Tutorial: Cara Membuat Laman Pertama Anda dengan Weebly

Weebly adalah salah satu pembangun laman web yang paling kuat dalam perniagaan. Ia menawarkan kepada mereka yang menginginkan kehadiran web peluang membina satu tanpa perlu mempelajari pengekodan web. Bagi pemilik perniagaan kecil dengan kekangan belanjawan yang ketat, ini boleh menjadi cara untuk mengembangkan perniagaan tanpa meningkatkan perbelanjaan secara signifikan.


Menggunakan pembangun laman web adalah pengalaman yang sangat visual dan membina laman web menggunakan satu seperti bermain dengan timbunan Lego – kecuali lebih mudah. Hari ini saya akan menguraikan asas-asas semua yang anda perlukan untuk membuat laman web pertama anda dengan Weebly.

Tangkapan skrin laman utama WeeblyBuat laman web profesional atau kedai dalam talian anda dengan Weebly.

Jadual kandungan

 • Langkah # 1: Mendaftar untuk akaun Weebly
 • Langkah # 2: Pilih Tema Weebly
 • Langkah # 3: Pilih domain anda
 • Langkah # 4: Reka laman web Weebly anda
 • Langkah # 5: Terbitkan laman web Weebly anda
 • Berapa kos laman web pertama saya dengan Weebly?
 • Kesimpulan: Pembina laman web yang hebat

Terokai Weebly

 • Mulakan dengan Weebly
 • Lihat semua Tema Weebly (templat laman)
 • Laman web sebenar yang dibina dengan Weebly
 • Pelan dan harga Weebly

Cara Menggunakan Weebly untuk Membuat Laman Web Pertama Anda

1. Daftar untuk akaun Weebly

Rancangan Weebly
Percuma
Pro
Perniagaan
Harga Tahunan$ 0.00 / bln$ 12.00 / bln$ 25.00 / bln
Penyimpanan Cakera500 MBTanpa hadTanpa had
Keselamatan SSLYaYaYa
Sambungkan DomainTidakYaYa
Domain percumaTidakYaYa
Bayaran Transaksi3%0%
Tambah Produk25 produkTanpa had
Sesuai untuk…Laman Web FlyerPerniagaan Kecil / Kedai Dalam TalianSegala-galanya dan banyak lagi

Weebly adalah penyedia perkhidmatan dan sebelum anda dapat menggunakan perkhidmatan mereka, anda perlu membuat akaun dengan mereka. Terdapat tiga cara mendaftar dengan Weebly – menggunakan akaun Facebook, akaun Google atau melalui e-mel anda.

Membuat akaun di Weebly adalah percuma.

Mulakan di sini > Klik untuk mendaftar dan buat laman web di Weebly.

2. Pilih tema

Tema Weebly - Templat laman web terbina dalam di WeeblyPandangan pantas mengenai Tema Weebly.

Setelah anda membuat akaun, Weebly akan bermula dengan asas-asasnya. Perkara pertama yang perlu anda pilih ialah sama ada anda ingin membina laman web asas atau kedai dalam talian. Sekiranya ini adalah laman web pertama anda, jangan terlalu risau tentang itu dan pilih satu atau yang lain.

Setelah selesai, anda akan disajikan dengan sekumpulan tema (inilah yang disebut Weebly sebagai templat mereka) yang dapat anda pilih. Weebly mengatur tema mereka dalam kategori seperti perniagaan, peribadi atau blog. Luangkan masa anda dan telusuri tema untuk memilih yang sesuai dengan keperluan anda.

Terokai dan lihat semua Tema Weebly di sini.

3. Pilih domain anda

Pilih nama domain anda di WeeblyPilih nama domain anda di Weebly

Setelah memilih tema, anda akan diminta memilih nama domain. Terdapat tiga cara untuk menambahkan domain ke laman web Weebly anda.

 1. Cari dan beli – Gunakan Weebly untuk mencari nama domain dan membelinya. Ini akan melibatkan kos biasa untuk nama domain dan akan ada yuran pembaharuan tahunan untuknya juga. Walaupun ini kelihatan seperti pilihan yang mudah, saya tidak begitu mengesyorkannya kerana nama domain dan harga pembaharuan Weebly cukup tinggi pada $ 19.95 setahun.
 2. Sambungkan nama domain yang ada – Pemindahan akan menjadi pilihan yang baik jika anda ingin menggunakan nama domain yang sudah anda miliki. TAPI, ingat bahawa berbuat demikian bererti anda akan membayar yuran pembaharuan nama domain Weebly setelah berpindah.
 3. Gunakan subdomain percuma – Bukan pilihan yang optimum tetapi ia adalah tempat yang baik untuk memulakan. Subdomain percuma terpaksa menggunakan penjenamaan Weebly di laman web mereka tetapi merupakan kaedah yang baik untuk hanya meneroka sistem terlebih dahulu sebelum anda menyambungkan nama domain rasmi kemudian.

4. Reka laman web Weebly anda

Pembangun laman web Weebly sangat berfungsi seperti Pemproses Kata WYSIWYGPembangun laman web Weebly sangat berfungsi seperti Pemproses Kata WYSIWYG.

Pembangun laman web Weebly berfungsi seperti Pemproses Kata WYSIWYG. Ini menggunakan elemen seperti kotak teks, gambar dan blok bangunan lain untuk membentuk laman web. Menggunakannya hanyalah untuk mengumpulkannya dan mengisi beberapa tempat kosong dengan teks anda sendiri.

Menyunting laman web Weebly anda

Menyunting laman web pertama anda di WeeblyMenyunting laman web pertama anda di Weebly

Sebelum anda mula mengedit laman web anda, perhatikan sebarang tanda amaran pada bar alamat penyemak imbas anda. Editor Weebly menjalankan skrip yang akan diberi amaran oleh beberapa penyemak imbas dan anda perlu membiarkannya berjalan agar Weebly berfungsi tanpa masalah.

Setelah anda melakukannya, terdapat dua perkara utama yang boleh anda lakukan ke laman web anda. Yang pertama adalah menyeret blok bangunan dari bar navigasi kiri ke laman web anda yang berada di sebelah kanan skrin. Yang kedua adalah mengedit blok bangunan itu untuk menyesuaikannya.

Sebagai contoh, katakan anda mengklik pada kotak teks dan menyeretnya ke tema di sebelah kanan. Setelah selesai, anda perlu menaip teks yang anda mahu muncul di kotak itu. Menggunakan blok bangunan dengan berkesan boleh memerlukan sedikit percubaan untuk menjadi betul, tetapi ini adalah pengalaman yang cukup lancar.

Menggunakan ciri eCommerce untuk membina kedai dalam talian

Ciri-ciri utama yang terdapat di Kedai Dalam Talian WeeblyReka bentuk bahagian depan kedai dalam talian anda, terima pembayaran, siapkan peraturan dan tarif penghantaran, siapkan cukai, dan kendalikan pesanan pelanggan menggunakan kedai dalam talian Weebly.

Sekiranya anda mengklik ‘Store’ di bar navigasi atas, anda boleh mengkonfigurasi tetapan tambahan yang akan berguna jika anda membuat kedai atas talian. Isikan butiran tersebut sekiranya anda memerlukannya. Menu konfigurasi kedai akan membolehkan anda melakukan hampir semua yang anda perlukan untuk eCommerce, dari maklumat asas mengenai kedai dalam talian anda dan menerima pembayaran hingga membuat kupon dan mengendalikan penghantaran.

Tingkatkan fungsi dengan menggunakan aplikasi

Pusat Aplikasi WeeblyPusat Aplikasi Weebly

Weebly sendiri adalah pembangun laman web yang sangat asas dan ini bagus kerana ia menawarkan cara mudah dan mudah dikendalikan oleh pengguna untuk membina laman web. Walau bagaimanapun, pengguna yang lebih maju mungkin mempunyai keperluan berbeza yang dapat dipenuhi melalui Pusat Aplikasi Weebly.

Klik ‘Aplikasi dari bar navigasi atas dan anda boleh melayari Pusat Aplikasi. Di sini anda akan dapat menemui banyak aplikasi yang memperluas fungsi kedai anda. Sebahagian daripadanya dibina oleh Weebly sendiri sementara yang lain dari pihak ketiga.

Terdapat aplikasi untuk hampir semua perkara dan anda boleh menambah seberapa banyak yang anda suka. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai aplikasi yang membantu anda membina borang hubungan yang lebih kuat, atau yang lain yang membolehkan anda membina aplikasi mudah alih dengan laman web anda.

Beberapa aplikasi percuma, sementara yang lain mungkin mempunyai bayaran bulanan yang perlu anda bayar untuk digunakan. Berhati-hati dengan aplikasi apa yang anda tambahkan kerana kos menjalankan laman web anda mungkin meningkat di luar kawalan jika anda menggunakan terlalu banyak aplikasi berbayar.

Tukar tetapan laman web

Tetapan laman web asas WeeblyTetapan laman web asas Weebly

Pilihan Tetapan pada bar navigasi akan membolehkan anda mengubah beberapa pilihan umum mengenai laman web anda. Dari nama laman web hingga pilihan SEO dan orang yang ingin anda bekerjasama dalam reka bentuk laman web anda – semua ini boleh ditambah atau diubah di sini.

Ingatlah bahawa banyak pilihan ini, misalnya SEO, sangat asas kerana tujuan utama Weebly adalah untuk anda membina laman web dengan mudah. Fungsi SEO yang lebih maju dapat dicapai jika anda menemui aplikasi yang tepat di Pusat Aplikasi mereka.

Bina untuk mudah alih

Bina dan pratonton laman web Weebly anda di telefon bimbitBina dan pratonton laman web Weebly anda di telefon bimbit

Pada zaman mobiliti ini, penting untuk laman web berfungsi dengan baik pada peranti mudah alih dan juga komputer desktop. Untuk memastikan penampilan anda kelihatan baik di telefon bimbit, anda boleh memilih ikon pada bar navigasi untuk menukar pandangan yang berbeza (desktop atau mudah alih).

Malangnya, anda boleh membina laman web khusus untuk mudah alih dan anda perlu bergantung pada tema responsif untuk melakukan ini untuk anda. Alat ini sekurang-kurangnya membantu anda memastikan bahawa apa sahaja yang anda lakukan sesuai dengan kedua-dua format.

5. Terbitkan laman web Weebly anda

Setelah semua itu selesai dan anda berpuas hati, anda boleh menerbitkan laman web Weebly anda. Cukup klik pada penerbitan dan anda sudah bersedia.

Tangkapan skrin laman web Weebly kami yang diterbitkan

Gerabak & Kaki (lihat sini) – Laman web yang kami bina menggunakan Weebly semasa menulis tutorial ini.

Memasarkan laman web anda

Melancarkan laman web lebih daripada sekadar menamparnya bersama. Untuk menjadi lebih berkesan, anda perlu dapat membina petunjuk dan mendekati orang. Untuk membantu anda dalam hal ini, Weebly mempunyai ciri pemasaran di mana anda dapat mengkonfigurasi beberapa alat pemasaran.

Sebagai contoh, anda boleh menyediakan pop timbul yang meminta pengunjung anda mendaftar untuk mendapatkan buletin yang boleh anda kirimkan kepada mereka secara berkala atau untuk promosi khas. Anda juga boleh membuat buletin yang diperibadikan dan menjadwalkannya terlebih dahulu untuk penghantaran automatik.

Sekali lagi, ini adalah pilihan asas dan alat yang lebih hebat boleh didapati di Pusat Aplikasi.

Pilihan pemasaran web di WeeblyCiri pemasaran web terbina dalam di Weebly

Berapa Banyak Laman Web Pertama Saya Dengan Kos Yang Sangat Hebat?

Pada asasnya, anda boleh membina dan menerbitkan laman web dengan Weebly untuk apa-apa sahaja – Percuma. Walau bagaimanapun, terdapat banyak batasan untuk laman web percuma dengan Weebly. Sebagai contoh, mana-mana laman web yang anda bina dan terbitkan akan mempunyai jenama Weebly di atasnya dan anda pada dasarnya akan terjebak di subdomain Weebly percuma mereka.

Adalah lebih realistik untuk mempertimbangkan tahap terendah Weebly, rancangan ‘Connect’ mereka yang berharga $ 7 sebulan (harganya turun menjadi $ 4 sebulan jika anda membayar setiap tahun). Selain itu, anda juga perlu mempertimbangkan harga nama domain, yang akan menjadi $ 19.95 per tahun.

Secara purata, anda boleh membayar;

($ 4 x 12) + $ 19.95 = $ 67.95 setahun

… Untuk membina dan mengekalkan laman web asas dengan Weebly.

Mengetahui bahawa laman web yang realistik dengan Weebly berharga sekitar $ 67.95 setiap tahun, kami dapat membuat perbandingan asas harga. Sekiranya anda membina laman web anda sendiri dan mencari hosting dan nama domain anda sendiri, anda harus mengumpulkan semuanya sendiri.

Harga rata-rata nama domain akan dikenakan sekitar $ 10 hingga $ 12 per tahun, dan anggaran web hosting bersama akan berharga antara $ 1 hingga $ 8 sebulan bergantung pada fitur. Ini bermaksud bahawa jika anda membina dan mengehoskan laman web anda sendiri, yuran tahunan anda akan berjalan rata-rata $ 59 yang jujur, tidak jauh lebih murah.

Kesimpulan: Pembina Laman Web yang Kuat

Akhirnya, kami mempunyai kelebihan utama Weebly – hakikat bahawa ia adalah pembangun laman web pada intinya dan membolehkan mereka yang mempunyai pengetahuan pengekodan web sifar untuk membina laman web. Itu adalah sesuatu yang bernilai lebih tinggi daripada penjimatan kos kecil yang mungkin anda akan dapat dengan mencari hosting anda sendiri.

Membuat Laman Web pertama anda dengan Weebly tidak mungkin menjadi tugas yang menakutkan. Sekiranya anda biasa menggunakan komputer atau tahu menggunakan Word Processor, saya berpendapat bahawa anda akan menghadapi masalah minimum.

Walaupun anda menghadapi masalah, anda selalu boleh menghubungi Weebly untuk mendapatkan bantuan teknikal, menjelajahinya asas pengetahuan untuk idea dan pertolongan, atau bahkan menghubungi umum Komuniti Weebly Untuk pertolongan.

Mulakan, daftar di sini

Daftar ke Weebly menggunakan akaun Facebook, akaun Google anda atau melalui e-mel.Daftar dan buat laman web pertama anda di Weebly.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map