Cara Memulihkan Sandaran Laman WordPress Anda

Dengan WordPress menjana lebih dari 34% internet, kini menjadi sangat mudah untuk membina dan menyelenggara laman web. Walau bagaimanapun, terdapat banyak fungsi yang perlu dijaga. Katakan anda mesti pindahkan laman web syarikat anda ke hos web yang berbeza. Anda tidak bimbang – bagaimanapun, anda pernah melakukan ini sebelumnya. Tetapi bagaimana jika setelah menyelesaikan penghijrahan, anda mendapati bahawa beberapa fail WordPress kritikal belum dimigrasikan? Malangnya, tidak ada butang “Reset” atau “Undo” yang mudah yang boleh membalikkannya. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memastikan laman web disandarkan – anda boleh memulihkan fail dan mengulangi migrasi.


Terdapat pelbagai cara untuk memulihkan laman web WordPress dari sandaran, yang akan kita bincangkan di bahagian berikut. Tetapi pertama-tama, mari kita fahami pelbagai komponen laman web yang perlu disandarkan dan dipulihkan.

Komponen Utama dari Laman WordPress

Sebarang pemasangan WordPress merangkumi pelbagai komponen, yang merupakan asas pentingnya. Terdapat 4 komponen WordPress yang harus anda selalu sandarkan:

 • Inti WordPress – Ini merupakan fail teras WordPress, termasuk kod sumber, fungsi WordPress, dan tetapan laman web.
 • Pangkalan data WordPress – Ini terdiri daripada fail backend WordPress yang menyimpan maklumat laman web anda. Ini termasuk jadual pangkalan data yang mengandungi rekod penting seperti kelayakan pengguna, artikel, catatan laman web, dan metadata laman web.
 • Pemalam WordPress – Ini adalah alat tambah atau alat pihak ketiga yang disatukan ke dalam pemasangan WordPress untuk meningkatkan fungsi keseluruhan. Mereka boleh dimuat turun dengan mudah dari repositori WordPress dan ditambahkan ke laman web anda.
 • Tema WordPress – Ini adalah aplikasi pihak ketiga sekali lagi yang digunakan untuk meningkatkan keseluruhan dan reka bentuk laman web anda. Seperti plugin, terdapat banyak tema WordPress percuma yang terdapat di repositori dan pasar dalam talian yang lain.

Sandaran WordPress biasanya mengandungi keempat-empat komponen ini. Akibatnya, memulihkan sandaran bermaksud mengembalikan komponen ini ke laman web. Sekarang mari kita lihat bagaimana melakukan proses pemulihan.

Dua Kaedah untuk Memulihkan Sandaran WordPress Anda

Anda boleh melakukan pemulihan WordPress menggunakan kaedah berikut:

 1. Pemulihan manual menggunakan alat phpMyAdmin atau pemulihan pangkalan data menggunakan Alat MySQL.
 2. Pemulihan automatik menggunakan pemalam sandaran WordPress.

Alat yang anda perlukan untuk memulihkan sandaran WordPress

Kami akan melihat setiap kaedah pemulihan ini dengan lebih terperinci di bahagian seterusnya. Walau bagaimanapun, untuk melakukan pemulihan manual, pertama anda perlu mempunyai:

 • Akses ke phpMyAdmin alat (disediakan oleh penyedia hos web anda) pada sistem anda.
 • Salinan sandaran data laman web anda yang ingin anda pulihkan.
 • Seorang Alat FTP seperti FileZilla.
 • Hak pengguna untuk mengubah fail pangkalan data, termasuk suntingan, pemotongan, dan hak cipta.

Kaedah # 1: Melakukan pemulihan manual menggunakan phpMyAdmin

Sekiranya anda telah menggunakan alat phpMyAdmin untuk membuat sandaran laman web anda, anda juga boleh menggunakannya untuk memulihkan sandaran. Anda boleh memuat turun alat phpMyAdmin sendiri atau menggunakan alat prapasang yang disediakan oleh penyedia hos web anda dari panel kawalan mereka.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda laksanakan:

 1. Log masuk ke phpMyAdmin menggunakan kelayakan pengguna anda.

PHPMyAdmin dapat digunakan untuk membuat cadangan dan memulihkan data laman web anda.

 1. Setelah berjaya masuk, arahkan ke bahagian “Pangkalan Data” alat, di mana anda dapat melihat senarai lengkap jadual pangkalan data untuk laman web anda.
 2. Pilih pangkalan data yang anda mahu memulihkan sandaran pangkalan data anda.
 3. Sebelum memulihkan, hapus semua jadual yang ada dari pangkalan data yang dipilih. Untuk melakukannya, cukup:
  • Klik “Klik Semua” untuk memilih semua jadual dalam pangkalan data itu.
  • Klik “Jatuhkan” dari senarai “Dengan Dipilih”.
 4. Untuk mengimport data sandaran ke pangkalan data, arahkan ke tab “Import” di antara muka phpMyAdmin anda.
 5. Dari tetingkap baru, klik butang “Browse” untuk memilih folder komputer anda dari tempat anda ingin mengimport data sandaran.
 6. Akhirnya, klik butang “Pergi” untuk mengimport dan memulihkan data sandaran ke pangkalan data laman web anda.

Melakukan pemulihan manual menggunakan MySQL

Sekiranya anda biasa dengan perintah SQL dan telah membuat sandaran laman web anda menggunakan alat MySQL, anda boleh memulihkan fail sandaran dengan menggunakan yang sama.

Berikut adalah langkah manual yang perlu anda laksanakan:

 1. Buka zip atau ekstrak fail sandaran anda (* .tar.gz atau * .bz2 fail) menggunakan arahan SQL berikut:

Catatan: Sekiranya sandaran pangkalan data anda adalah * .tar.gz (misalnya: blog.bak.sql.tar.gz, maka)

tar -zxvf blog.bak.sql.tar.gz

Catatan: Sekiranya sandaran pangkalan data anda adalah * .bz2 (contohnya: blog.bak.sql.bz2, maka)

[dilindungi e-mel]: ~ / fail / blog> bzip2 -d blog.bak.sql.bz2

 1. Dari fail yang tidak dizip, salin-tampal pertanyaan SQL berikut ke pangkalan data MySQL anda:

[dilindungi e-mel]: ~ / fail / blog> mysql -h mysqlhostserver -u mysqlusername -p nama pangkalan data < blog.bak.sql

Masukkan kata laluan: (masukkan kata laluan mysql anda)
[dilindungi e-mel]: ~ / fail / blog>

Dengan itu, anda boleh mengembalikan sandaran pangkalan data anda ke laman web WordPress anda.

Walaupun kedua-dua kaedah manual ini cekap, mereka hanya berguna untuk memulihkan fail pangkalan data WordPress. Anda perlu melakukan beberapa langkah manual tambahan untuk memulihkan komponen WordPress yang lain dari sandaran yang tersedia. Selain itu, untuk melakukan pemulihan manual, anda harus mempunyai pengetahuan teknikal yang mencukupi untuk melaksanakannya dengan lancar di sistem anda dan menyelesaikan masalah jika ada masalah muncul.

Pilihan sandaran dan pemulihan yang lebih baik untuk pengguna WordPress pemula atau bukan teknikal adalah pemulihan automatik menggunakan alat pemalam dan pemulihan WordPress.

Kaedah # 2: Melakukan pemulihan automatik menggunakan pemalam

Mari lihat bagaimana anda boleh menggunakan BlogVault plugin untuk memulihkan sandaran. Ia membuat dan menyimpan pelbagai versi sandaran laman web anda di lokasi yang selamat dan bebas. Semasa proses pemulihan, anda boleh memilih mana-mana versi sandaran untuk dipulihkan di laman web anda.

Untuk melakukan pemulihan automatik:

 1. Pertama, log masuk dan pilih laman web yang ingin anda pulihkan.
 2. Dari halaman “Perincian Laman” yang terbuka, klik butang “Pulihkan Laman” (ditunjukkan di bawah).
 3. Laman web WordPress anda akan dipulihkan dari cadangan terkini yang tersedia.

Proses pemulihan BlogVaults dipermudahkan namun terperinci; anda boleh memilih versi sandaran yang ingin anda pulihkan.

Proses pemulihan BlogVaults dipermudahkan namun terperinci; anda boleh memilih versi sandaran yang ingin anda pulihkan.

Sebagai alternatif, jika anda ingin memulihkan versi lain dari sandaran laman web:

 1. Klik butang “Tunjukkan Semua Sandaran” dari bahagian “Sandaran”. Ini akan memaparkan keseluruhan sejarah versi sandaran untuk laman web tertentu.
 2. Klik “Pulihkan Auto” untuk versi sandaran tertentu yang anda mahu pulihkan.
 3. Masukkan kelayakan FTP anda.
 4. Pilih folder tempat WordPress dipasang (misalnya, folder “public_html”, jika anda menggunakan panel kawalan yang disediakan oleh host web anda). Anda juga boleh mencari folder di mana fail WordPress seperti wp-admin atau wp-content disimpan.

Pilih folder tempat WordPress anda dipasang. Biasanya ia berada di folder “public_html”.

 1. Pada skrin seterusnya, anda perlu menentukan apa yang anda ingin pulihkan ke laman web WordPress anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih keseluruhan versi sandaran atau fail atau jadual terpilih.
 2. Akhirnya, anda boleh mengklik “Teruskan” untuk memulakan pemulihan versi sandaran anda. Anda akan diberitahu setelah selesai pemulihan.

Itu sahaja. Proses ini mudah dan cepat daripada prosedur manual. Selain itu, anda boleh melakukannya sendiri tanpa bantuan teknikal.

Inilah perkara lain yang harus anda ketahui – Sama seperti fail WordPress yang lain, fail sandaran juga boleh rosak atau rosak. Memulihkan fail sandaran yang rosak boleh merosakkan lagi laman web anda. Bagaimana anda mencegahnya?

Penyelesaian mudah adalah dengan membuat laman web pementasan dan menguji sandaran yang ingin anda pulihkan. Sekiranya BlogVault, anda dapat menggunakan “Pulihkan Ujian Sandaran Pintar“Fungsi yang secara langsung memuat versi sandaran terakhir di laman pementasan. Anda juga boleh menggunakan pemalam seperti Pementasan WP atau Pendua untuk membuat laman web pementasan. Setelah anda berpuas hati, anda boleh meneruskan dan menggabungkan sandaran dengan laman web langsung.

Kesimpulannya

Dalam dunia dalam talian semasa, seseorang tidak boleh terlalu berhati-hati ketika datang ke laman web mereka. Memastikan bahawa ia disokong adalah penting untuk kesihatan laman web. Ia berfungsi sebagai jaring keselamatan terhadap kehilangan data dan meminimumkan waktu henti. Tetapi apa cadangan jika ia tidak dapat dipulihkan?

Agar sandaran laman web berguna sekiranya berlaku kerosakan laman web, pengguna WordPress harus dapat mengakses dan memulihkan sandaran mereka dalam waktu sesingkat mungkin. Walaupun mungkin untuk melakukan ini secara manual, biasanya merupakan prosedur yang kompleks yang memerlukan masa dan kesabaran. Kesalahan terkecil pun memerlukan pengulangan pemulihan.

Dalam kes sedemikian, yang terbaik adalah memilih plugin sandaran yang telah mempermudah proses pemulihan. Alat automatik menyediakan proses pemulihan yang mesra pengguna yang dapat dijalankan dengan lebih cepat dan tanpa banyak kerumitan.

Prosedur mana yang anda lebih suka? Sekiranya anda tidak melakukan ini sendiri, cari tahu Bagaimana Anda boleh Menyumberkan Pembangunan Web anda.

Akshat Choudhary selalu membanggakan kemampuannya untuk mengajar dirinya sesuatu. Sejak memulakan BlogVault, Akshat telah mengubah projek sampingannya menjadi usaha menguntungkan yang meningkatkan tahap baru di ruang permulaan India. Sebagai anggota komuniti WordPress selama hampir satu dekad, Akshat berminat untuk memahami bidang di mana pengguna berjuang. Kepercayaan utama Akshat di sebalik membina sebarang produk adalah memastikan pengguna akhir tidak memerlukan pertolongan dan menolong mereka dengan cara yang terbaik sekiranya mereka memerlukannya. Berhubung dengan Akshat di Facebook dan LinkedIn

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map