiranya anda ingin mematikan mana-mana segmen yang telah ditetapkan, klik pada ikon mata dan ia akan disembunyikan di laman web anda. Tepat di bahagian bawah bar navigasi kiri adalah pilihan yang boleh anda klik untuk menambahkan segmen baru. Mengklik pada itu akan membuka menu item yang boleh anda pilih.

Setelah selesai, ingat untuk mengklik ikon ‘Simpan’, walaupun anda belum mahu menerbitkan kedai anda.

Klik di sini untuk melihat lebih banyak tema Shopify.

Langkah 7. Menyiapkan Pembayaran

Setelah produk anda dipilih dan kedai anda siap, anda memerlukan kaedah yang boleh digunakan untuk mengumpulkan pembayaran dari pelanggan anda. Shopify berfungsi dengan sebilangan besar pemproses pembayaran sehingga anda mempunyai pelbagai pilihan.

Untuk mengatur pembayaran, klik pada butang ‘Tetapan’ di sudut kiri bawah papan pemuka anda. Seterusnya, pilih ‘Penyedia Pembayaran’. Secara lalai, PayPal adalah kaedah yang diaktifkan, jadi anda boleh menyesuaikan butiran akaun anda di sana atau memilih pemproses pembayaran lain mengikut wilayah.

Beberapa pemproses pembayaran seperti MOLpay memerlukan anda mempunyai akaun yang ada dengan mereka untuk menggunakannya di laman Shopify anda. Walaupun PayPal memerlukan anda mempunyai akaun pedagang, tetapi mereka akan menghantar e-mel kepada anda butirannya di kemudian hari.

Aplikasi Dropshipping lain yang perlu dipertimbangkan

Sebelumnya kami menggunakan Oberlo sebagai contoh aplikasi dropshipping yang boleh anda gunakan. Ia menawarkan katalog produk yang luas dan mempunyai lebih banyak ciri daripada yang telah kita bahas selama ini. Terdapat juga orang lain yang boleh anda cuba, jadi lihat senarai ini;

1. Oberlo

Selain sistem carian dan penambahan biasa anda, Oberlo membolehkan anda mencari produk yang menjadi tren dengan mudah. Ini memberi anda cara cepat untuk menjaga barisan produk anda segar dan selalu menawarkan pelanggan anda tawaran terbaik di bandar.

Ciri-ciri Utama Oberlo

 • 100% Percuma
 • Penjejakan pesanan
 • Membolehkan penyesuaian produk
 • Kemas kini harga automatik
 • Mengendalikan pesanan pukal

Lawati Oberlo

2. Spoket

Spocket adalah aplikasi dropshipping yang berfungsi dengan pembekal di seluruh dunia. Ia lebih dikenali di wilayah AS dan EU. Aplikasi ini dilengkapi dengan ciri-ciri dan memberikan pelbagai pilihan produk kepada dropshippers. Anda juga boleh menyesuaikan paparan produk anda di luar kategori dan bahkan mengkhususkan diri dalam bidang khusus seperti item dengan potongan harga tinggi atau lebih. Pengguna Spocket juga dapat memanfaatkan perkhidmatan sokongan pelanggan 24/7 mereka.

Ciri-ciri Utama Spocket

 • Harga diskaun / borong yang kukuh
 • Pemenuhan yang mudah
 • Pesanan sampel
 • Penjejakan produk masa nyata
 • Kemas kini inventori automatik

Lawati Spocket

3. AliExpress

AliExpress mendakwa menawarkan margin keuntungan kepada dropshippers sehingga 2,000 peratus. Walaupun berpusat di China, ia telah menjadi global dan kini dihantar ke seluruh dunia. Menggunakan aplikasinya di Shopify sangat mudah dan membuka akses ke pelbagai produk mereka kepada pelanggan anda di mana sahaja.

Ciri-ciri Utama AliExpress

 • Penyuntingan produk
 • Jual dengan pelbagai kedai
 • Penjejakan penghantaran automatik
 • Bundle produk untuk dijual
 • Pilihan pembekal

Lawati AliExpress

Pelan dan Harga: Berapa Kos Ini?

Seperti yang anda ketahui sekarang, banyak perkara yang telah kami bahas di sini adalah percuma dan ditanggung dalam kos langganan Shopify anda. Aplikasi seperti Oberlo, Spocket, dan AliExpress bersama dengan beratus-ratus yang lain adalah percuma (walaupun ada yang disertakan dengan caj).

Shopify sendiri tersedia dengan harga yang berbeza-beza bergantung pada keperluan kedai anda. Secara realistik, banyak dropshippers yang lebih kecil mungkin dapat melepaskan dengan rancangan Basic Shopify mereka yang berharga $ 29 sebulan. Sekiranya kedai anda berkembang dan anda memerlukan lebih banyak ciri, mungkin sudah tiba masanya untuk bergerak ke atas.

Ketahui lebih lanjut mengenai rancangan dan harga Shopify.

The Bottomline: Adakah Shopify Berbaloi untuk Dropshipping?

Dalam satu perkataan; YA. Shopify membawa banyak nilai kepada dropshippers sehingga sebenarnya tidak ada yang perlu dirisaukan dalam struktur harga mereka. Ingat, untuk harga yang anda bayar, anda mendapatkan semua yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan eCommerce.

Di samping itu, Shopify telah mempermudah banyak perkara sehingga hampir semua orang dapat menggunakan sistem mereka. Selagi anda mempunyai idea mengenai produk yang ingin anda jual dan bersedia meluangkan masa untuk membuat penyelidikan, sukar untuk tidak berjaya di platform yang sangat baik ini.

Anda mungkin ingin melihatnya Panduan Shopify atau mengambil bahagian dalam Forum dropshipping Shopify untuk belajar lebih lagi.

* Terjemahan: ID ID

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map